Ras Posted January 23 Posted January 23 (edited) Ovakve zadatke daju dostavljačima na prijemnom. Edit. @SandradjerJe l može da se zameni pitanje? Edited January 23 by Ras 3
Sandradjer Posted January 23 Posted January 23 Moze, ocena manje . Koliko vidim zadatak niko nije resio. Hahahah nisam ga resavala ni ja. Zadatak je lak to je sigurno
Sandradjer Posted January 23 Posted January 23 @Ras Posto ti je lak prethodni zadatak ovaj bi trebalo da bude ok
Mercuzzio Posted January 23 Posted January 23 6 hours ago, Sandradjer said: Moramo se vratiti u period kad smo naucili da citamo i razumemo procitano (zadatak u prilogu). Ti si lepo savladao prvo polugodiste iz matematike. Spoiler 4? 3
Ras Posted January 24 Posted January 24 (edited) 12 hours ago, Sandradjer said: @Ras Posto ti je lak prethodni zadatak ovaj bi trebalo da bude ok Ne znam da li su sledeći odnosi dovoljni za rešavanje zadatka? Nemam vremena da sada izvedem račun do kraja, a možda i previđam nešto što je utreniranom rešavaču problema očigledno. Spoiler r i d poluprečnik i prečnik kružnice a stranica kvadrata x nepoznata dužina na horizontalnoj linij koja preseca kvadrat y nepoznata dužina na vertikalnoj liniji koja preseca kvadrat h visina jednakokrakog trougla koja odgovora stranici 2y (I) a=d+8=x+h+8 a=2y+12 h=d-x=2r-x (II) nad prečnikom kruga konstruisan je pravougli trougao stranica d, t, i u: d2=t2+u2 (II) imamo još dva pravougla trougla da zamenimo t2 primenom Pitagorine teoreme, a to su trouglovi sa stranicama x, y i t (hipotenuza), i drugi sa stranicama h, y i u (hipotenuza) (IV) u je takođe krak jednakokrakog trougla čije su strane u, u i 2y, a visina h Edited January 24 by Ras
Sandradjer Posted January 24 Posted January 24 Nemam papir i olovku trenutno da se udubim. Pokusala sam ovako, pogubih se . Jel koristis negde Kvadrat je podeljen na 4 manja kvadrata?
Ras Posted January 24 Posted January 24 2 minutes ago, Sandradjer said: Nemam papir i olovku trenutno da se udubim. Pokusala sam ovako, pogubih se . Jel koristis negde Kvadrat je podeljen na 4 manja kvadrata? Imam i to u vidu, ali ne znam da li je neophodno, obzirom na sve one trouglove?
Sandradjer Posted January 24 Posted January 24 2 minutes ago, Ras said: Imam i to u vidu, ali ne znam da li je neophodno, obzirom na sve one trouglove? Cim je u tekstu zadatka. Proucicu, nisam resavala zadatak. Oznake ti nisu bas pitke
Ras Posted January 24 Posted January 24 Just now, Sandradjer said: Cim je u tekstu zadatka. Proucicu, nisam resavala zadatak. Oznake ti nisu bas pitke Mrzi me da crtam i označavam tačke i stranice. 1
Sandradjer Posted January 24 Posted January 24 (edited) 25 minutes ago, Ras said: Mrzi me da crtam i označavam tačke i stranice. Evo mala pomoc Koristi ovaj pravougli trougao. Sve stranice izraziti preko a Edited January 24 by Sandradjer
Ras Posted January 24 Posted January 24 Koristio sam ove trouglove (napisao već u svom prvom postu na temu), što je u suštini isto to što i ti predlažeš: I da, mora se koristiti površina kvadrata. Tako se dolazi rešenja, mrzi me dalje. 1
vememah Posted January 24 Posted January 24 (edited) Komplikujete, rešava se vrlo jednostavno... Spoiler ...uočavanjem dvaju sličnih pravouglih trouglova i pravljenjem proporcije između njihovih kateta. Ceo postupak: Spoiler Označimo stranice svakog od četiri manja kvadrata sa a, što znači da stranica velikog kvadrata iznosi 2a. Uglovi ABD i ADC su pravi, ovaj drugi kao periferijski ugao nad prečnikom kruga. Pošto je prav ugao ADC jednak zbiru uglova ADB i BDC, a trougao BDC pravougli, što znači da mu je zbir ostala dva ugla 90°, sledi da je ugao BCD jednak uglu ADB. Iz toga proizlazi da su trouglovi ABD i BCD slični jer imaju iste uglove. Pogledajmo sada odnos veće i manje katete ta dva trougla: BD : AB = BC : BD Zamenimo sada vrednosti kateta iz definicije zadatka BD = a-6 AB = a-8 BC = a (a-6) : (a-8) = a : (a-6) (a-6) x (a-6) = a x (a-8) a² - 12a + 36 = a² - 8a 4a = 36 a = 9 Dakle, stranica velikog kvadrata je: 2a = 18 Edited January 24 by vememah 2
Sandradjer Posted January 24 Posted January 24 (edited) Ovo mi je bila ideja. Nije komplikovano. Malo sa zbrzala ali kao da ce neko da tumaci Edited January 24 by Sandradjer 2
Velocipede Posted January 24 Posted January 24 (edited) @Sandradjer Ako je a stranica malog kvadrata, "tvoj" pravougli trougao ima katete a - 6 i 4, a hipotenuzu a - 4. Odatle se dobija da je a = 9. Jasno je Edited January 24 by Velocipede 1
Sandradjer Posted January 24 Posted January 24 Evo jos jedan iz serijala Nisu dijagonale, lose sam nacrtala
Recommended Posts