May 9May 9 16 hours ago, Mr.Mxyzptlk said:kako se pravi sok, moze recept?@Mr.Mxyzptlk to je neki klasičan recept zvan "40 cvetova" :) recepti na netu su obično sa više vode i šećera, kopiram recept od koleginice (moje ex studentkinje :)):sok od zovePisem ti za 20 cvetova pa ti modifikuj koliko ih imas.20 cvetova potopis u 1L vode i iseckaj 1 limun na kolutove. To stoji 24h u frizideru. Onda pocedis, ja malo limun iscedim taj sto je stajao koliko mogu i dodas 500gr secera (ja stavim manje oko 300-350gr). I opet 24h stavis u frizider. Povremeno mesaj da se istopi secer. I na kraju dodaj limuntus jedan, promesaj i sipaj u flase ili zamrzni kako god hoces.ja sam ~50 cvetova podelila na dva dela i svaki zalila sa 1L vode. u jedan deo sam iseckala 2 limuna (jedan poluosušen), a u drugi jedan poveći grejp i izrendala dobar komad đumbira, po principu čišćenje frižidera od ostataka voća i povrća. danas ću staviti po pola kesice limuntusa kad kupim i šećer kada ga procedim kroz gazu. vrv ću smrznuti u modlama za led jedan deo, pa dodavati u vodu/čaj.možda osušim i za čaj/začin perspektivno, mada ne treba preterivati s tim čajem, isto deluje kao diuretik.fun fact, nedavno smo se nešto igrali u labu i stavili ekstrakte od kore i lista zove na ćelije i pobili su ih. cvet i plod su jestivi (umereno), ali lišće i kora su toksični, beware.
June 15Jun 15 Ne znam, al’ mense ovo jede. (Gledala bez tona, nisam ni čitala šta priča, a muzika u pozadini je agrh)https://www.instagram.com/reel/DZkpitboZao/?l=1