Jump to content
IGNORED

Vas odnos prema domovini ...

cyberwor/L/d

Recommended Posts

Posted
2 minutes ago, Shan Jan said:

Podeli par primera, evo meni je npr dosta vise zivota u ovom mestu punom korupcije. 

Da li si sarkastičan?

Posted (edited)
3 hours ago, Time Crisis said:

Pod Titom je bilo najbolje, vidiš da ga i AV kopira do besvesti

Pod Titom se u Srbiji dogodilo nesto sto se nije nikad dogodilo od kad je Srbija dobila autonomiju u XIX veku: Srbi su poceli da se iseljavaju iz Srbije na tzv privremeni rad u zapadnu Evropu.

Mos' misliti zlatno doba dvadesetog veka u kojem se stanovnistvo iseljava jer nema posla. 

Edited by ObiW
Posted
2 minutes ago, ObiW said:

Mos' misliti zlatno doba dvadesetog veka u kojem se stanovnistvo iseljava jer nema posla.

Apropo konsenzusa, naravno dobar deo se ni onda s tim nije slagao, pa ili je otišao ili je bio primoran da drži jezik za zubima, ali to jeste nešto najbliže konsenzusu što trenutno postoji, Tito/partija i ova verzija sa Alibabe koju danas trošimo

Posted

Nije to tako jednostavno. Najjaca migratorna kretanja uglavnom nisu iz najsiromasnijih zemalja sveta - naprosto zato sto ljudi u Cadu ili Nigeru nemaju dovoljno sredstava da krenu bilo gde. Kad gledamo bivsu Jugoslaviju, najveca prva iseljenja su bila iz Dalmacije i Hercegovine. Zato sto je more blizu i njima je to bio laksi poduhvat nego kontinentalcima.

S druge strane, gastarbajt jeste za SFRJ bio elegantan nacin da resi problem nezaposlenosti, pre svega NKV radne snage. 

• +1 2
Posted
7 hours ago, Time Crisis said:

Koliko ti je stalo do prijatelja? Ako ti je mnogo stalo naći ćeš nove, kao moj neki tamo, veruj mi. :fantom:

Nemoj brkati frogs and grandmothers.

Čuješ li šta pitaš - koliko ti je stalo do prijatelja? Prijatelji nisu pare pa da možeš da ih zaradiš ovde i onde. Imaš svoje prijatelje, imenom i prezimenom. Koliko ti je stalo do njih ako si spreman da odeš i da živiš život bez njih i da ih zameniš novim prijateljima?

Posted
5 hours ago, Filozof manijak said:

Naravno da jeste. 

Svako je odgovoran za sopstvene životne izbore.

Živim u Srbiji, inače.

Na šta se odnosi ovo podebljano?

Posted
3 minutes ago, trustno1 said:

Nemoj brkati frogs and grandmothers.

Čuješ li šta pitaš - koliko ti je stalo do prijatelja? Prijatelji nisu pare pa da možeš da ih zaradiš ovde i onde. Imaš svoje prijatelje, imenom i prezimenom. Koliko ti je stalo do njih ako si spreman da odeš i da živiš život bez njih i da ih zameniš novim prijateljima?

:isuse:

Posted
4 hours ago, dragance said:

Da li si sarkastičan?

Ne bre covece ozbiljan sam. Ovo sranje sada sa koronom mi je bila kap koja je prelila casu. Hocu negde gde moze da se zivi koliko toliko normalno i da drzava radi za tebe a ne samo ti za nju. 

Posted
10 hours ago, trustno1 said:

Ja bih da ponovim jedno pitanje a to je, da li mislite da je moralno prihvatljivo da odete u inostranstvo dok su vaši najbliži u Srbiji? Vama je super, imate love, nemate problema, imate nove prijatelje. A sestra, brat, mama, tata, tetka koja vam je kao druga mama, brat od strica koji je isto pametan kao i vi i isto mu je grozno u Srbiji, oni svi ostanu. I vama je ok da vodite divan život dok su oni u paklu Srbije? Iskreno pitam. Je l jedino važno u životu obezbediti sebe? Ili i vi i oni treba da budete srećni zbog vas, po principu, jedan se spasao?

Poraste ti dete, zavrsi skolu, postane strucnjak u svojoj profesiji i dobije jako dobru ponudu za posao fizicki daleko od tebe. Da li je moralno da prihvati ponudu, spakuje kofere i ostvari se i profesionalno i materijalno po principu jedan spasen ili treba da odbije i zivi dosta losije zato sto prijatelji i familija nemaju tu priliku? 

• +1 1
Posted
5 hours ago, trustno1 said:

Na šta se odnosi ovo podebljano?

Odnosi se na ovo  podebljano pitanje:

11 hours ago, trustno1 said:

Ja bih da ponovim jedno pitanje a to je, da li mislite da je moralno prihvatljivo da odete u inostranstvo dok su vaši najbliži u Srbiji? 

11 hours ago, Filozof manijak said:

Naravno da jeste. 

Svako je odgovoran za sopstvene životne izbore.

Posted
13 hours ago, trustno1 said:

Ja bih da ponovim jedno pitanje a to je, da li mislite da je moralno prihvatljivo da odete u inostranstvo dok su vaši najbliži u Srbiji? Vama je super, imate love, nemate problema, imate nove prijatelje. A sestra, brat, mama, tata, tetka koja vam je kao druga mama, brat od strica koji je isto pametan kao i vi i isto mu je grozno u Srbiji, oni svi ostanu. I vama je ok da vodite divan život dok su oni u paklu Srbije? Iskreno pitam. Je l jedino važno u životu obezbediti sebe? Ili i vi i oni treba da budete srećni zbog vas, po principu, jedan se spasao?

Jel imamo konsenzus da je u Srbiji pakao?

Posted
16 hours ago, trustno1 said:

Ako misliš na mene

Ne, naravno da ne mislim na tebe nego generalizujem - ono - na kilo™.

Posted
13 minutes ago, vladavsnarod said:

konsenzus ili ne - ja sam uvek za (svoj) minority report.

Posted
12 hours ago, Shan Jan said:

Podeli par primera, evo meni je npr dosta vise zivota u ovom mestu punom korupcije. 

Koliko nula treba da bi se nesto racunalo kao 'srpska pravoslavna' korupcija™? 

Meni je reper neka tamo sitnina (300 miliona dorla, australijaskih) koju su neki australijski poljoprivrednici™ munuli Sadamu dok je on bio pod sankcijama a oni ovlashceni™ da s njim trguju... Tri stotine miliona dorla, australijskih. Pa se covek posle, sasvim opravdano, pita - "gde bih mogao da nadjem zemlju u kojoj nema korupcije?". Odgovor je - rec od 5 slova... 

Posted (edited)
1 hour ago, vladavsnarod said:

kako cemo da imamo konsenzus, kad vecini koja obitava na ovom uvazenom mestu u srbiji - nije pakao? prosto nije. mozemo da se zezamo, da natezemo paradigmu, ali tako je. ima (negde ta jedna neka) mala muchnina da nije ok ziveti iole dobro u okruzenju u kom mozda vecinski nije dobro i nema perspektive, ali i to nekakav novac pegla, i to dobro i uravnotezeno pegla po celoj vertikali. i nije to rezervisano samo za srbiju, pristojan chovek ne moze da se oseca dobro ako je njegovom komshiji/okruzenju loshe. ne bi trebalo. ali i inostranici odlaze u inostranstva da zive u dobrim bablovima, ne loshim, zar ne. tako i ovde, ljudi se uravnotezuju u okviru svog sistema, zachudjeni na gore i zgrozeni na dole. ali pakao nije.

Edited by gospa buba
  • +1 7