Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lisabon

Featured Replies

Spremaju se za najezdu bugara

• Replies 154
  • Views 30.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Meni je ovo najdrazi film o Lisabonu i najbolje predtsavlja kako je taj grad izgledao kad sam ga prvi put posetio. Ljubav na prvi pogled. Lisbon Story

• ultra plasticni
    ultra plasticni

ja pamtim jednu bas bunjuelovsku scenu, oko 9 uvece sisli smo na stanici posle baixa sijado ka moru (ima previse stepenica na gore) i krenuli ka centru, prolazimo pored jedne crkve, ogromna masivna me

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Cim izadjete iz hotela obavezno na kolace iza ugla Pastéis de Belém® Pastéis de Belém®

Posted Images

3 hours ago, precog said:

Spremaju se za najezdu bugara

Tamo je najezda srba zbog wizzair-a. Ispostovali su nas, znaju da smo navikli :D

• 2 years later...

Sintra je čista magija. S obzirom da za Pene nismo kupili karte online, na licu mesta , dobili smo termin za recimo 2 sata. A mene je duša vukla u Quinta de Regaleira, pa smo se drugarica i ja razdvojile. Ja trčala nazad do Quinte , ona ostala da čeka ulaz u Pene. Inicijacijski bunar i celo imanje je potpuno neverovatno. I cela Sintra.........jači utisak od Lisabona. Čista magija.

Hrana u Lisabonu......meni najzanimljiviji bakalar, jer ga ovde ima retko i samo zamrznutog. Bili smo u Time marketu, koncept je zanimljiv. Na Alfami uglavnom neki marokanci drže restorane.

U Lisabonu baš ništa nisam kupila, osim nekih ogrlica , sve mi svuda izgleda kao kineska roba za turističko tržište nekog grada. U Portu sam kupila samo vuneni džemper i zamalo neke minđuše brazilske, ali preteške za moje uši.

Ulaz u Jeronimus manastir skup, a pristup dozvoljen samo na terasu, dakle razočarenje

Kaškaiš je lep i do Estorila postoji savršeno šetalište uz okean. Plaža u Kaškaišu - 50e dve ležaljke i suncobran. Dalje jeftinije, do 20.

Okean hladniji od frižidera, nisam se usudila da uđem u vodu dalje od struka, iako sam prethodne godine preživela kupanje u Malagi i Marbelji, na 19 stepeni. Tolika je i temperatura vazduha, a sunce je nemilosrdno i pored smrzavanje i vetra.

Akvarijum je vrlo zanimljiv, treba otići. Most Vaško de Gama se vidi u daljini i fascinantan je U delu grada je koji podseća na Beograd na vodi, očigledno ga sada svi imaju, džaba se bunimo, takav je trend očigledno. Vozili smo se žičarom uz vodu i to je zanimljivo (postoji varijanta kupovine različitih karata za akvarijum, sa ili bez žičare). Nama se potrefio kišni dan.

Put od Lisabona do Porta smo sa sve velikim koferima, prešle prvom klasom Alfa Pendulara. Šteta što su fotografije u drugom laptopu, postavila bih ih ovde. Brz i luksuzan.

2 hours ago, Enaaa said:

Akvarijum je vrlo zanimljiv, treba otići. Most Vaško de Gama se vidi u daljini i fascinantan je U delu grada je koji podseća na Beograd na vodi, očigledno ga sada svi imaju, džaba se bunimo, takav je trend očigledno. Vozili smo se žičarom uz vodu i to je zanimljivo (postoji varijanta kupovine različitih karata za akvarijum, sa ili bez žičare). Nama se potrefio kišni dan.

Tom delu grada ce uskoro 30godisnjica tako da i nije bas trenutni trend.

• Author
2 hours ago, Enaaa said:

U delu grada je koji podseća na Beograd na vodi, očigledno ga sada svi imaju, džaba se bunimo, takav je trend očigledno.

Enaaa Ćaci!

ahahah nisam ćaci, mada me i Zborovi nerviraju i studenti me nerviraju trenutno. Taman sam se spremala danas za grad, kad ono šetnja dece s roditeljima po Kolarčevoj.

Čini mi se da su taj deo gradili takođe za neki Ekspo, ali priznajem da se nisam potrudila da saznam.

13 minutes ago, Enaaa said:

ahahah nisam ćaci, mada me i Zborovi nerviraju i studenti me nerviraju trenutno. Taman sam se spremala danas za grad, kad ono šetnja dece s roditeljima po Kolarčevoj.

Čini mi se da su taj deo gradili takođe za neki Ekspo, ali priznajem da se nisam potrudila da saznam.

Expo 1998 koji je preporodio Lisabon i izvukao ga iz tmurnih 70ih u uveo u 2000. Bio sam na tom Expou i realno imam nostalgiju za tim Lisabonom koji je bio mix starog vremena i nadolazece buducnosti. Uglavnom taj expo je bio primer kako se ta manifestacija moze iskoristiti u pozitivnom smislu i preporoditi jedan grad.

Za ovo boldovano nemam reci. Zapravo imam, ali cu ih zadrzati za sebe.

nema potrebe komentarisati bilo čije afinitete i interesovanja....

moje omiljeno mesto u Lisabonu je Gulbenkian

https://en.wikipedia.org/wiki/Calouste_Gulbenkian_Museum

Brutalist Constructions
No image preview

Calouste Gulbenkian Foundation Buildings – Lisbon

Calouste Gulbenkian Foundation Buildings – Lisbon Construction: 1969 Architects: Ruy Athouguia, Pedro Cid & Alberto Pessoa Brutalism is often considered harsh, cold and unfriendly. Indeed when …

fantastican primer brutalizma u arhitekturi sjajno uklopljen sa parkom i jezercima oko zgrade. bas je oaza unutar grada. kad god odem u lisabon, bar jedno popodne preblejim tamo. leti moze i da se lezi na travi i kulira.

lisabon je skoro savrsen grad. obozavam ga u svakom pogledu. uvek mi je u top 1/2/3 grada u evropi. jedino sto ume da bude zajebano su ta brda za pentranje jer gde god krenes u uzem centru grada uvek je gore dole. ali ima to svoj smek. Miradouro de Graca, jedan od najlepsih pogleda koji se mogu zamisliti. ja uglavnom koristim tramvaje ili buseve samo stanicu dve da me popnu na bas one najzajebanije delove, ostalo sve volim da hodam. savet onima koji idu prvi put, ne forsirajte se pentranjem, ima nacina kako zaobici ili ublaziti.

ziveo sam dva meseca preko leta 2023. tamo. dodatni smek mu daje to sto je aerodrom u centru grada i sto ima delova grada u kojima se avioni vide zastrasujuce blizu

obozavam potez za setnju od metro stanice rato do parka principe real gde je ono veliko drvo pored kojeg je sedeo matori joao cesar monteiro, pa onda kroz bairro alto. imaju jednu od najozbiljnijih kinoteka u kojim sam bio, moze da parira jedino ona u parizu

bar/pab/birtija ne znam kako to da nazovem, pod imenom Snob, je bila antologijska svojevremeno. dodjes posle ponoci pokucas na vrata i otkljucava ti matori konobar/sanker, pusti te da udjes i zakljuca vrata za tobom. a unutra, prosek godina 50-55, sve hard kor prava ekipa, zajebana. zadimljeno od pljuganja moze da se sece nozem, neki likovi sami sede i citaju novine, drugi cirkaju vino i nezaobilazno meze, kroketi ili bakalar na sto nacine ili neki tvrdi sir onaj najjaci. ove godine sam u oktobru bas otisao da proverim da li rade i dalje ali renovirali su mesto, iako izgleda slicno, nije to to.

https://www.snobbar.pt/

drugo fascinantno mesto je Sporting Clube da Penha, oficijelna birtija navijaca sportinga koje je prerasla u nesto vise jer radi celu noc (isto na kucanje) i onda su poceli da dolaze mladi i nenavijaci i ima vajb nekadasnjeg royala u kralja petra, samo manji prostor i bez hrane i sa bilijarskim stolom. isto tako ako dolazis posle ponoci kucas na vrata pa ti otvore. jeftino pice, lik koji radi je kao kad bi kebra iz obojenog programa bio na krokodilu (drogi), bukvalno ne zna covek gde je. cirke je non stop. prostor je pun pehara sportinga, sve u plocicama nekim i zidovi i pod i gomila stolom, i cirkanje dok ima ljudi. to mesto mislim da i dalje radi i da se nije menjalo ali ne obecavam. sad u oktobru su mi rekli da radi, al nisam overio.

par puta sam (u julu) otisao na okean i dvaput jedva usao u vodu a jednom nisam mogao dalje od kolena. jul a ledeno je kao u onoj kadi u koju se bucnes posle saune. steta, jer bi bila savrsena zemlja da je i more relativno toplo, mada ima plaza koje su u uvalama i zalivima i koje su za nijansu toplije.

to je bila godina kada je dolazio papa u posetu. pocetak avgusta, a vec poslednje nedelje jula je grad bio prepun ljudi sa akreditacijama na kojima pise pilgrim lolol najezda bukvalno. napravio sam neke super snimke na marques de pombal trgu, svi ono slusaju neku hriscansku muziku, hodaju u grupama po zemljama iz kojih su, haos potpuni.

jako volim i onaj deo grada koji je van uzeg centra, koji je sagradjen 60ih i 70ih (oko campo pequeno, campo grande, alvalade itd) u modernistickom stilu. tu je negde zivela moja drugarica, izmedju stadiona sportinga i benfike i uvek smo isli u isti restoran i uglavnom jeli svinjske obraze ili neki njihov specijalitet od petla kome se pusti krv pa se zapece u krvi valjda, ukusno je bas.

setnja od marques de pombal niz aveniju liberdade je isto poezija

da mi neko ponudi posao tamo, sutra bih se preselio, bez stvari ako treba

• 4 weeks later...

Beč i još više Lisabon su verovatno dva jedina grada u Evropi (van Srbije) koje sam (s predumišljajem) posetila više puta. Za oba me vežu posebne uspomene, a za Lisabon i ta neka magija koju ne mogu potpuno da odvojim od realnosti iako mi je to odmađijavanje inače u životu retko problem. I ja imam taj osećaj da bih se, kad bi se kockice složile, sutra preselila.