Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Italija - Centar - Lacio i Rim, Toskana i Firenca, Umbrija, Marke

Featured Replies

Za Vatikan - prolazno vreme pola dana, pod uslovom da se "usredsredis":-) i da ne cekas mnogo u redu (uzgred, muzeji Vatikana ne rade nedeljom - proveri za svaki slucaj na sajtu). Najbolje je da pohitas ujutro i budes medju prvima - prvo idi u Muzeje, a onda u Crkvu Svetog Petra.
Ne rade nedeljom, osim poslednje nedelje u mesecu kada je ulaz besplatan. Meni se zalomila ta nedelja, ali su izgleda i svi ostali posetioci grada Rima došli na istu ideju ;) pa sam čekala više od dva sata u redu. Došla sam nešto pre 9, kada se otvaraju, a ušla posle 11:00. Pola dana je sasvim dovoljno, naravno pod uslovom da se pripremiš - Sikstinska kapela je pri kraju putanje, samo gledaj da iz nje ne izadješ na izlaz za grupe jer ćeš tada propusti još nekoliko prelepih hodnika.
A ostale "mainstream" atrakcije obilazis za dan (opet, ukljujuci i klopu u Trastevereu). Pazi - ja sam se naterala da udjem u Koloseum tek iz treceg ili cetvrtog pokusaja - nekako me bas nije zanimalo da vidim kako izgleda iznutra. Mnogi moji poznanici su ga takodje preskocili zarad Foruma i nekih zanimljivijih mesta - ali, to je opet, stvar licnog ukusa i organizacije.
Možeš kupiti objedinjenu ulaznicu za Koloseum, Forum i Palatin i to najbolje na ulazu u Forum, gde je mnogo manja gužva na biletarnici nego kod Koloseuma. Ulaznica važi za dva dana, ali svaki lokalitet možeš samo jednom posetiti. Iako, kako su Forum i Palatin povezani to se odnosi samo na njihove odvojene ulaze. Unutra, možeš bez problema preći sa jednog na drugi lokalitet. I meni je Koloseum manje impresivan iznutra, nego spolja.A za tumaranje, meni je lep deo od Piazza Navona prema Tibru i Castel San Angelo. Za razliku od toga, slično uske uličice ali prljavije (prilično zaudaraju na fekalije čak i za rimske) oko Campo di Fiore bih zaobišla, ako si u vremenskoj stisci - iako na samom trgu bude zanimljivih uličnih zabavljača. španske stepenice ostavi za neko sunčano popodne, da tu malo posediš - možda u povratku sa Piazza del Popolo. A kad si kod obavezne Piazza Navona, u blizini je Panteon koga vredi videti. A ako želiš ponovo u Rim, obavezno ubaci novčić u Fontana di Trevi ;)
Hvala za tips za Tivoli, sad sam pronasla voz - krece sa Roma Tiburtina i verovatno cu tako i ici.
Dok sam planirala put, mislila sam isto da ću vozom i odštampala timetable (bez ideje kako ću od Tivolija do Villa Adriana), a onda sam se malo raspitala u jednom turističkom info punktu, i oni su mi kao i moj DK vodič preporučili bus od P.Mamolo. I to je bilo ok, jer do Villa Adriana nema drugog javnog prevoza, a bus ide često, na 20-30min, voz mislim da ide na sat vremena. Samo mislim da je u povratku bilo bolje da sam duže ostala u samom Tivoliju, a onda sa njihove železničke stanice (koja je u centru) nazad za Rim.

Edited by Lucia

• Replies 656
  • Views 655
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Mi smo se vratili sa našeg puta u Rim i Fermo sinoć. Bilo je vrlo intenzivno, a opet se nismo mnogo umorili. U Rimu smo videli sve što smo hteli da vidimo osim Vile Borgeze za koju sam zakasnio za k

• Italija, divna jedna zemlja. Prvi put smo išli kolima, obišli dosta gradova. A onda sam prošle godine otišao u Rim, i malo da švrćnem, dok sam bio sam i trebalo mi je nešto lepo. I bilo je lepo. Prole

• Frank Pembleton
    Frank Pembleton

Vratih se iz "večnog grada". Slike, neću kačiti, jer ih nema. Poodavno sam odlučio da bi mi to oduzelo previše vremena u užuvanju i "upijanju" utisaka. Slike mi ne bi služile ničemu. Dok su mi "u mozg

Posted Images

Samo nekoliko ispravki mojih prethodnih postova:Onaj Karavadjov provokativni Jovan Krstitelj (sa ovnom, u pozi "golaća" sa svoda Sikstinske kapele) nalazi se u Kapitolskim muzejima, a ne u Galeriji Borgeze kao što sam napisala. Izvinjavam se na "kradji", a tu gde sam ga smestila (izmedju Bolesnog Bahusa i Madone sa zmijom) nalazi se David (autoportret u odsečenoj Golijatovoj glavi - pokajnički period). U istoj prostoriji je još par Karavadjovih slika na naspramnom zidu, možda je tu drugi Jovan Krstitelj iz kasnije faze (umorni dečak otečenih nogu, bez erotskog naboja) - ali ne onaj najpoznatiji koji je dakle na Kapitolu. Izvinjenje cenjenom auditorijumu i galerijama - stalno mi se dešava da posle nekoliko galerija i muzeja ispremeštam u glavi gde sam šta videla. Sada bar nisam premestila u drugi grad.I nekoliko slovnih grešaka: Via Marsala, Villa GiuliaSetila sam se da sam najukusnije parče pice (volim tanko testo, a gore bogato pokriveno) jela u uličici koja od trga ispred Panteona vodi ka Piazza Navona. Ako stojiš na izlazu iz Panteona onda je to ulica gore levo, a mini picerija je blizu sa desne strane (imaju i sicilijanske arančine).

Onaj Karavadjov provokativni Jovan Krstitelj (sa ovnom, u pozi "golaća" sa svoda Sikstinske kapele) nalazi se u Kapitolskim muzejima, a ne u Galeriji Borgeze kao što sam napisala. Izvinjavam se na "kradji", a tu gde sam ga smestila (izmedju Bolesnog Bahusa i Madone sa zmijom) nalazi se David (autoportret u odsečenoj Golijatovoj glavi - pokajnički period). U istoj prostoriji je još par Karavadjovih slika na naspramnom zidu, možda je tu drugi Jovan Krstitelj iz kasnije faze (umorni dečak otečenih nogu, bez erotskog naboja) - ali ne onaj najpoznatiji koji je dakle na Kapitolu. Izvinjenje cenjenom auditorijumu i galerijama - stalno mi se dešava da posle nekoliko galerija i muzeja ispremeštam u glavi gde sam šta videla. Sada bar nisam premestila u drugi grad.
Kad već pričamo o Karavađu - must see je i crkva Santa Maria (npr.) di Poppolo, na Piazza di Poppolo (ako lupetam na italijanskom, ignorisite) - blizu stepenica koje vode na vidikovac Pincio i ulaza u stanicu Metroa. E ta crkva je napravljena na mestu gde je (ako se dobro secam price) sahranjen Neron, pa se, prema legendi tu dugo pojavljivao njegov duh da bi naposletku bila sagrađena crkva u kojoj se, izmedju ostalih, nalaze dve Karavađove slike. A ulaz - besplatan. Ima još takvih mesta (najčešće su u pitanju crkve) gde mogu skroz mufte da se pogledaju Mikelanđelova, Berninijeva ili Karavađova dela - i to je jedna od najboljih stvari u Rimu.
Kad već pričamo o Karavađu - must see je i crkva Santa Maria (npr.) di Poppolo, na Piazza di Poppolo (ako lupetam na italijanskom, ignorisite) - blizu stepenica koje vode na vidikovac Pincio i ulaza u stanicu Metroa. E ta crkva je napravljena na mestu gde je (ako se dobro secam price) sahranjen Neron, pa se, prema legendi tu dugo pojavljivao njegov duh da bi naposletku bila sagrađena crkva u kojoj se, izmedju ostalih, nalaze dve Karavađove slike. A ulaz - besplatan. Ima još takvih mesta (najčešće su u pitanju crkve) gde mogu skroz mufte da se pogledaju Mikelanđelova, Berninijeva ili Karavađova dela - i to je jedna od najboljih stvari u Rimu.
E da, u Santa Maria del Popolo su dva velika platna: Preobražaj sv Pavla i Raspeće sv Petra, a u crkvici San Luigi dei Francesi (kod Navone i Palazzo Madama) još tri značajnija platna (iz ciklusa o sv Mateji) nabijene u porodičnu kapelu za koju su i radjena. Na nesreću sada su bila potpuno zaklonjene skelama, u toku je neka restauracija a ne sećam se kada se završava. Mogla sam samo da vidim jednako razočarane posetioce, kako žure ka toj kapeli (poslednja levo od oltara) i onda zapanjeno šire ruke: "šta je ovo!?". Nadam se da će uskoro skloniti skele. Inače u obe crkve, slike je moguće videti osvetljene samo pritiskom na dugme, očekuje se dobrovoljni prilog pritom (mada nije obavezan) ali uvek se nadje neko da to uradi, dok ostali besplatno kibicuju :)Barokne crkve u Trastevere imaju sjajne skulpture ali ja nisam imala sreće. U San Francesco a Ripa stigla sam za vreme mise pa mi nije bilo prijatno da šetkam i tražim Berninijevu Ludoviku, kao drugi put ću pa me posle put nije naveo. Trastevere me inače nije ponovo privukao, više sam očekivala, ali mi je sad žao što nisam ponovo prošetala i ušla i u Santa Cecilia (zbog istoimene skulpture). Takodje mi je promakla Santa Maria della Vittoria kod Koloseuma, u kojoj je Berninijeva Ekstaza sv Tereze, ali kako sam se sad oduševila Berninijem neki sledeći put neće :)

putujem u rim za prvi maj na 7-8 dana kolima, pa mi treba savet u vezi okolnih mesta na brdima oko rima. znaci, koja mesta treba posetiti, da li je bolje ici kolima iz rima ili busom/tramvajem/cime god vec?isto tako za napulj, da li je dovoljan jedan celodnevni izlet do tamo iz rima, ili je mozda bolje prespavati tamo..pozdrav

Jutros sam se vratila, i evo par utisaka "na brzaka" a detaljniji izvestaj sa slikama ovih dana:- posto je vreme bilo bzvz, Tivoli cu konzumirati neki drugi put. Ista ta kisa mi je pokvarila i kupovinu na omiljenom buvljaku (Porta Portese) ali to je ni po jada - dok sam ja dzoprila ispod neke nadstresnice na pijaci, u centru je stradala parada povodom (ako se ne varam) 2752. rodjendana Rima. A bas je trebalo da bude zanimljivo, sa sve performansom u kom Oktavijan proglasava svog naslednika, itd.- cene su, usudicu se da procenim, vise u odnosu na one koje sam ostavila prosle godine (mislim na sve - osim gradskog prevoza i karata za muzeje). Tako da sam morala da pronadjem alternativne nacine ishrane (pijaca - supermarket - restorani u sirotinjskim krajevima) a u centru sam popila ukupno jedan kapucino, da me mine zelja- ova prethodna stavka dovela je do procvata ulicnih tezgi, kojih je i ranije bilo, ali sada ih ima deset puta vise- zemljotres u Akvili je ostavio mnogo groznije posledice u poredjenju s onim sto smo videli na teveu. - zbog cega su (prirodno) svi blago sjebani, ali, zivot uveliko tece dalje- sto je hotel blizi centru dorucak je gori- a isto vazi i za enterijer- pa iako cete u sobi samo da prespavate ipak razmislite malo pre nego sto bukirate ili makar procitajte sta kazu na tripadvisor. Sta god da radite, ne rezervisite Flower Garden, pa tacno da je jedini sa slobodnim sobama. Osim ako bas ne zelite da se tusirate hladnom vodom i slusate sta komsije Nemci (Dertour je agent) pricaju u sitne sate, kroz zidove debljine fascikle- sta bi s trecom linijom metroa? Gde nestadose gradjevinci?- zavrseni radovi na fontani "Cetiri reke" na pjaci Navona, ali pored iste (fontane) nikla nova skela- stigle jagodei tako. Da ne prepricavam sve sto sam od pocetka topica pisala, dodacu ovih dana nove slike i par pricica. @Nenad - mozes da ostanes jedan dan, ali nece da se bace ni dva, pa ni tri. Napulj je solidno veliki i iako nema tako obilatu kulturno - umetnicku ponudu kao Rim, ima tu drugih zanimacija. A najveca je grad kao takav.

Mene je Rim debelo razocarao, dok bi se moja devojka sutra tamo preselila...

Pristigla i ja sinoć. Umorna i odviknuta od realnosti.Bila sam srećna žena četiri dana. :) Izgleda da kod mene Italija ne može da omane.Videla sam te, kako reče apotekarica, rimske mainstream atrakcije i Vatikan, šećkala se, stigla i kafu da ispijam praveći se da nigde ne žurim i da sam samo tome posvećena. Jedino što mi zameraju saputnici, kao svetogrđe da sam učinila, nisam probala sladoled. šta ću kad ne volim. Ali sam zato tamanila paste i ostale testaste specijalitete.Nisam stigla na rođendansku proslavu Rima, zakasnila za dan, ali tragovi žurke su se videli. Mene je vreme poslužilo, tako da sam stigla i u Tivoli. Svesna sam da je ovo bilo preletanje, takoreći panoramsko razgledanje, ali prijalo mi je.

• 1 month later...

Auh... Slecem u Rim negde oko ponoci izmedju 15. i 16. jula iz Budimpeste sa madjarskim sengenom. :unsure:

Auh... Slecem u Rim negde oko ponoci izmedju 15. i 16. jula iz Budimpeste sa madjarskim sengenom. :unsure:
Pa nemaš frke. Umesto da nema nikakve kontrole, kontrolisaće ti pasoš, i mirna bačka.

Nece praviti problem sto je viza izdata za Madjarsku?

Nece praviti problem sto je viza izdata za Madjarsku?
Ne, to je Šengenska viza.
  • 4 weeks later...

najtoplije preporuke za Italiju kao turisticku destinaciju uz ogradu da su saobracajne guzve takve da bi se za iste trebalo pripremiti...najtopija preporuka i za agroturizam i za iznajmljivanje kao izbor smestaja. cene su mnogo nize nego u Francuskoj, okolna infrastruktura omogucava da se zemlja lepo upozna, lako je otici do pijace, apoteke, supermarketa, novinarnice.Iznajmljivanje je prosto idealno za porodicna letovanja. Predpostavljam da je za klince (i roditelje) raj, posto su posedi obicno dobro osigurani/ogradjeni. U nasem slucaju - psi su bili pusteni sve vreme i imali pristup svuda pa i oko bazena.Dok u Spaniji gde ne mozes sresti lokalno stanovnistvo od turista u Italiji smo retko sretali turiste. Vlasnici hotela i kuca za izdavanje se zale, poseta je opala bar 20% od prosle godineAli ima to svojih dobrih strana - cene smestaja su iste kao pre 4 godine (i nize)Hrana je jeftina i dobraVreme je izuzetno prijatno, 27-32, malo pljuskova poslepodne, umerno oblacno i to ponekadKomarci jesu problem ali se i to moze resiti odgovrajucim sredstvima.nas izbor je pao na farmu koja se bavi proizvodnjom vina i maslinovog ulja a nekoliko zgrada u sklopu poseda pretvoreno je u stanove i kucice za izdavanje.jedini dodatak posedu kojo datira iz 17-og veka je bazen.za jedan kvalitetan odmor - nista nije nedostajalo.100_0905.jpg100_0917.jpg100_0926.jpg100_0925.jpg

Edited by msmodesty

zatekli smo se bas u vreme kad se vino tocilo u flase, dan ranije su stigle palete sa flasama a sutradan kamion na kom je instalirano sve za punjenje flasa.produkcija poseda je mala, svega 5000 flasa belog vina i nesto malo crvenog.100_0919.jpgopet slucajno, zatekosmo se u gradu kad je kineski predsednik dolazio iz shopinga sa svojom bezbrojnom delegacijom. karabinjera u svim mogucim uniformama i helikoptera iznad grada bilo je svuda.100_0953.jpgFirenca - lepa, elegantna. Ipak, pre bih je obilazila u oktobru i novembru nego preko leta. Grad je u rupi i zadivljujuce zagusljiv i sparan. 100_0932.jpg

Edited by msmodesty

Toskanska brdasca... rekao bi covek, brdo k'o brdo ali opet nije.Pitoma i nakicena kucicama i maslinjacima. Sva ista a opet sva razlicita...100_0918.jpg100_0923.jpg100_0929.jpg100_0897.jpg