Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Barselona

Featured Replies

ma da muzicka.

ipak mi je tad, a verujem da je i sad isto, utisak da je previse turista u gradu. ne znam dal bih ziveo na takvim mestima.

• Replies 310
  • Views 46.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted Images

6 minutes ago, Mr.Mxyzptlk said:

ma da muzicka.

ipak mi je tad, a verujem da je i sad isto, utisak da je previse turista u gradu. ne znam dal bih ziveo na takvim mestima.

Sad je jos gore u smislu broja turista

• 2 weeks later...

U Barseloni naravno mravinjak od ljudi. Inflacija zanemarljiva, hrana vrhunska, shoping ludilo, tako da je super D.

Evo oznacila sam na mapi gde se moze predahnuti malo u miru. Od Katedrale svi nastavljaju kroz Born prema Barseloneti. Ako se malo skrene ima lepih ulicica, ima radnjica, kafica i restorana ali nije mnogo nacickano. Neka vodilja bude npr placa sant just, carrer dels lledo...To je blizu svega, delimicno izolovano jer se na more sa jedne strane izbija Ramblom, a sa druge kroz El Born

IMG_20250809_074624.jpg

preporucujem i ekskurs prema pijaci sv. katerine,

ne bese prenapuceno onomad (2015, npr.) + sama kuca i okucnica

pokazuje zanimljiv postupak autorskog dueta miralles&tagliabue

i svakako oblikovno osvezenje u ponesto zamornoj prasnjavoj estetici gotskog kvartala.

dalje se nastavljaju zelene fleke skvera sant sugat, useci, preseci.. sve do parka citadele,

pa kroz francusku stanicu u podne, izlazak u clot/furquet barselonete, sa prorezima mora u aksonometriji.

15 minutes ago, makaronee said:

preporucujem i ekskurs prema pijaci sv. katerine,

ne bese prenapuceno onomad (2015, npr.) + sama kuca i okucnica

pokazuje zanimljiv postupak autorskog dueta miralles&tagliabue

i svakako oblikovno osvezenje u ponesto zamornoj prasnjavoj estetici gotskog kvartala.

dalje se nastavljaju zelene fleke skvera sant sugat, useci, preseci.. sve do parka citadele,

pa kroz francusku stanicu u podne, izlazak u clot/furquet barselonete, sa prorezima mora u aksonometriji.

Lepa je pijaca sant caterine, naravno da je sve popularnija posto se bokeriji ne moze prici (mislim da radi do 14-15h samo). Mnogo se promenilo za 10 godina. Neprekidno o tome razmisljam, posebno je El Born izgubio stari smek kad uvece kasno nije bilo prijatno ni proci tim praznim ulicama

Kad zivis u Barseloni, ne osetis turiste bas toliko. Osim ukoliko ne zivis u onih par cetvrti koje cine istorijski jezgro grada ili pored npr. parka Guell.

A Valensiju nisam nikad skapirao. Isao sam redovno 2007. i 2008. i kasnije otisao jos jednom pocetkom 2020. Lepuskast grad (svakako manje od Barselone), lepa klima (osim leti), ali nekako provincijalno i konzervativnije od Barse i Madrida. To imho naprosto nisu gradovi u istoj ligi.

moja su bcn iskustva iskusno smestena u jesenje-zimski deo prvenstva,

leti bih tamo verovatno nekog ujeo - nielepo a ni zdravo.

nego, jel još postoji hotel california, tamo iza plaća_real?

(nasao, ima - mada je prosla kroz presvlacenje..)

3 hours ago, makaronee said:

moja su bcn iskustva iskusno smestena u jesenje-zimski deo prvenstva,

leti bih tamo verovatno nekog ujeo - nielepo a ni zdravo.

nego, jel još postoji hotel california, tamo iza plaća_real?

(nasao, ima - mada je prosla kroz presvlacenje..)

Placa Reial u Barseloni je jadna kopija one iz Madrida. Tu blizu je placa del Pi, kod basilike Santa Maria del Pi. Super je.

A veoma blizu je najbolji curos u gradu San Roman Churreria (ako neko pozeli malo Madrida u Barseloni, prodaje se sve sto turisti vole, ima samo za poneti i super je i testo i cokolada)

O pa nema grada u španjskim jezicima bez plaćareal! Pravougaoni kameni pečat više vlasti. Da trava ne raste.

Za churros znam, ali za dobru paelju sam u Barseloni uvek imao problema. Ima ko preporuku?

14 hours ago, Lo Zingaro said:

Za churros znam, ali za dobru paelju sam u Barseloni uvek imao problema. Ima ko preporuku?

Tesko je za paelju u Barsi (katalonci se prave francuzi ))

Pojedem na Bokeriji s nogu na jednoj tezgi gde su samo paelje (ne znam kako se zove). Kad se udje na pijacu iz pravca Ramble onaj glavni ulaz, onda desno do kraja.

Ako bi da sednes neka "bolja" mesta (da su manje turisticka, a vise za lokalce) i da nisu preskupi restorani prosetaj po Rambli de Poblenou (tacnije okolis oko Ramble) tu se moze potrefiti.

Verujem da je podjednako tesko naci dobru paelju po luksuznim restoranima

Ne znam da li je na temi pisano o ovome ).

Svakako je jedna od atrakcija grada, Tibidabu.

Blizu Barselone, tacnije Taragone je zabavni park Port Aventura. Ogroman je, popularan, ludilo od akcije, rolerkostera, zabave.

Medjutim, Tibidabu wub. Mozda nema toliko ludu akciju ali ima svoj smek. Postoji sigurno 100 godina, i odrzavaju te stare naprave (mnoge scene iz filmova su tu snimane), pogled na Barselonu je bozanstven. Park je za sve od 0 - 107 godina.
Moja jedina preporuka je ne propustili Hotel 666. Ostalo birajte u zavisnosti od adrenalina i straha od visine.
Sam put do Tibidabua je avantura za sebe. Ide se metroom, onda autobusom, pa onda funikularom. Visoko je i strmo. Mislim da postoje organizovane ture ko nece bas da se cima.
U Barseloni je trenutno visoka vlaznost te pogled moze biti i bolji od prilozenog.
Barselona na dlanu

IMG_20250814_103525.jpg

Edited by Sandradjer

Pogled iz prastarog Karusela.

Ovde se vidi Badalona (ono Djordjevic, Huventud, trojka itd...)

IMG_20250814_102823.jpg

Edited by Sandradjer

On 10. 8. 2025. at 8:04, Sandradjer said:

Tesko je za paelju u Barsi (katalonci se prave francuzi ))

Pojedem na Bokeriji s nogu na jednoj tezgi gde su samo paelje (ne znam kako se zove). Kad se udje na pijacu iz pravca Ramble onaj glavni ulaz, onda desno do kraja.

Ako bi da sednes neka "bolja" mesta (da su manje turisticka, a vise za lokalce) i da nisu preskupi restorani prosetaj po Rambli de Poblenou (tacnije okolis oko Ramble) tu se moze potrefiti.

Verujem da je podjednako tesko naci dobru paelju po luksuznim restoranima

Ne znam, ja sam po nekim net pteporukama isao i na ekstremnu periferiju i uvek je bilo razocarenje. Srecom ne postoji samo paelja ali eto volem je kad je dobra.

14 minutes ago, Lo Zingaro said:

Ne znam, ja sam po nekim net pteporukama isao i na ekstremnu periferiju i uvek je bilo razocarenje. Srecom ne postoji samo paelja ali eto volem je kad je dobra.

Verujem.

Ima paelje i po supermarketima da zelja mine D. Ametller Origen je pristojan supermarket https://www.ametllerorigen.com/es/