Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Recepti, kulinarski trikovi i omiljena jela - borba protiv gladi

Featured Replies

Pardon, pardon! :D

Videla sam kratak klip o sladoledu od vanile sa prženim smokvama i orasima, prelivenim medom, ali nejasno da li tokom prženja ili nakon.

Nisam videla na čemu ih prži, probala bih.

• Replies 7.6k
  • Views 748.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Sandradjer
    Sandradjer

Ode valdorf prvi. Jos krkaju. Uspela sam. Kazu pozdravi forumase i neka zovu na degustaciju slobodno   

• Ovo su Scotch pies koje sam pravio prije jedno mjesec dana. Prvi put sam pravio ovo tijesto od brasna i masti (svinjska i govedja 50/50). Tradicionalno punjenje je mljevena junetina ili ovcetina, nest

Posted Images

puter je safe bet

Hvala, dobri čoveče. happy ❤️

• 4 weeks later...

@aram @ivy i ostali

Da li mogu kuvanu boraniju da zamrznem?

Evo možda zna i @kud u maglu Simoviću

Edited by Svemir Zeka

Zamrzni je, pa je baci 🤭

Kad je odmrznem, vas dvojica ćete biti pozvani na odleđenu buraniju srdoc

nisam tu

trebalo bi da ne bude problema

možeš

• 2 weeks later...

@aram Da nemas pri ruci recept za one knedle sto si postavio prije par mjeseci?

imam, naravno, ali skupa s kobasičicama :)

Skuvao krompir, dva krupna komada, za nas troje taman, ostavio da se ladne malo. Kobasičice bacio u zepter tiganj da se pržucnu na malo maslinovog ulja. Za to vreme iseckao povrće, šta se našlo: 4-5 šargarepa, jedan praziluk, 4-5 strukova mladog luka, jednu crvenu papriku i 4 čena mladog belog luka. Ne sitno, nema potrebe. U kobasice sunuo belog vina, pustio da ispari, povadio kobasice u tanjir sa strane. U isti tiganj sipao povrće, jaka vatra da se prži, mešati redovno! Kad porumeni dodati nešto tipa američki brown sauce. Ja nemao pa ovako: kašiku hoišin sosa, malo melase od nara, malo worchesterschire sosa, kašičicu zrnastog senfa. Bitno da je malo slatkasto, malo kiselkasto, dosta umamija. Fino to promešao i pustio da zamiriše, pa dodao konzervu paradajza, plus pola iste konzerve vode. Smanjio vatru na srednju, pustio da se to krčka lagano, za to vreme krompir izgnječio, dodao mu malo granuliranog belog luka, peršuna, bibera i dve kašike zrnastog senfa. Dobro sve izmešao i oblikovao tri oveće knedle. Rernu uključio da se zagreje na 200. Na terasi secnuo desetak grančica timijana i jednu ruzmarina, uvezao ih u metlicu i polio sa pola deci maslinovog ulja. Kobasice nareckao sa jedne strane na svakih 5 milimetara. Rasporedio knedle u tiganj, vratio kobasice okolo. Premazao knedle onom metlicom od timijano-ruzmarina sa masliovim uljem, onda razvezao metlicu i pobacao okolo grančice. Rknuo sve u rernu jedno 20 minuta, koliko da knedle malo porumene i to je to. I da, usput dodavao pomalo soli i poviše bibera kojekuda, kad god se setim.

dumplings&sausages.jpg

15 minutes ago, aram said:

krompir izgnječio, dodao mu malo granuliranog belog luka, peršuna, bibera i dve kašike zrnastog senfa. Dobro sve izmešao i oblikovao tri oveće knedle.

To su knedle? Krompir + zacini? Nista brasno i neki proces?

Ako si na te mislio, to su te. Pravim i neke skroz bez krompira, Canederli tirolski, ali se ne sećam da sam njih stavljao ovde. Hoćeš i za njih recept?

Just now, aram said:

Ako si na te mislio, to su te. Pravim i neke skroz bez krompira, Canederli tirolski, ali se ne sećam da sam njih stavljao ovde. Hoćeš i za njih recept?

Hocu, ako nije problem.

Ovo iznad nisu knedle kako ih ja znam. Treba mi nesto slicno kao sto sam jeo u Pragu ali posluzice i tirolske. Hocu ovih dana da napravim ox cheek stew sa knedlama, ove tvoje su izgledale kao da bi bile taman ali nije to. Da mi je nesto da nije gulas i pire krompir.

Canaderli idu ovako: glavicu luka naseckaš sitno, 150 grama tirolske slanine takođe, one što je 90% meso, da budu kockice 2-3 milimetra. Propžiš to na malo putera jedno 5-6 minuta pa ostaviš sa strane. Naseckaš sitno vlasac i peršun, na kockice od 5mm naseckaš bajat hleb, jedno 250 grama. Pomešaš začine i hleb, dva jajeta i 250ml mleka (kreni sa 200ml, pa vidi gustinu i postepeno dodaj ostatak ako treba). Umešaj na kraju i luk i slaninu. Ako je gusto dodaj još malo mleka, ako je retko malo brašna. Kod mešanja pazi da ne premesiš, treba da budu rustične. Rukama pokvašenim hladnom vodom formiraj kugle od oko 5cm, trebalo bi da ih bude deset sa ovim količinama. Kuvaju se 15 minuta u supi, ja koristim juneću ili od kostiju. Dok su sveži mogu i da se zamrznu, ali jednom kuvani najbolje da se odmah pojedu.

PS: one koje sam ja jeo u Češkoj su slične ovima, samo bez slanine i kuvaju ih kao valjak pa seku na kolutove. Canaderli imaju i varijante sa pancetom, sa dinstanom džigericom, lucanica kobasicom...

E bas ti hvala. To mi se vise dopada i ima prostora za improvizaciju.