Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odnos Srba prema Romima

Featured Replies

5 hours ago, Shan Jan said:

Ja bih prodavao odma, sad su nenormalne cene i po tim manje pozeljnim naseljima. Doduse to sam mislio i kad su bile manje, sam bog zna dokle ce da rastu... think

Fora s tim je što uopšte nije nepoželjno, razgrabilo se brzinom svetlosti, kažu i da de svaki stan izda odmah. Ali je kraj skoro u potpunosti naseljen Kinezima, Indijcima i tako dalje (najviše Kinezima, table i znakovi su na kineskom). E sad zamisli komentare ovih naših koji tamo žive happy

• Replies 98
  • Views 3.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• harper lee
    harper lee

To je samo jedan od razloga i to ne narocito bitan, zapravo je skoro nebitan. Vecina centralnoevropskih nacija (Madjarska, Ceska, Slovacka, Poljska) nije imala nista veci rasni diverzitet od nas pa ja

• harper lee
    harper lee

Ja sam juce odsekao saku migrantu iz Pakistana koji mi je prekasno doneo hranu, nije mogao da nadje adresu jer ga je drkao GPS. Dok sam mu odsecao saku prijateljski sam ga savetovao da ubuduce nauci s

• Ratamahatta
    Ratamahatta

Bila je vrhunska fora sad pre par godina kod mene u selu... Gomila ovih novih migranata (Sirija, Banglades, Pakistan, Jordan, itd.) usla u kinesku robnu kucu i uhvate ih kako kradu naocare. I kad su p

7 hours ago, milfisland said:

Da znam nikome nisu goreli lokali i kola u Beograd zato što je Crnogorac. Crnogoraca u cijelu Srbiju po popisu nema 50K.

Sa Turcima u CG je rasni animozitet. Drugi jezik, druga vjera, čak i druga boja kože i izgled.

Ako to nije rasizam, onda ne znam što je.

Gorelo je mnogo vise Bosnjacima i u Srbiji i u Crnoj Gori pa niko to tada nije proglasavao za rasizam iako je druga vera i drugi jezik. Boja kozhe i izgled (sta god "izgled" znacilo u populaciji od nekoliko miliona) izmedju Crnogaraca i Turaka nisu drugaciji. Taj incident u Crnoj Gori nije bio rasni ali i da jeste to ne znaci da je Crna Gora rasisticka drzava i da su Crnogorci vecinski rasisti jer: 1. Crnogorci vecinski ne veruju da su superiorni u odnosu na Turke 2. ne postoji nikakva sistemska represija prema Turcima u Crnoj Gori i 3. ne postoji drustveni i politicki sistem koji regulise sistemsku represiju prema Turcima i 4. ne postoji kontinuitet nasilnih incidenata uperenih protiv turske zajednice.

No image preview

Definition of RACISM

a belief that race is a fundamental determinant of human traits and capacities and that racial differences produce an inherent superiority of a particular race… See the full definition

Obrati posebnu paznju na 1a, 2a i 2b, kad vec moram ovim da se bavim kao da smo u osnovnoj skoli. Danas nista nije tesko saznati i nauciti sa skoro nimalo truda, bar recnika pojmova jebenih ima na netu gde god se okrenes.

evo nije me mrzelo da brzinski procesljam net da vidim sta statistike kazu o nasem odnosu prema romima. nasao sledece:

32 posto ucenika u specijalnom obrazovanju u srbiji su romi - podatak iz 2013

vise od 50 posto roma nema zavrsenu osnovnu skolu - podatak iz 2021

visoko obrazovanje - 1 posto

28 posto od ukupnog broja romske dece upisuje srednju skolu

nemoguce je naci stopu zaposlenosti roma jer zvanicna srbija nema te podatke niti smatra da su potrebni ili bitni. informacioje koje sam nasao kazu da 90 posto roma sposobnih za rad nema posao i da se 71 posto bavi sivom ekonomijom. jos kaze internet da je prosecni zivotni vek roma 53 godine a podatak o zastupljenosti roma u zatvorima nisam nasao, kaze internet toga nema. valjda niko ne vodi evidenciju.

ne bih rekao da treba cekati da dodje dovoljno crnaca i nepalaca da bismo ustanovili ima li rasizma u srbiji ili ne.

14 minutes ago, adam said:

evo nije me mrzelo da brzinski procesljam net da vidim sta statistike kazu o nasem odnosu prema romima. nasao sledece:

32 posto ucenika u specijalnom obrazovanju u srbiji su romi - podatak iz 2013

vise od 50 posto roma nema zavrsenu osnovnu skolu - podatak iz 2021

visoko obrazovanje - 1 posto

28 posto od ukupnog broja romske dece upisuje srednju skolu

nemoguce je naci stopu zaposlenosti roma jer zvanicna srbija nema te podatke niti smatra da su potrebni ili bitni. informacioje koje sam nasao kazu da 90 posto roma sposobnih za rad nema posao i da se 71 posto bavi sivom ekonomijom. jos kaze internet da je prosecni zivotni vek roma 53 godine a podatak o zastupljenosti roma u zatvorima nisam nasao, kaze internet toga nema. valjda niko ne vodi evidenciju.

ne bih rekao da treba cekati da dodje dovoljno crnaca i nepalaca da bismo ustanovili ima li rasizma u srbiji ili ne.

To je sve tacno, ali ne bas skroz kompletno jer -

nista bolje ne stoje ni srpska bela deca iz ekstremno siromasnih porodica sto se tice ovih statistika, socijalna pokretljivost u Srbiji je zadnjih decenija uzasna,

romska deca iz bolje situiranih kuca imaju drugaciju statistiku,

Romi koji su integrisaniji (u ekonomiju a time i u drustvo) ce sebe ponekad smatrati Srbima. Takav primer makar imam iz moje sire familije.

5 minutes ago, Mel said:

To je sve tacno, ali ne bas skroz kompletno jer -

nista bolje ne stoje ni srpska bela deca iz ekstremno siromasnih porodica sto se tice ovih statistika, socijalna pokretljivost u Srbiji je zadnjih decenija uzasna,

romska deca iz bolje situiranih kuca imaju drugaciju statistiku,

Romi koji su integrisaniji (u ekonomiju a time i u drustvo) ce sebe ponekad smatrati Srbima. Takav primer makar imam iz moje sire familije.

ono sto beli srbi smatraju za ekstremno siromastvo je za vecinu roma svakodnevnica.

romska deca iz bolje situiranih kuca su vec uracunata u statistiku koju sam naveo. ne mozes praviti jednu statistiku za bogatije rome a drugu za siromasne.

pitam se otkud 'integrisanijim' romima potreba da se izjasnjavaju kao srbi.

34 minutes ago, adam said:

vise od 50 posto roma nema zavrsenu osnovnu skolu

Čisto da ne dolaziš do pogrešnih zaključaka na osnovu statistike: završavanje škole nije baš dobar indikator rasizma zemlje Srbije. Postoji niz planova u inkluziji, postoji i nešto što se zove "plan prevencije preranog napuštanja škole" izrađen upravo u ovu svrhu. Zašto? Zato jer je druga mera konstantno pisanje centrima za socijalni rad, da deca ne dolaze u školu. Onda centri potegnu, pa ne mogu da nađu porodicu na adresi.

Čitavo naselje Vuka Vrčevića na Karaburmi tako funkcioniše. Ovo ti pišem iz ličnog iskustva.

Postoji CIM, tj centar za integraciju mladih, koji držu svratište, a takođe šalje i romsku decu za upis. Deca dođu ili ne dođu, ne dovedu ih roditelji. S roditeljima je jako teško iskomunicirati. Sve je to posledica mnogo faktora, ali ja želim da ti predstavim trenutno stanje s terena i merama koje postoje.

Romi su mnogo integrisaniji u selima nego u Beogradu. I ovo ti pišem iz iskustva. Mada i tamo povremeno moraju da se pišu planovi prevencije preranog napuštanja, jer uzme roditelj i povuče dete iz škole, da radi. Ako je devojčica, vrlo često šta ima da ide u školu, udaće se.

Pre dve godine bila sam u situaciji da se bavim preraspodelom dece u odeljenjima, jer ih je u jednom bilo sedmoro više nego u drugom. Došlo je ministarstvo po prijavi da se pravi segregacija. Na kraju sam saznala da je prijavu ("da ima previše Cigana u odeljenju") podnela porodica koja se izjašnjava kao srpske nacionalnosti, jer su im smetali toliki Cigani. Porodica je bila romska, dobrostojeća.

5 minutes ago, adam said:

ono sto beli srbi smatraju za ekstremno siromastvo je za vecinu roma svakodnevnica.

romska deca iz bolje situiranih kuca su vec uracunata u statistiku koju sam naveo. ne mozes praviti jednu statistiku za bogatije rome a drugu za siromasne.

Pa mozes napraviti statistiku kakvu god hoces, ovde bi to bilo nesto kao corrected for income groups pa poredjeno sa opstom populacijom.

Za ovo drugo - kapiram jednim delom jer je biti Rom stigmizirano, ali drugim jer su se prosto integrisali sa osnovnom populacijom. Tako su i Cincari postali Srbi, a oni makar nisu bili sirotinja niti rasno potcenjivani...

5 minutes ago, Svemir Zeka said:

Čisto da ne dolaziš do pogrešnih zaključaka na osnovu statistike: završavanje škole nije baš dobar indikator rasizma zemlje Srbije. Postoji niz planova u inkluziji, postoji i nešto što se zove "plan prevencije preranog napuštanja škole" izrađen upravo u ovu svrhu. Zašto? Zato jer je druga mera konstantno pisanje centrima za socijalni rad, da deca ne dolaze u školu. Onda centri potegnu, pa ne mogu da nađu porodicu na adresi.

Čitavo naselje Vuka Vrčevića na Karaburmi tako funkcioniše. Ovo ti pišem iz ličnog iskustva.

Postoji CIM, tj centar za integraciju mladih, koji držu svratište, a takođe šalje i romsku decu za upis. Deca dođu ili ne dođu, ne dovedu ih roditelji. S roditeljima je jako teško iskomunicirati. Sve je to posledica mnogo faktora, ali ja želim da ti predstavim trenutno stanje s terena i merama koje postoje.

Romi su mnogo integrisaniji u selima nego u Beogradu. I ovo ti pišem iz iskustva. Mada i tamo povremeno moraju da se pišu planovi prevencije preranog napuštanja, jer uzme roditelj i povuče dete iz škole, da radi. Ako je devojčica, vrlo često šta ima da ide u školu, udaće se.

Pre dve godine bila sam u situaciji da se bavim preraspodelom dece u odeljenjima, jer ih je u jednom bilo sedmoro više nego u drugom. Došlo je ministarstvo po prijavi da se pravi segregacija. Na kraju sam saznala da je prijavu ("da ima previše Cigana u odeljenju") podnela porodica koja se izjašnjava kao srpske nacionalnosti, jer su im smetali toliki Cigani. Porodica je bila romska, dobrostojeća.

kapiram ja to sve, nisam od juce al cifre su ipak previsoke da bi se sva odgovornost mogla svaliti samo na jednu stranu.

Šta su Srbi u prethodnih 200 godina mogli da urade da ta romska statistika bude drugačija? Kako naterati u škole decu iz populacije koja ne zna jezik i koja i dan danas udaje devojčice i pre 14. godine iako može da ih šalje u škole? Može da ih školuje do 13, 14, 15 godine, a posle odmah udaja.

Zanemarujete objektivne kulturološke razloge za takav njihov položaj, srpski rasizam prema Romima je posledica siromaštva, a ne uzrok.

Čim su počeli da grade vile po malama, odmah su i Srbi počeli da se bolje odnose prema njima.

Romi po šumadijskim selima su pravoslavni i tu žive odavno, nemaju veze sa beogradskim muslimanima ispod mosta, više se orođavaju sa srpskom sirotinjom nego sa njima.

Poremećena deca rasisti u rukavicama devedesetih

8 minutes ago, Svemir Zeka said:

Draga, moras da shvatis da iz Francuske sve to izgleda mnogo jasnije, pogotovo ako guglas cherry-picking statistiku koja ce da ti kontrira onome sto ove posrane ankete sa posranog Harvarda govore. Srbi su rasisti i shlus, nema tu neki Harvard da nam smatra nekakvim naucnim metodologijama i slicnim sranjima.

Prica dosta davno, negde pocetkom 2000tih, sin od kuma vozio neki kombi kojim su deca romske nacionalnosti kupljan sa kucnih pragova i vodjena u skole, da bi se i tako povecala participacija u odeljenju. (neki EU program ili tako nesto, posle 5og oktobra).

Scene su bile tipa, neki mali debeljan Rom, kad dodje vidi se da je pravo iz kreveta, a nekim danima mama izadje pa kaze joooj Pero mi je bolestan boli me trbuscic.

Kaze kumov sin, ko da mene briga dal malog boli trbuscic, ja sam tu samo da stanem i povezem ga, sta mene briga... (cuje on kako mamam ovog budi, pa on nece da ustane, pa e tu natezu, onda ide deo sa trbuscicem).

Pre 60+ godina moja mama je isla preko planine u skolu pesaka, i zimi, bukvalno preko Tornika koji sad kad je zicara tu ljudi imaju predstavu kako je to izgledalo. Ko u onim memeovima kad se ljudi sprdaju, 10 kilometara uzbrdo po snegu od pola metra kad se ide u skolu, 25 km uzbrdo po snegu od metra kad se vracaju.

Bilo je idi u skolu, da nesto bude od tebe, da se iscupas sa sela koje je bilo strasno pritisnuto 50ih...

16 minutes ago, adam said:

Ne znam ni ja, odrastao sam u komšiluku družeći se sa njima, imam ih i u široj porodici i nikad nisam čuo da su sebe nazivali Romima.

Izjašnjavaju se kao Srbi, iako za sebe kažu "mi, Cigani", ali kada dođe do bilo kakvog zvaničnijeg pitanja, Srbi su. Imam utisak da to da su Romi/Cigani ne doživljavaju kao nacionalnu pripadnost, više kao neku osobinu.

Zato možda i ova tvoja statistika nije baš najtačnija, jer da bi neko ušao u statistiku, prvo treba da se izjasni kao Rom.

2 minutes ago, Snow said:

Romi po šumadijskim selima su pravoslavni i tu žive odavno, nemaju veze sa beogradskim muslimanima ispod mosta, više se orođavaju sa srpskom sirotinjom nego sa njima.

To moja mama kaze to je nas Ciganin, za jednog koji mnogo lici na mog caleta, i znaju se oni da lice jedan na drugog, iz istog su sela, kad ga ponekad nesto pomenu mama se uvek malo smejulji a cale blank face.

A ovi muslimani, Romi, u nasoj opstini su dosli tek posle 99te.

Kosovari kazu, morali su da idu jer su pomagali srpsku vojsku, ne znam kako, al moram da verujem da je bas tako bilo inace sam cetnik sovinista. Dakle ratni zlocinci, otrpaceni kako onaj kaze, drugosrbijanski milfisland, do granice. Mozda ni nisu znali da je na Kosovo stigao jang demokresi, pa su dosli u cetno Srbiju sa stvarima u maramici. Tek to nisu "nasi Cigani".

Ciganin je al najlepši