Jump to content

Recepti, kulinarski trikovi i omiljena jela - borba protiv gladi

Featured Replies

mikserom, u tegli i to funkcionishe besprekorono!

• Replies 7.4k
  • Views 716.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Sandradjer
    Sandradjer

Ode valdorf prvi. Jos krkaju. Uspela sam. Kazu pozdravi forumase i neka zovu na degustaciju slobodno   

• Ovo su Scotch pies koje sam pravio prije jedno mjesec dana. Prvi put sam pravio ovo tijesto od brasna i masti (svinjska i govedja 50/50). Tradicionalno punjenje je mljevena junetina ili ovcetina, nest

Posted Images

e nije :bee:mada je slicno po jednostavnosti, sameljes ili izdrobis ili, najbolje, i jedno i drugo, dodas neku tecnost tipa sirce ili belo vino, izmesas i ostavis da odstoji dan-dva najmanje. po volji ti dodavati svasta: cili, malo secera, med, jabuke, ... sta god ti padne na pametJEDINO ZAISTA VAZNO: tecnost mora biti hladna, kao sto treba paziti i da proces mlevenja i drobljenja ne razvije previsoku temperaturu. na preko 40°C senf gubi ukus koji ga cini senfom. tako se i nijansira jaci ili slabiji senf, temperaturom na kojoj se priprema.

Edited by aram

e nije :bee:mada je slicno po jednostavnosti, sameljes ili izdrobis ili, najbolje, i jedno i drugo, dodas neku tecnost tipa sirce ili belo vino, izmesas i ostavis da odstoji dan-dva najmanje. po volji ti dodavati svasta: cili, malo secera, med, jabuke, ... sta god ti padne na pametJEDINO ZAISTA VAZNO: tecnost mora biti hladna, kao sto treba paziti i da proces mlevenja i drobljenja ne razvije previsoku temperaturu. na preko 40°C senf gubi ukus koji ga cini senfom. tako se i nijansira jaci ili slabiji senf, temperaturom na kojoj se priprema.
nemoj tako samnom, ja sam vernica majoneza iz tegle, fanatichica tako reci :D

hvala! uh, obliz.a jel se koristi kao zacin negde? ja sam sad przila snicle i dodala u tiganj, pustilo je malo soka, pomesalo se sa mesnim, dosta je dobro ispalo.

naravno da moze, moze i u marinade, dobar je dodatak u kiselim krastavcima, sta god... samo imati na umu da termickom obradom gubi, znaci sto krace na visoke temperature.

napravis domaci senf, sta bi drugo :)
i to sam pravila,uspelo je ali je bilo ljuto za popizdeti..ljuće od najljućeg rena i svega ljutog što postoji :mellow:

stavi u mlako sirce/vino pa ce biti blazi senf, dodaj pasirane jabuke, med, ... experimentisi :)

evo njega opet. mikserom! angry.gif

zašto ne mogu da otvorim spojler :unsure:

ubiće me radoznalost, ali bar neću pominjati mikser

znači, nema leba bez motike :D ok, ipak mi je sad lakše, bilo mi se načisto urušilo moje kulinarsko samopouzdanje cool.gif
glavni razlog za neuspevanje majoneza nije mutilica, temperatura jaja i posude, oblik mutilice, kolicina jaja (barem ne u kucnim varijantama gde zumanceta ima i vise nego dovoljno), nego u manjku vode. za emulziju je neophodno kako ulje, tako i voda a nje obicno zafali (izmedju ostalog, ovo je razlog zasto ce majonez od celog jajeta lakse uspeti nego samo sa zumancetom - belance je puno vode). sirce i so su bitni jer pomazu da se emulzija lakse napravi. izvor: praksa i (herve) this

Iz nepoznatih razloga prijatelj je u nekom razgovoru spomenuo da mu je najbolje jelo jagnjeća kapama!I sad ova moja dokona žena oće to da sprema ovih prazničnih dana...Jel ima neko neki fin recept i savet za izbor mesa?sent from klozetska šolja by BVK

meso nije previse bitno od kojih je delova, samo da je bez kostiju. obavezno svez spanac i mladi luk, krupno seckaj, a slobodno dodaj jos poneki zelenis

svojevremeno sam (pre nove ere otprilike) kupila par sveščica posvećenih kuvanju koje je izdao ženski časopis ''svijet'' (ne postoji više). jedna od njih je bila i ''jugoslovenska kuhinja''.uglavnom su skupljeni recepti najpoznatijih hotela i restorana. evo kapame. isprobano više puta, samo pohvalne kritike nema da brineš :)

kapama.png

e da, količina data za 1 osobu, zato je recept i zgodan, pomnožiš s kol'ko 'oćeš

Edited by duda