Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

šah je šah

Featured Replies

ali esipenko ludak, koji hoce da iznenadi anisa u najdorfu!

• Replies 2.9k
  • Views 180.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• "Hans nije varao, jer varanje ne postoji, samo je koristio neke metode na granici dozvoljenog, i to ne stalno, samo par poteza, a to je manje od 3% poteza u partiji, što mnogi smatraju dozvoljenom pom

• Stigao sam na četvrto kolo i prošetao sam salom prvih 25 minuta, na metar od Magnusa i ostalih velikana. A pre kola naleteh u prolazu na naše šahistkinje, pa im dobacih "Napred, Srbija!" (valjda nisam

• Sa olimpijskim šampionom  

Posted Images

sindarov oduvao i hikarua. neverovatno je koliko je spreman, kao da zna sta ce igrati protivnik, svi upadaju u njegov prep, i sa crnim i sa belim.

Baš ću da pogledam, ono protiv Fabija je bilo baš spektakularno.

1 minute ago, kralj said:

Baš ću da pogledam, ono protiv Fabija je bilo baš spektakularno.

fabi je jedan od retkih koji uopste igraju prihvacen damin, bas ga le lepo sacekao sindarov. bukvalno samo fali da anis upadne u njegov prep u najdorfu.

Slabo sam pratio u poslednje vreme, ne poznajem repertoar Sindarova. Ovo protiv Fabija je bila klasična šahovska klinika. Razvalio prep i imao nekoliko jako kreativnih motiva, nažalost Fabi mu nije dao da odigra jednu taktiku, a taktika bila kao lutka.

Na kraju nokaut bez da je Fabi imao 1 mistake, uglavnom igrajući endžin poteze.

Čekaj, on sad ima 4.5/5? ohmy

Just now, kralj said:

Slabo sam pratio u poslednje vreme, ne poznajem repertoar Sindarova. Ovo protiv Fabija je bila klasična šahovska klinika. Razvalio prep i imao nekoliko jako kreativnih motiva, nažalost Fabi mu nije dao da odigra jednu taktiku, a taktika bila kao lutka.

Na kraju nokaut bez da je Fabi imao 1 mistake, uglavnom igrajući endžin poteze.

Čekaj, on sad ima 4.5/5? ohmy

da, samo je blubaum preziveo klasicnom ruskom smaracinom.

hikaru je potrosio preko sat vremena na potez kojim je izgubio partiju, sto je sindarov nasao za dva minuta. ludilo.

Taj skor je već istorijski.

sve je ok, nije on kriv lolol

sasvim je izvesno da govori istinu, ali je bas wtf da na ovom nivou ne vide 0-0, sta su jbt imali u fajlu, bukvalno ni jedan drugi potez nema nikakvog smisla?

Edited by nenad

Pa nije, rokada nije najbolji potez. Valjda je E4.

Ja ni mrtav ne bih stavio kralja na otvoren G file gde protivnik ima dva razrađena laufera, konja koga potez deli do aktivne uloge u napadu i damu kojoj je brisan prostor na kraljevo krilo. Pritom crni ima mrtvog belog lovca, konja na suprotnoj strani i veoma malo defanzivnih resursa. Meni je skroz conterinuitive.

4 hours ago, kralj said:

Pa nije, rokada nije najbolji potez. Valjda je E4.

Ja ni mrtav ne bih stavio kralja na otvoren G file gde protivnik ima dva razrađena laufera, konja koga potez deli do aktivne uloge u napadu i damu kojoj je brisan prostor na kraljevo krilo. Pritom crni ima mrtvog belog lovca, konja na suprotnoj strani i veoma malo defanzivnih resursa. Meni je skroz conterinuitive.

nije najbolji potez, nije ni u prva tri stokfishova, ali u tome bas i jeste poenta, jedini potez koji ostavlja belog u partiji je potez konjem (valjda e5, ne znam sad iz glave) i podrazumeva liniju koju je skoro nemoguce igrati ako je protivnik zna a ti ne, gde moras zrtvovati konja da bi imao zavrsnicu dame protiv topa, figure i pesaka, koja je oko 0.0. prakticno je nakon tog poteza sindarova hikaru mogao da preda.

nije ovo sindarov nasao na tabli, kao sto kazes u zivotu ne bi rokirao da ne zna sve linije koje nastaju posle.

sindarov prosto koristi rupe u pripremi koja se previse oslanja na stokfis. vrlo je jasno da je spremao upravo ovakve pozicije gde postoji velika sansa da protivnik uopste neku liniju nije gledao jer nije u prvih 3 ili 4 po stokfisu, a linija je takva da daje ogromnu prednost onome koji je zna. tako je dobio i praga a donekle mada ne bas isto i fabija.

edit

kad uletis u protivnikov prep dok god nalazis najbolje poteze, ostaces u njegovom prepu, imao je tako nordimbek nedavno partiju protiv misre gde je prvi put koristio vreme blizu tridesetog poteza, kada je partija vec bila gotova, i to samo da ne bi slucajno sjebao nesto, inace je mogao da zavrsi partiju na inkrement.

Edited by nenad

sindarov pobedio i wei yia kao crni vesala2

On 3. 4. 2026. at 18:35, 189- said:

sve je ok, nije on kriv lolol

Ne znam da li sam jos cuo da neki sahista "krivi" svoje sekundante, svaka cast Hikaruu na tome sto uspeva da barata izmedju vrhunskog sahiste i ozbiljnog strimera kao niko do sad, ali brt ovo mi je kao kad bi fudbalski trener krivio igrace koje je on izabrao. Sekundanti se ne nikad ne blate, jer si ih ti izabrao, jedino ih pohvalis na kraju kad se zavrsi sve, ako zelis. Mislim da mu je malo proradio ego zbog klinca, ali avaj, niko nije savrsen.

Edited by JohnnyD

48 minutes ago, JohnnyD said:

Ne znam da li sam jos cuo da neki sahista "krivi" svoje sekundante, svaka cast Hikaruu na tome sto uspeva da barata izmedju vrhunskog sahiste i ozbiljnog strimera kao niko do sad, ali brt ovo mi je kao kad bi fudbalski trener krivio igrace koje je on izabrao. Sekundanti se ne nikad ne blate, jer si ih ti izabrao, jedino ih pohvalis na kraju kad se zavrsi sve, ako zelis. Mislim da mu je malo proradio ego zbog klinca, ali avaj, niko nije savrsen.

pa to rade likovi kao nakamura. poznati svima po velikom egu i nezgodnog personalitija u najboljem slucaju.

ovako to radi neko sa mnogo boljim mentalnim sklopom

preterujete, ovo jeste greska hikaruovog tima i nije kao da je bio malo losiji, vec je nakon 0-0 vec izgubio partiju, nazalost tako funkcionise sah na tom nivou.