April 27Apr 27 9 hours ago, Djuro said:Koliko vi trcite nedeljno, dok se pripremate za maraton?za maraton koji sam radio pre 3 nedelje i istrcao ga za 3h i 28min, sam se spremao, da tako kazem od 1.januarakasno sam video trku i kasno prijavio pa sam imao 7 nedelja za specificnu pripremuprvi put sam radio duzine nedeljom konstatno od 30+km i to mi je leglo. struktura treninga je bila raznovrsna od oporavka i laganih treninga do fartleka,intervala i tempo treninga,uz pomenute duzine nedeljom. kilometraza je vararila a najvise sam istrcao 120km za nedelju danana trci sam ocekivao bolje vreme ali... maraton je to :) nastavljam dalje od prvog juna sa slicnim programom a sledeca trka. ce biti oktobar/novembar
April 27Apr 27 Ako nije tajna, koliko imate godina i kila? Meni je zbog ovih bolova splasnuo entuzijazam za trke, necu skroz odustati ali imam periode od po 7-10 dana kad tesko i stojim na nogama a ne jos i da trcim. Probao sam da smrsam i islo je do nekih 91-92kg ali sam onda uplatio godisnju u teretani i malo poceo da vezbam pa se poceo opet toviti par kila i jbg, ne vredi
April 27Apr 27 Taman ste se raspisali na vreme da se i ja pridružim sa mojim pitanjima. Kratak uvod o trenutnom stanju je da skoro osam punih godina nisam potrčao. Zadnji maraton koji sam odradio je bio u Ljubljani 2018 (3:48, pripremao sub 3:30, ali sam imao loše pripreme pa sam očekivano podbacio na trci). Pre toga sam iste godine na Malti istrčao 3:42. Tu sam na preuzimanju startnih brojeva upoznao i svoju sadašnju suprugu. Fast forward od osam godina i dvoje dece, i evo me u 2026 sa pokušajem da se vratim trčanju i dugim distancama. Treniram nekih 9 nedelja i pokušavam da izgradim bazu za dalje. Za to vreme uspeo sam da smršam sa 88 kg na 80 kg čime sam poprilično zadovoljan. Dužine polako rastu, long run je ove sedmice je 17km, a od pre dve nedelje sam počeo da ubacujem i tempo treninge. Plan je da sredinom maja završim bazne pripreme, a onda da odradim dodatni ciklus od nekih 9 nedelja pre nego što probam da uđem u punu pripremu za maraton. Pokušaću da se spremim za sub 3:30, ako ne uspem, neću trčati ništa dok se ne spremim kako treba. Program je standardnih 16 sedmica priprema sa miksevima intervala, tempa, easy i steady distanci. Ništa revolucionarno, basic trčanje, onako kako se sećam da mi je najviše i prijalo. Da odgovorim Đuru na pitanje koliki je sedmični volumen, vidim da je u jeku priprema to negde oko 70-80 km. Tako je i nekad bilo ako se dobro sećam. Moje pitanje za vas je šta koristiti sada od patika? Nekad sam za treninge koristio Asics Cumulus, za trke Kayano. Vidim da je bila potpuna revolucija sa đonovima koju nisam ispratio jer sam se potpuno isključio iz trkačke zajednice. Pre tri-četiri godine sam kupio Hoku Bondi 7 za šetnju. Nisam je nosio uopšte pa je sada dobrodošla za trening. I btw jeste bila inflacija svega, ali kakve su ovo cene , nema patike bez 150 eura. Čestitke za sve momke i devojke, vidim da su ozbiljna vremena na temi. Ko nam je najbrži maratonac? Đuro bio doktor nekad, mada je sada konkurencija paklena .
April 27Apr 27 4 hours ago, Strahan said:za maraton koji sam radio pre 3 nedelje i istrcao ga za 3h i 28min, sam se spremao, da tako kazem od 1.januarakasno sam video trku i kasno prijavio pa sam imao 7 nedelja za specificnu pripremuprvi put sam radio duzine nedeljom konstatno od 30+km i to mi je leglo. struktura treninga je bila raznovrsna od oporavka i laganih treninga do fartleka,intervala i tempo treninga,uz pomenute duzine nedeljom. kilometraza je vararila a najvise sam istrcao 120km za nedelju danana trci sam ocekivao bolje vreme ali... maraton je to :)nastavljam dalje od prvog juna sa slicnim programom a sledeca trka. ce biti oktobar/novembar120km??Sta ja dečko radim…Svaka cast za rezultat!
April 27Apr 27 10 hours ago, burekdzija said:Interesantno pitanje. Prosla godina je bila cudna, prakticno bez pauze, jer sam trcao cetiri maratona (2 x back to back, prolece i jesen). U sustini imam dva ciklusa priprema, jedan zimski za prolecni maraton, zatim "pauzu" od mesec-dva, da bi onda pocela i letnja priprema za jesenji ciklus, a onda opet pauza oko Bozica i Nove godine. Ove godine sam recimo trcao Rim vec krajem marta, i trenutno pauziram (ne znaci da ne trcim uopste, ali nisu pripreme planske, vise trckaranje), planiram negde u maju da krenem sa pripremama za Berlin. Onda posle Berlina opet pauza do Nove godine verovatno, zavisi kakvi ce mi biti planovi za prolece 2027. Kao sto rekoh, prosle godine ta pauza skoro da nije postojala, jer je prvo bio Cirih u aprilu, a zatim i Helsinki u maju i nekako su se nastavile pripreme za dva jesenja maratona (Berlin, Atina). Nije mi bilo narocito tesko, jer volim da trcim (inace to sve ne bih ni radio), ali se osetio nedostatak regeneracije, nisam uspeo da pridjem svom najboljem vremenu posle Ciriha uopste.Sto se tice back to back (razmak 5-7 nedelja), tu napravim pauzu od 7 dana, zatim odmah pocnem dalje, i u tom mini ciklusu odradim jedan long run (30+), vise psiholoski nego sto mi zaista treba. Ali inace sam mozda na 70% km.p.s. nisam ti odgovorio na deo pitanja: u toku tih zimskih / letnjih priprema, imam neki svoj program koji sam destilovao iz milion programa i iskustva, koji je mesavina trcanja, interval treninga i vezbi snage i postepenim povecanjem duzina. Takodje eksperimentisem dosta, npr. nekad koristim metodu da prvo radim na tempu (interval) a onda na duzini, a nekad prvo krenem s agresivnijim povecavanjima duzine, a interval ubacim tek kasnije u trening periodu. Sve je to neka "moja" metoda zasnovana na mnogo citanja i iskustvu.70k nedeljno? Dobro sam te razumeo?Peak nedelje idu do 90? 100?
April 27Apr 27 21 minutes ago, Djuro said:70k nedeljno? Dobro sam te razumeo?Peak nedelje idu do 90? 100?Ne ne, u back to back periodu, dakle izmedju dve trke ide do 70% “normalnog” broja km . U najjacim “normalnim” mesecima uspem recimo 60tak km nedeljno, ne vise, dakle oko 250km mesecno.
April 28Apr 28 Ni kod mene najintenzivnije nedelje ne prebacuju mnogo više od 60-ak km. Jedan long run i 2-3 kraća, od kojih je jedan intervali, jedan easy, tempo ili steady, i eventualni četvrti easy. Planove mi pravi chat gpt, prodiskutujemo promene ako se desi nešto neplanirano, meni sasvim dobro funkcioniše.
May 3May 3 Popular Post Istrčah 8 krugova juče, 53,6 km. 😊 Zadovoljna sam baš, lepa trka kroz lepo turističko mesto gde su se meštani baš potrudili da izadju i podržavaju sve vreme. Zapravo se i dalje trude, trka još nije gotova, trenutno je 29. krug i 4 takmičara su i dalje u trci (3 muškarca i jedna žena). Vreme je za mene bilo katastrofalno za trčanje, 25-27 stepeni ceo dan, bez oblačka na vidiku i vrlo malo senke u koju se moglo sakriti makar na koji sekund. Nije bilo ni blizu tako toplo još od avgusta, tako da nijedan trening nisam imala u tim uslovima. Od četvrtka do juče 25+ stepeni, danas 12 i oblačno, idealno za trčanje. 😄 Mislim da sam popila oko 6 litara tečnosti u toku trke.Psihički nisam imala nikakve krize uopšte, čak sam, iako uvek trčim sa slušalicama na ušima i slušam neku audio knjigu ili podkast, trčala bez njih. Pošto većina trči nekim sličnim tempom, moglo je da se popriča sa raznim zanimljivim likovima. Fizički je kriza naišla početkom 6. kruga, negde oko maratonske “zid” distance, kad mi je bilo malo muka, ali mislim da je zbog toga što sam malo više jela pre tog kruga. Prošlo je posle 15-ak minuta, ali sam nakon tog kruga preskočila hranu. Pred kraj tog kruga su noge krenule malo da se bune, da bi u toku sedmog desno koleno krenulo da protestuje i nastavilo do kraja. Nakon osmog sam ozbiljno razmatrala da krenem i deveti jer sam se relativno dobro osećala, a i bilo bi lepo prebaciti i 60 km, ali na kraju je razum ipak pobedio, nije bilo vredno rizikovati nešto s kolenom i upropastiti ostatak sezone zbog nekoliko dodatnih kilometara kad je cilj već bio ispunjen.Danas sam gladna. 😄 Edited May 3May 3 by Tolaa
Friday at 12:503 days Londonski maraton će biti dvodnevni event sledeće godine. Što znači da mene neće izvući na lutriji dva puta. S druge strane, možda je tako i bolje jer su me izvukli za Kopenhagen koji je samo dve nedelje nakon Londona. Sutra uveče trčim maraton u Tromsø. Temperatura je 10-11 stepeni i kiša. Tako i sutra. Na okolnim brdima ima snega. Malopre sam stigla i videla nagib mosta preko kog se trči dva puta, posle 2 i 32 km, u naredna 24h ću psihički da se pripremam za njega. Kofer sa patikama, gelovima i ostalom opremom nije stigao sa mnom, valjda će stići kasnije danas.
Friday at 18:563 days 6 hours ago, Tolaa said:Londonski maraton će biti dvodnevni event sledeće godine. Što znači da mene neće izvući na lutriji dva puta. S druge strane, možda je tako i bolje jer su me izvukli za Kopenhagen koji je samo dve nedelje nakon Londona.Sutra uveče trčim maraton u Tromsø. Temperatura je 10-11 stepeni i kiša. Tako i sutra. Na okolnim brdima ima snega. Malopre sam stigla i videla nagib mosta preko kog se trči dva puta, posle 2 i 32 km, u naredna 24h ću psihički da se pripremam za njega. Kofer sa patikama, gelovima i ostalom opremom nije stigao sa mnom, valjda će stići kasnije danas.Puno srece i zabave sutra i nadam se da ce oprema stici! Stara mudrost kaze: patike u ranac ili na noge. Ali bice sve ok siguran sam.I ja sam prijavio London, ali nema sanse da dobijem, cak i sa duplo vise startnih mesta je sansa mala.
Yesterday at 05:451 day Popular Post 4:17:20. 😊 Plan je bio 4:15-4:20, tako da sam ubola sredinu. Do 33. km sam imala i ispod 4.15, vreme na pola mi je bilo 2:03, na 32 km 3:10, iako je staza bila dosta brdovitija nego što sam očekivala. Most posle 30 km sam pretrčala, tu sam se super osećala, i još par km posle. Ali tu negde se protrčavalo pored cilja, psihički mi je tu teško pala misao da imam još 10 km, a taman tu je krenuo i pljusak, tako da me je to dosta spustilo, pa je zid bio neizbežan izmedju 35. i 38. km. U poslednja tri sam uspela da se podignem i da završim solidno. Sama trka je odlično organizovana, atmosfera super, trkači iz celog sveta iako nas je bilo samo nekoliko hiljada (oko dve na maratonu i možda 3-4 na polumaratonu koji se krenuo pola sata kasnije). Predeli kroz koje se trči su predivni, kiša koja je padala ceo dan je stala pola sata pre trke, sunce izašlo i sijalo negde do pre ponoći kad je krenuo pljusak. Publike je usput bilo sve vreme, čak i po pljusku. Preporuka za trku ako neko hoće doživljaj. Ovo je bio Midnight Sun maraton, a ima i Polar Night maraton na zimu, ako nekom više odgovara. Trči se 16 km u jednom smeru, onda nazad istim putem, pa još 5 u drugom smeru i 5 nazad. U avgustu imam jedan polumaraton, a posle ću da se pripremam da ganjam 3:59 po ravnom Kopenhagenu sledeće godine. 😊Poslednja slika je depresija kad je krenula kiša.