January 9Jan 9 14 minutes ago, harper lee said:Slovacka ima nenormalan broj neprijavljenih Roma. Zvanicno ih ima oko 70.000 ali su procene da ih u stvari ima preko 450.000 i da predstavljaju oko 10% populacije.Zive tako bez papira?
January 9Jan 9 Gledala sam jednom prilikom neki prilog o romskom naselju u Košicama, nesto Lunjik ili tako nekako se zove, bila je prica da ce to da sređuju i prošire jer je napravljeno kao social housing kompleks ali se toliko prepunilo preko kapaciteta da je nastao problemI prilog taj je pokazivao malo i kako zive tu ljudi, stvarno jezivo
January 9Jan 9 nije to rasizam prema romima što imamo ovde. pre će da je odbojnost prema njihovom načinu života što se generalizuje na osnovu nekih primera koji su očiti. viđao sam kako dođu do kontejnera, onim motkama otkriju neku kesu, izvade je pokupe šta im treba, ostalo ostave onako rasuto. ima i jedna deponija u kojoj žive kod podvožnjaka gde 56 silazi sa magistrale ka labudovom brdu. bila je jedna koja je raščišćena preko puta livnice u rakovici, imam utisak da se obnavlja. kod mene u gepratovoj doselila se romska porodica. za prvi đurđevdan doneli su ovcu i zaklali je u dvorištu. bili smo šokirani no, ono o čemu je već pisano bilo jače od "mrš u pičku materinu cigansku". posle su nastavili dok se nisu odselili.imam utisak da su se pomirili sa načinom na koji žive, sve ono što je zeka napisala da im je način života i da se samo neko svojom voljom izvuče iz toga. to napuštanje škole,rani brakovi , broj dece koji ne mogu da dobiju više o minimuma za preživljavanje............imao sam trojicu roma u ekipi dok sam radio kao monter. barabar smo teglili provodnike po ulicama i preko njiva, podizali stubove. posle su oni bili dole, dodavali mi opremu i alat dok sam bio gore. bili smo svi OK korektni, jedan od njih je dobio stanu u "5 solitera" na banjici. ekipa ga je preselila.mislim da srbi, kao nacija, nisu rasisti. pojedinaca ima svugde, više ili manje, otud ta rang lista. srbi, s druge strane loše kotiraju na listi mrzitelja ali ne po rasnoj nego političkoj, nacionalnoj a i religijskoj osnovi. takav utisak imam i valjda je to zbog ovog ludila u kome živimo. kada se toga rešimo, bićemo bolji.
January 9Jan 9 Srbija se po netoleranciji prema Romima svakako ne izdvaja od okruženja, daleko od toga da smo nekakvi šampioni, zapravo verujem da su i bolje prihvaćeni nego drugde. Čisto anegdotalno, ono što sam imao prilike da čujem od Slovaka i (nešto manje) Čeha kao najnormalniju stvar na svetu me je ostavilo bez teksta. Siguran sam da prosečan Srbin tako nešto ne bi izjavio, a pogotovo ne formulisao na takav način sve i da zaista intimno tako misli.
January 9Jan 9 1 hour ago, đorđe geprat said:viđao sam kako dođu do kontejnera, onim motkama otkriju neku kesu, izvade je pokupe šta im treba, ostalo ostave onako rasuto. Ali to nije njihov način života, suštinski se ne razlikuje od snajke koja puši ispred butika pa zafrljači opušak na pločnik, tinejdžera koji popijenu limenku baci na ulicu, traktoriste/kamiondžije koji šut i stari nameštaj izvrne u šumu, seljaka koji mrtvu svinju baci u obližnji potok ili fabrike koja ispusti otrov u reku. To je naš način života.
January 9Jan 9 škola nije prijatno mesto za romsku decu, svako njihovo dete koje završi školu poštujem do neba.
January 9Jan 9 43 minutes ago, Sara said:škola nije prijatno mesto za romsku decu, svako njihovo dete koje završi školu poštujem do neba.ako im nije prijatno, to je onda zbog odnosa druge dece prema njima. a to bi onda moglo da se nsmatra rasizmom. ali, deca su mala, šta znaju pa se ne obraća pažnja. zeka bi mogla više o tome.
January 9Jan 9 52 minutes ago, JozoMujica said:Ali to nije njihov način života, suštinski se ne razlikuje od snajke koja puši ispred butika pa zafrljači opušak na pločnik, tinejdžera koji popijenu limenku baci na ulicu, traktoriste/kamiondžije koji šut i stari nameštaj izvrne u šumu, seljaka koji mrtvu svinju baci u obližnji potok ili fabrike koja ispusti otrov u reku.To je naš način života.teoretski, može da bude isto. no ovde ne pričamo o bahatim tinedžerima koji, pošto su zavrljačili limenku, uđu u bus stave nogu na sedište preko puta i slušalice na uši.. pisao sam o onome što upada u oči pa izaziva odbojnost prema romskoj populaciji. više nego što noga na sedištu i nejebavanje da se ustupi mesto staroj osobi izaziva odbojnost prema tinejdžerima kao takvima.
January 9Jan 9 deca su surova prema zubatima, nosatima, ćoravima, jednom rečju prema svemu što se ne uklapa, siromašni uvek najebu, a mali romi su obično najsiromašniji u razredu i nemaju roditelje koji mogu da ih zaštite. Nastavnike uglavnom boli briga za njih, završe u zadnjoj klupi, a ako se ne pojave u školi 1problem manje. Bar je tako bilo kad sam ja išla u školu, sumnjam da se situacija popravila.
January 9Jan 9 Možda nismo rasističko društvo po svim tačkama definicije, u poređenju sa drugim mnogo gorim društvima verujem da jesmo bedni amateri kad je razisam u pitanju, ima smisla kada se kaže da su više u pitanju "predrasude nastale na sterotipovima" nego pravi rasizam...Međutim, imam utisak da smo u suštini veoma ksenofobno društvo, bez imalo volje da se razumeju i prihvate ljudi različiti od "nas". Sa tim se srećem na svakom koraku.A odatlo do otvorenog rasizma je kratak put. Možda zato (olako?) dolazimo do kvalifikacija da je naše društvo rasističko.
January 9Jan 9 Kako je prestao da se slavi Đurđevdana na Vrelima Ribničkim. Kao na dugme. Reka hodža od danas slavite Bajram, Ederlezi nije vaš praznik.A možda da hodža naredi da đeca u školu krenu, umjesto raznih inkluzija, kombija da ih voze i sličnih qratza palaca?Oće ka u prkno, pa da postane nevažan kod obrazovanih.https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/603078/nema-vise-pjesme-i-igre-za-djurdjevdan
January 10Jan 10 8 hours ago, milfisland said:Kako je prestao da se slavi Đurđevdana na Vrelima Ribničkim. Kao na dugme. Reka hodža od danas slavite Bajram, Ederlezi nije vaš praznik.A možda da hodža naredi da đeca u školu krenu, umjesto raznih inkluzija, kombija da ih voze i sličnih qratza palaca?Oće ka u prkno, pa da postane nevažan kod obrazovanih.https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/603078/nema-vise-pjesme-i-igre-za-djurdjevdanA ako su pravoslavci?Ederlezi Romi slave bez obzira koje su vere.
January 10Jan 10 15 hours ago, Halvard said:Srbija se po netoleranciji prema Romima svakako ne izdvaja od okruženja, daleko od toga da smo nekakvi šampioni, zapravo verujem da su i bolje prihvaćeni nego drugde. Čisto anegdotalno, ono što sam imao prilike da čujem od Slovaka i (nešto manje) Čeha kao najnormalniju stvar na svetu me je ostavilo bez teksta. Siguran sam da prosečan Srbin tako nešto ne bi izjavio, a pogotovo ne formulisao na takav način sve i da zaista intimno tako misli.Ja sam to pokusavala da kazem, ono sto ti najopustenije ispricaju Cesi i to regularan sloj je nesto sto u Srbji nije prihvatljiv nacin da prica, ako neko i misli.A sad mozda kad bi Rome pito nije im nista bolje u Srbiji nego u Ceskoj, to ne znam.
January 10Jan 10 On 8. 1. 2026. at 16:43, Sara said:Što sam starija, sve više sam uverena da je siromaštvo krivo za sveJa i dalje držim da je obrazovanje ključ svega. Živim u kraju gde Romi čine pojedinačno najveću nesrpsku etničku zajednicu. Odlično integrisani, deo zajednice, normalno svakodnevno funkcionisanje do mere da se u svakodnevnom žargonu uredno koriste romske reči u zajebanciji itd. Ali ostaje problem u činjenici da u većini ili ne idu u školu, ili je jako mladi napuštaju, takođe pod uticajem sredine rano stupajući u bračnu zajednicu i rađajući decu bez obezbeđenja adekvatnih materijalnih uslova za to. I onda kreću da se nižu problemi...