Sandradjer Posted January 24 Posted January 24 1 minute ago, Velocipede said: @Sandradjer Ako je a stranica malog kvadrata, "tvoj" pravougli trougao ima katete a - 6 i 4, a hipotenuzu a - 4. Odatle se dobija da je a = 9. Jasno je a/2 je stranica malog kvadrata
Velocipede Posted January 24 Posted January 24 Da, ali je jednostavnije ako sa a obeležiš stranicu malog kvadrata, onda bobijaš "poznati" pravougli trougao sa stranicama 3, 4 ,5 (a-6, 4, a -4). Svakako je svejedno
Sandradjer Posted January 24 Posted January 24 Just now, Velocipede said: Da, ali je jednostavnije ako sa a obeležiš stranicu malog kvadrata, onda bobijaš "poznati" pravougli trougao sa stranicama 3, 4 ,5 (a-6, 4, a -4). Svakako je svejedno Stavih ti tnx. Shvatila sam
Velocipede Posted January 24 Posted January 24 (edited) 3 hours ago, Sandradjer said: Evo jos jedan iz serijala Nisu dijagonale, lose sam nacrtala Spoiler x = sqrt(17) ? Edited January 24 by Velocipede 3
Moonwalker Posted February 14 Posted February 14 (edited) 31 minutes ago, Tpojka said: Spoiler 125/4 katete su mu: duza: a= 5*sqrt(5) kraca: b= (5*sqrt(5))/2 P= a*b/2 Zeleni pravougli trougao ima iste kose uglove kao narandzasti. Proporcija kracih kateta, jednaka je proporciji duzih. b:5 =(5*sqrt(5)):10 mislim da sam se zeznula prvi put Edited February 14 by Moonwalker 3
Moonwalker Posted February 14 Posted February 14 (edited) 10 minutes ago, Sandradjer said: Previse je "lepo" bilo ono prvo Obrnula proporciju na papiru sa jedne strane znaka jednakosti. Kad sam pipkala da ukucam ovde, ukapiram sta sam uradila. Brzo, pa kuso. Edited February 14 by Moonwalker 1
vememah Posted February 15 Posted February 15 (edited) Može i bez korenja. Spoiler Ako napravimo pravougaonik koji čini najveći deo zelenog trougla i ovaj drugi s katetama od 10 i 5, možemo da uočimo da je površina zelenog trougla jednaka zbiru površine pravouglog trougla s katetama od 10 i 5 (25) i površine drugog, njemu sličnog, pravouglog s katetama od 5 i 2,5 (6,25). Edited February 15 by vememah 1
Velocipede Posted February 15 Posted February 15 Nikako da se pomerimo od Pitagorine teoreme... Spoiler Ako su a i b katete, a c hipotenuza zelenog trougla važi ab = chc, pri čemu je hc = 5 i b=5sqrt(5), pa je c = a sqrt(5) na osnovu čega mogu da se izračunaju dužine sve tri stranice zelenog trougla. 1
Chika Spale Posted February 19 Posted February 19 Spoiler Б? Zbir svih deset desetorki je 550. Ovim brisanjem brojeva efektivno u svakom krugu se smanjuje broj brojeva za 1 i ukupan zbir za 1, a kako ima 100 brojeva na pocetku i na kraju ostane samo 1 to je 550-99 5
Sandradjer Posted February 23 Posted February 23 Evo zanimacije . Mozete deci da date, uzrast 8 godina
Recommended Posts