Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ostatak Spanije

Featured Replies

51 minutes ago, Frank Pembleton said:

Fali nam tema:

Hoću da kupim stan/kuću na mediteranu (iskustva i utisci)

Zar nije bila ona Gazzina?

• Replies 109
  • Views 236
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Vapad
    Vapad

Izvinjavam se zato što stalno imam ove duple postove, ima neka kombinacija dugmića koja ne pomera sliku ili red nego postuje a ja prebrzo to radim... Elem. Pre malo jače od godinu, padne nama na pa

Posted Images

31 minutes ago, Budja said:

Sumnjivo mi je to.

Cene su vise u Valensiji, gotovo beogradske.

Ne mogu da nađem taj, da li je prodat ili šta, nemam pojma. Evo drugog. nije na obali mora

https://www.idealista.com/en/inmueble/108864457/

Ne znam kakav je taj kraj, jbg...deluje da nije sam centar ali nije ni onaj Cabanal. Izbaciš ovaj krš nameštaj i milina.

@*edited by mod Sevilja, Alikante, sve to može...samo mi daj palme da gledam i srećan sam.

Edited by Rudolf Pingvinoglu

za Palme idi u Elce

• 2 weeks later...
4 hours ago, Kampokei said:

Kad zivis u Barseloni, ne osetis turiste bas toliko. Osim ukoliko ne zivis u onih par cetvrti koje cine istorijski jezgro grada ili pored npr. parka Guell.

A Valensiju nisam nikad skapirao. Isao sam redovno 2007. i 2008. i kasnije otisao jos jednom pocetkom 2020. Lepuskast grad (svakako manje od Barselone), lepa klima (osim leti), ali nekako provincijalno i konzervativnije od Barse i Madrida. To imho naprosto nisu gradovi u istoj ligi.

Nisam nikad bila u Valensiji. Madrid obozavam, licno vise od Barselone. Mada je tesko uporediti ta dva grada

• 7 months later...

Izvinjavam se zato što stalno imam ove duple postove, ima neka kombinacija dugmića koja ne pomera sliku ili red nego postuje a ja prebrzo to radim...

Elem.

Pre malo jače od godinu, padne nama na pamet da idemo nege za novu godinu, izbor - Španija. Postavim ja parametre i gledam gde se leti, ništa ne odgovara iz BG, skup let, skuplji smeštaj, Sevilja nam privlačna ali... Pogledam iz Budimpešte, Rajan ima za Alikante (taman pre no što je odavde najavljeno uopšte, kao da nas kopiraju), šta je Alikante, gde je... airbnb, plan.. Može.

Parking na Budimpešti ume da bude skup, ali ako se na vreme uhvati, i neki popust, ispadne jeftinije nego BG, poprilično.

Uzmemo stan kod nekog lika, nedaleko od Alikantea, Arenals Del Sol, dine na suncu. I, ispostaviće se loš izbor, auto kod nekih green nešto ili good...

Sletimo tamo, da uzmemo kola, krupan, visok, španac sa šalom nam uvali manji auto, i dva sata je cedio kako i najmanja ogrebotina veličine nokta na malom prstu ima da nas košta hiljade eura i to osiguranje što sam uzeo je moja stvar ali ovo ono, platimo i osiguranje, prepiremo se oko veličine kola i... ja odustanem. Nije bilo vredno. Jedva upakujemo kofere, jedan na zadnje sedište jedan u gepek i idemo.

Nalazimo smeštaj, parking, i spuštamo se dve ulice do šetališta.

Spanske-price-2025-01.jpg

Ok, lepo, malo prazno, da li smo pogrešili. Gledamo mapu i idemo na kafu do mesta zvanog Santa Pola, utisak se popravlja, smenjuju se kiša i sunce. Uticaji juga se vide a ostatci božićne i najave novogodišnje proslave su tu.

Spanske-price-2025-02.jpg

Spanske-price-2025-03.jpg

Umorni od svog puta i vožnje idemo nazad u smeštaj i svraćamo do radnje samo nešto da uzmemo za gric, mislim da sam pola sata obigravao oko ova dva mesta.

Spanske-price-2025-04.jpg

Spanske-price-2025-05.jpg

Kupio taj Merlot, za budzašto, odlično vino, i iskreno nisam pio loše tamo. Blessed.

Noć je pala i parkirali smo lepo, a okolo ukrašene palme daju neki ne evropski vajb.

Spanske-price-2025-06.jpg

Sutra sabajle idemo u Alikante, doručak, zanimljive pekare, neke pitice punjene kockicama mesa kidaju. Slatko je bilo bajato - trebali smo znati. Idemo do arene

Spanske-price-2025-07.jpg

Pa kroz park, gde guglamo o spomeniku dole, i vidimo da oni imaju tradiciju paljenja vatre i spaljivanja stvari, i to smo videli i osetili pokatkad

Spanske-price-2025-08.jpg

A sa druge strane dominira pogled na zamak Santa Barbara

Spanske-price-2025-09.jpg

Spanske-price-2025-10.jpg

Odlazimo do ukusno okićenog muzeja gde je postavka zaista odlična i priča o istoriji tog kraja, rimljanima i ostalimo, fino

Spanske-price-2025-11.jpg

A onda kroz ulice i uličice nazad do popularnog dela, zgužvanog i zanimljivog (sorry za prepečenu sliku ali ovde se baš vidi vibe)

Spanske-price-2025-12.jpg

Pa kroz side streats

Spanske-price-2025-13.jpg

Do glavnog šetališta sa prepoznatljivom šarom

Spanske-price-2025-14.jpg

Idemo do crkve da vidimo postavku od božića, vole ove velike figure (posle će se ispostaviti da vole i minijature, samo ništa u sredini)

Spanske-price-2025-15.jpg

u centru se sprema za proslavu

Spanske-price-2025-17.jpg

nazad na parking, opet pogled

Spanske-price-2025-16.jpg

Nova godina!!

Prvi januar idemo da lunjamo do nekog svetionika koji zapravo ima odličan vidikovac, duva jak vetar, ali je lepo

Spanske-price-2025-18.jpg

Pa do solana gde se flamingosi kupaju

Spanske-price-2025-19.jpg

Sunce počinje da prži a mi idemo ka moru

Spanske-price-2025-20.jpg

I završavamo u kratkim rukavima na praznoj divnoj plaži, voda je delovala skoro za kupanje.

Osveženi, srećni, idemo do Elche-a, ili Elx-a na lokalnom.

Šetamo među palmama, kroz divan park. Univerzitetski grad je u pitanju. Prazan u praznike. I jedemo u meku D

Spanske-price-2025-21.jpg

Spanske-price-2025-22.jpg

Spanske-price-2025-23.jpg

Bežimo kući, i sutra ujutru idemo za Kartagenu, moj izbor. Put je bio ok skroz.

Spanske-price-2025-24.jpg

Osunčan, prazan, jako lep grad. Doručak, nema mnogo izbora i slabi smo sa engleskim, a devojka pak španski samo sa duolingom priča, jedemo sos na tostu ili tako nešto..mnjah

Spanske-price-2025-25.jpg

U centru nailazimo na ogromnu minijaturu, žitije isusovo, fascinantni detalji, daću vam, u što manje slika, što zanimljivije

Spanske-price-2025-26.jpg

Spanske-price-2025-27.jpg

Spanske-price-2025-28.jpg

Spanske-price-2025-29.jpg

Spanske-price-2025-30.jpg

zatim idemo do iskopina, rim je bio jak ovde

Spanske-price-2025-31.jpg

Spanske-price-2025-32.jpg

onda do zamka, bob blagoslovio ko je stavio ovaj lift

Spanske-price-2025-33.jpg

Sa zamka se vide druge tvrđave i razne baterije rasute okolo, bitno je bilo mestu, i dalje je, iza ćoška je neki veliki terminal za naftu, ali hush hush

Spanske-price-2025-34.jpg

A imamo pogled i na amfiteatar

Spanske-price-2025-35.jpg

ima i vojnih i civilnih, velikih i malih, tankerića i transporta, saso mange u kartagenu

Spanske-price-2025-36.jpg

pa idemo u muzej opet, pristup dobar, dosta turista, ali se nevide ovde, i dalje hladnjikavo

Spanske-price-2025-37.jpg

idemo ka centru da jedemo i utom ogromna graja, muzika, tuc tuc, prolaze ovi likovi i žene, nose poklone, ali i šrafciger i ključ, po glumi bih rekao da "popravljaju" decu alatom i onda im daju poklon. Ljudi uživaju.

Spanske-price-2025-38.jpg

Idemo dalje od grada prema Bateriji Svete Ane, temperatura skočila posle podne, ljudi se baškare po plaži.

Spanske-price-2025-39.jpg

Baterija sa pogledom na drugu prekoputa

Spanske-price-2025-40.jpg

U povratku svraćamo do nekog špica sa interesantnim mostom, da me ubiješ ne znam kako se mesto zove...

Spanske-price-2025-41.jpg

Spanske-price-2025-42.jpg

Sutra se ide u Valensiju!

Jadno auto se toliko namučilo, ima uspona u jednom od puteva, prvi put sam u životu osetio da mi je gas do daske a auto usporava, uspaničio se da je crkao, ali on je samo... krš... mislim da je neki Spark bio ili tako nešto. Dva dana smo išli, tako smo se organizovali jedan dan muzej i grad, drugi akvarijum, a ja ću prikazati integralno. BTW tu jako blizu je taj neki izvikani nagrađivani jedan od najboljih burgera u Valensiji, kršić popriličan, ali ima i neki buritosi što smo uzeli za poneti da jedemo kući, koji su bili toliko nabijeni i teški da je cura jela dva dana, kvalitet. BTW2, u prilasku Valensiji put musav, ograde uništene i gomila krša, trebalo nam je sramotno mnogo da ukapiramo da gledamo posledice velike poplave koju su oni imali nešto pre našeg puta.

Parkiramo ovde

Spanske-price-2025-43.jpg

Naravno da smo opčinjeni i šetamo i blejimo lo ludi

Spanske-price-2025-44.jpg

Muzej ok, praznjikav malo, ali lep

Spanske-price-2025-45.jpg

iza jednog neuglednog ćoška, među nekim panelima

Spanske-price-2025-46.jpg

nije baš posećen bio..

ima interaktivnih stvari, kao u Londonu što sam video, ali većina ne radi

Idemo dolinom bivše reke ka gradu

Spanske-price-2025-47.jpg

kroz neki tržni centar sa divnom kapijom

Spanske-price-2025-48.jpg

porek arene, koja je pored glavne železničke koja je bila pod radovima

Spanske-price-2025-49.jpg

preko nekog teoretskog centra koji me podsetio na Beograd kako sam ga ja zamišljao kao mali

Spanske-price-2025-50.jpg

Ovo je vajb side streats iz Knez Mihajlove, samo kako je trebalo da bude

Spanske-price-2025-51.jpg

Narandže i muzej neki nagizdan i nakićen

Spanske-price-2025-52.jpg

Do katedrale

Spanske-price-2025-53.jpg

Pored jednog fenomenalnog parka gde sam čekao da se čika sa mobilnim pomeri da uhvatim ovo

Spanske-price-2025-54.jpg

Pa do Torres De Serranos, plaća se ulaz malo, lepo je odozgo.

Spanske-price-2025-55.jpg

Pa sutra akvarijum... ludilo

Spanske-price-2025-56.jpg

Spanske-price-2025-57.jpg

Gužva, ali i prilika. Inače imaju delfine, koji imaju 3-4 šou-a dnevno, kad svira za šou ima prilike da se obiđu ajkule, beluge i pingvini, inače ne može lako da se uđe, ima brojač ljudi, procenat popunjenosti, i u nekom trenutku ne puštaju.

Spanske-price-2025-58.jpg

Gledali smo kraj jednih i cele druge delfine. Menjaju ekipe, kada počnu da se bune mukice, pa nije uvek isto. Zanimljivo, ali i nekako tužno, videlo se to kada su menjali crew da nisu happy, nisu hteli više da rade pa su uveli svežu grupu...

Spanske-price-2025-59.jpg

Spanske-price-2025-61.jpg

put ka dinama na suncu, zadovoljni

Spanske-price-2025-60.jpg

Sutra ujutru idemo do nekog malog mesta, neka crkva koja je kao poznata kao mala sagrada familia, nisam još video veliku pa ne bih mogao reći

Spanske-price-2025-62.jpg

Spanske-price-2025-63.jpg

A onda na vreme za Alikante i obilazak zamka Santa Barbar-e, ima lift, fala bobu, plaća se malo, čeka se malo. Uzeli neki obilazak sa glumcima što nema često, jeste na špansom, ali je bilo fantastično. Vodič priča istoriju, pojavljuje se glumac, uvek isti, koji glumi fantastično, te je arapin, priča o vodi, priča o legendi kako je nastalo mesto, pa je engleski vojnik, pa je pijani španac, viče bomba, priča o mini i kontra mini, glumi glasom, telom i rukama, apsolutna preporuka

Spanske-price-2025-64.jpg

Spanske-price-2025-65.jpg

Pogled na Alikante

Spanske-price-2025-66.jpg

Spanske-price-2025-67.jpg

i druga strana

Spanske-price-2025-68.jpg

u gradu hvatamo onaj neki njihov festival sa ovim lutkama, tri kralja dolaze na obalu, mega vašar

Spanske-price-2025-69.jpg

Sutra kiša, idemo za Benidorm, našli na mapi i kao ajde, gužva za parking, i u šetnji, dosta turista, dobar sladoled

Spanske-price-2025-70.jpg

Kažu da engleza ima leti da iglu nema gde da spustiš

Spanske-price-2025-71.jpg

Spanske-price-2025-72.jpg

I to je bilo to, nazad za smeštaj, i sabajle vratili krš nazad (dobio sam posle ticket da platim, pa su ove godine u februaru pokušali ponovo da mi naplate, proveo sam dane da iskopam dokaz da sam platio već). GoldCar, tako se zovu, nikad njih!!!

Španijo adio, vidimo se sigurno opet. Ovo je mesto gde bi voleli da živimo, da imamo izbora, prilike, stan u alikanteu ili dinama na suncu je 200-300k, ali lep i prostran, eh, snovi.

Apsolutno vredi otići i obići. Ne znam samo kako je u sezoni, jer je pokatkad i ovde bila gužva (ali imali su te neradne dane oko ta tri kralja i toga).

Viva Espana svakako!