Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Italija - Centar - Lacio i Rim, Toskana i Firenca, Umbrija, Marke

Featured Replies

@jms ukAko nije tajna, gde su ove stepenice?
vatican museumsprve su izlazne, druge su ulazne...
  • Replies 656
  • Views 651
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Mi smo se vratili sa našeg puta u Rim i Fermo sinoć. Bilo je vrlo intenzivno, a opet se nismo mnogo umorili. U Rimu smo videli sve što smo hteli da vidimo osim Vile Borgeze za koju sam zakasnio za k

• Italija, divna jedna zemlja. Prvi put smo išli kolima, obišli dosta gradova. A onda sam prošle godine otišao u Rim, i malo da švrćnem, dok sam bio sam i trebalo mi je nešto lepo. I bilo je lepo. Prole

• Frank Pembleton
    Frank Pembleton

Vratih se iz "večnog grada". Slike, neću kačiti, jer ih nema. Poodavno sam odlučio da bi mi to oduzelo previše vremena u užuvanju i "upijanju" utisaka. Slike mi ne bi služile ničemu. Dok su mi "u mozg

Posted Images

vatican museumsprve su izlazne, druge su ulazne...
Olično, planiram da posetim Vatikan.Hvala.
Olično, planiram da posetim Vatikan.
Pogotovo za posete muzejima, preporucio bih ili online bukiranje unapred za odredjeno vreme ili da se ode pre 8. Zvanicno otvaraju u 9, ali nas pustili vec u 8.15
Pogotovo za posete muzejima, preporucio bih ili online bukiranje unapred za odredjeno vreme ili da se ode pre 8. Zvanicno otvaraju u 9, ali nas pustili vec u 8.15
Hvala za ovo. Skrenuću pažnju ljubaznim domaćinima, ali verujem da znaju i da su se dobro organizovali. Sve sam njima prepustila, a ja ću samo da uživam i da beležim čemu da posvetim više vremena kada se opet tamo nađem.
edit: Nisam ranije bila u Rimu, pa možete da mi preporučite neku ulicu ili kraj gde se može prošetati i uživati bez sudaranja sa hordama turista ako takvih ima.Biću tamo samo tri dana. :(
Ako ostajes samo tri dana, ja bih preporucila obilazak "mainstream" atrakcija, a ako bas zelis da obidjes neki kraj u kome nema toliko turista mozes da ides na Piazza Vittorio Emanuele (linija metroa B, istoimena stanica, pravac Laurentina, ako se ne varam - proveri, pls, a i blizu je zeleznicke stanice Termini tako da mozes i peske). Tu je park gde je ranije bila pijaca, a u kom mozes da vidis veoma neobicna "Magicna vrata" - na kojima je ispisana neka poruka u siframa, a gde je, prema lokalnoj legendi nekada ziveo neki carobnjak. U blizini je i crkva Santa Maria Maggiore, a ako krenes da se spustas dole naicices na crkvu Svetog Petra u Lancima (gde je Mikelandjelov Mojsije) i, uopste, u tom kraju ima mnogo toga zanimljivog, a nije opsednuto turistima. Zatim, lepa ulica u centru je i Via Quattro Fontane (ulazis iz Via Nazionale, recimo cetvrta desno od Piazza Republica). Svakako treba da obidjes i kraj oko Largo di Torre Argentina, a ako te ne mrzi, mozes i u EUR (linija B, sidjes na San Paolo stanici)Off the beaten path je i Testaccio (stanica Piramide, metro B), a i buvlja pijaca Porta Portese (radi samo nedeljom prepodne, i ima milion ljudi, ali vise domorodaca nego turista). Ne umem da ti objasnim kako da stignes do Via Appia - ali i to je zanimljiva destinacija za obilazak (to je onaj put kojim u svakoj mogucoj seriji i filmu o starom Rimu marsiraju garde)Pusti PM kad ides - mozda se i sretnemo:-)

Edited by apotekarica

U Rimu u EUR-u nalazi se Museo della Civilt? RomanalinkTo je muzej o starorimskoj civilizaciji, i za razliku od muzeja u centru gde se nalaze razne skulpture i ostaci rimske civilizacije ovde je opisana sama istorija, način života, postoje razne makete zgrada, oruđa,oružja, opisi najpoznatijih bitaka, a na kraju je i velika maketa Rima iz valjda IV veka kada je bio i najveći.Ovo je meni bio najzanimljiviji muzej u gradu, do EUR-a se stiže metroom za 20-tak minuta, za muzej ne treba rezervacija, pa kome se ovo čini interesantnim,a ima vremena,neka ne propusti.

Via Appia antica je od stanice metroa A Circo Massimo 20 minuta peske kroz Viale delle Terme di Caracalla i Parco degli Scipioni do Porta San Sebastiano. Ne mesati sa Via Appia nuova, koja je takodje na liniji A, od stanice San Giovanni.edit: I, da, ja svakome preporucujem da ode do Tivolija i poseti Villa d'Este. 45 minuta kolima od centra Rima. Usput se moze svratiti i u Villa Adriana.

Edited by aram

edit: I, da, ja svakome preporucujem da ode do Tivolija i poseti Villa d'Este. 45 minuta kolima od centra Rima. Usput se moze svratiti i u Villa Adriana.
E super me podseti, Tivoli mi je na must see listi vec duze vreme, a nikako da odem. Kako se stize busom? Citam neko uputstvo sa presedanjem kod Ponte Mammolo, pa me zanima da li taj bus koji tu uhvatim staje blizu Villa d'Este ili? Je l mi vazi ATAC nedeljna karta ili kupujem posebnu? Plus - koliko vremena da planiram za izlet? Nadam se da je pola dana dosta?

e, jbga, ja se tamo uglavnom vozim kolima :)ako ti treba posebna karta, bolje uzmi neko vozilo (makar i na dva tocka) na jedan dan, doci ce ti isto, a bice ti mnogo udobnije. pola dana je dovoljno, ali preporucujem i da se overi ovo mestasce uz obavezan silazak u vinski podrum. onda ce potrajati ... ali vredi.

Zanimljivo:-) Mozda i prespavam ovde ako bude mesta, bas su im cakane sobe na slikama. Sto se tice prevoza, na zalost - ne vozim:-( ni dvotockase od (relativno) nedavnog loma noge. Mozda pristanu moji rimski prijatelji da me voze:-) Jos uvek me mami Bomarzo ali izgleda da je tamo komplikovano stici javnim prevozom (morala bih u Viterbo, pa odande lokalnim busom, koji ne ide popodne...) Nego, je l jeo neko u piceriji Est Est Est - sad trazim jeftina mesta za rucati, i ona mi bas iskace na silnim sajtovima?

Ako ces da jedes picu, onda ne bacaj pare, najbolje su pice "al taglio"ako znas italijanski, evo ti link za jdan koristan blog o rimu. imas tu negde i glasanja za najbolju poslasticarnicu, pizzeriu, pizzeriu "al taglio" savete gde izaci uvece...

E super me podseti, Tivoli mi je na must see listi vec duze vreme, a nikako da odem. Kako se stize busom? Citam neko uputstvo sa presedanjem kod Ponte Mammolo, pa me zanima da li taj bus koji tu uhvatim staje blizu Villa d'Este ili? Je l mi vazi ATAC nedeljna karta ili kupujem posebnu? Plus - koliko vremena da planiram za izlet? Nadam se da je pola dana dosta?
Vratila sam se prekjuče sa dvonedeljne ture po Italiji - i meni su Villa Adriana i Villa d'Este bile must-see. Nije nikakav problem otići i bus-om. Polazi sa metro stanice P.Mamolo - tu kupiš kartu (2 evra) do Villa Adriana (bus ide za Tivoli ali je Hadrijanova vila nekoliko kilometara pre Tivolija). Samo zamoli vozača da ti kaže gde da sidješ jer inače nema nikakve oznake. Tu možeš da pitaš lokalce da te upute dalje (ima neka kafanica baš na toj stanici) - ja sam imala odštampanu mapicu sa Interneta ali sam ipak morala da pitam u kafeu na toj stanici za prvu orijentaciju. Ustvari prva ulica desno i već na sledećoj raskrsnici imaš putokaz, nije daleko. Posle obilaska Villa Adriana (ulaz 6.5 evra, a preporučujem i audio guide jer i pored tabli bez priče ti se može sve činiti smao kao gomila rimske opeke +4 evra, ili bar uzmi mapu) išla sam za Tivoli, samo je ta stanica mnogo bliže - pitaj na biletarnici da te upute, karta se kupuje u kafeu prekoputa i iznosi 1 evro. Sama Villa d'Este je veoma blizu centralnog trga u Tivoliju i ima dovoljno putokaza do nje (ulaz je isto 6.5e). Za povratak sam išla isto busom u Rim sa tog trga, ali mislim da je bolje da sam išla vozom - desilo mi se da udejm u bus koji ide okolo, umesto direktno, bilo mi je zanimljiv countryside sa ovcama i sl, ali ako žuriš a i zbog moguće gužve na putevima - možda je voz (po sličnoj ceni 2-3 evra) bolja varijanta za povratak iz Tivolija.Meni je to bio celodnevni izlet, bus vozi oko sat vremena, do Villa Adriana možeš samo busom, a do/od Tivolija imaš varijantu sa vozom (ali mislim ne od Terminija - vidi na trenitalia.com).

Edited by Lucia

Hvala apotekarici, Kabezi, aramu i Lucii. :) Posle razmatranja vaših predloga, tri dana mi deluju kao milisekunda. Kako ću ja to postići?! U stvari, kad odbijem bar pola dana (dan?) na Vatikan i još toliko, sigurno, na Tivoli, pa kad ću uopšte i tumarati Rimom? :(

U blizini je i crkva Santa Maria Maggiore, a ako krenes da se spustas dole naicices na crkvu Svetog Petra u Lancima (gde je Mikelandjelov Mojsije) i, uopste, u tom kraju ima mnogo toga zanimljivog, a nije opsednuto turistima.
Impresionirana sam poznavanjem materije. :-) Ovo je u planu, a za ostalo ću videti da li ću imati vremena da se mucam sama.
U Rimu u EUR-u nalazi se Museo della Civilt? Romana
Fenomenalno izgleda, ali teško da ću stići ovaj put.
edit: I, da, ja svakome preporucujem da ode do Tivolija i poseti Villa d'Este. 45 minuta kolima od centra Rima. Usput se moze svratiti i u Villa Adriana.
Ovde će da me vode. Već skakućem od sreće.

U vezi jeftine hrane u Rimu - od pica (na parče - a prave ih i tanke i debele, i u četvrtastim i u okruglim plehovima, i na metar...) ne možeš pobeći. I od sladoleda koji je svuda u Italiji odličan i ogroman, ja volim one kremaste varijante. Pri tome ako želiš da probaš nešto originalno rimsko onda uzmi tartufo u Tre Scaline na Piazza Navona. Take away verzija je 4 evra što bi inače bilo mnoooogo sladoleda - tartufo je tu 4 evra, dok su dva ukusa sladoleda samo 2, a tartufo je jedna kugla kremastog sladoleda od tamne čokolade sa komadićima krckave crne čkolade, untra je trešnja a gore kapa od šlaga - ali je bio must, bar u mom DK vodiču :)Na stanici Termini imaš dva jeftina self-service restorana: prvi je u prizemlju kod izlaska na Via Masala a drugi na galeriji na suprotnom izlazu. Mislim da je to ekonomična i pogodna varijanta. U centralnijoj zoni nisam naišla ne neki tako veliki self-service, ali možda izguglaš neki.Od muzeja i galerija preporučujem naravno vatikanske i kapitolske muzeje, ali i Villa Borghese - za nju je vikendom obavezna prethodna rezervacija, ja sam bila radnim danom i oko 10h kupila sam kartu sa ulaskom tek oko 13h. A unutra Berninijeve skulpture (Otmica Persipine, Apolon i Dafne, David), Karavadjove slike (Bolesni Bahus, Jovan Krstitelj - ona kontroverzna varijanta, Madona sa zmijom) i još mnogo šta drugo... Dok čekaš na ulaz šetnja vrtovima Villa Borghese je veoma prijatna a u blizina je i prelepa Villa Julia u kojoj je etrurski muzej - glavni eksponat im je bračni sarkofag.

Edited by Lucia

Kako ću ja to postići?! U stvari, kad odbijem bar pola dana (dan?) na Vatikan i još toliko, sigurno, na Tivoli, pa kad ću uopšte i tumarati Rimom? :(
Ne brini, centar Rima je relativno mali, pa mozes da ga obidjes peske za pola dana (ukljucujuci i kafu na nekoj Piazza). Za Vatikan - prolazno vreme pola dana, pod uslovom da se "usredsredis":-) i da ne cekas mnogo u redu (uzgred, muzeji Vatikana ne rade nedeljom - proveri za svaki slucaj na sajtu). Najbolje je da pohitas ujutro i budes medju prvima - prvo idi u Muzeje, a onda u Crkvu Svetog Petra. A ostale "mainstream" atrakcije obilazis za dan (opet, ukljujuci i klopu u Trastevereu). Pazi - ja sam se naterala da udjem u Koloseum tek iz treceg ili cetvrtog pokusaja - nekako me bas nije zanimalo da vidim kako izgleda iznutra. Mnogi moji poznanici su ga takodje preskocili zarad Foruma i nekih zanimljivijih mesta - ali, to je opet, stvar licnog ukusa i organizacije. Tako da, iako si samo tri dana u Rimu, imaces sigurno makar jedno popodne za tumaranje:-)
Na stanici Termini imaš dva jeftina self-service restorana: prvi je u prizemlju kod izlaska na Via Masala a drugi na galeriji na suprotnom izlazu. Mislim da je to ekonomična i pogodna varijanta. U centralnijoj zoni nisam naišla ne neki tako veliki self-service, ali možda izguglaš neki.
Ima i Brek (ali predlazem guglanje, ja bas ne mogu da se setim gde sam naletela na isti) - to je po mom misljenju najbolji value for money kad su u pitanju self service restorani. Hvala za tips za Tivoli, sad sam pronasla voz - krece sa Roma Tiburtina i verovatno cu tako i ici.