Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kako su ljudi preživeli 90te i rane 00te u Srbiji?

Featured Replies

i meni pukla cisterna ispred severnog logora

• Replies 128
  • Views 7.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Ko god ponovo pocne da sere kako je Srbija unistena od zutih (ima takvih i ovde) treba ga naterati da odstampa sve stranice ovog topika i cita naglas par sati pre spavanja

• burekdzija
    burekdzija

Otac, oficir (masinac-vazduhoplovac, vti), jna „burzoazija”, sluzbeno stalno po Evropi (RR, Snecma, motori), 2 godine skola jezika kao priprema za atasea u USA, sto se nikad nece desiti… kupuje papuce

• kud u maglu Simoviću
    kud u maglu Simoviću

posle 3-4 meseca(sa sve spavanjem u šatoru i vreći, konzerve dva puta dnevno i paklici morave to mi je bilo dnevno sledovanje) po banijskim vukojebinama nas spuste u petrinju, a grad, pa prošla vojska

Posted Images

9 hours ago, milfisland said:

Da nije bilo tvojih poroka i demona danas bi bio neki Elon Mask sa tvojim talentom za pare, veli meni moja ljepša polovina.

Ja nikad nisam imao talenat za pare, ali sam osam godina bio na pravom mestu u pravo vreme - meni je Peti oktobar doneo grehove brze zarade i još bržeg trošenja; počeo Egzit, počela kvalitetna hemija, internet dejting u svojoj nevinoj pionirskoj fazi, odjednom posle osam godina rata i ničega, sve je bilo dostupno i pristupačno. Dok moja generacija pravi decu i diže kredite, ja služim samo sebi; sve do momenta dok u pogledima prijatelja i - još gore- ogedalu, ne prepoznam kako postajem umorni bajazzo i kako su moji eliksiri mladosti prilično izvetreli: bilo je vreme da od svih poroka zadržim samo ppp.

2008. sam sebi priznao da sam prazan i onda se i bez para desilo sve.

I dan danas supruzi tvrdim isto: ja sam tebi došao dobar.

15 hours ago, cedo said:

svi/mnogi ste videli slike sa autoputa kako su ispracali vojne kolone koje su isle na ratista. a ti sedis unutra. tada sam mislio da idem da branim jugoslaviju. osvescenje je usledilo godinu dana kasnije. strah je postojao, ali je bio nadjacan zeljom da se odbrani zemlja. danas velim, jebem ti tinejdz jugoslovena u meni, ali, tako je bilo

elem, polazak je bio ono sto zelim da docaram. naredala se tako vozila po pisti kasarne, pala je i noc. reflektori su obasjavali sav taj deo u kojem je bio i moj kamion. jedan momak je znao kada cemo krenuti i netom pre polaska je otrcao i preko razglasa pustio let the sunshine in. stigao je trceci da se popne u kamion. koliko je to sve van pameti. kod mene je jedna antiratna pesma je poprimila sasvim razlicitu konotaciju pod tim reflektorima

Žao mi je što je ovaj post prošao nedovoljno primećeno.

Hvala što si ovo ispričao heart

• Author
16 hours ago, April said:

Mi se nikad nismo vratili.

Zašto si se vratio iz Štokholma u Beograd?

Just now, eumeswil said:

Zašto si se vratio iz Štokholma u Beograd?

Nisam izdržao noć-dan. Osam meseci me bolela glava i potpuno sam prestao da spavam.

Posle sam saznao da je to zvanično registrovana bolest, zimska depresija izazvana nedostatkom dnevnog svetla.

@Svemir Zeka ne verujem da je neprimeceno, ovi postovi su previse emotivno nabijeni nekad je glupo da ostavis reakciju jer nema adekvatne ili da se komentarise, sta mozes da komentarises.

21 hours ago, radisa said:

Mogu da ispričam I za moju ženu, kad već pričamo o ličnim pričama...

Imala je 12-13 godina, kada je morala da napusti Tuzlu... Tast je radio u vojsci i izašao je sa onom kolonom koja nije bila pobijena (pretpostavljam da znate za događaj Tuzlanska kolona), i izveo je stariju sestru...

Tašta i moja žena su ostali u Tuzli, ali posle tog događaja sa kolonom, tašta je odlučila da izvede moju ženu do babe i dede sa tastove strane, u spsko selo u okolini Tuzle... Išli su peške, pored leševa, nekako se dokopali ivice Tuzle, i onda krenuli preko nekog polja... Naleteli na nekog čoveka, koji im je rekao, e nmojte poljem, izginućete, sve je minirano, idite putem, kako god bude, sigurnije vam je... Dokopali se sela, tašta osatvila moju ženu kod babe i dede, i okrenula natrag da čuva stan... Posle nedelju dve, tast nekako pokupi moju ženu, i za Srbiju, u Zrenjanin, tamo je dobio posao u VJ... Tašta ostane u Tuzli da čuva stan...

Moja žena je posle toga živela u kasarni u Zrenjaninu, posle u Užicu, jeli u vojnoj kantini, pašteta bila sreća... Tašta je ostala još godinu i po u Tuzli, jer više nije mogla da izađe. Iako je hrvatica, svi su je zvali četnikuša, živela je u stalnom strahu da je neko ne ubije jer joj je muž radio za "četnike"... Posle nekog vremena, taština porodica iz Hrvatske, preko Karitasa i Katoličke crkve nekako je izvuče napolje, i ona preko Splita, i Zagreba stigne do Segedina pa Srbije... Stan nad kojim su imali stanarsko pravo, im je vraćen oko 2005, pa su ga otkupili i prodali (za neku siću, realno)... Kuću koju je tast gradio su prodali u 30% cene, jer, jbg... Kuća na selu u kojoj su baba i dada živeli, tokom rata je spljena, novu, kakvu, takvu je daonirala EU, posle rata....

Imali su sreću da je tast radio za vojsku, pa su imali tako stan u kom su živeli, koje je vojska plaćala, kad su prešli u Valjevo, na kraju... Nikad nisu imali bog zna koliko i to je na mojoj ženi ostavilo traga i dan danas, oko para i oko jela, štedljiva je u PM... Valjda jedina žena na svetu kojoj kažeš ajdemo u šoping, ona kaže, "a što da trošimo"? ) Sa druge strane i trag je da je vrednica, ništa joj nije teško da uradi, ne beži od posla, jer, tako je ceo život radila, da bi imala malo više...

Jebene devedesete i ratovi...

Tvoja tasta je sublimacija sludjenosti nasih roditelja u tom vremenu.

Brt, jna se povlaci iz grada, teritorijalci pucaju na kolonu, a zena ostaje cuvati vojni stan gospode

@Mel Verujem, nego eto, drago mi je da čitam i ovako nešto. I to direktno iz kamiona

Edited by Svemir Zeka

Par puta pokušavam da pišem pa brišem. Pojedene godine, mladost, propuštene šanse....ljudi kojih nema.

Vreme Ante Markovića pamtim kao zlatno. Hiperinflacija matorci po par maraka platu, krckali štek, čekovi.

94/95 vojska, zakačio produžetak zbog oluje, nisu me slali preko granice. Burazer zapalio 93 u Kanadu, to nas je prilično spasilo, a tamo sam zapalio 99 na turističku, i budala vratim se posle bombardovanja.