Jump to content
IGNORED

Kupovina racunara i komponenti

Sludge Factory

Recommended Posts

Posted
3 minutes ago, jms_uk said:

@radisa

A cemu sluze ova stangla iznad tastature i ogromno okruglo dugme u cosku?

To okruglo dugme može da se podesi za svaku aplikaciju razčličito, ima klik i levo desno... Kontam da je onima koji rade nešto sa grafikom ili zvukom može biti baš baš korisno... Ja sam se malo igrao, i za browser podesiio da klik otvara novi tab, a levo desno da mi šalta kroz tabove, na primer...

Štangla ne služi ničemu....

Posted
11 minutes ago, radisa said:

ima klik i levo desno

Ima turn, press i press&turn, plus tap koji je kontekstualan i naravno može da se podesi za svaku aplikaciju posebno, kao i moj (i Radišin) Mx Master :cool:

Možeš da povežeš tri uređaja istovremeno, i ima tzv. Logi flow, možeš da radiš copy/paste između računara koje kontrolišeš jednom tastaturom/mišem.

Kad sednem za tuđi komp, sa tuđim mišem, izgubim se potpuno, toliko sam se navikao na konfiguraciju raznijeh dugmića na MXu :happy:

Posted
1 minute ago, Skyhighatrist said:

Ima turn, press i press&turn, plus tap koji je kontekstualan i naravno može da se podesi za svaku aplikaciju posebno, kao i moj (i Radišin) Mx Master :cool:

Ma ja bez MX mastera više ne mogu da radim...

Jebi ga, Logitech je skup kao đavo, ali su sjajni sa mogućnostima i dodatnim funkcijama...

• +1 1
Posted
Ma ja bez MX mastera više ne mogu da radim...

Jebi ga, Logitech je skup kao đavo, ali su sjajni sa mogućnostima i dodatnim funkcijama...
Ajd sad zamislite mene koji imam TrackBall logitech i mapirane dugmiće, već je problem na ženinom laptopu...

... Shiit has hit the fan

Posted
21 hours ago, Tale said:

Molba za znalce: trebalo bi da pazarim neku gejmersku konfiguraciju na kojoj klinac planira i da počne da uči neki programski jezik.

Odavno već ne pratim novosti pa se bojim da se ne zaletim i kupim nešto što je već zastarelo.

Dakle, ljubazno molim za predlog gotove konfiguracije ili spisak komponenti, ne mora da bude high-end, i da je dostupno u Srbiji.

gde sada kad je nedostatak svega što treba

• +1 1
Posted
21 hours ago, Tale said:

Molba za znalce: trebalo bi da pazarim neku gejmersku konfiguraciju na kojoj klinac planira i da počne da uči neki programski jezik.

Odavno već ne pratim novosti pa se bojim da se ne zaletim i kupim nešto što je već zastarelo.

Dakle, ljubazno molim za predlog gotove konfiguracije ili spisak komponenti, ne mora da bude high-end, i da je dostupno u Srbiji.

Grafička karta 1050 sa 2gb rama je skoro 150e. 1050 titanium sam pre TRI GODINE plaćao 17.000. Realna vrednost 30 i to nova. A ako kupiš nešto još bolje, tek si tu u problemu. Grafičke su tipa 300% skuplje a i jače. Ako nekad nije bilo vreme za pazar, onda je to sad. Ako imaš grafiku, onda i nije tako strašno. 

Ja imam da prodam polovnu konfiguraciju bez grafičke, sasvim pristojna za gaming, o programskim jezicima da ne pričam, ako ti igra, šibni pp...

• +1 1
Posted

A da možda da uzmeš nešto u laptopu, te nisu toliko za rudarenje pa se može uzeti nešto iole povoljno, ja uzeo laptop sa RTX3060 za <1000, doduše od Mađara™

• +1 1
Posted (edited)

Gejmerska konfiguracija bez grafike, nije gejmerska :D  Lepo kaze Milan... preskupe su graficke.

Neki Ryzen 5 4 ili 5 generacije ima solidnu integrusu koja je za lajt igranje ok, a moze i nesto "zahtevnije" zavisi sta se trazi.

Predlog

Ryzen 5 5600G

odgovarajuca ploca

16GB RAM

500GB SSD

To je vec oko 500e, tastatura, mis, napajanje i kuciste jos 150... i eto konfiguracije.

Recimo ovako nesto

https://gigatron.rs/gigatron-racunari/gigatron-aurora-pro-elevate-445280

ili Ryzen 7

https://gigatron.rs/gigatron-racunari/gigatron-aurora-lider-x34750-417286

A moze i ovo sa grafickom

https://gigatron.rs/gigatron-racunari/gigatron-prime-lider-an107-422203

P.S. ne radim u gigatronu :D

Edited by Milosh76
  • +1 1
Posted
5 hours ago, renne said:

gde sada kad je nedostatak svega što treba

Jbg, laptop odslužio svoje a konzola (xbox one x) šiba i dalje ali ima svojih ograničenja.

5 hours ago, Mil@n said:

Grafička karta 1050 sa 2gb rama je skoro 150e. 1050 titanium sam pre TRI GODINE plaćao 17.000. Realna vrednost 30 i to nova. A ako kupiš nešto još bolje, tek si tu u problemu. Grafičke su tipa 300% skuplje a i jače. Ako nekad nije bilo vreme za pazar, onda je to sad. Ako imaš grafiku, onda i nije tako strašno. 

Ja imam da prodam polovnu konfiguraciju bez grafičke, sasvim pristojna za gaming, o programskim jezicima da ne pričam, ako ti igra, šibni pp...

Možda mi i igra, nemam pojma. Šalji ili napiši ovde šta je unutra pa da tražim(o) šta da se doda.

4 hours ago, James Marshall said:

A da možda da uzmeš nešto u laptopu, te nisu toliko za rudarenje pa se može uzeti nešto iole povoljno, ja uzeo laptop sa RTX3060 za <1000, doduše od Mađara™

To sam i hteo i pokušaću da proguram, klinac nešto ne bi hteo.

Posted
4 hours ago, Milosh76 said:

Gejmerska konfiguracija bez grafike, nije gejmerska :D  Lepo kaze Milan... preskupe su graficke.

Neki Ryzen 5 4 ili 5 generacije ima solidnu integrusu koja je za lajt igranje ok, a moze i nesto "zahtevnije" zavisi sta se trazi.

Predlog

Ryzen 5 5600G

odgovarajuca ploca

16GB RAM

500GB SSD

To je vec oko 500e, tastatura, mis, napajanje i kuciste jos 150... i eto konfiguracije.

Recimo ovako nesto

https://gigatron.rs/gigatron-racunari/gigatron-aurora-pro-elevate-445280

ili Ryzen 7

A moze i ovo sa grafickom

https://gigatron.rs/gigatron-racunari/gigatron-prime-lider-an107-422203

P.S. ne radim u gigatronu :D

E, sad.. Da li je bolje da tražim i nađem grafičku za neki od ova dva bez ili da nešto menjam kod ovog trećeg? 

Tu je suština mojih dilema, ne znam šta ide sa čim najbolje i šta je od komponenti već "bajato".

Posted
1 hour ago, Tale said:

Možda mi i igra, nemam pojma. Šalji ili napiši ovde šta je unutra pa da tražim(o) šta da se doda.

• Ploča: Asus Prime A320M-K
  • Procesor: Ryzen 3 1300x
  • RAM: 2x8gb Kingston Fury 2400mhz
  • Napajanje: LC Power 500w
  • Kućište MS Industrial Voyager
  • HDD: Western Digital BLUE 1TB 7200rpm

Sa SSDom (može se nađe 250gb za tipa 3500 i manje), ovo će da radi i više nego pristojno... 

A igranje igara i jeste bila glavna namena mašine, i obavljala je i više nego korektno :)

• +1 1
Posted

Jel ima smisla za redovne neke kancelarisko mastiljarske potrebe kupovati neko ono mini kućište. Ofis, surf, jutjub i igrice zakljucno sa heroes 4 bi se igrale. 90 posto vremena mi laptop stoji na stolu zakacen na monitor a imam i ipad i tastaturu za neke sitnije portabl potrebe, pa sam mislio da umesto laptopa kupim desktop, ali mi je nezgodno sto je velik. A sada vidim ta mini kućišta…

Posted
9 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Jel ima smisla za redovne neke kancelarisko mastiljarske potrebe kupovati neko ono mini kućište. Ofis, surf, jutjub i igrice zakljucno sa heroes 4 bi se igrale. 90 posto vremena mi laptop stoji na stolu zakacen na monitor a imam i ipad i tastaturu za neke sitnije portabl potrebe, pa sam mislio da umesto laptopa kupim desktop, ali mi je nezgodno sto je velik. A sada vidim ta mini kućišta…

Kupio ja ženi za kanc, imaš pre par strana...

Tera i njen stari komp kao virualnu mašinu na tom... :)

Radi kao satić. bilo je ranije i sa Ryzen5  i 8GB rama, za 50ak K... Verovatno i to radi kako treba...

• Hvala 1
Posted (edited)

Ko ima manji? :happy:

NUC-in-hand-10-gen.jpg

Intel NUC7I5BNK i5-7260u/16GB/500SSD/Iris640 sa TB3! stiže mi za džab džabe od neke zbog kovida proipale konferencije, sjajna stvar taman da mi oslobodi jedan kućni laptop (* mislim da ima i kod mađara za 350-400e barebone bez diska i memorije a i novijih gen.)

A stiže i ona profi konferencijska veb 5K kamera od 1000+ evra što snima u 180*, mislim ne treba mi al kad se već delilo a nešto gledam baš i nije za rad od kuće, em hvata celu prostoriju i šta treba i šta ne treba, em što sama režira, ono kad neko neplanirano uđe u sobu onda širi kadar da uhvati i novog učesnika, još kad taj novi progovori onda zumira na njega, mislim nije se još desilo al pozorište u kući u najavi.

Edited by francuski sobar