July 13, 20251 yr Postoji vise od jedne vrste kale. Nisu sve jednake po ukusu, jestivosti. Neke su koznate i zilave pa se moraju dobro raskuhati. Najcesce se trosi zimi kad je i najbolje. Cavolo Nero je italijanska verzija, popularizovao Jamie Oliver u UK. Curly kale se takodje moze naci po supermarketima ali cesce u zimskoj sezoni, sada ne vidjam. Ako vec imas zelju da spremis, izrezi zilu iz sredine lista, to je tvrdo i stringy, ostatak obari u malo vode i putera ili dodaj u neko varivo. Ili baci pilicima ako imas. Bice dobra jaja.
July 19, 2025Jul 19 Patlidžan kao plavi patlidžan?Seti se onog pomalo egzotičnog rp sa kurkumom, ukoliko su plodovi relativno mali.
July 19, 2025Jul 19 pa imaš kod mene svašta od patlidžana, veliki sam ljubitelj. Hünkar Beğendi (umesto bešamela ja stavljam jogurt), Mirza Ghasemi, Baingan bharta, Alinazik, patlidžani punjeni orasima, melitzano, paprike punjene patlidžanom, pečeni patlidžan sa sirom i orasima...
July 19, 2025Jul 19 12 hours ago, aram said:@ivy Patlidžan u medu iz Birtije?Niko da kaze kako je ovo gotivan tanjir pa cu ja.
July 20, 2025Jul 20 divan je tanjir ali nije moj, pripada autorima "Birtije 'Kod poslednjeg zalogaja' "
July 23, 2025Jul 23 Samo da prijavim da je brokoli iseckan na cvetiće pa pečen u rerni jako ukusan! 🙂Dodala sam glavicu crvenog luka sečenog na osmine, poprskala maslinovim uljem i solju i pekla 20-tak min rasprostrto po plehu. Posle sam promešala sa još malo ulja, limunovim sokom, poprašila mlevenim biberom i kašikom susama blago prepečenog samo da zamiriše. Odlično kao prilog uz ribu, a kontam da bi sa malo belog sira mrvljenog odozgo bilo super samostalni lagani obrok.
August 7, 2025Aug 7 Na čemu se prže smokve, puter? Da li se med ili šećer dodaju tokom prženja ili na kraju?
August 7, 2025Aug 7 prženje sa kojim konačnim ciljem? daj malo detalja, šta želiš da postigneš, sa čime ih kombinuješ i sl.za slana jela, npr. ficatum, ja ih pržim na mešavini mulja i putera. kad ih pečem u rerni sa pršutom i gorgonzolom, onda samo mulje. za nešto slatko bih koristio samo puter, ali pazi da ne izgori.