Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rat u Zalivu - ekonomske posledice

Featured Replies

1 hour ago, x500 said:

Problem sa isporukama nafte ima 2 dela.

Prvi, naftovod je neuporedivo efikasniji od tankera. Druzba ima kapacitet od oko 1.2M barela dnevno. To je ekvivalent 2 do 3 standardna tankera. Ali tankeru treba vreme da ode i da se vrati. Ako plovilu trebaju 2 nedelje od terminala u CMoru do Indije, onda je potrebno reda velicine 60 to 100 tankera da obave mesecni transport nafte koji je ekvivalentan Druzbi.

Slicna prica je za naftovod prema Kini koji ima kapacitet veci od 1.6M barela. A najveci ruski terminal na istoku Kozmino je projektovan za 600k barela.

Drugo, Ukrajina je ostetila dosta terminala (CMore) koji su imali neki svoj (ograniceni) kapacitet.

The Moscow Times
No image preview

Ukrainian Drone Strikes Halt at Least 40% of Russia’s Oil...

Ukrainian drone attacks have knocked out about 40% of Russia’s oil export capacity, disrupting shipments from major Baltic and Black Sea ports, Reuters reported Wednesday.

Ko igra mice, Putin se taman poraduje, a "Ukrajinci" kazu not so fast.

• Replies 294
  • Views 18.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Kad se priča o nafti, dizelu i gasu većina misli na transport, ali to je samo deo problema. Npr. većina lekova, od pantoprazola, paracetamola, ibuprofena, aspirina, antidepresivi i anksiolitici kao ci

• spettacollo
    spettacollo

• . Dobar post, mnogi nisu svesni ovog spiska koji moze prilicno da se produzi. Tramp je skinuo sankcije sa Beloruske najvece banke i najvecih proizvodjaca kalijuma portrebnog za djubrivo, verovatno

Posted Images

2 hours ago, x500 said:

Druzba ima kapacitet od oko 1.2M barela dnevno. To je ekvivalent 2 do 3 standardna tankera.

Gluposti.

Em ne postoji nesto sto se zove standardni tanker, em jedan VLCC, a ti su sto se Zaliva tice najtipicniji, od 300,000 DWT, tovari cirka 2 miliona barela...

Zarad lakse matematike, 1 (metricka) tona je grubo 7 koma nesto barela zavisno od sorte nafte...

2 hours ago, Emerald said:

Sada Britanci prete da ce presetati ruske tankere koji plove ka Indij,i videcemo kako ce se to zavrsiti. Ocekujem da upadnu na neki tanker, ali ne sustinski prekinuti snadbevanje, nesto slicno kao sada. Mada su to opasne operacije.

Moze neko da mi objasni na osnovu cega su ova presretanja u medjunarodnim vodama i zasto to nije objava rata? Ozbiljno pitam, nije mi jasno a vidim da sve vise, prevashodno Zapadnih zemalja to radi.

10 minutes ago, Shan Jan said:

Moze neko da mi objasni na osnovu cega su ova presretanja u medjunarodnim vodama i zasto to nije objava rata? Ozbiljno pitam, nije mi jasno a vidim da sve vise, prevashodno Zapadnih zemalja to radi.

Eh, da li je ser Franis Drake bio pirat? fantom

Image

57 minutes ago, Weenie Pooh said:

Image

Vuci, vuci, pomagajte, vuci.

Ovo su sokovi. lolol

18 hours ago, Shan Jan said:

Rusi su se suzdrzavali, do sada, ozbiljne eksalacije sa Zapadom cak i posle velikih samara. Tipa potapanja krstarice "Moskva" u Crnom moru pre 4 godine. Oni su optuzili Ukrajince za to iako se znalo da su SAD igrale znacajnu ulogu u tome, bez SAD ne bi bilo moguce to da se desi. Cak je posle par nedelja , u nekom od znacajnih medija u SAD, tipa WSJ, NYT izasao tekst na tu temu i kako su SAD igrale kljucnu ulogu u koordinisanju napada.

Ja licno mislim da ovo sto su Iranci uradili sa americkim bazama ne odgovara Putinu politicki, dok je ekonomski drugacije. Lepo je za njega sto zaradjuje znacajno vise

The Guardian reported that Russia has earned an estimated $8 billion in the first two weeks of the Iran war from selling fossil fuels, nearly $900 million more than usual. The majority of that — roughly $833 million — came from trading oil.

Ali moram reci da ni Zapad ne ide na veliku eskalaciju sa Rusijom.

To se vidi na primeru tankera. Zaustave jedan ali dosta prodje.

To je nesto tipa da na Zapadu mogu da kazu kako Putin ne pobedjuje, a on ne odgovara jer Rusiji nije tako lose na novcem. I tako se kotrlja vec godinama, gde je najveci gubtnik Ukrajina. Trenutni odnos Rusije i Zapada se moze sazeti: "Mi ih kao napadom, a oni se kao brane".

Exclusive: Trump's Iran war pushes India to rekindle old friendship with Russia

https://www.reuters.com/business/energy/trumps-iran-war-pushes-india-rekindle-old-friendship-with-russia-2026-03-27/

The two officials also agreed to further increase crude oil sales to India, which could double from January's levels to at least 40% of India's total imports in about a month, three people familiar with their deliberations said.

...

India has separately told its energy importers to get ready to resume purchases of Russian LNG, one of the people said. Delhi has already approached Washington about a possible sanctions waiver, according to the source and a second person familiar with the request.

11 minutes ago, Roger Sanchez said:

Zasto da sok ne bude sto veci. Neko ce lepo zaraditi i od toga.

Stable Genius, Unintended consequences, Vol. 1

Today, the US is rolling back sanctions on Russian oil and India is set to buy more oil from Russia than ever. Asia is scrambling for oil and gas.

Stable Genius, Unintended consequences, Vol. 2

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.