Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rat u Zalivu - ekonomske posledice

Featured Replies

3 minutes ago, Engineer said:

Mislim da ljude koji se bore da sačuvaju glavu i državu zabole za to koliko plaćamo gorivo mi u Evropi ili neko u Kini ili na Filipinima. Jeste da kriza u svetu negativno utiče i na mogućnosti njihovih saveznika da im pomažu, ali mislim da im je glavni cilj da uspore, zaustave, odvrate neprijatelja. Nisam siguran da Ukrajini to pravi razliku, ali prednost Irana je što protiv američke politike i rata ima ko i da se pobuni tamo, za sada. Mada su male šanse da će se i to desiti u narednim mesecima.

Naravno da ih zabole. Bore se vrlo uspesno protiv Rusa i ako je ranije i bilo price o primirjima sad deluje besmisleno.

• Replies 294
  • Views 18.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Kad se priča o nafti, dizelu i gasu većina misli na transport, ali to je samo deo problema. Npr. većina lekova, od pantoprazola, paracetamola, ibuprofena, aspirina, antidepresivi i anksiolitici kao ci

• spettacollo
    spettacollo

• . Dobar post, mnogi nisu svesni ovog spiska koji moze prilicno da se produzi. Tramp je skinuo sankcije sa Beloruske najvece banke i najvecih proizvodjaca kalijuma portrebnog za djubrivo, verovatno

Posted Images

Znate li odakle dolazi Ukrajini gorivo?

Uzgred, kako to da Ukrajina ima gorivo?

Edited by Emerald

2 hours ago, Engineer said:

Mislim da ljude koji se bore da sačuvaju glavu i državu zabole za to koliko plaćamo gorivo mi u Evropi ili neko u Kini ili na Filipinima. Jeste da kriza u svetu negativno utiče i na mogućnosti njihovih saveznika da im pomažu, ali mislim da im je glavni cilj da uspore, zaustave, odvrate neprijatelja. Nisam siguran da Ukrajini to pravi razliku, ali prednost Irana je što protiv američke politike i rata ima ko i da se pobuni tamo, za sada. Mada su male šanse da će se i to desiti u narednim mesecima.

Ja samo imam pitanje, kada se tako postavi, a što bi Evropu boleo onda kurac za Ukrajinu? Evropa treba da skonača i ostane bez energije zbog Ukrajine, jer je to moralno?

Eno Netenjahua i Trumpa tačno zabole za moral... Kako nešto Evropa ne poduzme u tom smeru, kad su tako moralnii?

Sve licimuri i govnari... fantom

Edited by radisa

Nama je brat saopstio u sredu da se seli za Dubai kod ortaka, ja u cetvrtak panic sastanak sa sestrom, koliko u subotu je Dubai gadjan. Eto koga zanima zasto je stvaaarno poceo rat u Zalivu.

9 hours ago, radisa said:

a što bi Evropu boleo onda kurac za Ukrajinu?

Obrazuj se, Ukrajina drži kapiju Evrope, i ako oni popuste horde sa istoka su za dan dva u Lisabonu. E zato draga Birgit i Žoao, zato mora da vam se izbija iz džepa a da ništa ne pitate.

Farsicno gledano rat u zalivu(3) je iranu doneo novu novcanicu prosle nedelje

image.jpeg

10mil rijala, po novogovoru 1k tomana (otfikarili 4 nule); po narodskom 1mil tomana jer misle na staaaare tomane a ne nove - ukratko, 1 inflatorni lingvisticki mindfuck perpetrated on those who shave daily(or not?)&don’t wear hijab?

Stari Reza je drzao USD/Rial ko Ante Markovic; mladi Reza ga, tokom decenija, pustio do 75, not bad; ovi trenutni ga furaju na 1.3mil-1.5mil - uostalom, to je samo 130k staaarih tomana ili 130 nooovih tomana.

Ipak, nije sve crno

But a source with knowledge of Iran’s oil accounting, who spoke to The Economist on condition of anonymity, confirms the country is currently exporting 2.4m-2.8m barrels of oil and petroleum products per day (b/d), including 1.5m-1.8m b/d of crude. That is the same, if not more, than it did on average last year. It also sells at much higher prices.

Ako ovako nastave dobice 1 Dutch disease

Edited by Bud Stonebraker

.

Ove nedelje ovo ce verovatno izgledati drugacije.

IMG_20260330_083330_748.jpg

Ponedjeljak je, vrijeme da burze dobiju & popiju smirotik

Nejasno da li raspameceni planiraju $2mil fee both ways through Hormuz ili samo outbound?

Ako je both ways valjda 135 tankera prodje svakodnevno = $270mil dnevno = $97bil(milijarde) godisnje, malo li je na ovu skupocuD

Ako je samo $2mil outbound vrv pola

Za 2mil barrel tanker $2mil fee je buck a barrel, $2 ako je both ways; za 235k cbm LNG tanker je (nemam pojma)?

Fee izgleda razuman ako Azija ima nameru da ga platiwicked

opravka gorenavedenih spekulacija:

od $97bil ili $48.5bil (mozda) oduzeti 1/7 ili 1/8 jer se radi o njihovoj nafti za izvoz koju nece “oporezovati”?

2025 su navodno izvezli $46.5bil total naftnih proizvoda

back of the envelope je da ce ove godine zaraditi isto ili vise od “Hormuz poreza” vs izvoza sopstvene nafte => 1 interesantan racket!

obzirom da Egypt zaradjuje $4.2bil za Suez (2025) a Panama $5.7bil godisnje (vrv malo vise za oba kanala obzirom na racunanje fiskalnih godina)

Izgleda kroz Suez&Panamu prodje godisnje oko 13k brodova each a kroz Hormuz 30k pa iranci dobili ideju da oporezuju, donekle racionalno, uz napomenu da ne mogu (really) da oporezuju inbound traffic through Omani waters, samo outbound through Iranian.

Videcemo!

To nece ici tako jednostavno, cak i da ne budu nalupani. Kako ce Kineze da oporezuju kada im skoro celi izvoz zavisi od izvoza u Kinu? Puno brodova kroz Ormuz je povezano, direktno ili indirektno, sa Kinom.

Ili planiraju samo delimicno oporezivanje onih koje smatraju da treba da plate, sto je znacajno manje novca.

Plus, realno, nije Hormuz samo njihov. Sa druge strane je Oman. Hoce li i oni da naplacuju ili ce da dele profit?

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.