January 8Jan 8 1 minute ago, Roger Sanchez said:Isto vrijedi i za Hrvatsku. U Zagrebu je sada svakodnevica vidjeti Sikha (dakle smeđecrn + turban) u trgovačkom centru, šetalištu, tramvaju. Prije samo par godina prosječan Hrvat nije znao da nešto što se zove Sikh postoji.Bogami, dosta kukaju Hrvati na X na imigrante ili mi to dolazi ko zna zasto na pregled.Ono, dosta me i blokira kad im napisem da su Za namaste spremni.
January 8Jan 8 Meni je bilo gadno u skolama, prebacivanje dece iz razreda u razred jer ovde su 3 Roma, a u drugom odelenju 1. Zasto ih tamo ima cak 6, rasporedite malo bolje ili ih sve u 1 razred. Tetkica 1 mi se zalila sve sapucuci, ne smes nista da im kazes, znaju svoja prava, da izgubim posao... I tako. Dosta je to individualno, sto neko rece, razlicito je kad svakodnevno sreces "drugacije" delis zivotni i radni prostor, od neke filozofske rasprave.Imam utisak da su kod nas bar zakoni prilicno korektni po tom pitanju. Sto je za pohvalu. I to dugi niz decenija.
January 8Jan 8 Just now, Lord Protector said:Srbi su gori od svih, zato nema rasizma. Mi teramo druge narode da priznaju da su oni ustvari Srbi, a ne niza rasa, jer to i jeste najniza rasa pa ni nema gore...Ali jebote, ne smes da se iznenadis da neko decenijama radi ovakve horore, jer si Srbin, i jer su te preci pravili ratne zlocine u ratu. Ajmo dalje.
January 8Jan 8 5 minutes ago, radnik said:Meni je bilo gadno u skolama, prebacivanje dece iz razreda u razred jer ovde su 3 Roma, a u drugom odelenju 1. Zasto ih tamo ima cak 6, rasporedite malo bolje ili ih sve u 1 razred. Tetkica 1 mi se zalila sve sapucuci, ne smes nista da im kazes, znaju svoja prava, da izgubim posao... I tako. Dosta je to individualno, sto neko rece, razlicito je kad svakodnevno sreces "drugacije" delis zivotni i radni prostor, od neke filozofske rasprave.Imam utisak da su kod nas bar zakoni prilicno korektni po tom pitanju. Sto je za pohvalu. I to dugi niz decenija.Kad sam ja isla u skolu imali smo nesto Roma i naravno da nije bilo ovakvih ideja. Ali sad je sve otislo u tri lepe pa tako i ovo...
January 8Jan 8 Popular Post 2 minutes ago, Sammael said:Srbi su, između ostalog, manji rasisti jer u Srbiji prosto nije do sada bilo mnogo rasnog diverziteta.To je samo jedan od razloga i to ne narocito bitan, zapravo je skoro nebitan. Vecina centralnoevropskih nacija (Madjarska, Ceska, Slovacka, Poljska) nije imala nista veci rasni diverzitet od nas pa jako lose stoje na tim istim listama.Ovo sto govoris o pojedinacnom odnosu prema migrantima je zajednicko svima i spada u predrasude nastale na sterotipovima, nisu rasizam sam po sebi. Rasizam je kodifikovana ideologija, predrasude nikada nece dobaciti do rasizma ukoliko ne postoji institucionalni okvir koji ce ga uciniti legitimnim. Tu je Srbija u prednosti jer sticajem istorijskih okolnosti drzava nikada nije legalizovala rasizam i ucinila ga prihvatljivim socijalnim oblikom ponasanja. Naprotiv, mi smo svoj prvi ustav morali da menjamo posle 50 dana od stupanja na snagu zbog cuvenog clana 111. jer su nam tri evropske imperije sinhronizovano zapretile da ce nam ukinuti drzavnost/autonomiju ukoliko taj clan ne izbacimo iz ustava. Na to se nadovezalo ono o cemu Gandalf govori, komunisticki inzenjering koji je insistirao na jednakosti (bratstvo & jedinstvo) iz svojih unutrasnjo i spoljnjopolitickih interesa. Iz tog razloga Srbi uglavnom ne kapiraju rasizam, znaju sta znaci ali ne kapiraju inherentnu vezu izmedju rase i socijalnog statusa koja je karakteristicna za institucionalni rasizam.Cesto na predavanjima o ovoj temi koristim licnu anegdotu iz mog zivota. Kad sam bio klinac cesto me je cuvala kevina koleginica Romkinja koja je bila cistacica u firmi pa je radila van radnog vremena ostalih zaposlenih i to joj je bio kao drugi posao. Ja sam tu zenu naprosto obozavao. U jednom trenutku, mnogo meseci nakon sto smo uspostavili tu vezu napravio sam neko sranje koje deca prave i keva da mi zapreti bupne jedan od uobicajenih stereotipa tipa "ako ne budes dobar doci ce Ciganka da te odvede". Secam se da mi je to kao klincu stvorilo kurclus u glavi jer nikako nisam mogao da shvatim zasto bih strahovao od toga da ce da me ukrade zena koja me zapravo cuva preko dana i to zena kojoj je ta ista moja majka dala poverenje da me cuva. Eto, to ti je in a nutshell razlika izmedju stereotipa i rasizma.
January 8Jan 8 Author 1 minute ago, harper lee said:To je samo jedan od razloga i to ne narocito bitan, zapravo je skoro nebitan. Vecina centralnoevropskih nacija (Madjarska, Ceska, Slovacka, Poljska) nije imala nista veci rasni diverzitet od nas pa jako lose stoje na tim istim listama.Hm, pun Prag Vijetnamaca koji su pobegli od rata onomad, ne znam kako se to uklapa. Mađarska i Poljska su mi jasne, Slovačku ne kontam.
January 8Jan 8 9 minutes ago, Sammael said:Hm, pun Prag Vijetnamaca koji su pobegli od rata onomad, ne znam kako se to uklapa. Mađarska i Poljska su mi jasne, Slovačku ne kontam.Imaju najvecu romsku populaciju u odnosu na ukupnu populaciju.
January 8Jan 8 6 minutes ago, harper lee said:Cesto na predavanjima o ovoj temi koristim licnu anegdotu iz mog zivota. Kad sam bio klinac cesto me je cuvala kevina koleginica Romkinja koja je bila cistacica u firmi pa je radila van radnog vremena ostalih zaposlenih i to joj je bio kao drugi posao. Ja sam tu zenu naprosto obozavao. U jednom trenutku, mnogo meseci nakon sto smo uspostavili tu vezu napravio sam neko sranje koje deca prave i keva da mi zapreti bupne jedan od uobicajenih stereotipa tipa "ako ne budes dobar doci ce Ciganka da te odvede". Secam se da mi je to kao klincu stvorilo kurclus u glavi jer nikako nisam mogao da shvatim zasto bih strahovao od toga da ce da me ukrade zena koja me zapravo cuva preko dana i to zena kojoj je ta ista moja majka dala poverenje da me cuva. Eto, to ti je in a nutshell razlika izmedju stereotipa i rasizma.Vecinu nas su tako plasili. Sta ti je deciji mozak, udje to u glavu.Ostajao sam kao mali sam u kuci zakljucan, roditelji na poslu. Gledam kroz prozor i ide ulicom Ciganka sa detom, ulazi u zgrade/ulaze redom. Krece lagana panika i kad je krenula ka mom ulazu, ja se sakrijem ispod kreveta u spavacoj. Ne disem, a srce lupa kao ludo. Samo njega cujem. Zvoni jednom, drugi put i odlazi. Vecnost. Nikad necu zaboraviti taj iracionalni strah i to lupanje srca pod krevetom.Pazite sta pricate pred decom. Edited January 8Jan 8 by radnik
January 8Jan 8 Popular Post Imam puno empatije za Rome, nije njima lako.Najveći blam mi je bio kad je umro deda moje drugarice Romkinje, inače lekar koji je potekao iz obrenovačke ciganmale. Elem, na sahrani je moj muž bar 5 puta izgovorio "otkud ovoliki cigani na sahrani?"Do tad je celu porodicu znao 10godina a nije provalio da su Romi. Što sam starija, sve više sam uverena da je siromaštvo krivo za sve
January 8Jan 8 19 minutes ago, Sara said:Imam puno empatije za Rome, nije njima lako.Najveći blam mi je bio kad je umro deda moje drugarice Romkinje, inače lekar koji je potekao iz obrenovačke ciganmale. Elem, na sahrani je moj muž bar 5 puta izgovorio "otkud ovoliki cigani na sahrani?"Do tad je celu porodicu znao 10godina a nije provalio da su Romi.Što sam starija, sve više sam uverena da je siromaštvo krivo za sveTeslin zivotni projekat je bio da koristeci planetu kao izvor energije i atmosferu kao provodnik stvori cistu energiju koje bi bile toliko da bi potpuno obesmislila upotrebu konvencionalnih resursa za stvaranje energije, samim tim i njenu cenu na trzistu, a istovremeno je radio na njenom bezicnom prenosu koje bi tu energiju ucinio dostupnim za sve. Verovao je da ce time iskoreniti siromastvo i ratove oko resursa, dve stvari koje je smatrao glavnim razlozima globalnih sukoba.Sad, ne znam zasto mi je to palo na pamet bas na ovom topiku.
January 8Jan 8 Pročitah da je Crna Gora negdje visoko rangirana kao zemlja sa niskim nivoom rasizma.Vidjeh prošle godine paljenje turskih kola i lokala, vidjeh neke momke u crnom koji defilovaše sa bakljama u kolonama i vikaše "Turci napolje", "Ubij Turčina" i slične plemenite povike. A policija šetala pored njih, valjda da im se što ne desi.A zamislite da u Beograd živi recimo 60.000 Turaka, i da je od njih recimo 50.000 živi na u jednom dijelu grada. (proporcionalno stanovištvu PG)Sa svojim radnjama, restorianima, jezikom... Kao što je bilo u Podgorici prije njihovog protjerivanja par mjeseci unazad.Da li bi bilo rasizma?Tako da ne mislimo da smo cvećke. Rasizma nema jer nije bilo drugih rasa. Usput koliko je bila čitava spomen ploča za onoga romskog dječaka što je ubijen. Dva i po mjeseca?Telegraf.rsSkandal u Beogradu: Oskrnavljena spomen-tabla ubijenom de...Spomen-ploča posvećena Dušanu Jovanoviću, romskom dečaku koji je krvnički ubijen 2005. godine u Beogradu, danas je oskrnavljena na Slaviji.Radio Slobodna EvropaU Beogradu postavljeno spomen obeležje ubijenom romskom d...Spomen obeležje dečaku romske nacionalnosti Dušanu Jovanoviću, koji je bio žrtva rasno motivisanog ubistva u Beogradu pre tačno 28 godina, postavljen je 18. oktobra u parku na beogradskom Trgu Slavija
January 8Jan 8 1 minute ago, milfisland said:Pročitah da je Crna Gora negdje visoko rangirana kao zemlja sa niskim nivoom rasizma.Vidjeh prošle godine paljenje turskih kola i lokala, vidjeh neke momke u crnom koji defilovaše sa bakljama u kolonama i vikaše "Turci napolje", "Ubij Turčina" i slične plemenite povike. A policija šetala pored njih, valjda da im se što ne desi.A zamislite da u Beograd živi recimo 60.000 Turaka, i da je od njih recimo 50.000 živi na u jednom dijelu grada. (proporcionalno stanovištvu PG)Sa svojim radnjama, restorianima, jezikom... Kao što je bilo u Podgorici prije njihovog protjerivanja par mjeseci unazad.Da li bi bilo rasizma?Tako da ne mislimo da smo cvećke. Rasizma nema jer nije bilo drugih rasa.Usput koliko je bila čitava spomen ploča za onoga romskog dječaka što je ubijen. Dva i po mjeseca?Telegraf.rsSkandal u Beogradu: Oskrnavljena spomen-tabla ubijenom de...Spomen-ploča posvećena Dušanu Jovanoviću, romskom dečaku koji je krvnički ubijen 2005. godine u Beogradu, danas je oskrnavljena na Slaviji.Radio Slobodna EvropaU Beogradu postavljeno spomen obeležje ubijenom romskom d...Spomen obeležje dečaku romske nacionalnosti Dušanu Jovanoviću, koji je bio žrtva rasno motivisanog ubistva u Beogradu pre tačno 28 godina, postavljen je 18. oktobra u parku na beogradskom Trgu SlavijaNismo cvecke nego smo cvecke komparativno sa razvijenim demokratskim nacijama po ovim merenjima. Velika razlika. Sliku tog deteta verovatno su unistili ovi iz srpske fasisticke stranke krimosi koje drzava placa da nas terorisu, i koje su na vlast doveli ovi pahuljasti drugosrbijanci sa svojim kenjanjem o belim listicima, direkt glasanju za tomislava Nikollica, pa kad ni to nije bilo dovoljno onda je i G17+ prodao, i tako konacno dobismo i mi Srbi posle istocne posasti komunista i ovu zapadnoevropsku foru fasiste.Mi cetnici foruma govorili smo drugosrbijancima foruma da se ne zajebavaju, kapiram da je efekat bio nula, jer nece cetnik popovati drugosrbijancu.Tako.Tvoja drzava se dugo borila protiv Turaka, jedva izborila, i to nije bilo tako bas pradavno pa ne znam kolkko bbih Turke bas podvodila pod pricu o opstem rasizmu, mozda jeste mozda je nesto drugo tu vise u pitanju.
January 8Jan 8 11 minutes ago, Mel said:Nismo cvecke nego smo cvecke komparativno sa razvijenim demokratskim nacijama po ovim merenjima. Velika razlika.Naravno da nismo cvecke, neka probaju da reklamiraju slicne ankete na temu nivoa nacionalizma pa ces da vidis gde smo. Ljudi kao sto je ovaj milfisland trpaju sve te izme u jedan isti kos zbog svojih predrasuda, u njegovom slucaju prema Srbima, pa ih zulja ta cinjenica koju smatraju nerealnom, da su Srbi u vrhu evropskih nacija po niskom stepenu rasizma. U stvari je prilicno jednostavno, istorijske, geopoliticke i neke druge sitnije okolnosti predisponiraju razlicite narode za razlicite oblike ispoljavanja animoziteta prema drugima. U Srbiji dominira agresivni nacionalizam jer je nasa bliza istorija opterecena borbom za nacionalnu emancipaciju i zivot u slozenoj nacionalnoj zajednici. Isto vazi i za ove manje narode (manje po velicini, da se opet neko ne upeca) koji nas okruzuju. Rasizam je omiljena igracka pretezno kolonijalnih drustava. Edited January 8Jan 8 by harper lee
January 8Jan 8 1 minute ago, harper lee said:Naravno da nismo cvecke, neka probaju da reklamiraju slicne ankete na temu bivoa nacionalizma pa ces da vidis gde smo. Ljudi kao sto je ovaj milfisland trpaju sve te izme u jedan isti kos zbog svojih predrasuda, u njegovom slucaju prema Srbima, pa ih zulja ta cinjenica koju smatraju nerealnom, da su Srbi u vrhu evropskih nacija po niskom stepenu rasizma. U stvari je prilicno jednostavno, istorijske, geopoliticke i neke druge sitnije okolnosti predisponiraju razlicite narode za razlicite oblike ispoljavanja animoziteta prema drugima. U Srbiji dominira agresivni nacionalizam jer je nasa bliza istorija opterecena borbom za nacionalnu emancipaciju i zivot u slozenoj nacionalnoj zajednici. Istro vazi i za ove manje narode (manje po velicini, da se opet neko ne upeca) koji nas okruzuju. Rasizam je omiljena igracka pretezno kolonijalnih drustava.Sta su neki pokazatelji za agresivni nacionalizam vs rasizma po tim anketama?