May 30May 30 No way Jose, da Vingegaard moze da dobije Pogačara na TdF, mesec dana nakon Gira. Da su uloge obrnute i da je Pogi vozio GdI, a Jonas se spremao po klasicima - verovao bih da moze. Ovako - mrka kapa, sve i da je 110%.
June 5Jun 5 Manje od mesec dana do pocetka TdF! Dve velike pripremne etapne trke ce nam, po obicaju, reci mnogo o pripremljenosti glavnih vozaca i njihovih timova.Prva po redu je bivsi Kriterium Dofine, sada nazvan Tour Auvergne - Rhône-Alpes, pocinje u nedelju. Na njemu voze Sejksas (Dekatlon), del Toro i Almeida (UAE), Ajuso i Skjelmose (Lidl Trek), Onlej i Vokelan (Ineos), tu su i Deni Martinez (RB Bora), Butrago (Bahrein) i Ujtebruks (Movistar) od favorita iz senke. Jorgensen (Vizma) je isto tu, ako je potpuno oporavljen od povrede i on ce biti u borbi za podium.Ove godine vise penjanja nego obicno, trebala bi da bude uzbudljiva borba izmedju Sejksasa i UAE i pravi test da se vidi da li Sejksasa mozemo staviti u istu ravan sa Pogacarom i Jonasom.Onda 10 dana kasnije ide Tura kroz Svajcarsku, ali o tom potom...
June 6Jun 6 Sta mislis @PPop, hoce li ovo biti najjaci obracun TP vs JV do sada i mozda i najbolji TdF od onog iz 1989?
June 6Jun 6 Deluje da hoće. Jonas je u najboljoj formi od 2023 (po sopstvenoj izjavi), Djiro je odvozio sa 90%, bez "odlaska u crveno", znači odličan trening - kao Tadej 2024.Tadej je imao fenomenalno proleće, sada bi trebalo posle visinskog kampa da je 100% spreman. Videćemo ga u Turi kroz Švajcarsku za 10-tak dana, ako bude bilo konkurencije pokazaće gde je i šta je. Za sada na spisku za Švajcarsku su Rogla, Pidkok, MVDP, Mas i Leni Martinez od zanimljivijih vozača, nisu neki protivnici za velike uspone (izvini Primož 🥺).Timovi (Vizma i UAE) će biti prejaki, kao i prethodnih par godina (nadam se d su Jorgensen i Adam Jejts oporavljeni posle povreda).Ove godine će (nadam se 🤞) dodatni užitak dati Sejkas i ok Dekatlon tim, odličan RB Borin tim sa Remkom, Lipovicem, Hindlijem i Martinezom (ako ih sve povedu), pa i Lidl Trek sa Ajusom i Skelmoseom. But wait, there is more!Za brdske etape i begove tu je i ciklokros trio - MVDP, Van Art (ako mu Vizma da slobodu) i Pidkok! Dodajem i Pedersena na ovu listu Ineos će biti "disruptor" napadaće pojedinačne etape, tu je i Karapaz u sličnoj ulozi (možda i tačkastu majicu ponovo) i još puno drugih koji će u begu tražiti šansu.Onda Merlijer protiv Filipsena u sprint etapama + De Li i Girmaj.Znači, očekujem ozbiljan duel za generalni plasman. Trasa je, po mome mišljenju, tako napravljena da smanji šansu da se pobednik zna pre 19. i 20. etape. Ali se nadam da će ovaj Tur imati i dodatnu dimenziju sa drugim duelima (Top 5, majice, begovi/pojedinačne etape, sprint etape).Jedva čekam!
June 6Jun 6 hvatam prve 2 étape toura u barceloni :) tako da i ja jedva cekam da krene, bice vrhunski tour
June 7Jun 7 4 hours ago, Strahan said:hvatam prve 2 étape toura u barceloni :)tako da i ja jedva cekam da krene, bice vrhunski tourZauzmi mesto na Monžuiku na 2. etapi pa uživaj.
June 22Jun 22 Zanimiljive trke u prethodne dve nedelje. Prvo o onim pripremnim za TdF – ex-Dofine i Tura oko Svajcarske.Bivsi Dofine (sad Tour Auvergne – Rhone – Alpes): ocekivao se duel Sejksas – del Toro, ali je mladi Francuz pao u 6. etapi, pa je del Toro lako dobio na kraju. Pojedinacne etape vrlo interesantne, nijedan od timova favorita (Dekatlon i UAE) se nije zrtvovao da kontrolilse begunce, tako da su od prve 4 etape 3 bile begovi, a 4. hronometar. Posle i 6. etapa resena masovnim begom.E u toj 6. etapi se u begu nasao i moj Ozi Luk Takvel, koji je uzeo trece mesto na etapi, ali, vaznije, poveo u generalnom plasmanu sa vise od 3 minuta prednosti u odnosu na favoriteSejksasa i del Tora. Sejksas se dovezao do cilja, posle pada na pocetku etape, ali se nije oporavio od povreda, pa je odustao na pocetku sledece etape.7. i 8. (obe planinske) etape lako dobio del Toro i na kraju prestigao Takvela, koji je uspeo zadrzati drugo mesto. Ajuso, po meni 3. favorit, malo razocarao, nije uspeo da prestigne Australijanca, pa samo 3. na kraju.Svajcarska: kao sto se i ocekivalo, dominirao Pogacar. Pobedio 3. od 5. etapa, pa uzeo generalni plasman sa vise od 6 minuta prednosti!Karapaz bolji od ostalih, dovoljno za drugo mesto. Roglic… bolje da o njemu ne pricam, covek je ocigledno nezainteresovan i samo odradjuje svoj (lukrativni) ugovor.Od ostalih zanimljivih trka, tu je bila trka oko Slovenije, gde su se samo dva World Tour tima pojavila (RedBull Bora i Bahrain). RB dominirao, od 5. etapa, dobili 4. (5. Dobio Dule Rajovic ugrupnom sprintu!). Na kraju glatko Lipovic, ali je mogao i Pelizari da su tako odlucili u RB.Odlican mladi Slovenac Omrzel, prosle godine uzeo bebi Djiro, sto je pokazatelj da je jedan od najboljih vozaca svoje generacije. Vrsic (4. etapa) na kraju odlucio, Lipovic, Pelizari i Omrzel prvatrojica na kraju etape.Sprinteri imali Turu kroz Belgiju (Baloise Belgium Tour), dobio Filipsen (jednu etapu i generalni plasman), ali su i ostali vazniji sprinteri uzeli po etapu – Merlie, Koj i Girmaj.Zakljucci pred TdF, Tadej vrlo spreman, deluje nedodirljiv. Del Toro odlican, kandidat za podijum, mozda i 2. mesto. Sejksas, ako se 100% oporavi, sa Remkom borba za 4-5. mesto.Pozdrav do TdF. Edited June 22Jun 22 by PPop Formatiranje
June 22Jun 22 Cekaj, sad tvrdis da Jonas nema sta da trazi na TdFu oko zute, vec i da mu #2 moze izmaci?Iako sam celog zivota hteo da vidim kako je izgledala Merckxova dominacija, sada kada to radi Pogacar - malo je glupo sto nema pravog rivala. Zato cu navijati za Jonasa.
June 22Jun 22 1 hour ago, G. L. said:Cekaj, sad tvrdis da Jonas nema sta da trazi na TdFu oko zute, vec i da mu #2 moze izmaci?Ne tvrdim, ali na to mi "miriše".Tadej deluje prejako, skinuo je par suvišnih kilograma (koji su mu trebali za "klasike"), odradio visinske pripreme i ima prejak tim (sa del Torom, kao poslednjim vozačem). Zašto mislim da Jonas može izgubiti drugo mesto je 1-2 napadi Tadeja i del Tora kad ga izoluju. Nešto kao što su Jonas i Rogla radili Tadeju pre par godina.Ali ovo je sve teorija (kako mali Perica zamišlja), videćemo tamo negde u 3. nedelji Tura.
July 3Jul 3 Popular Post Priblizilo se, jos manje od 48 sati do pocetka TdF!Unapred se izvinjavam za duzinu posta, skrolujte, ili me saljite na “Speakers Corner” ako preterujem, ali moram negde da podelim strast koju imam prema sportskom biciklizmu i TdF posebno. Oko sebe nemam puno entuzijasta za biciklizam, a i oni koji prate peleton nisu zagrejani kao ja. Tako da mi ovo dodje kao neki ventil.Pa, da pocnemo:Nakon sto su se utisci malo slegli posle pripremnih trka (pisao u prethodnom postu), mislim da ce ipak biti borba samo izmedju Tadeja i Jonasa za pobedu u generalnom plasmanu. Del Toro ce ipak morati da radi za Tadeja, jer kad se etape prociste i ostane samo grupa favorita, nece moci da se svercuje iza Jonasa, dok ovaj juri Tadeja na usponima.Evo scenarija, koji je trenutno u mojoj glavi, kako bi TdF mogao da izgleda, kroz borbu Tadeja i Jonasa za generalni plasman:Prva etapa – timski hronometar, Netcompany Ineos dobija etapu (npr Vokelan ili Arensman), Vizma druga i Jonas dobija 5-10 sekundi prednosti u odnosu na Tadeja.Druga i treca etapa – Tadej, posto je eksplozivniji od Jonasa, pokusava da vrati vreme izgubljeno u prvoj etapi, napadajuci na poslednjem usponu. Ne verujem da dobija bilo koju od etapa, to ce begovi da resavaju.Cetvrta i peta etapa – status kvo, cetvrta etapa jos jedan beg, peta etapa sprinterska.Sesta etapa – prva od etapa za “ne propustiti”. Tadej dobija etapu najverovatnije napadom na poslednjem usponu, osim ako ne “namirise krv” na Turmaleu (predzadnji uspon). Moguce da uzima i zutu majicu tada, osim ako pobednik cetvrte etape (iz bega) nije dobio 5 minuta fore.Etape 7-9 – bez promene u GC, 7. i 8. sprinterske, 9. beg. Obicno su vikend etape pred dan odmora najzanimljivije, ovaj vikend to nece biti slucaj.Etapa 10 (ne propustiti) – Dan Bastilje, svi Francuzi i oni koji se tako osecaju (osim Seksasa) u begu. Beg najverovatnije opet dobija, ne verujem da ce bilo koji od timova favorita da se trosi da kontrolise beg, jer ima jos dosta da se vozi. Ipak ocekujem pomeranja u generalnom plasmanu i napade iz grupe favorita. Ne ocekujem razliku izmedju Tadeja i Jonasa u ovoj etapi.Red je i da spomenem koga vidim u toj “grupi favorita” u ovoj drugoj nedelji Tura: Tadej, del Toro i mozda Jejts (UAE), Jonas, Kus, Piganzoli i mozda Jorgenson (Vizma), Seksas i Rikitelo (Dekatlon), Remko, Lipovic i Hindli (RB Bora), Ajuso i Skelmoze (Lidl Trek) + povremeno Pidkok, Bernal, Arensman, Martinez, Karapaz, Hili (kad im se preklopi sa planovima za etapu ili tackastu majicu),Etape 11-13, opet dve sprinterske i jedan beg. Mozda neko od favorita i pokusa nesto na 13. etapi jer ima uspon 1. kategorije na 25km do kraja, ali bi UAE i Vizma to morali ispratiti sa “pomocnim osobljem”.Etape 14 i 15, obe etape za ne propustiti, ocekujem rasciscavanje generalnog plasmana. Tadej i Jonas se odvajaju od ostalih, Tadej pravi barem minut razlike u odnosu na Jonasa i uzima zutu majicu. Fenomenalan vikend, za razliku od prvog.Etapa 16, individualni hronometar, sa usponom na prvih 10km (od 26). Noge umorne, uprkos danu odmora, treca nedelja Tura je uvek teska. Remko dobija etapu, ali Tadej uzima Jonasu jos par sekundi. Etapa 17 sprinterska, beg ce se formirati na prva dva uspona, ali ce timovi sprintera to da iskontrolisu. Timovi favorita za to vreme odmaraju i cuvaju energiju za sledece 3 etape.Etape 18-20, trebale bi biti sve tri ludilo etape, u zavisnosti koliko jos ima “funkcionalnih” timova, pomocnika i favorita. Mozda se jos bude vozilo oprezno u 18. etapi, ali 19. i 20. bi trebale biti haos.Jonas napada Pogija, ne uspeva u 18. i 19. (mozda Tadej i uzme 19. etapu jer ce “odmarati”, dok Jonas bude vukao), ali je 20. etapa kao narucena za Jonasa u trecoj nedelji Tura. Moja prognoza – Jonas dobija 20. etapu i uzima 30 sekundi Tadeju, ali to nije dovoljno za pobedu u generalnom plasmanu.Iza se vodi rat za 3. mesto, a za puno toga ostalog (Top 5, Top 10, mozda i tackasta majca). Poslednja etapa – neutralizovana za generalni plasman, tako da tu nece biti promena. Slicna kao prosle godine (3 x vrh Monmartra), ali ovaj put duze od poslednjeg uspona do cilja, tako da i sprinteri (oni sto prezive trecu nedelju) imaju sanse za pobedu.Poredak na kraju: Tadej, Jonas, del Toro. Zatim Lipovic ili Remko (ne mogu da se odlucim da li ce Remko biti jak kao 2024. ili slab kao 2025.), pa tek onda Seksas.Tackasta majca: MartinezZelena majca: FilipsenBela majca: del ToroDisclaimer: ovaj scenario ne uzima u obzim million faktora, kao sto su vremenski uslovi (vrucine, zestoke kise ili jak vetar), padovi i povrede, bolesti itd. Vrlo verovatno ce ovi faktori doci do izrazaja i uticati na trku, kao i svake godine.Eto, toliko od mene. Jos jednom izvinjenje za dugacki post i pisemo se uskoro ponovo.
July 4Jul 4 pozdrav iz barselonekrece uskoro, u gradu je super atmosfera tako da se ocekuje dobra voznja danas
July 4Jul 4 On 3. 7. 2026. at 3:58, PPop said:... Jonas dobija 5-10 sekundi prednosti u odnosu na Tadeja.Bravo... Inače, baš mi se sviđa ovaj (novi) format ekipnog krona... Edited July 4Jul 4 by Zis
July 4Jul 4 TTT je i meni prijatno iznenadjenje… kakva atmosfera, kakve su ovo masinesvako zna gde mu je mesto u timu.. vrhunski dozivljaj