Jump to content
IGNORED

stednja

nexus13

Recommended Posts

Posted

Ove godine nema nigde preko 4% ? A i to jedva. Findomestik lagano prepolovio prošlogodišnjih 5%, sad daju 2,81 posle poreza. I to mi je nagrada za vernostJavljajte ako se neko malo otvori, samo je kamata bitna trenutno ostali bankarski 'proizvodi' i pogodnosti me ne zanimaju

• 2 weeks later...
Posted
u cemu je fora sa ovako niskim kamatama na stednju? mislim da se ne secam da su bilo ovako lose kamate u ovom sistemu...
meni su u mojoj, sa nilskim konjem, banci rekli da je to preporuka NBS. i da će kamate za uloge po viđenju za EUR da padnu na 0,1%. na 1000€ kamata varira par evra gore-dole ako odbaciš ekstreme.
Posted

Na ovom sajtu se moze pogledati trenutna ponuda banaka, prema stednom iznosu i roku orocenja. Ne znam da li su potpuno azurni, ali za par primera sam proverio telefonom i bili su tacni, pretpostavljam da sve update-uju redovno. Kada se otvore "detalji stednje" za odredjenu ponudu, vidi se EKS koji uzima u obzir porez od 15% (na evre, naravno; na dinarsku stednju nema poreza).http://www.kamatica.com

• 6 months later...
Posted (edited)

Imam par dilema. Nadam se savetu, ili par, jer sam ovde waay-off daleko od nekih mojih interesovanja te stvarno nisam pametan niti odakle da pocnem niti kome bih mogao da se obratim..

Elem, dve godine sam i inostranstvu, radim za proklete kapitaliste i placen sam dolarom. Para se pomalo nagomilala, gomila nije prevelika ali dovoljno da me ubije u pojam oko toga gde bih ja to mogao zastekati, cuvati, uloziti, stediti.

Valjda mi je prva dilema/pitanje ta sta je najbolje u danasnjoj ekonomskoj situaciji, a uzevsi u razmatranje nekih period od 5-10 godina u buducnost - stedeti u dolarima, dinarima, eurima? Da li bih bio uopste u mogucnosti da se opredeljujem za valutu u domacim bankama / institucijama?

Reseno to, postavlja se naredno pitanje - kakav vid stednje, ako uopste postoje razliciti, razmatrati a da je iznad svega - siguran. U ovom slucaju mnogo vise naginjem sigurnosti nego jurenjem za procentima i visinama kamate.

Dalje, meni je interesantno, a ne znam odgovor na ovo pitanje - da li kao drzavljanin SRB mogu otvoriti racun u nekoj od USA banaka, s obzirom na zaposlenje i sve ovo uraditi tamo ? Ima li to smisla i ima li ikakvih opipljivih prednosti?

Edited by lord_s
Posted

Navodno, država™ garantuje za štednju do 50.000,- eura za jedan račun, na to-i-to-ime, po banci.

Posted

50.000 je suma svega, po jmbg-u, koliko god racuna. Sve iznad 50.000 drzava srecom ne garantuje.

Posted

cekaj, zivis&radis u US a nemas 1 bank account? ako je tako, treba ti preporuka za 1 kvalitetan sef?

Posted

50.000 je suma svega, po jmbg-u, koliko god racuna. Sve iznad 50.000 drzava srecom ne garantuje.

..nisam to znao. Izvinjavam se na dezinformaciji.

Posted

cekaj, zivis&radis u US a nemas 1 bank account? ako je tako, treba ti preporuka za 1 kvalitetan sef?

Nemam green card, imam working visu sa kojom odradjujem visemesecne ugovore na tlu USA.

Zivim ovde, u Srbiji. Za sada.

USA account nemam, zbog toga sam i pitao da li bi iko znao da li sam u stanju kao foreigner da apliciram i izvadim isti. Platu primam na prepaid karticu (solution umesto 'kesh-u-ruke') koja ima nizak limit i ne uliva mi nikakvo poverenje u smislu cuvanja novca na istoj. Sve to funkcionise bez greske, ali bi trebao da stekam taj novac na pravom mesto i na pravi nacin, pa stoga i upitah..

Posted

Nemam green card, imam working visu sa kojom odradjujem visemesecne ugovore na tlu USA.

Zivim ovde, u Srbiji. Za sada.

USA account nemam, zbog toga sam i pitao da li bi iko znao da li sam u stanju kao foreigner da apliciram i izvadim isti. Platu primam na prepaid karticu (solution umesto 'kesh-u-ruke') koja ima nizak limit i ne uliva mi nikakvo poverenje u smislu cuvanja novca na istoj. Sve to funkcionise bez greske, ali bi trebao da stekam taj novac na pravom mesto i na pravi nacin, pa stoga i upitah..

Jesi li makar proguglao i dobio bar ovo?

Posted

Jesi li makar proguglao i dobio bar ovo?

Nisam. Valjda sam naivno pretpostavljao da je procedura mnogo komplikovanija.

Hvala!

Posted

good luck! /verovatno nece biti neka posebna pomoc ali cu se ovih dana raspitati u mojoj banci + kad si u US sledeci put skokni do banke, naravno/

odokativno, izgleda da se to resava u 1 face2face kontaktu; gnjavice te ko I prosecna salterusa u srbijici - ponesi kilo dokumenata /npr. papiri kojima dokazujes tvoju US adresu etc./; mozda ce te cimati za soc.sec.# odnosno poreski broj od IRS u nedostatku soc.sec.

opet, obzirom da je kamata nulta - vredelo bi razmisliti o 1 mutual fund ili ETF - mislim da se tu radi o istom ili manjem cimanju uz napomenu da je moguce da ces platiti 30% poreza na dobit /mislim da ne mozes otvoriti takav account kod npr. fidelity ili vanguarda ali definitivno kod scottrade etc. - naravno, raspitaj se face2face u scottrade, posebno oko raznoraznih fees&pomenutih 30%/

• 5 months later...
Posted

stiglo mi obavestenje od kombank o automatskom reorocavanju novca, da li je moguce da je kamata za 3-mesecno orocenu stednju pala na 0.60% na godisnjem nivou? pa to je propast.

Posted

Moguće je,.Navodno, imaju (deviza) dovoljno ali nemaju gde da ih ulože. Tako nešto.

A što se reoročavanja tiče - nisam pametan šta bih uradio.

Jer bankrot.

Posted

stiglo mi obavestenje od kombank o automatskom reorocavanju novca, da li je moguce da je kamata za 3-mesecno orocenu stednju pala na 0.60% na godisnjem nivou? pa to je propast.

Ništa neobično, sad su se svi uredno ukartelisali, na oročenje od 12 meseci je skoro svuda kamata ispod 2%.