Jump to content

Pitanje za pravnika

Featured Replies

Imam jedno pitanje vezano za izdavanje stana.

Zakupac, strano lice, je i preduzetnik, pa želi da prijavi stan kao home-office (u sklopu procedure za dobijanje stalnog boravka).

Da li u tom slučaju postoje dodatne finansijske ili pravne obaveze zakupodavca, osim plaćanja poreza na zakup. I da li se u tom slučaju razlikuje vrsta/obračun predmetnog poreza u odnosu na regularno izdavanje stana fizičkom licu.

• Replies 6.5k
  • Views 596.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• napadaj
    napadaj

I to da ga šalješ ljudima koji nisu pravnici. Plus smem glavu da stavim da bi najmanje 30% njih reklo "Uf ne koristim ja mejl, pusti na Vajber grupu".

• InvisibleLight
    InvisibleLight

Mali intermezzo na pravnoj temi za drugare advokate Casopis "Odvjetnik - organ advokatske komore u zagrebu" , Kraljevina Jugoslavija, izlazio jednom mesecno, od osnivanja advokatskih komora Zagre

• Ayatollah
    Ayatollah

@Tihajeza   Razvod bez pitanja starateljstva i podele zajedničke imovine je skoro pa administrativna formalnost. U poslednje vreme se čak diskutuje o tome da ovakve razvode preuzmu da rade n

Posted Images

U ovom slucaju porez plaća zakupac

Hvala, video sam da je zakupac taj koji plaća u slučaju da je pravno lice, ali nigde nisam našao kada je preduzetnik.

Promena prebivalista (pasivizirana prethodna) da li moze da se obavi u bilo kojoj PS? Npr obaviti na Starom gradu, a mesto stanovanja je NBGD.

Mora da se podnese zahtev nadležnoj policijskoj stanici, dakle onoj na cijoj teritoriji se nalazi prebivalište.

On 26.4.2025. at 15:37, jms_uk said:

Dok cekam da stigne umrlica iz Kanade (pa da se onda obratim ponovo Hrvatima),

Stigli papiri iz Kanade, otisli u Hrvatsku, oni obradili konacno zahtev, i na kraju se ispostavi da nemaju nista od detaljnih podataka (zbog kojih sam ovo trazio: ni narodnost ni drzavljanstvo, ni za njega ni za njegove roditelje) isuse

Screenshot 2025-06-10 at 14.33.48.png

Mozda crkvene i skolske knjige za narodnost?

6 hours ago, Paul Gompitz said:

Mozda crkvene i skolske knjige za narodnost?

Sad nadjoh ovo, moguce da je zato manjak informacija:

Čitava imovina Srpske pravoslavne crkve u Sisku je tijekom Drugog svjetskog rata opljačkana, a opljačkana je i uništena arhiva Crkvene općine Sisak.

Izvinjavam se na off topiku!

Nažalost, ovo je dosta čest slučaj kad se traže podaci za ljude rođene pre WW2, jer su tada vođene samo crkvene knjige, i to šturo i aljkavo, a još su i dosta postradale tokom rata.

6 minutes ago, Ayatollah said:

Nažalost, ovo je dosta čest slučaj kad se traže podaci za ljude rođene pre WW2, jer su tada vođene samo crkvene knjige, i to šturo i aljkavo, a još su i dosta postradale tokom rata.

Arhiva srpske pravoslavne crkve iz Sarajeva je digitalizovana (dostupna na FamilySearch) i fantasticna je (sve detaljno popunjavano citkim rukopisima), osim knjiga ima i hiljade drugih pratecih dokumenata i papira...

Apropo aljkavosti, ovi iz Siska su poslali ove izvode na kome pise da je upisan u knjigu deset dana pre nego sto se rodio, da je umro 2023. iako sam im poslao original papir iz Kanade sa datumom iz 2013., zeni iz drugog braka su skratili prezime... to je ono sto videh na prvi pogled.