Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

a imala je šta da kaže i o samim žrtvama

Voice of America
No image preview

Brigitte Bardot: 'MeToo' Actresses Are 'Hypocritical'

Bardot said her comments on sexual misconduct only concerned actresses, not women in general

zlo i naopako

• Replies 6k
  • Views 786.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• le petit nicolas
    le petit nicolas

u jdp su siparice i zanesene studentkinje drustvenih fakulteta bile podeljene na leka tim i laus tim. kao nekada bitlsi i stonsi.  prva pol. 1980-ih, pre svega.   bio je sve sto javnost zna,

• Robert Redford Robert Redford, Screen Idol Turned Director and Activist, Dies at 89 - The New York Times

• TMZ Legendary Actor Robert Duvall Dead at 95 Robert Duvall died at his home Sunday.

Posted Images

7 minutes ago, dunja said:

zlo i naopako

I posle im se dogodi ono francusko selo gde onima koji su optuzeni "nije jasno gde su pogresili" kad im je covek vec dao SVOJU zenu na izvolte, sta ima ima ona da se pita...A nije ni glumica...

Edited by Moonwalker

Potpun nedostatak empatije i prema drugima i prema sebi, osim u slučaju tih životinja o kojima je brinula. Žena me nikada nije nešto preterano zanimala, ali, čitajući ovih dana komentare i delove biografije, opšte me ne bi iznenadilo da je ovakvom životu prethodilo (bar) teško zlostavljanje u najranijem detinjstvu. Ne bi me čudilo ni da toga uopšte nema u biografiji ili da je prikazano kao posledica sopstvenog "izazivanja".

Bardot, who is known as an animal rights activist these days but inspired the term "sex kitten" as a young actress, said she never had been a victim of sexual harassment and found it "charming to be told that I was beautiful or that I had a nice little ass."

BB je, kad su ovakve stvari u pitanju, jednostavno bila produkt svog vremena…

… vremena u kome su žene bolje znale svoje mjesto, ovaj… bile bolje dresirane, čekaj, ne, stani…

… bile manje svjesne svojih prava i daleko slabije podržane od društva u cjelini u njihovoj zaštiti (tih prava, je li). Da zvuči ružno - zvuči. Ali da je glupo suditi nekome ko je živio i radio (prek)juče po današnjim mjerilima - glupo je.

Svakako tužna priča sa sinom, a glede ovoga njenog odnosa prema meetooašicama, sklon sam da podržim @Pixie-nu teoriju - vrlo moguće da je BB dobila svoj dio pedofilske pažnje možda i prije filmske karijere, ali u staara dobra vremena (ph34r) našao se neki dobronamjerni čika da joj objasni da se ništa, u stvari, i nije dogodilo, a i da jeste, da je ona za to, zapravo, sama kriva…

Naprotiv, uopšte ne mislim da je stav prema metoo pokretu i glumicama obavezno determinisan nekim teškim zlostavljanjem. To mi baš liči na produkt vremena, njenog renomea i izgleda, i činjenice da - verovali ili ne - i neke žene vole da budu posmatrane kao seks-simboli, ili uopšte seksualizovane. Ne uklapa se ni u drugi ni u treći talas feminizma, ali avaj, stava sam da je tako. Takođe, i to bih negde smestila u seksualno oslobađanje žena, baš karakteristično za period njene slave. Njeno vreme svakako nije bilo cancel culture vreme

Edited by Svemir Zeka

Šta neko (možda) svesno (ili ne) voli ili ne voli je jedno, a nešto drugo je neko drugo ljudsko biće i njene/njegove emocije dehumanizovati i omalovažavati na ovaj način. A da je dobrim delom produkt ili kolateralna šteta vremena, i to je vrlo verovatno.

Ali ne mora da bude posledica trauma seksualnog zlostavljanja.

A što se tiče odnosa prema metoo od strane glumica, ja to vidim kao neki unutaresnafski trip, više nego kao bilo šta lično. Ili uostalom, kao i prema bilo kojem društvenom fenomenu, koji nadilazi individualizovana iskustva i prelazi u politički stav (nažalost, ali da).

Edited by Svemir Zeka

44 minutes ago, Svemir Zeka said:

Ali ne mora da bude posledica trauma seksualnog zlostavljanja.

Ne znam da li bih mogla da nađem iz svog iskustva slučaj (tj. od onih o kojima imam dovoljno informacija) gde osoba i sama nije doživela tešku dehumanizaciju. Ovako spontano ne mogu. Posebno "koncentrisano" i ogoljeno se suština te dinamike i ne-odnosa prema sopstvenom (i tuđem) telu oseti kod žena koje se "profesionalno" bave prostitucijom (na primer u Nemačkoj, gde je legalizovana), o tome ima literature.

A moj komentar se i nije odnosio konkretno samo na metoo-deo priče, to zaista i ne mogu/umem kompetentno da komentarišem u globalu.

Edited by Pixie

1 hour ago, Svemir Zeka said:

Naprotiv, uopšte ne mislim da je stav prema metoo pokretu i glumicama obavezno determinisan nekim teškim zlostavljanjem. To mi baš liči na produkt vremena, njenog renomea i izgleda, i činjenice da - verovali ili ne - i neke žene vole da budu posmatrane kao seks-simboli, ili uopšte seksualizovane. Ne uklapa se ni u drugi ni u treći talas feminizma, ali avaj, stava sam da je tako. Takođe, i to bih negde smestila u seksualno oslobađanje žena, baš karakteristično za period njene slave. Njeno vreme svakako nije bilo cancel culture vreme

slicno bb je o metoo govorila i katrin denev

3 hours ago, harper lee said:

Brizit Bardo ocigledno nije bila preterano dobra osoba koja je volela ljude, mislim da je to manje-vise jasno iz svega ovoga sto ste naveli iz njene licne istorije, te njene izjave dozivljavam kao manifestaciju njenog karaktera. Samo kazem da meni njen odnos prema sopstvenoj trudnoci i detetu koje je iz nje proizaslo lici na reakciju iz traume a ne na cisti kapric. To je zena koja je jos pre 70 godina bila najveci zivi simbol zenstvenosti i seksipila a bavila se poslom za koji znamo da notorno eksploatise i zlupotrebljava zensku lepotu u korist mocnih muskih sovinistickih svinja u bransi na najodvratnije moguce nacine. U poslednjih jedva desetak godina svedocili smo slucajevima Vajnstajn i Epstin, mogu samo da zamislim kako je to izgledalo pre 60-70 godina.

Iako ste ti i Zeka vise u materiji, ipak nekako sumnjam da moralno zlo ponasanje moze da dodje iz cistog kaprica. Valjda uvek ima neka trauma iza.

1 hour ago, Svemir Zeka said:

To ako gledas izolovano. Meni vise vuce na traumu (prihvatam da lupetam) mizantropija zamenjena ovom ljubavlju prema zivotinjama, to bas meni izgleda knjiski.

2 hours ago, Sandens said:

što je najjače vadim je bio kao neki mangup, a trentinjan ćutljiv, miran tip.

inače, taj isti rože vadim je bio oženjen ili u vezi i sa katrin denev. dve ikone francuske kinematografije.

Rože ne Vadim fantom

8 minutes ago, Budja said:

Iako ste ti i Zeka vise u materiji, ipak nekako sumnjam da moralno zlo ponasanje moze da dodje iz cistog kaprica. Valjda uvek ima neka trauma iza.

Sta znam. U teoriji se ne smatra nuznim da postoji trauma kao okidac nemoralnog i "zlog" ponasanja a i taj izraz se u poslednje vreme nekako prelako primenjuje na sve i svasta. Ne mogu nista da tvrdim jer skoro nista ne znam o toj zeni van njene spektakularne pojave i filmske karijere, samo kazem da mi njen odnos prema sopstvenom detetu dok jos nije bilo rodjeno lici na posledicu traume. Majcinski instinkt je izuzetno jak i ne desava se previse cesto da majka na takav nacin odbije dete ako sama trudnoca nije posledica neke direktne i teske traume poput silovanja ili slicno.

1 hour ago, Pixie said:

Posebno "koncentrisano" i ogoljeno se suština te dinamike i ne-odnosa prema sopstvenom (i tuđem) telu oseti kod žena koje se "profesionalno" bave prostitucijom (na primer u Nemačkoj, gde je legalizovana), o tome ima literature.

A moj komentar se i nije odnosio konkretno samo na metoo-deo priče, to zaista i ne mogu/umem kompetentno da komentarišem u globalu.

Znam za to, jasno. Dehumanizacija onda kad je i sama preživljena. Samo mislim da nije nužno takvo iskustvo, tj da nije to neophodno uzrok.

1 hour ago, morgana said:

slicno bb je o metoo govorila i katrin denev

To mi se i uklapa u viđenje.

1 hour ago, harper lee said:

Sta znam. U teoriji se ne smatra nuznim da postoji trauma kao okidac nemoralnog i "zlog" ponasanja a i taj izraz se u poslednje vreme nekako prelako primenjuje na sve i svasta. Ne mogu nista da tvrdim jer skoro nista ne znam o toj zeni van njene spektakularne pojave i filmske karijere, samo kazem da mi njen odnos prema sopstvenom detetu dok jos nije bilo rodjeno lici na posledicu traume. Majcinski instinkt je izuzetno jak i ne desava se previse cesto da majka na takav nacin odbije dete ako sama trudnoca nije posledica neke direktne i teske traume poput silovanja ili slicno.

Apsolutno se slažem za ovo za traumu, i mislim da se danas prečesto spominje kao uzrok bilo čega. S time što mislim da majčinski instinkt može da bude kompromitovan i raznim hormonskim promenama (čak i potreba da ulupa stomak), meni je sumnjivije njeno dalje ponašanje spram sad već izraslog deteta i ta nonšalancija u komentarima o njemu. Ali opet - prekompleksno, preveliki celebrity je u pitanju, analiza karaktera bi baš bila zahtevna i tražila bi mnogo, mnogo građe pa i razgovora s ličnim kontaktima...