September 26, 20241 yr 1 minute ago, Svemir Zeka said: Odlično al baš isto to ko kurva... nije lično nekom upućeno, nego kao sranje ili u tako nekom smislu
May 2, 20251 yr Otkud ‘gviriti’? Viriti, zaviriti, mi uobičajeno. Sad na 202 reče ‘gvirnite’. Čujem to ponekad i uvek se na tren zapitam otkud to ‘g’.
May 2, 20251 yr Dobro zapažanje, baš je čudan taj prefiks g-.Jedino sam našao diskusiju na forumu Sprskog jezičkog ateljea, koja ne daje odgovor odakle je prefiks. https://forum.srpskijezickiatelje.com/index.php?topic=2100.0
August 15, 2025Aug 15 Nije za nedoumice, ali ne znam gde bih ...Misterija mi je kada, kako i zašto je neko počeo da koristi izraz "vanDredno".Red / van reda = vanredno.Odakle ovo D viška? Edited August 15, 2025Aug 15 by Emma
August 15, 2025Aug 15 slusala sam to d i u detinjstvu. a detinjstvo je bilo davno.isto kao: komadant (jos me ubedjivali da je to razlicit cin od komandanta ) ili kostantovati.kad sam na temi, uvek se zacudim kako se "u novijih par decenija" zapatilo procesuirati, umesto procesirati. misli se na provodjenje/prolazenje kroz neki proces.poz Edited August 15, 2025Aug 15 by le petit nicolas
August 15, 2025Aug 15 U VJ, verovatno i ranije je postajala razlika između komandanta i komandira. Mislim da su formacije do čete imale komandira a veće komandante. Isto tako kasarna je imala komandanta. Ne znam etimološki razlog.
August 15, 2025Aug 15 ama, ovo je bio strucnjak za "komadanta marka", a ja sam tad umela samo da gledam slike. poz
August 15, 2025Aug 15 2 minutes ago, le petit nicolas said:ama, ovo je bio strucnjak za "komadanta marka", a ja sam tad umela samo da gledam slike. pozVerovatno je čuo od tate ili dede pa je nešto prezupčio…
August 15, 2025Aug 15 4 hours ago, le petit nicolas said:kad sam na temi, uvek se zacudim kako se "u novijih par decenija" zapatilo procesuirati, umesto procesirati. misli se na provodjenje/prolazenje kroz neki proces.pozlod mene to ima razlicita znacenja, procesuirati obicno znaci obraditi nekog coveka kroz neki proces, najcesce vezano za zakon ili slicno ...procesuirani ćaciji ... a procesirati je bas ispratiti neki proces