Jump to content
IGNORED

Recepti, kulinarski trikovi i omiljena jela - borba protiv gladi

msmodesty

Recommended Posts

Posted

Samo da prebacim ovo gde treba:

On 2/19/2018 at 2:43 PM, aram said:

@Redoranevo ti grčka melopita, ovu ćeš umeti sigurno:

• 600gr švapskog sira
  • 3 komada jaja
  • 150gr meda
  • naribana korica + kašika soka od limuna
  • puna kašika kukuruznog brašna
  • 50gr šećera
  • kašika vanila ekstrakta
  • opciono kašika nekog konjaka ili ruma, cimet

sve to lepo izmešaš u kompaktnu masu, suneš u tepsiju i pečeš na 180°C oko 45 minuta, da malo pobraoni po ivici, a da sredina postane čvrsta. pospeš cimetom (opciono), ostaviš u tepsiji da se ladne 5 minuta, a onda izvadiš na rešetku za hlađenje i ostaviš do sobne temperature. kad služiš, našaraš još malo medom. dobra je, kažu i skroz hladna, iz frižidera, ali ja ne bih znao :lolol:

Kao i svaka izelica, ja sam prezrivo frknuo na 600 grama, te preradio recepat na pristojniju količinu:

• 1kg švapskog sira
  • 5 komada jaja
  • 250gr meda
  • naribana korica + kašika soka od jednog limuna + isto to od jedne pomorandže
  • 50gr kukuruznog brašna
  • 80gr smeđeg šećera
  • 2 kašike vanila ekstrakta
  • 2 kašike nekog konjaka ili ruma, cimet

Peklo se na 175c oko 80 minuta, po vađenju sam na vrelo četkicom navukao glazuru od kašike meda i pola kašičice cimeta (med samo malo razblažio vrelom vodom - sad kad pišem, mislim da bi bilo super da se med razblaži sokom od pomorandže ili limuna).

Preporuka za pečenje u nekom kalupu kome se skidaju stranice, jerbo se мελόπιτα lako mrvi.

IMG_20180220_141743.jpg

Posted (edited)
On 2/20/2018 at 4:19 PM, Haralampije said:

imas lemon gras na Metrovu, u teglici a na prolece posej u bastu

Kupih

http://www.kupindo.com/Seme/31616809_Limunova-trava-Cymbopogon-citratus-100-semenki

DA prospem seme u neku saksiju il eventualno u plasticnu zardinjeru? Kapiram da ovo raste nesto kao vlasac al ova pominje neke sadnice.

edit : po fotkama mi se cini da ovo raste mnogo vece nego sto sam ocekivao...

Edited by katamaran
Posted

Raste kao trava jer to i jeste :) bolja je neka velika saksija

Posted (edited)

Ok, fala. Vise puta mi je zafalilo za neki recept pa mi je bas drago sto sam uzeo.

edit: gledam sad na yt sta i kako. A u related videos kako da se gaji djumbir. Zanimljivo...

mada opet zauzima previse mesta da bi posle 6 meseci dobio malo djumbira.

Edited by katamaran
Posted

Imam domaću ćurku od 3kg. Treba mi bulletproof recept, koliko da je usolim, masti koliko ću i kojom dinamikom da je pečem na kojoj temp? 

Volela bih da se odvaja od koske i da je kožurica fino spečena za meso. :D

Posted
On 12/17/2014 at 9:48 PM, decak Kejt said:

dakle, recept za turkey brine, nekoliko puta isproban, svaki put odusevio nadaleko i nasiroko.

sve sastojke nasla na pijaci/deo i u Maxiju, imaju povremeno zacinsko bilje sasvim solidnog kvaliteta.

potrebno:

- kanta od 10 litara

- 5 litara vode

- solja soli

- pola solje secera

- 1 glavica luka - iseci na cetvrtine, ne skida se ljuska

- 2 cen belog luka, preseku se na pola, takodje sa sve ljuskom

- 10-ak grancica svezeg timijana

- 2 vece grancice rumarina

- 2-3 grancice sveze zalfije

- kasika bibera u zrnu

- narendana kora 2 limuna (znam, znam, ne valja; ja sam prethodno limun potopila u rastvor sode bikarbone, limunske kiseline i vode); jedan od ta dva limuna se isece i ubaci uz sve ostale sastojke, drugi se cuva za pecenje

- saka lovorovog lista

svi sastojci se skuvaju u loncu, da voda prokljuca, a onda se stavi negde da se skroz dobro ohladi (terasa u ovo doba idealna za to). u hladan brine potopiti curetinu ili celu curku, pokriti plasticnom folijom, i ostaviti na terasi minimum 24 sata.

ja pre pecenja ubacim koliko god mogu putera curki pod kozu; deo brine-a procedim i ubacim u posudu gde se pece curka. obicno je pecem 4 sata, prvih sat na 200', pokrivenu folijom, a ostala 3 na 160', s tim sto poslednjih sat vremena nema folije i ima cestog prelivanja.

sok od pecenja malo zgusnem, dodam zacine i eventualno suve vrganje i napravim savrseni sos za curku.

ovaj stvarno fercera svaki put, a recimo da je kolicina mesa bilo neka 4 kg (batak i belo). jednom smo oglodali do kostiju a onda se otimali i za njih, toliko je dobro bilo.

• 2 weeks later...
Posted (edited)

Isekao glavicu kelja na 3cm debele kriške, poređao u pleh obložen papirom, zaprašio biberom i krupnom solju i zalio hcmuljem. U kriške kelja pozabadao listiće belog luka.

Pekao na 180 pola sata pod folijom (ovlaš prekriveno, da može da isparava), pa zarumeneo bez folije na 220.

Potpuno genijalno, krajevi kelja krckavi i zapečeni, kelj slatkast i slan, mek ali konzistentan, tu i tamo zamiriše bluk i krcne biber. Služio kao prilog uz dinstane pileće jetrice.

Treba ovo češće praviti

Edited by banatjanin
Posted (edited)

Neko jelo najslicnije ovom?

28515011_1748980008495807_84329710641541

Trebalo bi da su neke spicy leblebije. Pravi covek zazubice sa fejzbuka al ne dade recept.

edit: valjda je ovako nesto

Spoiler

Ovaj na slici je crveniji al je covek poznati ljutozder pa je verovatno zaljutio ko nenormalan :)

Edited by katamaran
Posted

meni se cini da je ono gore pasulj

Posted

@banacan. rusi tako prave kupus, onaj gust zimski. mnogo dobro.

sent from bubamoto

Posted (edited)
1 hour ago, maheem said:

meni se cini da je ono gore pasulj

I meni lici al covek rece leblebije. Nije on kuvao pa nije znao da kaze recept.

edit: al oblik definitivno mnogo vise lici na pasulj.

edit 2: tacno sam se ja zeznuo i linkovao suljpa. Sad cu da probam da nadjem leblebije...

edit 3: nasao

28279622_1747809588612849_17635008904771

Edited by katamaran
Posted

A pa to Žika!

...shiit has hit the fan....

Posted

Zika, Zika...

Obecao recept pa nista.

Posted

da li perete Iceberg salatu i ako da - kako?