Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kultni klupski bend MENOPAUZA ft. BabaKata & TetaManda

Featured Replies

• Author

negde oko 45te je pochelo da mi bude prijatno da sedim na suncu. to sam pripisala prelasku na tne dark side lol

ali se recilmo secam tachno dana kad izbijam niz prizrensku na stepenice na zeleni venac, stojim na vrhu stepenica i mislim svetijebem ja ovo ne mogu. ne mogu da sidjem, nisam sigurna da sidjem. tako je pochela moja odiseja sa izmenjenom percepcijom prostora i pripadajucom nesigurnoshcu u geometriji. posle se nekako sleglo, osim shto sam sushtinski ostala svesna prostora na nachin kako sve mogu da se iskrshim lol

naravno, ja sve i inache pripisujem debljini, tako da ako je i bilo nekih i peri i post simptoma, to je sve poginulo na tom frontu isuse

• Replies 82
  • Views 2.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Registrovah se samo da doprinesem ovde, za nauk onima što neće hormone nego će kao ja, na suvo, jer to je, zaboga prirodno. Aha, kako da ne. Dakle, da dodam na spisak: dva panična napada sa par nedelj

• I ja sam tako furala neolit, nema se ni vremena za drugacije, te kovid te ovo te ono, dok me odlivi nisu prisilili da se eto bavim. A i to, sramim se da kazem, nije bilo samosvesno kao Nera, nego mi p

• destiny
    destiny

Kol'ko baba ovde, a ja mislila ja jedina! Neka nas!

Posted Images

Ovo za Dori-sindrom, nisam povezivala s tim, a vrlo je neprijatno. Bukvalno mi je svako malo neprijatno jer nemam pojma kad me neko nešto pita, jer sam zaboravila

ko će biti sponzor topika? šta se čvaka o onim i inim danima?

galenika - hf večiti derbi.

ili gostovanje iz mkd?

5 hours ago, Svemir Zeka said:

ne treba me osuđivati, najteže je meni (

aha, da fantom

1 hour ago, nisam ja said:

šta se čvaka o onim i inim danima?

Misliš o menstruaciji i ovulaciji

ja samo primecujem da mi je malo toplije,onako zivotno..

inace sve jos uvek redovno,kao sat..

A bas sam razmisljala da ovakva tema fali.

@makondo Ja sam u perimenopauzi zadnjih 5 godina ili tako nesto, od oko 45. Decu sam kasno radjala pa mi je to dosta poremetilo percepciju, trebalo mi dosta vremena da shvatim da nisu oni krivi bas za sve sto mi ne valja i ne stima.

Pocelo je sa spavanjem, mada to nisam shvatala dugo (tek kad su mi zbog drugih problema prepisali progesteron sam shvatila da ja nisam godinama ljudski spavala), pa Dori momenti, pa odlivi, pa iznenadna netolerancija na vrucinu, pa tzv ‘zamrznuto rame’ (sto je ustvari kalcificirajuci tendinitis), I ono sto Buba opisuje- odjednom imam nesigurnost dok idem niz stepenice, percepcija prostora me zeza, ali nekako najvise vezano za stepenice i idenje na dole… Jos nemam hot flushes, nadam se da ce bar nesto da me preskoci, ali tesko, ja sam temeljna zena…😒

Posto sam naucni rabotnik, aka nerd, iscitala sam sta ima, mogu da referisem sa citiranjem studija ako nekoga nesto zanima…

@ Svemir Zeka, odliv (ako sam dobro shvatila da je to jedan od problema) sam resila endomitrijalnom ablazijom. Jeste operacija pod totalnom anestezijom ali si dnevni pacijent, dodjes ujutru, izadjes popodne, sutra posao… nema nikakav uticaj na hormone, ovulacija i ostalo ne prestaje, ali krvarenje je ili znacajno redukovano ili se gubi potpuno. Pre toga sam dosla do anemije zbog odliva, rekli mi da cu najverovatnije u nekom momentu doci do hospitalizacije/ transfuzije, pa sam presekla. Sad ne mogu da verujem da nekim zenama ovako izgleda menstruacija, ja ceo zivot menjala nocne uloske na par sati… isto mi rekli tako ti je, cuti i trpi, e pa sad kad sam izrodila decu nemam nameru da dalje trpim. Ni da cekam kad ce samo da prodje- perimenopauza moze da traje I do 10 godina…

Zavidim svakome ko nije imao vrucine, svakome!

1 hour ago, Hubris said:

A bas sam razmisljala da ovakva tema fali.

@makondo Ja sam u perimenopauzi zadnjih 5 godina ili tako nesto, od oko 45. Decu sam kasno radjala pa mi je to dosta poremetilo percepciju, trebalo mi dosta vremena da shvatim da nisu oni krivi bas za sve sto mi ne valja i ne stima.

Pocelo je sa spavanjem, mada to nisam shvatala dugo (tek kad su mi zbog drugih problema prepisali progesteron sam shvatila da ja nisam godinama ljudski spavala), pa Dori momenti, pa odlivi, pa iznenadna netolerancija na vrucinu, pa tzv ‘zamrznuto rame’ (sto je ustvari kalcificirajuci tendinitis), I ono sto Buba opisuje- odjednom imam nesigurnost dok idem niz stepenice, percepcija prostora me zeza, ali nekako najvise vezano za stepenice i idenje na dole… Jos nemam hot flushes, nadam se da ce bar nesto da me preskoci, ali tesko, ja sam temeljna zena…😒

Posto sam naucni rabotnik, aka nerd, iscitala sam sta ima, mogu da referisem sa citiranjem studija ako nekoga nesto zanima…

@ Svemir Zeka, odliv (ako sam dobro shvatila da je to jedan od problema) sam resila endomitrijalnom ablazijom. Jeste operacija pod totalnom anestezijom ali si dnevni pacijent, dodjes ujutru, izadjes popodne, sutra posao… nema nikakav uticaj na hormone, ovulacija i ostalo ne prestaje, ali krvarenje je ili znacajno redukovano ili se gubi potpuno. Pre toga sam dosla do anemije zbog odliva, rekli mi da cu najverovatnije u nekom momentu doci do hospitalizacije/ transfuzije, pa sam presekla. Sad ne mogu da verujem da nekim zenama ovako izgleda menstruacija, ja ceo zivot menjala nocne uloske na par sati… isto mi rekli tako ti je, cuti i trpi, e pa sad kad sam izrodila decu nemam nameru da dalje trpim. Ni da cekam kad ce samo da prodje- perimenopauza moze da traje I do 10 godina…

Nemam ja to sad, to sam imala tek kad sam ušla u cikluse kao klinka. Ali su mi majka i tetke sve tako prošle. Više kiretaža, pa histeroktomija (mami se zaustavilo baš kad je stiglo do operacije i zaobišlo ju je). Moja najmlađa tetka je uradila, moguće baš to što pišeš, neku preventivnu kiretažu, da je ne bi zadesilo što i sestre, i ona je ok ušla u menopauzu. Ona ima sad 70, mama 75, a spomenute dve tetke 80 i 82. I imam još jednu koja je isto kao devojčica prošla kao ja (86). Hoću reći, to nisu baš snowflake generacije.

E a ja sam imala druge probleme ali su se svodili na isto, ciste konstantne, vodene. Prođu, pa se vrate. Ciklus mi se smanjivao s 28 na 24, 23...20..17....stiglo do 10. Anemija katastrofa. I inače sam imala prilikom porođaja gubitke krvi, padala u nesvest i tako dalje. Mislim to me prati kroz ceo život. I onda kad je ovo kad je stiglo do 10, tražila sam doktorki da me stavi na hormone, ja to više ne mogu, jebem ti ovakav život. I ona mi prepiše, to krene kako treba, i od tad sve normalno. Vidim da se dešavaju promene s telom, krvna slika mi šeta, ali se ovo kreće nekim normalnim tokom. Pošto sam redovna kod dr, ona kaže da će to biti miran ulazak u (peri)menopauzu. I meni je ovako dobro sad, ne žalim se.

Samo sam izrazila malo strah, kako će to izgledati kasnije psihički, mene hormoni mnogo voze celog života. Mislim onda kad ih ne bude D Estrogen čuva srce, jel da?

pa, sad kad citam vas, mogu da dodam ukoceno rame i silazak niz stepenice. mada, rame sam pripisala opstem okostavanju od preteznog sedenja, a stepenice bilo kom silasku gde sam okrenuta napred, s drveta, stene... oduvek.

poz

To silaženje niz stepenice ko zna otkad imam, pripisala agorafobiji covid19

Za rame nisam znala. Da je krenulo, pomislila bih da je lidl kriv

Ja sam ovu stranu procitala i zasad nemam nista da kazem sem da me je zaboleo zeludac od neke nervoze al ne smem da vracam da citam sad tacno zbog cega je.

Idem da pisem okasneli dokument, manje skeri.

22 hours ago, Sara said:

Zavidim svakome ko nije imao vrucine, svakome!

To sam cula sa vise strana. Ako imas vremena, opisi osecaj, pretpostavljam da je vise od ‘malo mi je toplo’…

Evo ja ću... Prvo krene vrelina da izbija po licu, onda znoj, lice, vrat, posebno pozadi, leđa, najviše u predelu krsta.. I tako.. Epizoda ne traje dugo, ali je prilično neprijatno. wacko