Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trčanje

Featured Replies

• Popular Post

Edit: Koliki post!!! Skrolujte slobodno dalje. 😄

Prodje i polumaraton preko Öresund mosta. Neponovljivo iskustvo, najdraža mi trka za sada, i pored organizacijskog haosa i gomile propusta.

Start trke je trebalo da bude u 10.00 iz Danske. Moja grupa je trebalo da startuje u 10.30, ulaz u grupu da se zatvori u 10.15. Ja sam tu bila vec oko 8.40, ostavila ruksak (svi smo uz startni broj dobili i ruksak) i stala u red za wc. U 10.15 još nisam bila došla na red. Već u 9 sati je bilo 25 stepeni i sunce, tako da sam se nalivala vodom i rastvorenim tabletama soli, pa nisam mogla da odustanem od reda jer sam mislila da ću da eksplodiram. 😄 Srećom pa je već prvi start kasnio 15 minuta, moja grupa je na kraju krenula tek u 11.15.

Prvih par km po ulicama Danske je bilo fino uz baš dosta izašle publike. Izmedju 2. i 3. km se trčalo po autoputu prema tunelu, i to je bilo zanimljivo jer su iznad nas sletali avioni, pa smo im svi mahali. 😄 Ali već tu je nešto bilo čudno, pred samim ulazom u tunel je stajao znak za 2 km, iako je moj sat pokazivao 3. Ni drugima nije bilo jasno.

A onda tunel. Iliti 3 km kroz saunu, nigde ni daška vetra ili bilo kakvog drugog protoka vazduha. Uz to i čudan osećaj kad pomisliš da trčiš ispod vode i da je voda svuda oko tebe. Prvih 1,5 km kroz tunel je blaga nizbrdica, posle toga uzbrdica, ali bez vazduha i u sauni je ta relativno blaga uzbrdica paklena. Tu dolazimo do merenja na 5 km, moj sat je izgubio gps i distanca je skroz pogrešna, ali vidim da sam na 33 minuta i nije mi jasno da mi je tempo tako spor, osećaj je da je dosta brže, ali ajde, valjda je tako zbog vrućine.

Svetlo na kraju tunela dočekujemo tako u svakom smislu, svi su presrećni, mislim da se nikad nisam tako obradovala vetru u prsa. 😄 Ali tu sad odjednom stoji znak za 7 km, gde je nestao šesti?! (Ispostavilo se posle da su nekako uspeli da pobrkaju i znak i merenje na 5 km stave zapravo na 6 km… otud i moja 33 minuta.) Po opisu staze, nakon tunela nas je čekalo 4 ravna km po veštačkom ostrvu do uspona na most. Ali! Zapravo uspon počinje već na početku ostrva, tj. tek nešto manje od kilometra je ustvari bilo ravno. Znači konstantan uspon od 8.-15. km, nikad kraja. I sve vreme vidiš stubove na vrhu mosta, ali čini ti se da se nikad ne približavaju. 😄 Vetar i dalje duva u prsa, ali naišli su neki oblaci, malo spasa od vrućine.

IMG_6737.jpeg

Kod znaka za 10 km moj sat pokazuje 56 minuta, ali ja više ne znam čemu da verujem. Oko 13. km prelazimo granicu izmedju Danske i Švedske. Dve trake sa druge strane mosta su otvorene za saobraćaj koji se kreće sporo, tako da ljudi imaju vremena da nam trube i navijaju. 😊 Takodje ispod mosta je dosta brodića sa kojih se isto čuje navijanje. 😊

Na vrhu mosta je merenje na 15 km. Tu znam da je tačno 15 km, jer nakon toga kreće lagana nizbrdica. Moje vreme 1:27. 😲 Nije mi jasno kako i pored vrućine, saune, vetra u prsa i 7 km konstantnog uspona i dalje imam šanse za ispod 2 sata. I ne samo da imam šanse, nego mi je to skoro sigurica, 6 km za 33 minuta i to nizbrdo i nije neki problem, a i definitivno imam snage za to. Na 18. km gubim nekih 30-40 sekundi zbog propuštanja hitne pomoći, ali i dalje imam tempo. Na 19. km je kraj mosta i tu nas čeka baš dosta švedske publike, obradovala sam im se skoro isto koliko i onom vetru posle tunela.

Na merenju za 20 km sat pokazuje 1:55. Pošto imam još dovoljno energije, a i lepa je nizbrdica, ubacujem u najveću brzinu i znak za 200 m do cilja protrčavam sa 1:58:45 na satu. To je to, idem ispod 2 h, ostala je još samo jedna krivina…

Ali malo sutra. 50 metara pred ciljem je potpuni zastoj. Cilj je bio preuzak, kad je par hiljada ljudi stiglo odjednom, stvorilo se usko grlo i totalni stop. Izgleda da je mnogo njih iz ranijih grupa trčalo sporije od očekivanog vremena tih grupa. Dok sam stajala, stigla sam i slikam:

IMG_6741.jpeg

Stajala sam nekih 5-6 minuta (neki malo iza mene i po 15…), na kraju totalni antiklimaks ušetavanja u cilj uz vreme 2:05:38. 🤣 Poslednji 1,1 km 10:22. 🤣

Mada sam na kraju zadovoljna, super je bio doživljaj, realno sam imala vreme ispod 2 h i time sam prezadovoljna u ovakvim uslovima. 😊

Ponoviću ovu trku kad bude sledeći put, valjda opet za 25 godina. 😄

Edited by Tolaa

• Replies 3.4k
  • Views 335.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• burekdzija
    burekdzija

Dve nedelje kasnije cu pokusati da saberem utiske o ovoj, za mene po svemu neverovatnoj trci.   Prosle godine sam na berlinskom maratonu prvi put uspeo da spustim vreme ispod 4 sata i istrca

• ehej evo me, 4:02 za preko sat sam popravio vreme iz Atine u novembru. staza je sjajna, otprilike je 41km sve ravno postoje 2 fine nizbrdice i 1 smesno brdasce. organizacija savrsena! voda, izo, banan

• Ih bre Djuro, koji crni podijum, dolaze uvek i neki ozbiljni trkaci Pobedio neki Rus od 40+ godina sa 1:11, prosle godine crnac sa sat i kusur minuta... Ja istrcao licni rekord preko strave ali sam

Posted Images

Bravo Tolaa!!

Odlicna trka i divan izvestaj.

• 4 weeks later...

Trcao neko jutro opet 21+ km, taman ispod 1:45 min kako sam i planirao, mada je bilo grozno u onom delu gde je suma ali uspeo sam

Svaki sledeci put po minut dole i eto me na sat i po, dosta kecman

Screenshot_2025-07-04-08-13-58-068_com.strava-edit.jpg

• 2 weeks later...

Bravo Gli!
Nadam se da ću i ja uspeti u nekom trenutku da dobacim do tog rezultata. Za sad, ajde bar da se istrči jedan polumaraton, pa ćemo vijati napredak :)

Inače, pošto je bila priča o tome da li neke patike mogu da ti daju 20 sekundi po kilometru. O da.
Zamenio sam Nike Revolution 6 sa Hoka Clifton 9 i preporodio se. Bukvalno se smejem sam sebi koji sam kreten i što sam se mučio do sada.
Ko kreće sa trčanjem i planira da to uvrsti kao redovnu aktivnost, kvalitetna patika je pod moranje. Jedino ako ste hardcore mazohista...

И мењајте патике редовно да се не сјебете ко ја..

Ти си баш направио искорак огроман, мора да се осети, из Југа у Ферари отприлике.

А Гли ти је машина, не бих се ја са њим поредио D

3 hours ago, smooth.Op said:

Zamenio sam Nike Revolution 6 sa Hoka Clifton 9 i preporodio se. Bukvalno se smejem sam sebi koji sam kreten i što sam se mučio do sada.
Ko kreće sa trčanjem i planira da to uvrsti kao redovnu aktivnost, kvalitetna patika je pod moranje. Jedino ako ste hardcore mazohista...

Bog i sesirdzija.

18 hours ago, johan nagel said:

А Гли ти је машина, не бих се ја са њим поредио D

Masina za svoje godine i gradju tj. tezinu, inace nista posebnoD

Де, де не буди скроман D

• 1 month later...

Prijavio sam svoje prve dve trke u zivotu, Sabac polumaraton sutra i 7km u Rumi 20. septembra. Spremao se po programu chatgpta gde sam video da sam svih ovih godina trcao bezveze tj. random kao muva bez glave, taman dosao u neku super formu a onda pre 5-6 dana istrcao po programu lagano 6-7km i na kraju trebalo strides 4x100m, kao sprint 85-95% duzim koracima ali sam verovatno preterao i cela leva strana ledja mi se usinula. Posle nisam mogao da disem i preskocio dva trcanja, cekao da prodje i danas dan pred trku isao lagano 25min + opet strides na kraju ali od prvog minuta osetio da me reze u ledjima, bice sutra ipak jako zajebano mada nema odustajanja i pored bolova prilikom disanja

Imam dva pitanja. Da li da namazem neki gel sutra pre polaska, onaj topli ili hladni, kako god? A drugo je vezano za patike, jel bolje ove Nike Pegasus 41 ili ove sto sam nabavio karbonske, Saucony Endorphin Pro Speed 3? Te druge su mi kao male za pola broja ili broj ali nekako mekane gore pa mi ne smeta dok trcim, osim sto cu ih verovatno brzo pokidati napred. Mnogo je lakse u ovim sa karbonskim djonom ali ne znam da li su dobre za duze relacije i umeren tempo ili samo kad se trci brze

@Djuro i ostali, pomagajte, mora se ici ispod 1:44 sa sve povredom a onda u Rumi isto napad na rekord na 7km

Edited by Zli Gli

Da li si isprobao oba para patika na nekim dužim distancama? Nemoj da trčiš trku sutra u njima ako nisi. To važi za sve patike, i one koje su odgovarajuće veličine (preporuka je da su patike za trčanje bar broj - broj ipo veće od običnih), u knap patikama ja ne bih trčala više od 5-6 km, u premalim ne bih nikako. Takodje važi i za svu ostalu opremu, hranu, piće itd, na dan trke ne koristiš ništa što nisi isprobao na dužem treningu.

Trcao dva puta u ovim karbonskim, 7 i 10km, oba puta dosta brzo i lako, utisak kao da letim. Nisu za neravan teren sjajne ali po ravnom betonu odlicne. Ove Nike su solidne na svim podlogama, u njima sam stabilniji nekako ali nema tog filinga da me odbijaju od podlogu kao u karbonskim, mada su mi i one dobre i trcao sam 2-3 puta vec po 21 u njima. Sto se velicine tice, male su mi mozda pola broja za setnju a broj za trcanje ali iz nekoga razloga dok trcim ne osecam nikakve smetnje, valjda skupim prste ili sta vec, prijaju mi. Nisam pametan, mozda ove Nike za 21 a te karbonske za 7km u Rumi.

Namazao sam sad neku alpsku kremu na levu stranu ledja za probu za ujutru, evo gori sve. Mislim da cu to i pre trke sutra pa sta bude, rekord mora pasti i pored kljakavog kolena i usinutih ledjacool

Ima i kategorija 40+ i na osnovu proslogodisnjiih rezultata tu treba da budem u prvih nekoliko a ako bi gledali i kilazu onda bi u 40+ i 95+ kila bio sigurno prvi i jedini D

2 hours ago, Zli Gli said:

mozda ove Nike za 21 a te karbonske za 7km u Rumi.

Mislim da ti je tako najbolje, jer ako nabiješ žuljeve u malim patikama sutra, možda ih se nećeš rešiti do druge trke.

Srećno sutra, piši kako je prošlo.

Trci u Nike, glupo je da rizikujes. Endorphine ti nece znacajno smanjiti vreme a potencijalno je mina (ako su ti male, sigurno ce se ispostaviti nakon 14-15km).

Nemam nista da ti pametno kazem za ledja. Uzmi neki analgetik.

Srecno! Navijamo za PB i podijum.

• Popular Post

Ih bre Djuro, koji crni podijum, dolaze uvek i neki ozbiljni trkaci D Pobedio neki Rus od 40+ godina sa 1:11, prosle godine crnac sa sat i kusur minuta...

Ja istrcao licni rekord preko strave ali sam opusteno promasio ciljnu ravninu i na zadnjem skretanju otisao levo umesto desno, stopirao vreme na 21.4km, krenuo da setam i bio kao Travolta u onim mimu gde gleda okolo i pita se gde su svi, pre toga mi lik kaze bravo, jos jedan krug samo (od 7km), jako cudnovato... I setam ja tako i zvoni mi telefon, drugarica me zove i kaze okreni se, promasio si skretanje, cilj je desno lolol

Zvanicno 1:46:14 i 47. mesto od 265 takmicara, realno 1:43 i nesto i 36-37. mesto, u kategoriji 40-49. ovako 17. mesto a realno 14. i u kategoriji zena bi bio drugi, neka opalila 1:29 lagano.

Trka prosla bez kriza ikakvih, ledja sam fiksirao i disao krace pa me manje vise nije bolelo, mozda 20% od onog bola kad sam se usinuo, kolena izgurala lagano, dva gela popio, par puta po gutljaj dva vode, svih 21km stabilan tempo od 4:48 do 4:58 (po Stravi, zvanicno sam zadnji kilometar verovatno oko 8 minuta), generalno lagana prica. Utisak posle trke je da sam mogao tim tempom 30+ km a verovatno i ceo maraton nesto sporije, ide to fino skroz. Na 7km bi sa svojim najboljim vremenom bio 10. od 415 trkaca, izgleda da je tu bila slabija konkurencija mada je i tu jedna zena trcala tempom 4:09 a ja to trenutno mislim da ne mogu cak ni sa tim karbonskim djonom. Videcemo u Rumi za dve nedelje, tamo sam prijavio 7km.

Sve u svemu, super iskustvo, vec merkam sa drugom da idemo u Kotor u decembru a povela se prica i o evropskim gradovima, navukao sam se kao nekad na kocku samo sto ovo ipak manje kosta a donosi vise zadovoljstva.

Screenshot_2025-09-07-15-25-17-699_com.strava-edit.jpg

4:54 tempo ziga

Ja sam prijavio Zrenjanin 5. oktobra. I sad kao treniram da probam da istrčim 5:45-6:00 ceo polumaraton. Čini mi se teško izvodljivo, ali videćemo...