January 8Jan 8 1 minute ago, Shan Jan said:Nego da bude jasno, ne tvrdim ja da smo mi bolji od Zapadnjaka, samo, kao sto rekose ljudi, idu mi na q Zapadnjaci koji iskreno misle da su oni bolji od ostatka sveta i da je to nesto posebno njihovo, nepromenjivo.I meni, veruj mi. Ali to je Kalimero sindrom - vidimo nepravdu, kukamo, a ništa ne radimo da slične nepravde koje jesu u našoj moći rešimo.Kakav je odnos prema Romima u Srbiji, npr. Kakav je odnos prema migrantima. Kakav je odnos prema dostavljačima hrane iz raznih -stana?Hrvati su tu još gori, al ne bih baš da se s tim nivoom šovinizma poredim.
January 8Jan 8 Sto se tice dostavljaca iz raznih stana - mnogo su pristojniji od ovih nasih, samo ih jebucka sporazumevanje.
January 8Jan 8 33 minutes ago, Sammael said:I meni, veruj mi. Ali to je Kalimero sindrom - vidimo nepravdu, kukamo, a ništa ne radimo da slične nepravde koje jesu u našoj moći rešimo.Kakav je odnos prema Romima u Srbiji, npr. Kakav je odnos prema migrantima. Kakav je odnos prema dostavljačima hrane iz raznih -stana?Hrvati su tu još gori, al ne bih baš da se s tim nivoom šovinizma poredim.Pa da, to je ono cuveno, Srbi su najmanje rasisticki narod u Evropi jer se nisu setili da ih pitaju sta misle o Romima
January 8Jan 8 Popular Post 35 minutes ago, Sammael said:I meni, veruj mi. Ali to je Kalimero sindrom - vidimo nepravdu, kukamo, a ništa ne radimo da slične nepravde koje jesu u našoj moći rešimo.Kakav je odnos prema Romima u Srbiji, npr. Kakav je odnos prema migrantima. Kakav je odnos prema dostavljačima hrane iz raznih -stana?Hrvati su tu još gori, al ne bih baš da se s tim nivoom šovinizma poredim.Ja sam juce odsekao saku migrantu iz Pakistana koji mi je prekasno doneo hranu, nije mogao da nadje adresu jer ga je drkao GPS. Dok sam mu odsecao saku prijateljski sam ga savetovao da ubuduce nauci srpski jezik kao i sav normalan svet dok ima drugu saku, da ne bi ostao i bez nje.Napisao si u jednom od prethodnih postova da mi nismo radili ono sto su radili Belgijanci jer nismo bili u mogucnosti. To ne znamo. Ono sto znamo je da su Belgijanci bili u mogucnosti da ne rade to sto su radili pa su radili svejedno. Istina je da ljudski DNK ne menja rubrika "nacionalnost" u pasosu i da bi svi radili sve i niko nista nevezano za to sta pise u toj rubrici, uglavnom zahvaljujuci faktorima koji nemaju previse veze sa licnim ili kolektivnim moralom. Istina je takodje da u istinu iz prethodne recenice u najvecoj meri ne veruju upravo oni cije ponasanje pokusavamo da relativizujemo opstim mestima o tome kako bi i drugi to radili ali nisu bili u mogucnosti. I njihovi advokati koji bi prvi nadigli zestoku dreku kad bi neko napisao, na primer, "i oni bi okruzili Sarajevo i okrutno ga bombardovali da su bili u mogucnosti a i jesu kad su bili u mogucnosti, samo neke druge gradove".Ovde se ne radi o tome ko bi sta radio jer su svi sve vec radili, radi se o laznoj percepciji razlicitih nivoa civilizovanosti koja nam se podmece od kulturnog, medijskog i politickog mejnstrima zajednica koje su do pre jedva pedesetak godina pravile nezamislive zlocine ne zato sto su bili u mogucnosti vec zato sto su duboko verovali i veruju u sopstvenu rasnu posebnost i superiornost. Te njihove zablude i stvari u koje pokusavaju da ubede sami sebe nemaju previse veze sa nama osim kad nam se obijaju o glavu, to je takodje istina, oni sami ce platiti najveci ceh tih zabluda kao sto svako uvek sam plati najveci ceh svojih zabluda, ali kad se drugima (u ovom slucaju nama) obiju o glavu ne vidim zasto bismo se ustrucavali da im se poseremo po glavi kad mecka zakuca i na njihova vrata. To je normalna ljudska reakcija kad vidis lazova koji je konacno dolijao zbog svojih lazi.Onde gde postoji razlika i zbog cega sam uveren da Srbima nikada ne bi palo na pamet da deci odsecaju ruke jer nisu ispunili radnu normu je sto najvece ljudske svinjarije koje su ucinjene kroz istoriju proizlaze iz sumanutog uverenja nekih ljudi da su oni bolji od nekih drugih ljudi zato sto slucajno pripadaju nekoj zajednici, muskoj, beloj, nacionalnoj, religijskoj, politickoj ili nekoj drugoj i da oni zbog toga imaju bozansko pravo da rade sta hoce drugima. Iz razloga istorijskih okolnosti u Srbiji nikada nece zavladati vecinsko uverenje da su Srbi bolji narod od drugih naroda i budalesanja o "Srbima narodu najstarijem", vincanskom nasledju i "srpskom sanskritu" uvek ce za ogromnu vecinu biti predmet sprdnje (slicno vazi i za Hrvate i njihova baljezganja o tisucljetnjoj kulturi, mada su oni u jednom momentu bili u vecoj opasnosti). Da bi ta budalesanja postala nesto vise od predmeta sprdnje neophodan je socijalni inzenjering koji bi ih unapredio u opstenacionalni stav, inzenjering koji se u Srbiji, na srecu, nikada nije dogodio. Na zalost, na zapadu jeste zahvaljujuci kombinaciji religijske iskljucivosti i tehnoloskog napretka (i tu bih ja pomenuo Vebera ali ga ne pominjem otkad ga je Vucic "uprljao").Krace receno, mi svi jesmo isti ali neki misle da nismo i zato sto misle da nismo treba ih stalno polivati govnima pre nego sto pocnu da prave stetu zbog tog misljenja. Edited January 8Jan 8 by harper lee
January 8Jan 8 Author 12 minutes ago, harper lee said:"i oni bi okruzili Sarajevo i okrutno ga bombardovali da su bili u mogucnosti a i jesu kad su bili u mogucnosti, samo neke druge gradove".Danski kralj je potapao brodove koji bi pokušali da plove blizu Švedske i tako izbegnu plaćanje poreza Danskoj, ima još tih topova izloženih u Helsingoru (Elsinor, ko preferira Šekspira). Domet preko celog moreuza. Nisam to izmislio, danski vodič nam je pričao o tome. Ne stide se toga, valjda zbog istorijske distance.
January 8Jan 8 53 minutes ago, Shan Jan said:Pa da, to je ono cuveno, Srbi su najmanje rasisticki narod u Evropi jer se nisu setili da ih pitaju sta misle o Romima Razgovor koji sam slusala pre dosta godina u drustvu nekoliko najobrazovanijih Ceha i inace finih ljudi o (njihovim) Romima, ja u Srbiji nikad nisam cula. Da se druzim sa nekim najgorim treshom mozda bih onda, ali u analognom sloju ljudi ovde kao tamo takva prica je nepojamna. To je bio najdestilovaniji rasizam or you name it sto moze biti, ocigledno tad totalni mejnstrim u Ceskoj sudeci po nacinu kako su lagodno iznosili te stavove.I tu ne kazem da je kod nas odnos prema Romima super, samo da onako nesto nisam dozivela elsewhere.
January 8Jan 8 Author 2 minutes ago, Mel said:Razgovor koji sam slusala pre dosta godina u drustvu nekoliko najobrazovanijih Ceha i inace finih ljudi o (njihovim) Romima, ja u Srbiji nikad nisam cula. Da se druzim sa nekim najgorim treshom mozda bih onda, ali u analognom sloju ljudi ovde kao tamo takva prica je nepojamna. To je bio najdestilovaniji rasizam or you name it sto moze biti, ocigledno tad totalni mejnstrim u Ceskoj sudeci po nacinu kako su lagodno iznosili te stavove.I tu ne kazem da je kod nas odnos prema Romima super, samo da onako nesto nisam dozivela elsewhere.Pa daj neke primere tog razgovora, da možemo da poredimo. Na stranu što ne znam koliko je nekoliko "najobrazovanijih" Čeha dovoljan uzorak da se izvlači zaključak o mejnstrimu. Ima i kod nas vrlo obrazovanih ljudi koji ne šutiraju sami Rome cokulama u glavu ali vrlo rado navode rulje skinsa na to.
January 8Jan 8 Just now, Sammael said:Pa daj neke primere tog razgovora, da možemo da poredimo.Na stranu što ne znam koliko je nekoliko "najobrazovanijih" Čeha dovoljan uzorak da se izvlači zaključak o mejnstrimu. Ima i kod nas vrlo obrazovanih ljudi koji ne šutiraju sami Rome cokulama u glavu ali vrlo rado navode rulje skinsa na to.Zapala sam u drustvo od jedan veci sto Ceha7-8, 10 max, i jedina ja koja nisam bila Cehinja, bukvalno ne znam sto su me pozvali a pritom i ispostovali da celo vece bar po dvoje troje njih prica engleski sa mnom. Svi su ili radili PhD na zapadu ili vec zavrsili a to im ej bilo neko tradicionalno vecernje okupljanje na picu. I inace sa jednom devojkom iz te ekipe sam bila dobra i stalno me je vukla da pijemo negde.Elem, Romi su uzasni, to je inicijalna premisa, bukvano svi su prljavi lopovi. Neki zidovi su morali da se dizu smao da se spasu od Roma (mislim najbukvalnije da se pricalo kako moras da ih ogradis). Niko posten nece da zivi gde su Romi (skontala sam u tom trenutku da je bolje da ne pominjem da je 2 ulice od mene romsko naselje). Takve stvari.
January 8Jan 8 1 minute ago, Sammael said:Pa daj neke primere tog razgovora, da možemo da poredimo.Na stranu što ne znam koliko je nekoliko "najobrazovanijih" Čeha dovoljan uzorak da se izvlači zaključak o mejnstrimu. Ima i kod nas vrlo obrazovanih ljudi koji ne šutiraju sami Rome cokulama u glavu ali vrlo rado navode rulje skinsa na to.Dacu ti ja na desetine ako te zanima, iz svih krajeva Evrope.Cinjenica je da se ne samo Srbija vec i mnoge druge ex-Yu drzave veoma dobro kotiraju na tim listama koje mere skalu rasizma. Srbija stoji najbolje ali jako visoko (u prvih deset) su takodje Makedonija (za njih sam siguran) i ako se ne varam Crna Gora i BiH. Nemoj da se konsterniras, to ne znaci da su Srbi bolji ili gori od drugih naroda, samo znaci da su manji rasisti u okvirima parametara koji su postavljeni u tim anketama. Meni su rezultati tih anketa na kojima se mi i Finci redovno rotiramo na prvom mestu najmanje rasistickih nacija u Evropi takodje malo podigli obrvu ali kad sam malo duze razmislio o tome zakljucio sam da takvi rezultati ne bi trebalo da budu preveliko iznenadjenje. Mnogo sam vec pisao danas na forumu i ne da mi se da pisem jos jedan dugacak post ali ako te zaista zanima zasto mislim da su ti podaci relevantni i ocekivani pokusacu da objasnim kasnije.
January 8Jan 8 3 minutes ago, Gandalf said:nije potreban inženjering. uverenje može da bude posledica učestalog kontakta sa "drugima" koji su siromašniji, manje obrazovani, bave se niže rangiranim poslovima... time se stvaraju predrasude koje se ne daju lako suzbiti jer su zasnovane na svakodnevnoj realnosti. pa je odnos prema Mađarima među južnim Slavenima bio za koju nijansu drugačiji od odnosa prema Romima ili Albancima.Predrasude nisu isto sto i institucionalni rasizam. Predrasude imamo svi o svima, to je psihicka realnost ljudskog uma koji ne moze o svemu da ima sudove jer ne dobacuje toliko pa uredjuje realnost kojoj svedoci i pretpostavkama sudova. Institucionalni rasizam je drzavna politika i da bi se ona prodala neophodan je socijalni inzenjering. Naravno da su negativne predrasude jedan od elemenata tog inzenjeringa ali nisu sinonimi. Daleko od toga.
January 8Jan 8 11 minutes ago, Gandalf said:jugokomunisti su inženjeringom probali da suzbiju.Odlican edit. Eto ti jednog od brojnih razloga zasto ex-Yu nacije dobro stoje na tim listama.
January 8Jan 8 Author Ma naravno, sve stoji. I kod nas nema institucionalnog rasizma, za razliku od recimo Rumunije gde su Romi zakonski dugo bili tretirani kao robovi.Srbi su, između ostalog, manji rasisti jer u Srbiji prosto nije do sada bilo mnogo rasnog diverziteta.Kad su počeli da dolaze Kinezi, počele su i prilično gadne priče o Kinezima (jedu pse, spava ih po 100 u garsonjeri, šta se dešava s Kinezima koji umru u Srbiji, itd.). Bilo je i ubistava koja možda nisu bila direktno rasno motivisana ali jesu potpomognuta time što ubijeni nije bio "naš" nego Kinez.Onda su krenuli migranti, koje Srbija kao takva ni najmanje nije zanimala već je samo korišćena kao usputna tačka do zemalja zapadne Evrope. No, odmah su krenule priče o mudžahedinima, silovanju, krađi, ubistvima, itd. Da li je bilo toga? Verovatno u nekoj meri. Ali svakako manje nego što je to već prisutno u našem društvu.Talas Rusa koji je došao doneo je i svoje predrasude, gde svakodnevno slušam kako im ljudi iza leđa govore "mrš u Ukrajinu." Tu čak nije problem ni što su Rusi, nego što se percipiraju kao izdajnici.I sad imamo vozače, građevince, dostavljače, mahom iz Azije. Svi s kojima sam do sada imao kontakta bili su fini ljudi, kulturni. Najgore što sam doživeo od njih je da ne gledaju kuda vode bajs, što rade i naši, i onda im se napsujem mile majke ne po osnovu rase nego po osnovu toga što se tako ponašaju. Al opet čujem razne "anegdote" od kojih mi se diže kosa na glavi.Videćemo za 10tak godina, predviđam da neće biti baš slatko.
January 8Jan 8 Author 5 minutes ago, Mel said:Pa zato sto bi svaki praavi Srbin silovao romsku decu od 12 godina i gurao im spirale da mozeBilo je Srba u WW2 koji su i gore stvari radili, samo da te obavestim.(EDIT jer nemam konkretan primer za ovo, al ima istorijske građe na tu temu) Edited January 8Jan 8 by Sammael
January 8Jan 8 3 minutes ago, Sammael said:Srbi su, između ostalog, manji rasisti jer u Srbiji prosto nije do sada bilo mnogo rasnog diverziteta.Isto vrijedi i za Hrvatsku. U Zagrebu je sada svakodnevica vidjeti Sikha (dakle smeđecrn + turban) u trgovačkom centru, šetalištu, tramvaju. Prije samo par godina prosječan Hrvat nije znao da nešto što se zove Sikh postoji.
January 8Jan 8 Ali kakvo ludilo, prvo me ona zena napadne jer sam se usudila primetiti kako se Kineze potcenjivacki gledalo nekoc u Evropi dok nisu ovako ojacali, onda mi se ne veruje kad kazem da su stavovi o Romima u Srbiji p dim u odnosu na ono sto sam cula od Ceha.Idem brate i izisljam sta sam se naslusala za onih godina sto sam radila kojekude...Just now, Sammael said:Bilo je Srba u WW2 koji su to radili, samo da te obavestim.Jel i dalj epricamo o decenijskom postupanju razijenog organizovanog EU demokratskog drustva u mirnom aka neratnom stanju, ili smo presli na neku drugu temu?