Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kultni klupski bend MENOPAUZA ft. BabaKata & TetaManda

Featured Replies

Ima jedna knjiga koju toplo svima preporucujem od adam scott reframe your brain. Sjajna, sjajna, sjajna.

Meni pomogla do jaja. Prakticna, jednostavna, nema da tupi sto strana ko echart tol i nista ne kaze.

Prica kako da preformulises misli u pozitivno gledanje.

Imam zadnjih 20 strana fotkano kao pdf, cek da okacim ovde..

(e jbga, moram sad nadjem foru kako da okacim 12.5mb pdf ovde... Uno momento)

Edited by mustang

• Replies 82
  • Views 2.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Registrovah se samo da doprinesem ovde, za nauk onima što neće hormone nego će kao ja, na suvo, jer to je, zaboga prirodno. Aha, kako da ne. Dakle, da dodam na spisak: dva panična napada sa par nedelj

• I ja sam tako furala neolit, nema se ni vremena za drugacije, te kovid te ovo te ono, dok me odlivi nisu prisilili da se eto bavim. A i to, sramim se da kazem, nije bilo samosvesno kao Nera, nego mi p

• destiny
    destiny

Kol'ko baba ovde, a ja mislila ja jedina! Neka nas!

Posted Images

9 minutes ago, Svemir Zeka said:

Da ćeš da eksplodiraš, nešto će ti se desiti, ne umeš ni da objasniš šta, ne znaš šta ćeš sa sobom, samo odjednom ne možeš da funkcionišeš. Preseče samo. Ili navala tzv hladnog znoja, kao da prođe kroz telo. Ili odjednom zalupa srce ili sve to zajedno

Psihijatrija kaže da je to subjektivno jedan od najgorih, ako ne i najgori doživljaj na mentalnom nivou, iako kao dijagnoza nije među ozbiljnijim.

Uzas, uzas. Uzas!

Stvar je u tome što se ovo dobrim delom betonira putem klasičnog uslovljavanja, tako da se ponavlja uz stimuluse koji su često pod pragom svesnosti. Nema tu mnogo kognitivne obrade.

Ako se prvi put javlja, neka simbolika i kognitivno-bihejvioralni, ili neki drugi tretman mogu da pomognu. Kad se zapati na višedecenijsko, tu rade ssri i toeto.

Edited by Svemir Zeka

Mislim da je sve to posledica a uzrok nas nacin procesovanja misli i emocija. I ljubav prema sebi.

• Author
2 hours ago, mustang said:

Uhhhh... A jel sama to trigerujes razmisljanjem o tim problemima ili odjednom dodje, lupam sad, gledas kroz prozor busa, gledas ljude, ulice itd... I onda podsvesno samo raspali?

nishta ja tu ne teigerujem. jutros sam recimo ustala lepo sama se probudila rano pre sata, nenesrecna, i ok, ne zurim nigde, nishta se ne deshava, hajde da dodam josh jedan sat. e posle tog sata sam ustala u panici i histeriji, ono da se ubijem ne znam shta da radim, nemam vazduha, sve lupa sve je sranje, ne mogu da se saberem, imam neizdrz fizichki u svakom delu tela i treba da bezim odmah ili neshto... prodje to, ali taj dan je nekako obelezen i zavrshen pre kraja...

2 hours ago, mustang said:

Ima jedna knjiga koju toplo svima preporucujem od adam scott reframe your brain. Sjajna, sjajna, sjajna.

Meni pomogla do jaja. Prakticna, jednostavna, nema da tupi sto strana ko echart tol i nista ne kaze.

Prica kako da preformulises misli u pozitivno gledanje.

Imam zadnjih 20 strana fotkano kao pdf, cek da okacim ovde..

(e jbga, moram sad nadjem foru kako da okacim 12.5mb pdf ovde... Uno momento)

paradoksalno, ja sam sva u pozitivno gledanje lol prvo takva mi je priroda da vidim pozitivno, plus ja osecam permanentnu potrebu da popravljam sve, sebe stvari svet, retko odustajem od toga da su stvari pozitivne, a ako nisu, postace nekako nekad, u nereligioznom smislu. nemam naravno nikakve argumente za takvo uchenje i ceo taj proces borbe protiv kosmosa me verovatno iscrpljuje. u stvari sigurno, ja sam u koliziji sa finalnom realnoshcu sad sopstvena mashina pokushava da mi kaze nece biti bolje nikad nikad bolje nikad biti nece hihi

Pa takav sam imala utisak o tebi. Zena proka pronalazac, lako cemo sve, resice se sve. Ateista, verujes u nauku al i u bapske recepte zdravlja.

Zato me ti napadi kod tebe bas i cude.

Mislim i da je roditeljima teze i daleko se vise brinu za sve. Dodatan pritisak iako ga mozda ne osecaju.

Zelim da vam sva ta sranja sto pre prodju! Jache smo od sudbineeee😁❤️

Make Up GIF

Edited by mustang

9 hours ago, mustang said:

Kako se oseca panicni napad?

Potpisujem Bubu i Zeku. To je to.

Apropo hormonafobije, kako neko rece- nije to sve neracionalan strah ili neki nadobudni stav.

Hormoni su se koristili u ogromnim kolicinama do ranih 2000tih, a promena nastaje zbog Women’s Health Initiative studije u Americi. Lansirana je 1990tih, ukljucivala preko 150,000 zena, najveca studija zena I menopauze ikada. Nekima su davani hormoni, neke su menjale ishranu itd, mogu da se nadju svi detalji na netu. Medjutim, ranih 2000tih se naprasno prekida sa delom studije koja se bavi hormonalnom terapijom zato sto su zakljucili da povecava rizik od raka, sloga, infarkta. I to su vrlo dramaticno uradili- sazvali su konferenciju za stampu. Ne znam ni jednu drugu naucnu studiju koja se tako javno zavrsila, I to pre nego su objavili podaktke. Kao rezultat toga FDA je stavila black box warning na lekove koji se koriste u hormone replacement terapiji (rizik od smrti), I taj status je sa lekova uklonjen tek prosle godine. Bukvalno preko noci su lekari prestali da daju hormonalnu terapiju, vrtelo se po svim medijima.

Jednom kad su objavljeni podaci i razni naucni svet krenuo da ceslja kroz njih, ispostavilo se da postoje mnogi problemi sa studijom i njenim zaključcima, najveci da je prosecna starost zena koje su primale hormonalnu terapiju bila preko 60, menopauza odavno prosla, za njih je terapija kontrproduktivna. Ali sve te kontra studije su izlazile kao naucni radovi u naucnim casopisima, malo po malo menjajuci sliku u usko strucnim krugovima, ali bez veceg efekta na javnost.

Ljudima je ostala u svesti ona drama ranih 2000tih, neki su pratili, neki samo naculi- znaju da je nesto bilo i da je bilo lose. I sto je tragicnije, isto vazi i za neke lekare, narocito staru gardu. Ko ce sada u detalje da prati sve te neke male promene, narocito ako se ticu iskljucivo zenskog zdravlja….

Cisto zbog perspektive ovo pisem. Neznanje ili misinformacije igraju ogromnu ulogu ovde, a naucno obrazovanje sirokog publikuma je vec duze vreme zadnja rupa na svirali globalno…

Ma imaju oni svoje nuspojave, to je jasno. Ono što ja znam je povećan rizik od tromboze, takve stvari se uzimaju u obzir....ali formula za svako lečenje je procena koristi i štete ako se uzme odnosno ne uzme lek. I sad evo, u mom slučaju u tom momentu pre nekoliko godina šteta je već bila, postojala. Pokazalo se da je korist od lekova dobra, moglo je i da ne bude tako....

Da sve, ali ima i to da je dejstvo uzasno individualno… secam se da sam donela iz SAD nesto od soje, kao fitoestrogen pa je dobro, kao bez hemije Ja imala sve one (probavne)) nuspojave napisane sitnim slovima, dala drugarici i njoj bilo super.

Evo dame da ne morate knjigu da kupujete, zadnjih 20 strana od Reframe The Brain, primeri kako se preformulisu misli

https://www.swisstransfer.com/d/40c725f6-9b4c-477e-aca1-e1432f4d142c

Meni je ovo dosta pomoglo da budem bolje fokusirana, motivisana za zivot i da treniram misli da budu produktivne a ne da fantaziraju svakakve gluposti.

Mozda ce cudno vecini da zvuci, ali sustina mojih problema je dosada. Dosadno mi ivo, dosadno mi ono, pet stvari me cini srecnom i to je to. Verovatno ima veze sto sam taj brz adrenalinski zivot pregazila, malo sta me uzbudjuje. Pogotovu kada su odnosi sa ljudima u pitanju. A sta da radim sledecih 50godina?!??

Tako da je knjiga malo produvala te cevi dosade i dala mi podstrek da menjam attitude i ponovo ee ulazem u nesto.

Odlicna je za ljude pod stresom....i kako da volis sebe vise (to mi nikad nije manjkalo doduse, imam narcisoidnog u sebi garant, al sam ono pola pola i narcis i dajem ti sve sto imam (jer realno mi nista ne treba 😊)

Sad kad žene (i ljudi) to pročitaju, ja ću ostati bez posla (

Drage moje grli vas jos jedna neolitska baba drugarica lolol

On 17. 4. 2026. at 9:52, Marta said:
  1. teške koprivnjače nepoznatog porekla, prvi i najgori put uz odlivčinu, kasnije blaže, u naletima trajalo par godina

2. vrtoglavice u raznim položajima

3. preskakanje srca, neko čudno podrhtavanje, opšti osećaj neprepoznavanja same sebe

Ja sve imala i ni na pamet mi nije palo da je to to. Imala sam tad puno porodicnih briga, tesko bolesnu mama i brat, a ja daleko. Junior u pubertetu, a mama u meno pauzu, ne zna se ko je bio ludji s tim sto sam ja morala da trpim i svoje i njegovo ludilo.

Desavalo mi se da cim pomislim da nesto moram u odredjeno vreme, cak i najbanalniju stvar, da me momentalno probije znoj, najvise po glavi, a kosa kratka pa se odjednom pretvorim u pokislog misa.

Imala sam period kad mi se kao nesto mutilo u glavi i cinilo mi se da se priblizavam nekom vrtlogu koji samo sto me nije povukao, a onda skocim na brzinu se spremim i izjurim na ulicu. Hodam, jurim, placem bezim da me ne proguta to nesto. Ne znam da li je to bio napad panike, neolitska ja nisam smela ni da citam nista o njemu jer bi me garant stiglo.

Potom me napadne klaustrofobija, mene koja se cudom cudila kako neko moze da se boji zatvorenog prostora.

Napadi gusenja kad kolima udjemo u tunel ili u podzemnu garazu, jadni Lala ne znam kako je sve to izdrzao.

Nocne drhtavice, strasne migrenozne glavobolje, vrtoglavice, niska temperatura tela.

Ma svasta nesto me bilo spopalo jedino odlivi ne.

Sad je sve to proslost, hvala dragom bogu, ostalo samo nocno znojenje.

7 hours ago, Svemir Zeka said:

Sad kad žene (i ljudi) to pročitaju, ja ću ostati bez posla (

Neces, ne brini 😁

Ja se ponudila muzu da pricam sa njegovim psihijatrom ako covek ima neka pitanja za mene. Znaci kao da cu da mu otimam devojku 😂😂 "ne! Ne! Neee!!! Ni slucajno! Pa i njega da dovedes do ludila " 😂

Psihijatar mu rekao da sam individualista, ne zavisim od ljudi, niti da budem okruzena njima i da je to tako. A on je bas drustveno bice i voli da je medju ljudima.

I jedva ceka sledeci dejt sa njim 😁

Imala sam samo te napade vrućine, ništa drugo srećom, ali ti napadi su bogami potrajali.

Nisam bila u prilici da previše mislim o sebi, bolesna mama, posao, ludilo.

Hormoni.

Naplašila me drugarica sa istim problemima a koja se druži bukvalno sa pola lekara na VMA.

Rekli joj no-no za hormone. I tako i ja wacko.

Posle još jedna drugarica čija mama ima alchajmera, kaže pročitala (a ta čita sve živo pa i onaj naučni web sa sve istraživanjima) da dižu rizik od demencija i eto.

Ko je u porodici imao demenciju, taj nahvata opasan strah i onda kažeš sebi, ma jebo vrućine, preživeću ih.