Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odnos Srba prema Romima

Featured Replies

1 minute ago, Milošica said:

Ciganin je al najlepši

Bukvalno, otac je izuzetno lep covek.

• Replies 98
  • Views 3.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• harper lee
    harper lee

To je samo jedan od razloga i to ne narocito bitan, zapravo je skoro nebitan. Vecina centralnoevropskih nacija (Madjarska, Ceska, Slovacka, Poljska) nije imala nista veci rasni diverzitet od nas pa ja

• harper lee
    harper lee

Ja sam juce odsekao saku migrantu iz Pakistana koji mi je prekasno doneo hranu, nije mogao da nadje adresu jer ga je drkao GPS. Dok sam mu odsecao saku prijateljski sam ga savetovao da ubuduce nauci s

• Ratamahatta
    Ratamahatta

Bila je vrhunska fora sad pre par godina kod mene u selu... Gomila ovih novih migranata (Sirija, Banglades, Pakistan, Jordan, itd.) usla u kinesku robnu kucu i uhvate ih kako kradu naocare. I kad su p

12 hours ago, harper lee said:

verovatno u nekim drugim razgovorima ispaljuju gomilu predrasuda o radnim i vrednim Japancima

...od kojih teško da ima većih rasista.

4 minutes ago, harper lee said:

Jebi ga, Srbi nisu rasisti. Rekao Harvard. Crkni. Ali pre nego sto crknes daj nam malo uporedne statistike o statusu Roma u Francuskoj.

opet si me pomesao s nekim. blage veze s francuskom nemam.

a harvard valjda ima jedan jedini rad o romima. a ako je jedan, ko ga je radio? kad smo kod biranja izvora.

lazu statistike sigurno. srbi besprekorni al jebiga, romi nece bolje da zive.

a da cu da crknem - hocu. al ne s 53, to sam vec pregurao.

i super ti je ta geografska referenca, vrlo dobro govori o nacinu donosenja zakljucaka. pogotovo kad ti je harvard izabrani autoritet za pitanje polozaja roma u srbiji.

4 minutes ago, Snow said:

Šta su Srbi u prethodnih 200 godina mogli da urade da ta romska statistika bude drugačija? Kako naterati u škole decu iz populacije koja ne zna jezik i koja i dan danas udaje devojčice i pre 14. godine iako može da ih šalje u škole? Može da ih školuje do 13, 14, 15 godine, a posle odmah udaja.

Zanemarujete objektivne kulturološke razloge za takav njihov položaj, srpski rasizam prema Romima je posledica siromaštva, a ne uzrok.

Čim su počeli da grade vile po malama, odmah su i Srbi počeli da se bolje odnose prema njima.

Romi po šumadijskim selima su pravoslavni i tu žive odavno, nemaju veze sa beogradskim muslimanima ispod mosta, više se orođavaju sa srpskom sirotinjom nego sa njima.

Ma, to je potpuno nebitan podatak za ovu pricu. Ima nas ovde koji smo godinama radili sa Romima u Srbiji upravo na prevazilazenju stvari koje je prigodno podmetnuo ovom poraznom statistikom njihovog socijalnog statusa. On ne zna nista o tome i boli ga kurac krasni za Rome, jedina namera mu je da pokaze da su Srbi rasisti jer ce mu se ceo svet srusiti ako se pokaze da u necemu nisu najgori na svetu. Ne vredi se uopste baviti takvim likovima i odgovarati im ozbiljno, treba "postovati njihovu nameru" i ignorisati ih ili terati u tri picke materine. Polozaj Roma u Evropi je vec tridesetak godina jedan od prioriteta panevropske politike i ogromna se sredstva ulazu da se taj polozaj unapredi, ovakve statistike mozes da izvuces iz doslovno svake evropske zemlje koja ima vecu romsku populaciju. Srbija ne samo da pokusava, neki programi koji su ovde osmisljavani i radjeni kopirani su u zemljama koje su ponosne clanice EU. Ja sam licno pisao i sprovodio neke od tih programa i sa njima gostovao u zemljama poput Irske, Velike Britanije i Slovacke koje imaju velike probleme sa integracijom Roma i trazili su adekvatne programe koje bi mogli kod sebe da primene.

Problem je sto se sa njima polazi od izuzetno niske tacke integracije i bice potrebno ogromno vreme da se naprave cak i minimalni pomaci. Sta da ti kazem kad smo u okviru jednog od mojih programa registrovali 963 Roma u jednoj opstini na jugu Srbije na populaciji od oko 3.500 ljudi. Skoro hiljadu ljudi od 3.5 hiljade nisu imali nikakva dokumenta da su uopste zivi. Ne mozes ni da zamislis koliki je to monumentalan zadatak i ko je sve od institucija morao biti ukljucen samo da bi ti ljudi dobili dokumenta da postoje i da su gradjani ove zemlje. Da uopste ne ulazimo dalje u segmente skolovanja, zaposlenja, posedovanja imovine i slicno.

Ali, najlakse je svirati kurcu iz daljine i freneticno traziti podatke koji ce da nam potvrde nase predrasude. Ne o Romima nego o Srbima.

Edited by harper lee

28 minutes ago, adam said:

kapiram ja to sve, nisam od juce al cifre su ipak previsoke da bi se sva odgovornost mogla svaliti samo na jednu stranu.

Konkretno za završavanje škole: šta ti misliš, koji su sve razlozi?

Evo pročitao si koje sve procedure koje postoje (i koje se rade u praksi).

Ne znam, jel misliš da se deca izbacuju iz škola? Treba da znaš da se učenik ne može izbaciti više iz osnovne škole. Može samo da se premesti u drugu školu. Jedini način da ne završi školu jeste da se ne pojavljuje uopšte, ili se ne pojavi na završnom ispitu. I to se redovno dešava.

Takođe, taj ispit i redovno školovanje imaju tri vrste prilagođenih programa individualizacije.

Edited by Svemir Zeka

17 minutes ago, JozoMujica said:

Ne znam ni ja, odrastao sam u komšiluku družeći se sa njima, imam ih i u široj porodici i nikad nisam čuo da su sebe nazivali Romima.

Izjašnjavaju se kao Srbi, iako za sebe kažu "mi, Cigani", ali kada dođe do bilo kakvog zvaničnijeg pitanja, Srbi su. Imam utisak da to da su Romi/Cigani ne doživljavaju kao nacionalnu pripadnost, više kao neku osobinu.

Zato možda i ova tvoja statistika nije baš najtačnija, jer da bi neko ušao u statistiku, prvo treba da se izjasni kao Rom.

Kako gde. To izjasnjavanje je posledica socijalne mimikrije i uglavnom zavisi od okolne vecine kako ce se neki Romi izjasnjavati u odnosu na neke druge Rome, cemu ce inklinirati, koju veroispovest i koju "rezervnu" nacionalnost ce izabrati. Na Kosovu i jugu Srbije je redovan slucaj da u istoj ulici imas Rome pravoslavce sa srpskim imenima i Rome muslimane sa muslimanskim imenima, desavalo mi se da sedim u istoj prostoriji sa nekoliko Roma koji se zovu Ramiz, Ljubisa ili Ekrem.

22 minutes ago, Mel said:

Koliko ja kapiram, nije rekao da nisu rasisti, nego da su manje rasisti od ovih drugih, uberishka momchadi.

Da se ne lazemo, cela ova rasprava je meandrirala prema Romima jer neki ljudi jednostavno ne mogu da podnesu to sto su ozbiljne studije (koje se inace rade svake godine kako bi se pratili trendovi, ne radi se o jednoj studiji) pokazale ekstremno nizak nivo rasizma u Srbiji pa su potegli status Roma kao uobicajeni arhi-argument. Za pricu o rasizmu je polozaj Roma inace irelevantan jer je problem njihovog statusa i odnosa prema njima mnogo siri od Srbije a u nekim zemljama i mnogo dublji. Meni su na aerodromu u Belfastu skidali dvojicu saputnika koji su isli sa mnom sa check-ina i terali ih na "random check" jer su po boji kozhe videli da su Romi a mene su uredno propustili iako smo putovali zajedno. Toliko sam odlepio da su morali obezbedjenje da zovu.

Prica sa Romima je evropska sramota i toga su ozbiljni ljudi svesni, zato i postoje opsezni programi da se odnos prema njima promeni. Prosla ili pretprosla (ne secam se vise) dekada je proglasena dekadom Roma u raznim ministarstvima inostranih poslova koja finansiraju humanitarne programe, to znaci da su deset godina programi za integraciju i poboljsanje statusa Roma imali apsolutni prioritet u finansiranju. Otuda i tolike inicijative za rad sa Romima po Srbiji u poslednjih dvadesetak godina, sto drzavne sto od nevladinih organizacija.

36 minutes ago, Mel said:

To moja mama kaze to je nas Ciganin, za jednog koji mnogo lici na mog caleta, i znaju se oni da lice jedan na drugog, iz istog su sela, kad ga ponekad nesto pomenu mama se uvek malo smejulji a cale blank face.

Khm, deda se nije izjasnjavao kud se smucao onija dana? D

Edited by kronostime

Ja sam tokom karijere dva puta u službenim odbranama imao nepismene ljude mladje od mene. Obojica su bili Romi poreklom sa Kosova. Jedan je bio i heroinski ovisnik. Ovaj drugi je imao nekoliko dece od koje je jedno hendikepirano, plus mu je i žena bila nešto ozbiljno bolesna.

Ti ljudi bukvalno nemaju nikakve šanse u životu osim da se bave nekim jezivim poslom, tipa kopanje kanala, ili kriminalom nekim rudimentarnim.

I ne znam zašto ovo pišem, verovatno zato što su me oba slučaja ostavila nekako duboko poraženim.

Pri tome su ih i policajci sazaljevali, nije im ni pritvor određivan jer su priznavali sve pa su ih puštali.

Ovom drugom nisam uspeo ništa ni da objasnim. Za heroinskog ovisnika mi je policajac rekao da ima pamet da bude ministar ali džaba kad ga je heroin pojeo. On je bolje shvatio kako da da odbranu i šta da kaŽe nego istaknuti naučnik, doktor humanističkih nauka. Ali džaba.

Pitam se da li su još živi

Evo ovde vrlo konkretno istrazivanje. Rekao bih da Srbija stoji solidno - mnogo je veci procenat romske dece koji zavrse neko srednjoskolsko obrazovanje u odnosu na EU prosek. Takodje, etnicka segregacija romske dece u Srbiji je u odnosu na vecinu (skoro sve) zemalja obuhvacenih istrazivanjem umerena. Sa druge strane, subjektivni osecaj diskriminacije na osnovu porekla nije nista slabiji nego u vecini drugih zemalja (pritom treba imati u vidu da je iskustvo diskriminacije u anketama uglavnom underreported).

https://fra.europa.eu/en/publication/2022/roma-survey-findings

56 minutes ago, Svemir Zeka said:

Konkretno za završavanje škole: šta ti misliš, koji su sve razlozi?

Evo pročitao si koje sve procedure koje postoje (i koje se rade u praksi).

Ne znam, jel misliš da se deca izbacuju iz škola? Treba da znaš da se učenik ne može izbaciti više iz osnovne škole. Može samo da se premesti u drugu školu. Jedini način da ne završi školu jeste da se ne pojavljuje uopšte, ili se ne pojavi na završnom ispitu. I to se redovno dešava.

Takođe, taj ispit i redovno školovanje imaju tri vrste prilagođenih programa individualizacije.

konkretno najiskrenije verujem da ti svoj posao radis korektno i posveceno al niti si jedina, niti si u situaciji da garantujes za sve kolege koje se tim bave niti se statistika radi samo na tvom primeru.

kad bih izvukao statistiku za saobracajke, sigurno ne bi na osnovu sebe kao primernog vozaca i nekolicine ljudi u tvom okruzenju zakljucila da jebiga, putevi su nikakvi, svetla nema, rupe... vozaci rade sve sto mogu, nje problem u vozacima.kad su cifre ovako visoke, ne mze samo jedna strana biti problem.

9 minutes ago, Kampokei said:

Evo ovde vrlo konkretno istrazivanje. Rekao bih da Srbija stoji solidno - mnogo je veci procenat romske dece koji zavrse neko srednjoskolsko obrazovanje u odnosu na EU prosek. Takodje, etnicka segregacija romske dece u Srbiji je u odnosu na vecinu (skoro sve) zemalja obuhvacenih istrazivanjem umerena. Sa druge strane, subjektivni osecaj diskriminacije na osnovu porekla nije nista slabiji nego u vecini drugih zemalja (pritom treba imati u vidu da je iskustvo diskriminacije u anketama uglavnom underreported).

https://fra.europa.eu/en/publication/2022/roma-survey-findings

ja nisam tvrdio da smo najgori nego da problem rasizma prema romima u srbiji postoji. to sto su neki gori od nas ne znaci da rasizma nema niti da treba da cekamo nepalce i pakistance u vecem broju pa da vidimo razvoj situacije.

Inace, ako se gledaju stavovi vecinske populacije prema Romima, rezultati Pew Research Centra pokazuju (Srbija nije ukljucena u anketu) da je u Istocnoj Evropi problem najizrazeniji u Slovackoj. Ali ima jedna zapadna zemlja gde su rezultati jos gori, a to je ona gde nase fudbalere svako malo sa tribina uvrstavaju medju Rome.

1 hour ago, harper lee said:

Kako gde.

Da, moja iskustva su iz Šumadije, pa ih tako i prenosim.

Inače sam i sam bio zatečen kad su meni i drugara, tada tinejdžere, čistači obuće na beogradskoj autobuskoj stanici opljačkali, jer pre toga nikad nisam doživeo nikakvu neprijatnost u druženju sa njima.

1 hour ago, Hamlet Strašni said:

Za heroinskog ovisnika mi je policajac rekao da ima pamet da bude ministar ali džaba kad ga je heroin pojeo.

Eh, sad i ti, pa sad je uslov da budeš ministar da si glup, a poželjno je i da budeš narkoman da se uklopiš u ostatak ekipe.

49 minutes ago, Kampokei said:

Inace, ako se gledaju stavovi vecinske populacije prema Romima, rezultati Pew Research Centra pokazuju (Srbija nije ukljucena u anketu) da je u Istocnoj Evropi problem najizrazeniji u Slovackoj. Ali ima jedna zapadna zemlja gde su rezultati jos gori, a to je ona gde nase fudbalere svako malo sa tribina uvrstavaju medju Rome.

Slovacka ima nenormalan broj neprijavljenih Roma. Zvanicno ih ima oko 70.000 ali su procene da ih u stvari ima preko 450.000 i da predstavljaju oko 10% populacije.