Jump to content
IGNORED

Plivanje

Lutador

Recommended Posts

Posted (edited)

mozes kupiti neopren i produziti sezonu za min 3 meseca.

Vidiš nisam nikad ni razmišljao ozbiljno o tome, pa moglo bi recimo da se krene ranije početkom maja ili čak sredinom aprila da sve do oktobra.

ovo je odlicno, voleo bih otici tamo.

Strava je, ima još klipova po yt. 

Nego Djuro, pre ne znam, lupiću, ali ima sigurno 6-7 meseci, guglao sam nešto u vezi ironman-a u Srbiji i naletim na twitter nalog Djura nešto, zaboravio sam,isto lik se spremao za ironman-a u Francuskoj, sa ortakom, video neke slike sa treninga i zapamtio isto sliku sa citatom Stiva Prefontejna :Hail:  ako si koijm slučajem to ti, masivan respekt, a ako nisi isto, takmičiti se u ironman-u je baš baš kul stvar.

Naravno da sam razmišljao ali ne ide <_<

Prošle godine nisam mogao zbog operacije kolena, pretprošle sam promašio rok za strance koji iznosi dva dana (toliko je potrebno da se popuni kvota od 900 stranih učesnika), one pre toga sam bio na gületu u vreme trke itd itd. Ovogodišnja prijava je završena mada još uvek mogu da probam da se uvalim kao lokalac (u kom slučaju moram da se kvalifikujem u nekim terminima koji su za to određeni), razmisliću ako budem siguran da mi koleno neće praviti probleme. Od pobede naravno nema ništa, tu pliva ozbiljna ekipa. Još važniji od toga je faktor plivanja na otvorenom koje nema blage veze sa onim na šta smo navikli u bazenu. Veoma lako se izgubi pravac i skrene se levo/desno a Bosfor uopšte nije uzak kao što izgleda. Uz to postoji veoma snažna struja u pravcu Mramornog mora tako da ona "nosi" sve plivače i pliva se dosta brže, ali ako se izgubi pravac pa se treba vraćati to je muka živa. Svake godine posmatram sa obale i uvek vidim solidan broj nesrećnika koji batale glavni tok i odluče da plivaju blizu obale u svom onom smeću i jatima meduza. Sve se na kraju svede na to da se nekako dođe do cilja, koja crna pobeda...

Ali radiću ga sigurno, ako ne ove onda sledeće godine. Možda možemo da razmotrimo neki zajednički PPP nastup u 2016-oj, svakako je super iskustvo :)

Zajebavam se ja oko pobede. Da, dosta je to na ozbiljnom nivou organizovano, plus ta kvota o 900 stranih takmičara, ne znam kako odlučuju jer se prijavi sigurno mnogo više takmičara. Meni, po svemu sudeći će to ostati san bar još dve-tri godine. Sad, i dok sam trenirao vaterpolo ne sećam se baš da smoprelazili po 6000m za trening, i kad smo u letnjim mesecima trenirali ili pripreme neke na moru pa po dva-tri treninga na dan pa se i skupi 8-9-10km kako kad, a sad posle dosta godina ne treniranja mislim da bih mogao ali bi morali dosta ozbiljniji treninzi za 6km od ovoga što sad radim 3 meseca godišnje, a koliko sam shvatio to treba da se otpliva za 2 sata da bi se dobila ta diploma za uspešno učestvovanje tj. da bi se priznali rezultati. Tako da da, golem uspeh bi bio samo da se nekako stigne do cilja. A, PPP plivačka ekipa na nekoj od narednih trka bi bila super stvar.

Edited by Remi
Posted (edited)

Nego Djuro, pre ne znam, lupiću, ali ima sigurno 6-7 meseci, guglao sam nešto u vezi ironman-a u Srbiji i naletim na twitter nalog Djura nešto, zaboravio sam,isto lik se spremao za ironman-a u Francuskoj, sa ortakom, video neke slike sa treninga i zapamtio isto sliku sa citatom Stiva Prefontejna :Hail:  ako si koijm slučajem to ti, masivan respekt, a ako nisi isto, takmičiti se u ironman-u je baš baš kul stvar.

nisam ja taj Djura, al' fala.

koji je citat bio? 

ovaj mi je najblizi: The only good race pace is suicide pace, and today looks like a good day to die. 

Edited by Djuro
Posted

@beowl
Hvala, zanimljivo mi je da citam bazenska iskustva :)
Bila sam jednom kod poznanika koji zivi u delu Beca u kom imaju slican fazon zgrada, samo sto je njihov zatvoreni bazen u zgradi mali za neko ozbiljnije plivanje, po mojoj proceni je imao ~10m (ali i to je lepo). Na krovu doduse imaju veci otvoreni i deli ga vise zgrada (posto je sve to jedna dugacka ali je tehnicki izdeljena na ne znam koliko brojeva).

Nabacih neke nove cvike koje mi se urezu do lobanje i posle izgledam kao da sam dobila batine ali se ne magle uopste /samo da ih ne ureknem/. Nije da mi je to magljenje bilo bitno i pre posto sam na to navikla, ali ovo mi je sad nova dimenzija uzivanja. Kada suncevi zraci prolaze kroz prozore i lepo osvetljavaju bazen, svidja mi se momenat posmatranja vode i mehurica tokom plivanja. :)
Posted

Kada suncevi zraci prolaze kroz prozore i lepo osvetljavaju bazen, svidja mi se momenat posmatranja vode i mehurica tokom plivanja. :)

Kad je lepo vreme, meni se ne ulazi u vodu.

Meni je najbolji momenat kod plivanja, kada je napolju minus 10, osušiš se, ušuškaš u jaknu, kapu i sl. i izađeš napolje. Svima hladno, a tebi nekako osećaj da ima 15 stepeni više.

Posted

redovni plivaci u bazenu, jel imate probleme sa iritiranom kozom od hlora? i sta radite za prevenciju?

Posted

Kad je lepo vreme, meni se ne ulazi u vodu.

Meni je najbolji momenat kod plivanja, kada je napolju minus 10, osušiš se, ušuškaš u jaknu, kapu i sl. i izađeš napolje. Svima hladno, a tebi nekako osećaj da ima 15 stepeni više.

To stoji za zimu, mada sam ja uvek posle plivanja super i prepuna energije (samim tim mi je i toplije), prvih pola sata - sat a onda nastupi veliki pad.

Ja volim da je lepo vreme bilo kad, tako da mi je i plivanje lepse ako se od spolja prelamaju zraci :)

redovni plivaci u bazenu, jel imate probleme sa iritiranom kozom od hlora? i sta radite za prevenciju?

Jel ti koza bas iritirana ili se samo ~susi?

Ako je neka teska iritacija u pitanju, odes do neke apoteke (npr. Romanija jer je odmah kod Koznog) ili kod koznog da ti smuckaju nesto, a generalno pantenol i mast od nevena pomazu. (DM Balea mast od nevena je meni dosta dobra i antizapaljenska, pogotovo kad je zima)

Ako se samo susi, dobro mleko sa uljem poput ovog Baleinog bi trebalo da ti pomogne. Ja koristim navedeno kad vidim da mi se koza osusi (uzrok je obicno bazen).

I standardni savet - pij mnogo vode jer ona odrzava i kozu :) Sve ove DM proizvode imas i u filijalama u Srbiji.

Posted
Jel ti koza bas iritirana ili se samo ~susi?

Ako je neka teska iritacija u pitanju, odes do neke apoteke (npr. Romanija jer je odmah kod Koznog) ili kod koznog da ti smuckaju nesto, a generalno pantenol i mast od nevena pomazu. (DM Balea mast od nevena je meni dosta dobra i antizapaljenska, pogotovo kad je zima)

Ako se samo susi, dobro mleko sa uljem poput ovog Baleinog bi trebalo da ti pomogne. Ja koristim navedeno kad vidim da mi se koza osusi (uzrok je obicno bazen).

I standardni savet - pij mnogo vode jer ona odrzava i kozu :) Sve ove DM proizvode imas i u filijalama u Srbiji.

Hvala. Nije bas teska iritacija, bilo je par mjesta crvena iritirana koza, mozda sve zajedno oko 2-3 kvadratna centimetra. A nisam ni isla na bazen tako cesto, jednom sedmicno. Proslo je samo kad sam prestala da idem.

• 4 weeks later...
Posted

Koja odela preporucujete za plivanje u hladnoj vodi? Pretpostavljam da su odela od neoprena ali da se razlikuju od ronilackih pa koja debljina odela se preporucuje za 15-20 celzijusa?

Iskustva? Gde nabaviti?

Posted

de ćeš ti to da plivaš

:blink:

Posted (edited)

plivacka odela se razlikuju od svih ostalih. plivaj isklucivo u plivackom odelu zato sto ce te ostala jako zuljati oko vrata i ramena, te ogranicavati pokrete ruku.

debljine su su od 1.5-2mm pa navise. za plivanje po srednjeevropskim/mediteranskim temperaturama vode, preporucuje se 2-3mm. moj neopren je 3mm i plivao sam u Dunavu koji je bio 16 stepeni. nimalo mi nije bilo hladno tako da pretpostavljam da bi bilo ugodno plivati i u 13-14 stepeni. 

cena osnovnih modela je oko 140-150 evra a na snizenju i ispod 100.

DHB: http://www.wiggle.co.uk/dhb-wetsuit-1 jako ga hvale po testovima, kao top value (test ovde:http://www.triradar.com/gear/big-test-wetsuits-under-400/)

ORCA: model TRN http://www.wiggle.co.uk/orca-trn-thermo-wetsuit-wiggle-exclusive/ , najpopularniji entry level model na svetu.

SPEEDO: model Thinswim http://www.decathlon.co.uk/thinswim-40-suit-black-blue-id_8310646.html

jako je vazno da ti velicina savrseno odgovara. bilo bi dobro da ga probas (i isprobas u vodi) pre nego sto ga kupis.

Aliexpres zaboravi, jos uvek nema dobrih neoprena tamo. 

Edited by Djuro
Posted

U baltiku

vodka se pije crni dečače

hm šalu na stranu. jel što moraš ili iz ćeifa?

Posted

plivacka odela se razlikuju od svih ostalih. plivaj isklucivo u plivackom odelu zato sto ce te ostala jako zuljati oko vrata i ramena, te ogranicavati pokrete ruku.

debljine su su od 1.5-2mm pa navise. za plivanje po srednjeevropskim/mediteranskim temperaturama vode, preporucuje se 2-3mm. moj neopren je 3mm i plivao sam u Dunavu koji je bio 16 stepeni. nimalo mi nije bilo hladno tako da pretpostavljam da bi bilo ugodno plivati i u 13-14 stepeni. 

cena osnovnih modela je oko 140-150 evra a na snizenju i ispod 100.

DHB: http://www.wiggle.co.uk/dhb-wetsuit-1 jako ga hvale po testovima, kao top value (test ovde:http://www.triradar.com/gear/big-test-wetsuits-under-400/)

ORCA: model TRN http://www.wiggle.co.uk/orca-trn-thermo-wetsuit-wiggle-exclusive/ , najpopularniji entry level model na svetu.

SPEEDO: model Thinswim http://www.decathlon.co.uk/thinswim-40-suit-black-blue-id_8310646.html

jako je vazno da ti velicina savrseno odgovara. bilo bi dobro da ga probas (i isprobas u vodi) pre nego sto ga kupis.

Aliexpres zaboravi, jos uvek nema dobrih neoprena tamo.

svaka cast Djuro, sad cu da se bacim u istrazivanje pa da potrazim radnje ovde mozda naletim na neku akciju. muchas hvala na ovim informacijama.

vodka se pije crni dečače

hm šalu na stranu. jel što moraš ili iz ćeifa?

hihihi i naravno vodka. ma organizujem neko kampovanje sa klincima pa bi im nabavio ta odela da nam hladna voda ne kvari provod. stariji kiddo ce verovatno hteti da proba kajt surfing pa ce mu i za to dobro doci a ja bih da to imam uvek sa sobom da malo plivam u slobodno vreme jer mi je plaza jako blizu.

Posted

ako je one-time experience (a deca i rastu) mozda treba da razmotris rentiranje. ima toga napolju koliko hoces.