Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odnos Srba prema Romima

Featured Replies

2 minutes ago, harper lee said:

Naravno da nismo cvecke, neka probaju da reklamiraju slicne ankete na temu bivoa nacionalizma pa ces da vidis gde smo. Ljudi kao sto je ovaj milfisland trpaju sve te izme u jedan isti kos zbog svojih predrasuda, u njegovom slucaju prema Srbima, pa ih zulja ta cinjenica koju smatraju nerealnom, da su Srbi u vrhu evropskih nacija po niskom stepenu rasizma. U stvari je prilicno jednostavno, istorijske, geopoliticke i neke druge sitnije okolnosti predisponiraju razlicite narode za razlicite oblike ispoljavanja animoziteta prema drugima. U Srbiji dominira agresivni nacionalizam jer je nasa bliza istorija opterecena borbom za nacionalnu emancipaciju i zivot u slozenoj nacionalnoj zajednici. Isto vazi i za ove manje narode (manje po velicini, da se opet neko ne upeca) koji nas okruzuju. Rasizam je omiljena igracka pretezno kolonijalnih drustava.

Ja Srbe pominja nisam, no Crnu Goru koja isto tu slovi sa niskim nivoom rasizma.

A pokazali se prije par mjeseci kako "nisu rasisti".

I zamisli dio Bograda sa nekih 50.000 Turaka. E pa tako je, srazmjerno broju stanovnika bilo u Podgorici prije nego su oćerali Turke i država uvela viza državljanima Turske jer je jedan državljanin Azerbejdžana (LOL) ubo nekog lika od četvorice lokalaca sa Zabjela koji su se zalećeli da ga rekreativno biju.

E pa zamisli druže da imaš kvart u Beograd gdje živi 50.000 Turaka koji pričaju svojim jezikom, imaju svoje radnje, svoje kafane, gdje je fešta svaki vikend kad igraju Galata i Fener.

Koliko bi to trajalo s mirom? Procijeni sam.

A mi smo svi "nerasisti" dok se ne osjećamo ugroženim.

Prije nego su očerali Turke iz Podgorice bile su priče po mrežama "kradu đecu u šoping molove", suludi Medojević i razni likovi pisali o "neootomanizaciji Balkana", a prenosili "mainstream" mediji, pričalo se "kako nam bezobrazno gledaju žene".

I završilo se paljenjem kola i lokala i ćeranjem dotičnih.

Tako da nisam baš siguran da se ne bi pržili na rasizam da neka druga rasa dobaci do nekog značajnijeg broja.

Edit: prebacite i ovo na privremeni topic.

Edited by milfisland

• Midžeta changed the title to Odnos Srba prema Romima
  • Replies 98
  • Views 3.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• harper lee
    harper lee

To je samo jedan od razloga i to ne narocito bitan, zapravo je skoro nebitan. Vecina centralnoevropskih nacija (Madjarska, Ceska, Slovacka, Poljska) nije imala nista veci rasni diverzitet od nas pa ja

• harper lee
    harper lee

Ja sam juce odsekao saku migrantu iz Pakistana koji mi je prekasno doneo hranu, nije mogao da nadje adresu jer ga je drkao GPS. Dok sam mu odsecao saku prijateljski sam ga savetovao da ubuduce nauci s

• Ratamahatta
    Ratamahatta

Bila je vrhunska fora sad pre par godina kod mene u selu... Gomila ovih novih migranata (Sirija, Banglades, Pakistan, Jordan, itd.) usla u kinesku robnu kucu i uhvate ih kako kradu naocare. I kad su p

2 hours ago, milfisland said:

Ja Srbe pominja nisam, no Crnu Goru koja isto tu slovi sa niskim nivoom rasizma.

A pokazali se prije par mjeseci kako "nisu rasisti".

I zamisli dio Bograda sa nekih 50.000 Turaka. E pa tako je, srazmjerno broju stanovnika bilo u Podgorici prije nego su oćerali Turke i država uvela viza državljanima Turske jer je jedan državljanin Azerbejdžana (LOL) ubo nekog lika od četvorice lokalaca sa Zabjela koji su se zalećeli da ga rekreativno biju.

E pa zamisli druže da imaš kvart u Beograd gdje živi 50.000 Turaka koji pričaju svojim jezikom, imaju svoje radnje, svoje kafane, gdje je fešta svaki vikend kad igraju Galata i Fener.

Koliko bi to trajalo s mirom? Procijeni sam.

A mi smo svi "nerasisti" dok se ne osjećamo ugroženim.

Prije nego su očerali Turke iz Podgorice bile su priče po mrežama "kradu đecu u šoping molove", suludi Medojević i razni likovi pisali o "neootomanizaciji Balkana", a prenosili "mainstream" mediji, pričalo se "kako nam bezobrazno gledaju žene".

I završilo se paljenjem kola i lokala i ćeranjem dotičnih.

Tako da nisam baš siguran da se ne bi pržili na rasizam da neka druga rasa dobaci do nekog značajnijeg broja.

Edit: prebacite i ovo na privremeni topic.

Druze, to o cemu pises nema veze sa rasizmom. Nema smisla da pokusavas da ucestvujes u raspravi a da osnovne pojmove ne razlikujes. U Beogradu zivi 50.000 Crnogoraca i svakakve stvari sam slusao na njihov racun pa to ne znaci da su Srbi rasisti prema Crnogorcima od kojih ne znaju ni po cemu se razlikuju i da li se razlikuju uopste. Isto vazi i za proterane Srbe sa Kosova ili Hrvatske. Nije svaki animozitet na svetu rasni.

Pravi test rasizma ce biti ova tona azijskih imigranata koji su dosli da zive i rade u Srbiji.

10 minutes ago, harper lee said:

Druze, to o cemu pises nema veze sa rasizmom. Nema smisla da pokusavas da ucestvujes u raspravi a da osnovne pojmove ne razlikujes. U Beogradu zivi 50.000 Crnogoraca i svakakve stvari sam slusao na njihov racun pa to ne znaci da su Srbi rasisti prema Crnogorcima od kojih ne znaju ni po cemu se razlikuju i da li se razlikuju uopste. Isto vazi i za proterane Srbe sa Kosova ili Hrvatske. Nije svaki animozitet na svetu rasni.

Pa sad, moj klinac se sav zaprepastio kad sam nesto komentarisala da je i on malo Crnogorac (po ocu), posle sam ukapirala da misli da mu kazem da je crnac, predmetna baba je krenula da naglasava da su oni Srbi, moj pokusaj da ga rasno profilisem propao totalno. Pricali smo naravno o letovanju i kako on voli da ide u Budvu.

10 hours ago, Sammael said:

Videćemo za 10tak godina, predviđam da neće biti baš slatko.

Posetite Ledine i popričajte sa Srbima....

14 minutes ago, Shan Jan said:

Pravi test rasizma ce biti ova tona azijskih imigranata koji su dosli da zive i rade u Srbiji.

Već jeste.

Meneme zanima da li gajbu na Ledinama prodavati odmah ili kasnije, to mi je jedina nekretnina...

21 minutes ago, Shan Jan said:

Bila je vrhunska fora sad pre par godina kod mene u selu... Gomila ovih novih migranata (Sirija, Banglades, Pakistan, Jordan, itd.) usla u kinesku robnu kucu i uhvate ih kako kradu naocare. I kad su panduri dosli gazda Kinez prso i kaze 'dosli ovi migranti ovde nas da zajebavaju fur'

15 minutes ago, Shan Jan said:

Ponovicu, to je parametar koji nije previse bitan, citave zajednice ljudi ne menjaju stavove tek tako. Stalno pravite istu gresku mesanjem predrasuda i rasizma. Naravno da ce nivo predrasuda prema migrantima iz Azije znacajno porasti sto ih vise bude pristizalo ali da bi zajednica postala inherentno rasisticka za to je potrebno mnogo, mnogo duze vreme. Po tom kriterijumu koji zastupate dovoljno je da ti isti migranti odu pa da opet veselo ne budemo rasisti preko noci. Ti isti ljudi koji bogorade zbog "kosookih koji su se svuda rasirili" verovatno u nekim drugim razgovorima ispaljuju gomilu predrasuda o radnim i vrednim Japancima i dive im se do imbecilnosti. Rasne predrasude nisu isto sto i rasizam, ovo drugo je ideologija. Rasne predrasude ne moraju nuzno biti negativne.

29 minutes ago, Svemir Zeka said:

Meneme zanima da li gajbu na Ledinama prodavati odmah ili kasnije, to mi je jedina nekretnina...

Ja bih prodavao odma, sad su nenormalne cene i po tim manje pozeljnim naseljima. Doduse to sam mislio i kad su bile manje, sam bog zna dokle ce da rastu... think

11 hours ago, Sammael said:

Bilo je i ubistava koja možda nisu bila direktno rasno motivisana ali jesu potpomognuta time što ubijeni nije bio "naš" nego Kinez.

nikad nisam čuo za tako nešto.

što se odnosa prema Romima i generalno jednakosti tiče, meni su moji roditelji održali samo jednu lekciju u prvom razredu osnovne škole, kad je trebalo da pozovem drugove na rođenadn kod kuće (standarni otvoreni sendviči i crni i žuti sok).

-Pozvaćeš sve drugove iz odeljenja.

-Ali ja se ni ne družim sa svima.

-Nema veze, pozvaćeš sve. Ende.

Došlo jedno romsko dete na sveopšte oduševljenje pristunih uz povike "stigo Rahman" što moj ćale uvek rado citira.

ruku na srce, Rahman je bio iz dobrostojeće porodice, gde su bili i gastarbajteri tako da ne znam da li se računa.

4 hours ago, harper lee said:

Da znam nikome nisu goreli lokali i kola u Beograd zato što je Crnogorac. Crnogoraca u cijelu Srbiju po popisu nema 50K.

Sa Turcima u CG je rasni animozitet. Drugi jezik, druga vjera, čak i druga boja kože i izgled.

Ako to nije rasizam, onda ne znam što je.

Kd smo kod Roma, negdje početkom 2000-tih silovana je jedna djevojčica od strane dva maloljetna Roma u Danilovgradu, što nikad nije dobilo sudski epilog.

Ali je imalo epilog što su istog dana Danilovgrađani zapalili cijelo romsko naselje i protjerali dotične Rome. Policija je samo gledala. Al dobro, nisu ih poubijali.

Na kraju su u Strazburu, pošto ih je država svuda i na svaki način odjebala, dobili višemilionsku odštetu.

Ništa rasizam? Nema to veze sa rasizmom.

Vratimo se Turcima. Kad se skupi 200 zabjelskih navodnih navijača i derinjaju se "Ubij Turčina" i vlada posle sat vremena na Viber sjednici ukine vize Turcima. A među klošare dođe ministar unutrašnjih poslova.

I uhapse random Turke i stave ih u pritvor, pa posle na žalbe advokata ustanove video nadzorom da su u to doba bili doma.

Ili kad policija izbaci i postroji ispred zgrade 30 radnom Turaka sa rukama na zid i to slikaju pa šeruje na profilu Boris Bogdanović poslanik partije koja drži MUP i hvali revnost policije. Neko je kasnije rekao splačini da to obriše.

Ništa to nije rasizam.

Slučajno targetirani sve neki tamnoputiji muhamedanci...

3 hours ago, garcia said:

Došlo jedno romsko dete na sveopšte oduševljenje pristunih uz povike "stigo Rahman" što moj ćale uvek rado citira.

ruku na srce, Rahman je bio iz dobrostojeće porodice, gde su bili i gastarbajteri tako da ne znam da li se računa.

Što nas vodi na