Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Bas cuo na radiju i dosao da okacim..

Tuga bas, mlad covek..

• Replies 5.4k
  • Views 690.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• umro je gvozden iz kristala. bio mi je drug. iako sam znao da je tesko bolestan, nadao sam se.. igrali smo zajedno komodor 64 naduvani, on je bio od onih sto moraju da zavrse do kraja igricu, a pritom

Posted Images

https://ca.news.yahoo.com/ace-frehley-kiss-founding-member-224007020.html

On 3.6.2025. at 0:41, April said:
Jutarnji list - Umro je legendar...
No image preview

Umro je legendarni glazbenik, producent i akademski slika...

Svirao je i u nekim od najpoznatijih muzičkih grupa, uključujući Time, Parni valjak i Film

Najveći ex-yu producent ikada.

Ok, Koju ću izostaviti, on je van svih kategorija.

Kod nas ljudi ne razumeju razliku između producenta i snimatelja(Štulić to ne razume ni dan-danas), a Piko je producirao najveće ploče novog talasa. Gojković, npr. misli da je Slovenac Toni Jurij bolje producirao drugi album, a to je netačno - jedino je prvi album El Org zvučao onako kakav je Orgazam bio na probi - i to je bila najveća Pikova tajna. Piko ih je ugurao u fantastičnu Režiju 4 Radio Zagreba, ali ih nije ispolirao: ne, ugurao ih je unutra sve sa Ljubinim Tigar orguljama i taj početak Krokodila i danas je onaj Orgazam na koji pomislimo kad zatvorimo oči.

Film u Kulušiću je ploča mog dečaštva, ali proći će puno godina pre nego što saznam da je skriveni biser tog live EP - Moderna djevojka, snimljena samo par meseci nakon što je Fil Spektor producirao Ramones - End of the century i uspeo sasvim prirodno da veže pank rok za organski soul, t.j. da ih vrati korenima. Piko je sve to skapirao i samo pustio Film iz garaže u Kulušić, sve sa Jurinim tekstovima koji i danas zvone kao himne (zamisli život drugačiji od ovog...) i koji su najdragoceniji dokument vremena u kom je živeo:

Kad dodje vrijeme

za zatvaranje lokala

smijeh i rijeci, tko ima veci

auto za voznju gradom

S mjenjacem u ruci

ona je ponovo ziva

smijeh i rijeci, tko ima veci

slobodan stan za ludi provod

Noc je bila hladna,

ja sam trazio zenu,

neku koja ceka da je odvedem

Rekao sam joj - podji sa mnom,

odbila me je i pristala kao dama

Takvu širinu u sagledavanju muzike mogao je da ima samo tip koji je iza sebe imao već tri albuma sa Dragom Mlinarcem. Bio je on i član najbolje postave Time-a, i jedne od inkarnacija Grupe 220, ali tek sloboda novog talasa pokazaće kakav je talenat stajao iza kompleta Zildjian baterije.

U par zlatnih godina upisaće produkciju za Kazalište - Crno-bijeli svijet, Psihomodo pop - Godina zmaja, plus još desetine odličnih ploča koje namerno izostavljam (Prvi i peti album Kazališta, Les chansones populaire, albumi Le cinema itditd.).

Inače čovek uopšte nije bio muzičar - bio je slikar, kao i otac, imao je gomilu nagrada za dizajn, a postoji trivija da je baš on naslikao Stones jezik probušen zihernadlom sa prvog albuma Prljavog kazališta, premda je dizajn omota potpisao Mirko Ilić:

Piko jezik blanko.jpg

Godinama obećavam da ću naštampati sebi ovakvu majicu. Sad ili nikad...

Uz sve, nije ga mrzelo da odigra i jednu glavnu ulogu kod Kreše Golika i za nju uzme nagradu na Filmskim susretima u Nišu.

Putuj meštre, večeras slušam rokenrol.

Evo je majica, nisam zaboravio. Živ je Piko, umro nije!

Piko majica 1080.jpg

On 17. 10. 2025. at 1:03, Radoye said:
The Wrap via Yahoo News
No image preview

Ace Frehley, Kiss Founding Member and Lead Guitarist, Die...

The Kiss guitarist and Rock and Roll Hall of Famer was hospitalized after falling in a recording studio last month.

Bukvalno pre dva dana gledam neku 'best guitar solos of all time listu' i za Mekridijev "Alive" solo pise da je zapravo solo bazirao na Ajsovom solu u pesmi "She", a Ajs je tu bukvalno prekopirao solo Robija Krigera iz "Five to One".

Nikad nisam voleo KISS niti mi nesto znace, niti sam razumeo fascinaciju, ali onda gledas silne bendove i muzicare koji su obozavali KISS, kojima je taj bend bio prvi kontakt sa rokenrolom uopste kad su bili deca i da im je to otvorilo put. Ejs mi je uvek bio najkul od svih u bendu.

RIP

Kiss ima tu nesreću da su ih Ghost konceptualno pojeli za doručak. Muzički su bili izuzetni, ali meni bitniji konceptualni domet im je bio jalov i nedorečen.

Slušao sam ih nekoliko puta kao klinac i stalno čekao da padne sa krova tona krvi.

RIP Ace.

3 hours ago, Sludge Factory said:

Nikad nisam voleo KISS niti mi nesto znace, niti sam razumeo fascinaciju, ali onda gledas silne bendove i muzicare koji su obozavali KISS, kojima je taj bend bio prvi kontakt sa rokenrolom uopste kad su bili deca i da im je to otvorilo put.

Ovo. Meni je to uvek delovalo kao nekakva parodija, i u mom okruzenju dok sam ziveo u domaji ne znam nikoga da ih je ono bas aktivno slusao. Ali ovde gde sam sada KISS su masivni, i to sto kazes mali milion muzicara - od zvezda koje pune stadione do ovde mojih lokalnih pajtosa sto sviraju u pabu, svih mogucih muzickih usmerenja - navode ih medju svoje najbitnije uzore. Not my cup of tea, ali u svakom slucaju zbog tog uticaja na sve i svja zasluzuju svako postovanje.

2 minutes ago, Radoye said:

Ovo. Meni je to uvek delovalo kao nekakva parodija, i u mom okruzenju dok sam ziveo u domaji ne znam nikoga da ih je ono bas aktivno slusao. Ali ovde gde sam sada KISS su masivni, i to sto kazes mali milion muzicara - od zvezda koje pune stadione do ovde mojih lokalnih pajtosa sto sviraju u pabu, svih mogucih muzickih usmerenja - navode ih medju svoje najbitnije uzore. Not my cup of tea, ali u svakom slucaju zbog tog uticaja na sve i svja zasluzuju svako postovanje.

Pa to, klasican americki fazon, ono kad ne znas da li je ozbiljno, parodija ili nesto trece, pa je onda malo i jedno i drugo i nista. Zakljucio sam (mozda krivo) da je taj parodijski element ucinio KISS dovoljno prijemcivim konzervativnijim roditeljima (u smislu 'bolje ova parodija satanizma nego stvarni satanizam Sabbatha i Zeppelina') pa su onda deci dozvoljavali to da slusaju (kupovali im ploce, vodili na koncete) umesto necega sto je stvarno bilo ozbiljno. Zato su mnogi od njih poceli sa KISSom, rokenrol za klince (plus su imali taj superherojski, stripovski fazon sa maskama i identitetima koji savrseno legne klincima u godinama kad gutaju stripove) a posle otkrivali pravu stvar. Sto opet i nije tako losa uloga, za jednu parodiju. Ako je parodija. D

EDIT: sad vidim da sam gore par puta napisao Ajs, a posle jednom Ejs. Dakle Ejs je, nisam se bio razbudio dovoljno.

Edited by Sludge Factory

Mislim da to nije bila parodija nego baš 1/1 referenca za američki muzički cirkus. Ima slušljivih delova u diskografiji al da su smešni...smešni su. Svakako RIP.

Božidar Plesničar Lari, stara beogradska garda iz ranih šezdesetih.

Tek sada sam video, i to iz komentara pesme što sam pustio s YT... RIP Anthony Jackson 1952-2025

Upravo ušao na wikipediju i setio se zašto skoro svaki put kad prvi put čujem nešto iz druge polovine 70ih i pomislim: "Ko je ovo na basu?" - u nekih 75% slučajeva je AJ.

Edited by zorglub

On 17. 10. 2025. at 1:03, Radoye said:
The Wrap via Yahoo News
No image preview

Ace Frehley, Kiss Founding Member and Lead Guitarist, Die...

The Kiss guitarist and Rock and Roll Hall of Famer was hospitalized after falling in a recording studio last month.

Jedna od mojih omiljenih power pop pesama ide nekako ovako, "I've got posters on the wall, my favourite rock group KISS, I've got Ace Frehlay, I've got Peter Criss, waiting there for me, yes I do..."

RIP