January 10Jan 10 Za Rome se vezuje da su prljavi, prevaranti i nasilnici. Ziveo sam dobar deo zivota pored Ciganmale (keva i dalje zivi) i well, predrasude postoje sa razlogom. Postoje obrazci ponasanja kod njih koji ne postoje kod ostalih ljudi u gradu ili okolnim selima. Ili ako se i pojave, tog nekog nauce pameti. Medjutim za njih se prosto prihvata kao deo njihovog stila zivota. Nema to veze sa siromastvom, znam porodice koje su jednako siromasne i koje rade poslove na kojima su pretezno Romi i opet ih ljudi ne gledaju tako.Ima Roma koji zive van Ciganmale, koji imaju normalne kuce i stanove, ponasaju se kao drugi i prema njima je mnoooogo manje rasizma, mada zna da se provuce. Imamo mi u Srbiji tu losu osobinu da volimo da zezamo ljude za svaku razlicitost, nesvesni da cak i iz dobre namere to moze da povredi.Svakako je Srbija raj na zemlji u odnosu na to kako ih tretiraju u vecini ostalih zemalja.
January 10Jan 10 3 hours ago, kronostime said:A ako su pravoslavci?Ederlezi Romi slave bez obzira koje su vere.U Crnoj Gori nema Roma pravoslavaca. Na Vrela ih je najviše koji su otišli sa Kosova 1999.
January 10Jan 10 nije tesko razumeti da oni najcesce Idu utabanim stazama odnosno slede primere iz svoje zajednice. Majka koju su udali sa 14, misli da je to normalno I tako ce udati I svoje cerke, jer kao i u ne tako davno proslim vremenima I dalje je porodica najbolja zastita koju mogu da dobiju. Nemaju siru sliku ni podrsku, drustvu se zivo fucka da bilo sta menja jer su nebitni. Teret je prevelik za pojedinca, problemi se samo nadovezuju, a sistemsko resenje se ne nazire.Tako nekako ja gledam na ovo pitanje.Ed.Da se nadovezem na Ovo sto pise San , meni se cini da se po pitanju Roma , kod Srba vise radi o socijalnoj nego o rasnoj diskriminaciji. Edited January 10Jan 10 by Sara
January 10Jan 10 30 minutes ago, milfisland said:U Crnoj Gori nema Roma pravoslavaca. Na Vrela ih je najviše koji su otišli sa Kosova 1999.Ima i pravoslavaca, no ih ne racunate.Najbolji primer ti je pok. Lubica Adzovic - jeste rodjena u Skoplju, ali zivot provede u Baru i Sutomoru.
January 10Jan 10 Ja sam davno nekad nesto citala o tom problemu i tad dosla do zakljucka da se u Srbiji taj problem moze resiti ali tek kad se i Srbi ekonomski stabilizuju, vodjena primerima nekim iz mog mesta gde nijedan domaci Rom nije prosio recimo, a imalo ih/ima ih. Prosto bio je jak grad ekonomski i upali su u neke regularne fabricke poslove i to je bilo to. Takvi ljudi ce i decu slati u skolu itd.
January 10Jan 10 Naravno da je kljuc u parama. Romi koji su devedesetih otisli u Njemacku, tamo su naravno slali djecu u skolu. Kad su ih vratili nazad sredinom 2000tih ta ista djeca nisu isla u skolu. Prali sofersajbne na semaforima, prodavali na buvljaku i pricali medjusobno na njemackom.
January 10Jan 10 mislim da se nisu samovoljn vratili, već su ih deportovaliinače, jedna od sramota srbije devedesetih je i odnos prema romima izbeglicama, posebno sa kosova, nisu dobili ni ono malo podrške koju su dobili srbi. dodatno, srbja je uzela neke pare od eu za readmisiju roma (desetine hiljada ljudi su deportovani preko noći, jedna od eu sramota), te pare slutim nisu završile u popravljanju njihovog položaja.btw, ja sam iz šapca, romsko naselje je paralelno sa delom glavne ulice, znači centar grada, lep, čisto lepo naselje (tu je i moja omiljena šabačka ulica kojom sam sa prvim dečkom volela da se šetam), nehigijensko romsko naselje nisam videla dok nije niklo ono kod delta sitija koje je đilas 'raščistio'.i opaska na prethono napisano, najgadnija zamerka na 'ponašanje' roma je: što ne sređuju kontejnere kad se lepo posluže onim što im treba.(bez mogučnosti ekonomske emancipacije, a nje nema bez obrazovanja, nema ni poboljšanja položaja roma.btw, da se bavim drušvtenim aktivizmom, ono harvardsko istraživanje bih iskoristila kao polaznu tačku za potpuno prihvatanje roma i poboljšanje njihove situacije, afirmacija umesto vrištećeg srbi su rasisti, vidi rome!
January 21Jan 21 Čini mi se da odnos prema Romima uglavnom nije rasistički, ali je i te kako diskriminatoran. Mislim da nije mnogo veliki broj onih koji mrze Rome, koji bi voleli da ih uopšte ovde nema ili bi im oduzimali neka prava, ali dobra većina na njih gleda sa podsmehom, kao na neke simpatične budale, ali i kao na ljude koji ne zaslužuju baš ravnopravni tretman. Koliko puta smo samo svi videli kako službenici, prodavci, građani na ulici... svima pesiruju, ali sa Romima su odmah na ti. Da ne pričamo o zapošljavanju, o tome koliko su nepoželjni kao komšije, partneri, kolege...
January 21Jan 21 On 9. 1. 2026. at 21:58, Sara said:deca su surova prema zubatima, nosatima, ćoravima, jednom rečju prema svemu što se ne uklapa, siromašni uvek najebu, a mali romi su obično najsiromašniji u razredu i nemaju roditelje koji mogu da ih zaštite. Nastavnike uglavnom boli briga za njih, završe u zadnjoj klupi, a ako se ne pojave u školi 1problem manje. Bar je tako bilo kad sam ja išla u školu, sumnjam da se situacija popravila.I u moje vreme je bilo tako nekako. Ali, moguće da je sada nešto bolje. Makar je tako u razredu moje ćerke (4. razred OŠ). Imaju jendog Roma u razredu, a ćerka je tek nedavno i shvatila da je on druge nacionalnosti. Veći je problem u tome što taj dečak neredovno ide u školu (a nije sigurno on kriv zato), što majka ne može da gmu plati rekreativnu i izlete, što je lošije obučen, itd... Sigurno i on sam primećuje da je u lošijoj poziciji nego ostali.S druge strane, roditelji su listom pokazivali želju da pomognu kako ko može, ali bilo je i tu nekih necelishodnih predloga, pout toga da mu svi plaćaju užinu, što bi samo prodoubilo osećanje nejednakosti.