Zeka Peka Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 Inače, i ja oduvek govorim pržEnice. Bio sam šokiran (i jako mator... 25 i kusur) kad sam shvatio da SVI koje znam van moje porodice kažu PRženice.Мој случај, такође. :D И нисам променила наглашавање. Држим се ПрЖЕЕЕЕница. :) Него, још једна дилема: ДИгитрон или диГИтрон?
le petit nicolas Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 PRzenice. a moji ih zvali i moce. slicno redbusu, tek sam u zrelim godinama saznala da su "moce" hleb koji se moci u "mocenje" (onu skroz mast od pecenja).poz
apotekarica Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 :D klub prZEEEEnicara se uveceva@Zeka - ja kazem DIgitron, lakse mi predje preko jezika, ali za te strane reci valjda vaze spesl rulz, pa ne bih znala sta je ispravno.Nego, ja ponovo sa svojom krizom identiteta (sva imena su zamenjena)Recimo da se zovem Milica Maksimovic - ako je prezime izvedeno od MAksim onda je logicno da se kaze MAksimovic. Medjutim, cesce je u upotrebi MakSImovic. E sad, moje prezime je slicno po gradji a i po zvucnosti, i u prapostojbini (Hercegovini) je politicki korektno da kazu MAksimovic (npr.) sto nije slucaj u begedeu. Da li se ovde vadim na dijalekte ili...?
007 Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 A ako je hleb koji se ispeče na ringli ili u tosteru, onda to naglašavam na R, dakle PRženice.U mom selu se 'leb ispecen na ringli ili u tosteru kaze tost ili, kako ja volim da ga nazovem topli 'lebSto se PRzenica tice, 'vako ga naglasavam... A sve vas sto vezejute przenicu za pecenicu sto se naglasavanja tice, kako onda naglasavate nogavica??NOgavicanoGAvicanogaVICA
adam Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 kad vec rasirismo temu mozda ne bi bilo za zgorega podsetiti se pravila. ja zaboravio. cini mi se da se nesto kroz maglu secam da je pravilo akcenat na prvom slogu osim... sad ako bi neko od jezicara dopunio/ispravio... da se i mi laici malo naoruzamo...
Indy Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 U opštoj pomami za prženicama :homer: izgleda nam je promaklo da ima 2-je među nama koji kažu "pržeNIce".
morgana Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 U opštoj pomami za prženicama :homer: izgleda nam je promaklo da ima 2-je među nama koji kažu "pržeNIce". PRzenice se prave s jajima a przeNIce s jajcima. tu je razlika.zder.
Indy Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 PRzenice se prave s jajima a przeNIce s jajcima. tu je razlika.zder.
le petit nicolas Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 plaNIna vs PLAnina?ja cula i slaNIna i poGAcice poz
Time Crisis Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 (edited) Kod mene (Srem) takođe zavijače, mnogo češće nego prženice. Inače sam glasao za broj 1. kao PRženje, mada ne isključujem mogućnost da neki kažu i prŽEnje. Edited October 17, 2007 by Miroslav Jeftic
Recommended Posts