Jump to content
IGNORED

Jezičke adoumice™

bus

Recommended Posts

Posted

Aha, po tebi je jesam kao indikativ i budem kao subjunktiv glagola biti mnogo smislenije i lakše objasniti deci nego da su prosto u pitanju dva različita pomoćna glagola koja se, eto tako, preklapaju u 90% slučajeva? :D

Posted (edited)

Aha, po tebi je jesam kao indikativ i budem kao subjunktiv glagola biti mnogo smislenije i lakše objasniti deci

da

tj, zapravo je to jedino smisleno

postojanje glagola "jesam" je 100% besmislica, i tako mi se činilo od petog razreda (kada su mi ga prvi put servirali), jedino što sam mnogo kasnije shvatila šta je u suštini po sredi

Edited by Hjortron
Posted (edited)

bwt za lokativ sam spremna da promenim mišljenje, čak sam i priznala onomad pa si mislim baš ti rekao da ipak nije to to :lol:

za tzv glagol "jesam" -- nikada i nikako

Edited by Hjortron
Posted

Možda si u pravu za jesam, ali kladim se da bi deca masovno padala kad ih učiteljica pita da navedu koji je glagol i u kom obliku u rečenici tipa "Ja sam Amelija."

Pomoćni glagoli su nezgodno polje da se traži logika; meni je OK da ostane ovako nelogično kako jeste, tj. da imamo dva glagola ekstremno ograničene funkcionalnosti koji se zato jako malo menjaju. Ako ih pretvoriš u jedan glagol koji se značajno menja u svakoj različitoj upotrebi... onda ima više smisla, ali postaju mnogo manje od pomoći.

Posted

pa ako je baš mnogo teško taj indikativ i subjunktiv (a jeste nezgodno jer je samo za taj glagol) nek deca kažu prezent i ne padnu i to je to, tu smo svi

smrt tzv (da ne kažem lažnom :P) glagolu jesam! :mad:

Posted

Lepo ste se iznapisivali, pozdravljam.

Ovde potpisujem sve što je Vini pisao o je l' i da l', ali bih voleo da nam neko da stručno tumačenje. Pod stručno mislim neki diplomirani lingvista koji radi kao lektor i koji je navikao da tumači misterije pravopisa. Jer, vidim da su Krošek i njegov kružok ovo skapirali kao da treba da se piše jel', dok je meni apsolutno jasno da pravopis kaže da treba da se piše je l' kad je u formi pitanja. Sad treba da rastumačimo da l' oni greše il' je moja deluzija jaka.

Posted

ja našao ovo:

У најкраћем: одвојено се пише када се у реченици може заменити са је ли тако да она остане граматична, а спојено ако је то неизводљиво.

Речца ли код упитних конструкција с инверзијом пише се одвојено од глагола коме следи, па тако и у 3. л. јд. презента гл. јесам (у његовом егзистенцијалном значењу и када је помоћни глагол, нпр. у перфекту). Уколико се скраћује крајње , то се бележи, без икаквих других промена, апострофом:

• Је ли све у реду? → Је л’ све у реду?
  • Је ли стигао на време? → Је л’ стигао на време?

То су све регуларне конструкције, као што је регуларно и Јеси ли стигао? — Јесу ли вам хладне руке? у другим лицима.

Данас, ипак, у говореном језику, то је л’ из 3. л. јд. проширује употребу и на друга лица и, уопште, замењује инверзију као упитну конструкцију и конструкцију са да ли. То, међутим, није признато у норми (оквалификовано је као разговорно [П10]) и тада се јел’ пише спојено.

• Јесте ли чули вести? Јесте л’ чули вести? Да ли сте чули вести? Да л’ сте чули вести? према Јел’ сте чули вести?
  • Има ли нешто ново? Има л’ нешто ново? Да ли има нешто ново? Да л’ има нешто ново? према Јел’ има нешто ново?
  • Хоћеш ли доћи? Да ли ћеш доћи? Да л’ ћеш доћи? према Јел’ ћеш доћи / да дођеш?

(Конструкције лево су, дакле, исправне, а ова са јел’ није.)

linak

Posted

Ja sam uvek mislio da kad neko smandrlja ćeš doći, on u stvari pita hoćeš (li) doći, a ne jel' ćeš da dođeš :unsure:

Isto kao kad pita jesi spavao, tu skraćuje jesi li spavao, a ne glupavo jel' si spavao.

Da li onda postojanje jel' treba da posluži validaciji takvih (očigledno nakaradnih) konstrukcija? Jel' si spavao, jel' me čujete? :blink:

Posted

Tri apostrofa minimum: 'ćeš l' doć'?

Posted

vidjega koksara sto godina

meh, sad si se setio barabo. tako sam i umret' mog'o a da ne primetiš.

Posted

+meleon za hrortron oko glagola biti. jebemu, u svim drugim jezicima koje znam je to tako, samo se mi nesto pravimo pametni.