Jump to content
IGNORED

Kupovina racunara i komponenti

Sludge Factory

Recommended Posts

Posted

@anon: nije-šećer-u-vodu, ako si je naložio, makar na računar, pošto se očekuje značajan skok eura (jal 120, jal 130) tako da si joj pristojnu sumu svakako uštedeo.@casper the friendly ghost sa nbg: aaaaa...eeeee....ehm....koje mašine???onako, dobar procesor, fina grafika i dovoljno rama, slabo napajanje, kućište i jeftina ploča, svakako će leteti u odnosu na, recimo, 3-4 godine stare računare više srednje klase, a u odnosu na djunte od pre 6 (setite se da tada nisu postojali DC) će biti kao worp10 u odnosu na tricikl.... so... u zdravlju ga koristio.

Posted

Kućište + napajanje: Frontier SI12A-BK/BK 500WMBO: MSI S775 P41-C31Procesor: Intel Pentium E5500Grafička: VGA VTX HD5450 Silent 1GB DDR3RAM: Memorija DDR3 2GB 1333 MhzHard disk: HDD WD 5000 AAKSDVDRW: DRW LG GH22NS50 Satavalja li ovo? s tim sto bi ja ipak bar 3gb memorije. ili ako ovo ne valja, moze li predlog otprilike za konfiguraciju od 300-350e

Posted (edited)

Ne vredi to 300-350e ako to pitas.....a i grafika je 64bit i još sajlent (hot?) i to VTX, to je, ako se sećam, powercolorov tier 3...Mislim da sam ranije nešto slično sastavljao...samo se nešto tripujem da je bilo nešto jeftinije...AMD Athlon II X2 255, 3.1GHz, 64bit Box GigaByte 770T-D3L2 x 2GB DDR3 Kingston PC1600 HyperX, KHX1600C9D3X1K2/4GSapphire ATI 5670, 512MB DDR5DVD+-RW Samsung SH-S223C SATALC Power ATX Midi Tower, 714B, 420W 12cm fan500GB Samsung HD502HJ SATA2, 7200pm, 16MB F3tu negde oko 350e

Edited by Vapad
Posted
Kućište + napajanje: Frontier SI12A-BK/BK 500WMBO: MSI S775 P41-C31Procesor: Intel Pentium E5500Grafička: VGA VTX HD5450 Silent 1GB DDR3RAM: Memorija DDR3 2GB 1333 MhzHard disk: HDD WD 5000 AAKSDVDRW: DRW LG GH22NS50 Satavalja li ovo? s tim sto bi ja ipak bar 3gb memorije. ili ako ovo ne valja, moze li predlog otprilike za konfiguraciju od 300-350e
Frontier... emocije rade. Ne mora Chiftec, ali bar LC Power bi bilo ok. Frontier je smeće smeća koje crkne posle godinu dve ili se zapali.
Ne vredi to 300-350e ako to pitas.....a i grafika je 64bit i još sajlent (hot?) i to VTX, to je, ako se sećam, powercolorov tier 3...Mislim da sam ranije nešto slično sastavljao...samo se nešto tripujem da je bilo nešto jeftinije...AMD Athlon II X2 255, 3.1GHz, 64bit Box GigaByte 770T-D3L2 x 2GB DDR3 Kingston PC1600 HyperX, KHX1600C9D3X1K2/4GSapphire ATI 5670, 512MB DDR5DVD+-RW Samsung SH-S223C SATALC Power ATX Midi Tower, 714B, 420W 12cm fan500GB Samsung HD502HJ SATA2, 7200pm, 16MB F3tu negde oko 350e
e to je dobra mašina. Samo umesto 5670, 5770 ili jače. Napajanje možda malo jače, 500w ili 600w,to je sad 35€ nije neka cena a puno znači, možeš da uglaviš starije kartice koje sišu struju, 4870 ili 4850.
Posted

ah, ali njegov budžet je tako ograničen :(Stavio bi ja AMD x3 i gigabajtovu (ili čak i biostar) 870 ploču i sata3 WD 500GB i 5770 vaporX te LC 914BII (600W - kakvih takvih) ali to je...bez problema 460e...

Posted
@casper the friendly ghost sa nbg: aaaaa...eeeee....ehm....koje mašine???onako, dobar procesor, fina grafika i dovoljno rama, slabo napajanje, kućište i jeftina ploča, svakako će leteti u odnosu na, recimo, 3-4 godine stare računare više srednje klase, a u odnosu na djunte od pre 6 (setite se da tada nisu postojali DC) će biti kao worp10 u odnosu na tricikl.... so... u zdravlju ga koristio.
E bas ta je masina. :)
Posted

E, jedno pitanjce, ako je neko stvarno probao, a ne na osnovu brojki i reviewa sa neta ...Šta je bolje:http://www.kingston.com/roroot/ssd/v100.asp (verzija od 64GB)ilihttp://www.patriotmem.com/products/detailp.jsp?prodline=8&catid=21&prodgroupid=178&id=978&type=17Mislim, vidim brojke, vidim šta se piše i o jednom i o drugom, vidim da je drugi skuplji 20€ (barem ovde), ali ako neko ima iskustva, značilo bi mi... Treba sebi kupiti nešto lepo za Novu Godinu... :)

Posted

hvala vapadu i utvari. ali, neke od tih preporucenih stvari nemam u ponudi koja mi je dostupna. postoji li neka kvalitetna alternativa, u istom cjenovnom rangu [prije svega za problematicne kuciste i graficku karticu]?

Posted

Juče sam se, silom prilika, ponovio i osvežio. Moju pregorelu ASUS GF8600 GT grafičku sam zamenio GAINWARD GTS 450 GS grafičkom, a dodao sam i 2Gb RAM (sada ima 4 Gb), i napredak je osetan. Sledeće na dnevnom redu je neki Quad Core i prelazak sa XP-a na Sedmicu, ovo prvo kada budem imao para, a ovo drugo kada budem imao vremena.

Posted
hvala vapadu i utvari. ali, neke od tih preporucenih stvari nemam u ponudi koja mi je dostupna. postoji li neka kvalitetna alternativa, u istom cjenovnom rangu [prije svega za problematicne kuciste i graficku karticu]?
Pa ne baš. Grafika možda, par hiljada skuplja a sporija, nVidia GTS 250 a veći problem su kućište i napajanje, da uzmeš neki bluberi od oko 2500 i najosnovnije NZXT 500W od oko 4K i doguraš sa grafikom na 400e...skineš Athlon 255 na 245 i staviš samo 2gb rama i imaš primetno sporiju mašinu za 350e...ne znam, nemam ideja.
Posted

olaksava li situaciju podatak da mi komp treba prvenstveno za rad u photoshopu, flashu i srodnim programima, dok mi igranje nije primarno [ono sto ja igram - FM2010 ionako radi i na 4 godine starom laptopu :D ]?

Posted
olaksava li situaciju podatak da mi komp treba prvenstveno za rad u photoshopu, flashu i srodnim programima, dok mi igranje nije primarno [ono sto ja igram - FM2010 ionako radi i na 4 godine starom laptopu :D ]?
Moj drugar se bavi fotografijom na FDU, glavna stvar za umetnike je - veran monotor! Za 3D rendering ili štagod, treba jaka 3d kartica, za 2d art- monitor, a kartica bilo kakva.Višesatno buljenje u isti mnogo je produktivnije ako je monitor dobar, ako ima verne boje, dinamički kontrast, ugao gledanja. Uglavnom S-IPS, C-IPS ili skup i dobar TN panel.Takođe i zavisi koje igre igraš: ako ćeš da igraš nešto starije (DX10), a bogami DX11 igara i nema toliko mnogo, onda ljudi rade sledeću stvar: kupe 4850 ili 4870 za 60-80€ i napajanje od 35-40€ 600w i to ti dođe kao jedna 5770 nova kartica.A 4850 tuče 5770 u 3dmarku i performansama u igrama. Tj. bolje starije a jače, nego novo a slabo.Mada ja to ne-gamerima ne bih preporučivao, jer je budućnost DX11. Sledeći Windows će sigurno tražti DX11 kompatibilnost.Nvidia je bezobrazna i pravi jedne te iste kartice(iste snage), koristeći isti procesor i arhitekturu kartice, samo sa 40nm proizvodnim procesom. Rebrandovano sve staro. A Fermi je preskup, greje se previše i nije dovoljno jak.
Posted
E, jedno pitanjce, ako je neko stvarno probao, a ne na osnovu brojki i reviewa sa neta ...Šta je bolje:http://www.kingston.com/roroot/ssd/v100.asp (verzija od 64GB)ilihttp://www.patriotmem.com/products/detailp.jsp?prodline=8&catid=21&prodgroupid=178&id=978&type=17Mislim, vidim brojke, vidim šta se piše i o jednom i o drugom, vidim da je drugi skuplji 20€ (barem ovde), ali ako neko ima iskustva, značilo bi mi... Treba sebi kupiti nešto lepo za Novu Godinu... :)
Evo mi ga upravo u mašini jedan, bio je pre nekog vremena i drugi. Bolji je drugi. Mada, i jedan i drugi će ti doneti značajno ubrzanje u odnosu na bilo kakav čvrsnik, prvi 9.87x a drugi 10x, nećeš pogrešiti šta god da uzmeš.
Posted
Evo mi ga upravo u mašini jedan, bio je pre nekog vremena i drugi. Bolji je drugi. Mada, i jedan i drugi će ti doneti značajno ubrzanje u odnosu na bilo kakav čvrsnik, prvi 9.87x a drugi 10x, nećeš pogrešiti šta god da uzmeš.
Hvala na odgovoru, i mislio sam da uzmem drugi... :)