April 14Apr 14 Meni nista glava, nista znojenje...samo nocu, povremeno, kao da mi je jako vruce u abdominalnom delu 5-10 minuta...kao kad vam je leti vruce dok spavate, ali samo po stomaku i grudima
April 14Apr 14 42 minutes ago, Elaine said: Epizoda ne traje dugo, ali je prilično neprijatno. Ovakav opis sam već čuo...
April 14Apr 14 @Hubris izgleda da su meni bile ekstremnejednom stojim u HM-u, osećam kako kreće i hvata me panika, ugledam sebe u ogledalu, lice crveno kao paradjz, kosa slepljena, graške znoja po licu, majica mokra, imam osećaj da je spontano sagorevanje neizbežno .... sramota me, ostavim sve, izađem iz TC, januar, skinem jaknu, posle 5 min se naravno zaledim. Ili istuširam se, posle 5 min ispočetka, skidaj sve jer sama sebi smrdim kao bizon.Još gora situacija u toj najmračnijoj fazi je bila noću, volim da spavam blizu, a tad minimum pola metra da nema nikog oko mene, seks da ne pominjem. Užas.Da su mi u toj fazi ponudili da popijem bilo šta da bi prestalo, ne bih ni razmislila. Nažalost ona sranja što reklamiraju ne rade , probala sam sve.Da napomenem da do tad nikakvih zdravstvenih problema nisam imala, vitka, u kondiciji ...ma, 1prokletstvo!Posebna je priča koje sam muke prošla uzalud ne bih li se vratila na svoju težinu, jer sam mislila da je krivica do mene a ne do biologije
April 14Apr 14 Hvala obema! @Sara mislim da nisi tako usamljena. Prijateljica je opisala nesto slicno, s tim sto je ona prvi put kada joj se desilo i probudilo je mislila da ce dobiti infarkt ili slog… Koliko je trajalo/kada je proslo, ako je proslo?
April 14Apr 14 Ja sam zvanicno u perimenopauzi, primecujem samo po neredovnijem ciklusu, ranije je bio kao sat. PMS muci i dalje, sva sam troma i bez energije, sto rece Zeka kao kroz vodu da hodam. Druge ocigledne simptome nemam za sad. Zene iz familije su prosle menopauzu bez nekih vrucina i drugih stvari te se nadam da cu i ja tako. Ali je svima trajalo do kasnih 50-ih.Krenula sam sa hormonima pre godinu dana no tek sad pocinju neke promene pa cemo videti.@Svemir Zeka Negde procitah da su (bar negde) konacno shvatili sa hormoni nisu bauk i da je veca steta ne koristiti ih. Ja nekako to gledam da sve terapije imaju neke rizike, i insulin i lekovi za pritisak itd. Ali ljudi i dalje moraju sa uzimaju da bi pretekli uopste, pa tako gledam i ovo.
April 14Apr 14 Meni je to bio jedini način da funkcionišem, jer su mi se od onoga što sam pričala zalihe gvožđa bile spustile na 2 u jednom trenutku, od anemije. Zombi 😵
April 14Apr 14 Ja sam dobila carsaf suplementaka koje nikako da pocnem da uzimam. U totalnom ocaju su mi b12, folna kiselina, vitamini c i d
April 14Apr 14 Author djzis, ja to nikad nisam nishta ni gledala nego sve kao u neolitu, zeni je neshto, zeni ce proci istina i zivot mi se tako namestio da nisam imala uslova da se bash mnogo bavim sobom, osim da se tako isposmatram i konstatujem i ako ne panichim to je to. ali realno mi nije bilo nishta. i danas se brukam u zavodu za transfuziju nekim hgb od 156 evo sace gospodja da pochupa repove volovima. ali bukvalno u ovih poslednjih 5 godina je pochela masovna pricha o simptomima i odjednom su sve zene u perimenopauzi, a ja ko babakata/tetamanda u moje vrime to ni bilo
April 14Apr 14 Nisam ni ja do sad, iz neke slicne generacije sam. No usled okolnosti zivota i zdravstvenih neprijatnosti resih sa se zainteresujem. Ono, nemam muza da mi kenja, nemam decu sa im trebam pa mi je nestalo izgovora sto se ne bavim sobom.
April 15Apr 15 I ja sam tako furala neolit, nema se ni vremena za drugacije, te kovid te ovo te ono, dok me odlivi nisu prisilili da se eto bavim. A i to, sramim se da kazem, nije bilo samosvesno kao Nera, nego mi pocelo uticati na radnu sposobnost, a rad jelte ne moze da stane… I onda kada su mi slucajno baveci se time sredili spavanje (za koje nisam ni shvatala koliko je kriminalno lose), e onda mi je puklo pred ocima… Neverovatno je na sta se zene naviknu I sta prihvataju, jel eto sve je nekako vaznije I kao zavisi od nas.
April 15Apr 15 Odlivi te uvek prisile da se baviš, pogotovo kad te odvezu da ti ga zaustavljaju. Kao što rekoh, ako već ja sa svojih 47 sam suviše pahuljica pa kukam a mogla sam sve ostavljajući trag za sobom da se odvučem u školu, onda to svakako nije moja tetka rođena početkom drugog svetskog rata ili ove ostale, tokom Igmanskog marša, Užičke republike....
April 15Apr 15 Uh, čitam vas i srećna sam što imam 66.Elem, preseklo me, operacija pa neke opasne injekcije da mi zaustave sve aktivnosti jajnika, to 6 meseci, pa su rekli da će se sve posle toga normalizovati, a nije, ja uletela u taj veštački izazvani klimaks i tako se mučila okruglo 10 godina.Pre tih 10, godinu dana su pokušavali da me vrate na fabrička, to su tek bile hormonske muke.Vrućine razbijale tih 10 godina i još štošta, bolje da se ne sećam.
April 15Apr 15 @Hubris trajalo je par godina sigurno, koleginica me je tešila da je njenoj svekrvi trajalo dobrih 10g. Stavilo se pod kontrolu tek kad sam izašla iz neolita i otišla do kardiologa i endokrinologa. Moguće da je trebalo da posetim i psihologa al u tu profesiju nemam poverenja.Dobila terapiju za nastali dijabetes i visok pritisak, tačnije puls koji i kod normalnog pritiska nije silazio ispod 120, par nekih suplamenata i voila. Eto me skoro pa ko nekad.I sad ponekad imam vrućinu al sad nije jasno da li nakaza opet napada ili je vruće svima, pa kad vidim da je i drugima, lakne mi. Ne traje dugo i nije tog inteziteta. Moja majka i moje 3-4 tetke nijedna nije imala ovakve napade. Mislila sam (i još mislim) da je kod mene vezano za psihu, jer se napad često dešavao u napetem situacijama ... npr. TC koje ne volim, javna okupljanja, u kolima kod nekih većih brzina i psovanja...
April 15Apr 15 Ja sam kao buba i sara. Nista menopauza, samo odjednom prestalo al zato su me hot flashes urnisali godinama. Dve godine gola spavam, muz pod jorganom. Nonstop mi bila vrucina. Dok mi sjajna doktorka, beograd, strucnjak za menopauze nije predlozila mg citrate ili Glycenite 400mg pred spavanje. Automatski je 50%inteziteta smanjilo....Jos osecam tragove par puta dnevno al je 5% kako je bilo.Jebe sto te telo izdaje a um se nije navikao na to. Nema lucenja hormona dovoljno. Nije mi prijalo HRT patch terapije, bila sam sva slogirana od jednog dana, opijena, spavalo mi se, vrtelo u glavi.Sad se napokon posle 5-6godina borbe sa ovim osecam stabilnije. Al.... Sad muz prolazi kroz njihovu. Em je covek stvarno sa dijagnozom em sad ta njihova andropauza. 300 raspolozenja, agresija, depresija, manic bipolar da mu pozavidi.Bicu iznenadjena pozitivno ako ovo prezivimo bez da se ne poubijamo ili razidjemo. Srecom smo svesni opasnosti jedno od drugog pa se maksimalno kontrolisemo. U nekim momentima sam idi brate mili juri klinke, samo mi se udalji iz vidokruga. Ko zna tek sta on misli o meni 🤦🏼♀️... Verovatno kako bi me zadavio polako al sugurno. Edited April 15Apr 15 by mustang