Ledja Posted March 30, 2009 Posted March 30, 2009 Dobio sam informaciju o letovima za AUH još pre 10-ak dana i bilo mi je jako čudno, mada evo sada je već i ozvaničena. Moram da priznam da mi nije jasna ova linija. Odustalo se od linije BEG-DXB (sa stopom u BEY ili KWI), navodno zbog neisplativosti, a sada se uvodi linija koja targetira potpuno iste putnike i obavlja se na potpuno isti način. Dok putnici na ovoj liniji nikada nisu bili problem, način na koji je operisana je od početka ukazivao na to da ova linija ne može biti profitabilna. Glavni problem su izbor aviona za liniju, gde B733 nikako nije dobar izbor zbog raznoraznih stvari (neisplativosti u prvom redu), ali i činjenica da je linija obavljana sa 1 stopom, što takođe utiče na troškove. Ko zna, možda nas iznenade nekim novim avionom :)BTW, drugari, ime kompanije je Jat Airways ili skraćeno Jat. JAT nije već par godina ;)Kod ruta kao sto su AUH i DXB gde je 90% tranzitnih putnika, a dalje ih preuzima druga kompanija kljucna stvar za isplativost linije je ugovor koji se sklopi sa tom kompanijom, tj koliki deo kolaca ide Jatu. Ako su uspeli da sklope bolji ugovor sa EY u odnosu na ugovor sa EK odgovor lezi u tome. Flota je takva-kakva je, nema tu prostora za promene barem jos neko vreme.
tangodelta Posted March 30, 2009 Posted March 30, 2009 Kod ruta kao sto su AUH i DXB gde je 90% tranzitnih putnika, a dalje ih preuzima druga kompanija kljucna stvar za isplativost linije je ugovor koji se sklopi sa tom kompanijom, tj koliki deo kolaca ide Jatu. Ako su uspeli da sklope bolji ugovor sa EY u odnosu na ugovor sa EK odgovor lezi u tome. Flota je takva-kakva je, nema tu prostora za promene barem jos neko vreme.Ovde moram da se totalno ne složim sa tobom. Naravno da je bitan sporazum sa kompanijom koja preuzima putnike, ali uopšte nije najvažniji. U ovom slučaju, veoma utiču: - avion koji će servisirati liniju (totalno neodgovarajuć)- činjenica da se leti sa 1 stopom (takođe)- takse koje se plaćaju u DXB i AUH (čuo sam da je jedan od razloga za prekid letova za DXB bile upravo velike takse, tako da je moguće da je Jat dobio povoljnije uslove na AUH)Takođe, nije za zanemariti ni to što će se leteti samo 2 puta nedeljno (-2-4---), kao i to da EY ima dosta lošiju mrežu letova prema Okeaniji u odnosu na EK.Ne znam, ja mislim da će ova linija sve vreme biti u crvenom.
Ledja Posted March 30, 2009 Posted March 30, 2009 Ovde moram da se totalno ne složim sa tobom. Naravno da je bitan sporazum sa kompanijom koja preuzima putnike, ali uopšte nije najvažniji. U ovom slučaju, veoma utiču: - avion koji će servisirati liniju (totalno neodgovarajuć)- činjenica da se leti sa 1 stopom (takođe)- takse koje se plaćaju u DXB i AUH (čuo sam da je jedan od razloga za prekid letova za DXB bile upravo velike takse, tako da je moguće da je Jat dobio povoljnije uslove na AUH)Takođe, nije za zanemariti ni to što će se leteti samo 2 puta nedeljno (-2-4---), kao i to da EY ima dosta lošiju mrežu letova prema Okeaniji u odnosu na EK.Ne znam, ja mislim da će ova linija sve vreme biti u crvenom.Znas kako, da li ces se sloziti ili ne, ja ne mogu da uticem, ali pricam ti ono sto znam i sto mi moja profesija omogucava, a to je da u ovom konkretnom slucaju ugovor sa EY predstavlja sigurno 75% cele price i odredjuje da li linija ima sanse da posluje pozitivno ili ne. Sto se tice aviona, naravno da nije idealan, tj daleko je od idelanog za ovako dugacku liniju i zahteva 1 stop, ali ja pokusavam da ti kazem da alternativa trenutno ne postoji. Jat bi sigurno nabavio veci avion da ima novca i potrebe za tim. Sto se taksi tice, naravno da su na AUH povoljnije, ali ni na DXB nisu bile nista vece nego kada su u pitanju evropski aerodromi. Mislim da su cak bile i nize, ali to ne mogu 100% da tvrdim.Kod reda letenja, nemoj gledati samo direktne letove BEGAUH, vec i preko drugih tacaka tipa ATH, IST i slicne koje nasa etnika takodje moze koristiti kako bi stigla do AUH ili BEG u zavisnosti odakle polaze. Ako Jat pokrije te tacke svojim redom letenja, plus ova dva leta nedeljno, to je za pocetak sasvim dovoljno.
tangodelta Posted March 30, 2009 Posted March 30, 2009 Znas kako, da li ces se sloziti ili ne, ja ne mogu da uticem, ali pricam ti ono sto znam i sto mi moja profesija omogucava, a to je da u ovom konkretnom slucaju ugovor sa EY predstavlja sigurno 75% cele price i odredjuje da li linija ima sanse da posluje pozitivno ili ne. Sto se tice aviona, naravno da nije idealan, tj daleko je od idelanog za ovako dugacku liniju i zahteva 1 stop, ali ja pokusavam da ti kazem da alternativa trenutno ne postoji. Jat bi sigurno nabavio veci avion da ima novca i potrebe za tim. Sto se taksi tice, naravno da su na AUH povoljnije, ali ni na DXB nisu bile nista vece nego kada su u pitanju evropski aerodromi. Mislim da su cak bile i nize, ali to ne mogu 100% da tvrdim.Kod reda letenja, nemoj gledati samo direktne letove BEGAUH, vec i preko drugih tacaka tipa ATH, IST i slicne koje nasa etnika takodje moze koristiti kako bi stigla do AUH ili BEG u zavisnosti odakle polaze. Ako Jat pokrije te tacke svojim redom letenja, plus ova dva leta nedeljno, to je za pocetak sasvim dovoljno.Mislim da se nismo skroz razumeli. Ne tvrdim da ova linija kao linija nema smisla. Ona apsolutno ima smisla, pogotovo ako se dobro razvije priča sa MAT-om, ali ono što ne valja je sama izvedba, počev od osnovne stvari, izbora aviona, pa do manje bitnih, kao što je red letenja. Altrenativa trenutno postoji, a to je nepokretanje linije dok ne možeš da je pokreneš kako treba. što se tiče reda letenja, Jat za ATH leti 1-345-- , dakle tu već ima preklapanje sa letom za AUH četvrtkom, a EY leti iz ATH za AUH -2--5-7 , dakle preko ATH ti je pokriven samo petak. što se tiče IST, tu je malo bolja situacija, jer Jat leti za IST 1234-67, ali EY leti iz IST za AUH samo 1-34--- , tako da su ti pokriveni samo još ponedeljak i sreda. Kad se to sve uzme u obzir, uz činjenicu da preko ATH i IST ideš sa 2 stopa, onda se lako dolazi do zaključka da će se verovatno svako pre odlučivati da ide preko SIN, dakle BEG-FRA-SIN pa dalje za Australiju, budući da ima znatno bolje konekcije.
Ledja Posted March 30, 2009 Posted March 30, 2009 Mislim da se nismo skroz razumeli. Ne tvrdim da ova linija kao linija nema smisla. Ona apsolutno ima smisla, pogotovo ako se dobro razvije priča sa MAT-om, ali ono što ne valja je sama izvedba, počev od osnovne stvari, izbora aviona, pa do manje bitnih, kao što je red letenja. Altrenativa trenutno postoji, a to je nepokretanje linije dok ne možeš da je pokreneš kako treba. što se tiče reda letenja, Jat za ATH leti 1-345-- , dakle tu već ima preklapanje sa letom za AUH četvrtkom, a EY leti iz ATH za AUH -2--5-7 , dakle preko ATH ti je pokriven samo petak. što se tiče IST, tu je malo bolja situacija, jer Jat leti za IST 1234-67, ali EY leti iz IST za AUH samo 1-34--- , tako da su ti pokriveni samo još ponedeljak i sreda. Kad se to sve uzme u obzir, uz činjenicu da preko ATH i IST ideš sa 2 stopa, onda se lako dolazi do zaključka da će se verovatno svako pre odlučivati da ide preko SIN, dakle BEG-FRA-SIN pa dalje za Australiju, budući da ima znatno bolje konekcije.Ma i ako se nismo dobro razumeli konstruktivna diskusija je uvek pozitivna stvar Sto se ovog reda letenja tice preko ATH i IST, ta dva grada sam naveo jer su u pravcu sto se kaze, a konekcije sa EY postoje jos i na MXP, ZRH i ja mislim i na FRA, mrzi me sada da trazim. Kada se sve to sabere sa dva leta nedeljno dolazi se do sasvim solidne ponude za nase ljude dole, koji su ne zaboravi kakvog obrazovnog profila gde dolazimo do neophodnosti postojanja predstavnistva Jata u SYD. Oni ljudi se krecu u zatvorenim krugovima, gde predstavnik Jata naravno ima svoje mesto, tako da mnogi od njih jednostavno pozovu tog predstavnika direktno ili preko etnickog agenta i ovaj im da ponudu koju oni najcesce prihvate. Ta prica pije vodu za gro nasih gastrosa dole, ne za sve, naravno. Veruj mi, znam o cemu pricam jer em radim u avio industriji em sam dobar deo zivota proveo u Australiji. A sto se EY mreze za AUS tice, ona se siri i tek ce se siriti pa ce time i ponuda Jata biti uvecana.
hazard Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 To sto Ledja kaze je tacno i za Kanadu i nema mnogo veze sa obrazovnim profilom (ne znam kakav je u Australiji, ali je u Kanadi vrlo dobar). Okrenes "nasu" agenciju i ako cena nije bezobrazna, prihvatis. Ljudi jednostavno nece da se smaraju...stavise ja koji uvek gledam na sve strane za karte samo u 1 slucaju nasao povoljniju ponude nego preko "nase" agencije (expedia je bila u pitanju). Jednostavno cesto te "etnicke agencije" umeju da ponude dobar dil jer izboksuju dobru cenu od avioprevoznika zato sto mogu da garantuju pristojan broj putnika. Jat jednostavno moze da racuna da ce od Milan Jovanovic Tours Ltd. da dobije X putnika svake sezone. Meni su i kolege Kinezi pricali kako su najbolji dilovi za letove do Kine u "etnickim agencijama" (naravno kineskim) za koje vecina ljudi van chinatown-a npr. i ne zna.
tangodelta Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 Ma i ako se nismo dobro razumeli konstruktivna diskusija je uvek pozitivna stvar Sto se ovog reda letenja tice preko ATH i IST, ta dva grada sam naveo jer su u pravcu sto se kaze, a konekcije sa EY postoje jos i na MXP, ZRH i ja mislim i na FRA, mrzi me sada da trazim. Kada se sve to sabere sa dva leta nedeljno dolazi se do sasvim solidne ponude za nase ljude dole, koji su ne zaboravi kakvog obrazovnog profila gde dolazimo do neophodnosti postojanja predstavnistva Jata u SYD. Oni ljudi se krecu u zatvorenim krugovima, gde predstavnik Jata naravno ima svoje mesto, tako da mnogi od njih jednostavno pozovu tog predstavnika direktno ili preko etnickog agenta i ovaj im da ponudu koju oni najcesce prihvate. Ta prica pije vodu za gro nasih gastrosa dole, ne za sve, naravno. Veruj mi, znam o cemu pricam jer em radim u avio industriji em sam dobar deo zivota proveo u Australiji. A sto se EY mreze za AUS tice, ona se siri i tek ce se siriti pa ce time i ponuda Jata biti uvecana.Naravno, iz konstruktivne diskusije se uvek razvije nešto korisno. Kao što rekoh, linija BEG-AUH je dobra. Međutim, ja sam ubeđen da će ona biti u crvenom, zbog razloga koje sam naveo. Ostavljam mesta, a i nadam se, da grešim. Jat može sebi da dozvoli da u ovakvim vremenima isprobava ovakve kombinacije, neka druga kompanija, sa drugačijom vlasničkom strukturom, sigurno to ne bi tako radila.
Ledja Posted April 9, 2009 Posted April 9, 2009 Mislim da je ovo prava poslovna odluka u pravo vreme doneta...Jat i Mat potpisali sporazum9. april 2009. | 15:12Srpska aviokompanija Jat ervejz i Makedonski aviotransport potpisali su sporazum o namerama, čime su započeli pregovore o strateškom partnerstvu.Zvaničnici makedonskog MAT-a i srpskog avioprevoznika JATZvaničnici makedonskog MAT-a i srpskog avioprevoznika JAT"Pravno finansijska ekipa Jata će u utorak, 14. aprila otići u Skoplje kako bi procenila stanje u Matu ", izjavio je nakon potpisivanja ugovora vršilac dužnosti generalnog direktora Jata Saša Vlaisavljević.Vlaisavljević je naveo da će ta ekipa proceniti dugovanja Mata prema Jatu, a trebalo bi i da odredi oblik strateškog partnerstva, dodajući da će to biti završeno za 15 dana, a pre leta će biti potpisan i konkretan sporazum.Prema ranijim procenama, Mat srpskoj aviokomaniji duguje oko 10 miliona dolara.Na pitanje koliki bi vlasnički udeo Jat mogao da ima u Matu, Vlaisavljević je kazao da su sve opcije moguće, pa čak i većinsko vlasništvo."Jat će nastojati da bude što aktivniji u regionu", rekao je Vlaisavljević i dodao da je tržište Makedonije interesantno za Jat."Aerodrom u Skoplju je prošle godine opslužio 660.000 putnika, od čega je 35 odsto putnika kompanije Mat, a 10 odsto Jatovih", rekao je Vlaisavljević.Predsednik Upravnog odbora Mata Zlatko Petrovski ocenio je da je zadovoljan saradnjom sa srpskom aviokompanijom.Kako je rekao, potpisani sporazum podrazumeva i komercijalnu saradnju, održavanje aviona Mata u Jat tehnici, obrazovanje i razmenu flote. On je dodao da Mat poseduje dva aviona.
jms_uk Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 Srpska aviokompanija Jat ervejz i Makedonski aviotransport potpisali su sporazum o namerama, čime su započeli pregovore o strateškom partnerstvu.A sta ovo konkretno znaci?
Ledja Posted April 12, 2009 Posted April 12, 2009 A sta ovo konkretno znaci?Niko ne moze unapred da kaze sta to tacno znaci, ali bi trebalo prema nekim planovima da zavrsi vecinskim vlasnistvom Jata. Na taj nacin, Mat prezivljava ova vremena i vraca dug Jatu koji inace nikada ne bi vratio, a Jat dobija novo trziste sa preko 600 000 putnika godisnje, eventualnu mogucnost da MAT leti iz Pristine i jedan B737-500 i mozda CRJ (ovo mozda kazem zato sto ga je MAT kupio, ali posto nemaju para da ga otplacuju sada cuci u Ljubljani ja mislim, tako da je pitanje sta ce sa time biti).
dare... Posted April 12, 2009 Posted April 12, 2009 A sta ovo konkretno znaci?Da je bilo sreće, pameti i manje lopova, ovo bi se izdešavalo pre 10 godina... Ali nikada nije kasno...Interes bi stvarno trebao biti obostran, ali videćemo kako će se stvari dalje razvijati... I politički i ekonomski...
jms_uk Posted April 14, 2009 Posted April 14, 2009 Upozorenje mehaničara "Jat ervejza"14. april 2009. | 16:14 | Izvor: TanjugBeograd -- Vazduhoplovni mehaničari upozoravaju da je u "Jat ervejzu", zbog nedostatka novca za nabavku delova za održavanje, za oko šest meseci prizemljeno sedam aviona.Strukovni sindikat vazduhoplovnih mehaničara Srbije upozorava i da je u kvaru šest avionskih motora. Taj sindikat postavlja pitanje da li će u letnjoj sezoni "Jat" moći potpuno da zadovolji zahteve tržišta. Predstavnici sindikata ističu da se pregovori o izradi ovogodišnjeg ugovora o održavanju između "Jata" i "Jat tehnike" vode iza zatvorenih vrata.Aviomehaničari zato traže od predstavnika države, koja je vlasnik oba preduzeća, da se što aktivnije angažuju u rešavanju tih problema."To nas navodi da se ozbiljno zamislimo pred pitanjem da li će sredstva koja su ugovorena sporazumom između 'Jata' i Vlade Srbije biti dovoljna da se blagovremeno otklone svi postojeći kvarovi na avionima", ističu aviomehaničari."Mi ne želimo da se sve ovo prelomi na kraju preko leđa radnika koji svoj posao rade ozbiljno i odgovorno, uz puno poštovanje svih zadatih rokova i standarda.I želimo da upozorimo na moguće loše posledice, da se ne bismo iznenađivali onda kada je već kasno", saopšteno je iz tog sindikata.
lostfanforever Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 letim za deset dana sto bi u stvari bio idealan ending nakon proteklih mesec dana
dare... Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 letim za deset dana sto bi u stvari bio idealan ending nakon proteklih mesec dana Nemo`se sekiraš... Leti drugih 7-8 aviona što je sasvim dovoljno zasad...A inače istina je to što piše...Ranije je politika Jat Airways-a bila da ima 2 aviona (1ATR+1B737)večito na radovima (koje smo rotirali zbog naleta), koji su služili za skinuti/prebaciti deo, dok se ne kupi novi. Od jesenas je direktiva da nema "čerupanja" tako da samo parkiramo vozila dok JAT ne nabavi delove... I skupilo se 6-7 komada... E sad delovi... JAT AIRWAYS je bio loš platiša i u dobra vremena... A sada je nikakav i niko mu ne daje delove dok ne uplati novce... Inače nema tog dela koji ne može da stigne za 48 sati u normalnom svetu... Obaška dugoročna politika kupovina delova se bila svela na računicu da će se JAT prodati najesen, tako da pametnjakovići ništa nisu pazarili ljudski godinu-dve, ne bi li uštedeli novce... Sada će sve plaćati mnogo skuplje... <_< A koliko sam čuo ona odobrena pozajmica JAT-u od strane Vlade od 10mil. evrića koju bi vratili u roku od godinu dana (za delove i program za redukciju zaposlenih) još nije legla na račun Jat Airwaysa... I u tome je problem...Pretpostavljam da je agencijska vest ciljano lansirana u sredu uveče, ne bi li stigla na dnevni red Vladinih redovnih zasedanja četvrtkom... Ovde nažalost sve ide na gurku, ako uopšte ide... <_<
Ledja Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 Nemo`se sekiraš... Leti drugih 7-8 aviona što je sasvim dovoljno zasad...A inače istina je to što piše...Ranije je politika Jat Airways-a bila da ima 2 aviona (1ATR+1B737)večito na radovima (koje smo rotirali zbog naleta), koji su služili za skinuti/prebaciti deo, dok se ne kupi novi. Od jesenas je direktiva da nema "čerupanja" tako da samo parkiramo vozila dok JAT ne nabavi delove... I skupilo se 6-7 komada... E sad delovi... JAT AIRWAYS je bio loš platiša i u dobra vremena... A sada je nikakav i niko mu ne daje delove dok ne uplati novce... Inače nema tog dela koji ne može da stigne za 48 sati u normalnom svetu... Obaška dugoročna politika kupovina delova se bila svela na računicu da će se JAT prodati najesen, tako da pametnjakovići ništa nisu pazarili ljudski godinu-dve, ne bi li uštedeli novce... Sada će sve plaćati mnogo skuplje... <_< A koliko sam čuo ona odobrena pozajmica JAT-u od strane Vlade od 10mil. evrića koju bi vratili u roku od godinu dana (za delove i program za redukciju zaposlenih) još nije legla na račun Jat Airwaysa... I u tome je problem...Pretpostavljam da je agencijska vest ciljano lansirana u sredu uveče, ne bi li stigla na dnevni red Vladinih redovnih zasedanja četvrtkom... Ovde nažalost sve ide na gurku, ako uopšte ide... <_<Stvarno dare, sta je sa tim parama, jel imas informaciju da li ce uskoro Jat raspolagati istim za predvidjene svrhe, posto koliko ja znam ljudi su vec otisli na program?
Recommended Posts