July 11, 2025Jul 11 ,, Dan odlaganja'' Aleksandar Tišma... Kao i uvek, do tančina opisan unutrašnji život introvertnog mladića u NS polovinom prošlog veka, odnosi u porodici i realnost posleratnog života u provinciji. Vivisekcija života jednog luzera. Topla preporukaPočeo i poslednji roman P. Ostera ali rano je za utiske Edited July 11, 2025Jul 11 by Dolgoruki_Anžujski
July 11, 2025Jul 11 Viktor Lazić - Velika avanturaLik je 2008/9 krenuo Ladom Niva na put oko sveta... Pisano kao putopis, brzo i lako se čita.U knjizi u fusnoti pomene grofa Savu Vladislavića, i knjigu od Jovana Dučića o njemu - e to će tek biti delicija za čitanje, šta je čovek sve u/radio i postigao u to vreme.
July 12, 2025Jul 12 Opet se vraćam Pekiću jer njega uvek mogu čitati bez obzira na stanja u kojima se nalazim. Prepiska sa prijateljima ili Korespodencija kao život. Na IG mi izlete oglas izdavačke kuće Prometej - nisam kupovao ništa kod njih, a vidim da sve puca od ćirilice. No, za oko mi zapalo svih 5 knjiga Efemeris od Medakovića. Nisam čitao, čuo sam svašta, ali za 3 soma (tvrdi povez) i da jednom pročitam i poklom nekom od prijatelja patriota, vredelo bi.
July 13, 2025Jul 13 Boris Jokic60 otkucajaglazbena lektiraKompozicijski zanimljiva i neobicna knjiga. Autor je psiholog i ljubitelj muzike. Izabrao je 60 pesama koje voli i napisao o njima licne price. Ujedno, ucenicima jedne umetnicke skole dodeljena je po jedna od tih pesama i oni su je vizuelno predstavili.Boris je poznat po svom pokusaju da reformise obrazovanje u Hrvatskoj, ali i po brojnim javnim nastupima. Knjiga predstavlja nesto sveze i drugacije u knjizevnoj ponudi, sa manje ili vise interesantim izborom pesama i pratecim tekstom. Smatram je vrednom citanja i slusanja."Ova je knjiga posveta snazi suvremene glazbe i dokaz sto mladost moze kad joj se osigura prostor slobode.'Ovde ima detaljniji prikaz.ravnododna - Ravnododna.comObjavljena glazbena lektira Borisa Jokića ’60 otkucaja’ -...'60 otkucaja - glazbena lektira' povezuje 60 pjesama, osobne priče autora i vizualne radove učenika u jedinstveno književno djelo: 'Vjerujem u mlade ljude u Hrvatskoj i u njihovu kreativnost'.
July 18, 2025Jul 18 Колико се мучим са Занотовом Венерином делтом, од старта ми некако није легла.Има у теорији ствари које би требале да ми се допадну, та нека атмосферичност, река, делта, отуђеник, усамљеник, еротика, симболизам.. Али некако ме не ради уопште, мрцварим ових двестотинак страница, никако да завршим.Сигурно је фактор и то што нема поглавља (а то баш не волим), што има непрегледну гомилу текста без пауза, без дијалога икаквих. Додуше слична прича је и са Бернхардом па ми је његов Губитник одличан. Прочитаћу некако још ових 50ак страна, али дуго се нисам овако мучио читајући нешто што ми не лежи.
July 20, 2025Jul 20 da li je za ovdeili za film/razno pitanje je.u biblioteci naleteh na knjigu "1000 fimova koje morate da odgledate pre nego..."letimično. ima jedno 200 filmova koje imam, mislim da je trebalo da uvrste "Joe" i "All Or Nothing" pa i "Antonia Line" a, s druge strane je dobar broj filmova s početka prošlog veka koje teško ko da će da pogleda. i, "ima li pilota u avionu".što se tiče naših vilmova, zavidan ih je broj. da li je to naša dopuna originalnom izdanju ili ne?
July 24, 2025Jul 24 Pročitala sam ovu knjigu pre desetak godina i tada mi je jako prijala. Sada sam uzela da je pročitam opet i da vidim kakvi će sada biti utisci, i ispostavilo se da opet uživam u čitanju. A to nije uvek slučaj.Baš kako je Teofil opisao "Diskretno nežan, elegantan roman za uživanje u samoći".
July 24, 2025Jul 24 Uzeo da citam od Servuda Andersona - Vajnsburg u Ohaju i bas nekako prija taj usporeni tok zivota u tom gradicu.
July 25, 2025Jul 25 U ovom romanu nagrađivanoga španjolskog pisca pratimo lik Beta, mladog krajobraznog arhitekta koji sa svojom djevojkom dolazi u München na međunarodni stručni skup. Djevojka ga ostavlja zbog svoje stare ljubavi te se Beto nađe sam, očajan i bez novaca u stranoj sredini. Vidjevši koliko je izgubljen, gospođa Helga, dvostruko starija prevoditeljica sa stručnog skupa, odluči mu pomoći. Njihovo poznanstvo kreće u nepredvidivom pravcu. Beto i Helga otkrivaju da je moguća emotivna i tjelesna veza i onda kad se godine i udaljenost čine kao nepremostive prepreke.uzeo da prelistam* a pročitao u dahu.leglo mi.*uslovno rečeno, pročitao na telefonu preko Moon Readera
July 25, 2025Jul 25 Britanka- Amerikanka, ali ovu zbirku priča je napisala na italijanskom.Mnogo je reći zbirku priča, to su vrlo kratke priče, više crtice. Vrlo minimalistički, uhvaćeni momenti, osećaji. Bez ličnih imena, samo neophodni kontekst.Da sam pisac, ovako bih se trudila da to izgleda.
July 26, 2025Jul 26 pročitao vrlo zabavno štivo.junas junason - ubica andeš i njegovi prijatelji (i poneki neprijatelj)zanimljivi detalji, verujem istiniti.odeš u švedsko ministarstvo finansija, uplatiš 400 kruna i osnuješ versku zajednicu/crkvupodneseš zahtev poreskom i dobiješ spisak svih šveđana koji plaćaju porez i koliko.bilo je u ranijim knjigama još raznoraznog šta je sve dostupno tamo a ovde možeš samo da sanjaš.pročitajte, letnje, zabavno štivo.
July 28, 2025Jul 28 Zelena milja - Stivena Kingameđu njegovim najuspelijim romanima, i najhumanijim.takođe me neodoljivo asocira na Stajnbekov "O miševima i ljudima".
July 31, 2025Jul 31 svratio drugar istoričar do mene danas da mu dam memoare fransoe miterana i kopam po biblioteci i odjednom mi iskoči vlajsa arsenijević i skontam da nisam čitao u potpalublju tako da...
August 1, 2025Aug 1 meni se to nije dojmilo, mislim da sam čitao i nastavak.ali me zato oduvao sa "Predatorom", bukvalno i danas, posle toliko godina od čitanja, pamtim neke pasaže užasa...
August 2, 2025Aug 2 sada sam dohvatio ovu knjigu. vrlo interesantne priče, baš "noar". jedino, muku mučim sa finskim toponima (u helsinkiju) i njihovim imenima. mogli bi da pročtate, ako naletite.jednom sam napisao da je neko od onih koji su iz biblioteke uzeli pre mene knjigu ispunjavao hemijskom svako "O" i ispravljao reč (ne sećam se koju). Sada, u ovoj knjizi vidim zaokružen svaki tipfeler (ima ih dosta). Edited August 2, 2025Aug 2 by đorđe geprat