Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hoću svoj deo (topik o nasledstvu)

Featured Replies

znam slučaj da je sedmoro braće i sestara posle smrti oca a bez testamenta odlučilo da žrebom podeli zemlju (šumu i njivu) konsenzusom su odredili međe po 7 parcela na dve lokacije, ispisali ceduljice sa ciframa i ubacili u dve šerpe. nastavili da žive složno, bez trzavica.

Edited by đorđe geprat

• Replies 336
  • Views 9.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ayatollah
    Ayatollah

Mene je moj otac pokušao da razbaštini. Ne testamentom, već tako što je svu svoju imovinu pretvorio u keš, koji je negde sakrio pod nadzorom njegove žene. Nije bio zadovoljan time kakav odnos imam pre

• Hamlet Strašni
    Hamlet Strašni

Verovatno ću zažaliti, ali da malo pojasnim. Naravo da je sasvim normalno da svako ima mišljenje o zakonskim rešenjima - to je i osnovno ljudsko pravo a i sasvim je uoičajeno. Ono što mene izbezumlj

• Kako se kaže: dobar i lud – rođena braća. Odrekla sam se polovine roditeljske kuće u korist brata. Danas, otkako njega više nema, meni je ulaz u tu kuću zabranjen, uz obrazloženje da sam „uzela“ polov

Zbog teme sam pričao sa svojima, izgleda da su se i majka i tetka samo odrekle svog dela, a ne u korist braće. Što je izgleda razlika na osnovu koje njihovi potomci sad mogu da traže svoj deo? Ali mi je čudno, jer prilikom deljenja niko od dece nije pozivan, tako da je moguće da ni oni ne znaju kako je to zapravo bilo. U suštini nikome to više nije bitno, bar u tom delu familije, nego mi je bilo zanimljivo zbog ove teme.

On 1/3/2026 at 3:12 PM, Vapad said:

Meni ima smisla samo supružnik ako smo zajedno stekli. Ipak sam taj odnos birao, pa od supružnika posle i deca, ako ih ima. E sada za moje nasleđe. To je moje u tom trenutku. I ako se meni nešto desi sve svoje želim toj osobi, ne sestri, bratu ili nekom levom, onome s kim sam želeo život provesti.

Nikako ne bih želeo da išta moje nasledi bilo ko drugi...

A to za ćerke i pritiske, to je baš gadost, i u ravni sa tim zastarelim pogledima. Tu totalno ima smisla da je zakon korektiv loših praksi.

EDIT: razvod je pak nešto drugo.

Muz i ja smo zajedno vec dugo, nemamo decu, zivimo i radimo po inostranstvima, stekli smo nekoliko nekretnina u i van Srbije. Meni su roditelji poklonili porodicnu kucu.

Muz ima mladjeg brata, koji ima troje dece.

Moj brat je umro, ima jednu cerku, s kojom sam vrlo bliska.

Mislis li da bi bilo fer da, ako ja umrem prva, sve sto smo muz i ja stekli (plus moja porodicna kuca), pripadne iskljucivo muzu, pa kad on umre, sve naslede iskljucivo muzev brat i/ili njegova deca, a da mojoj bratanici nista ne ostane?

Trebalo bi da napisemo testament, svakako.

2 minutes ago, destiny said:

Muz i ja smo zajedno vec dugo, nemamo decu, zivimo i radimo po inostranstvima, stekli smo nekoliko nekretnina u i van Srbije. Meni su roditelji poklonili porodicnu kucu.

Muz ima mladjeg brata, koji ima troje dece.

Moj brat je umro, ima jednu cerku, s kojom sam vrlo bliska.

Mislis li da bi bilo fer da, ako ja umrem prva, sve sto smo muz i ja stekli (plus moja porodicna kuca), pripadne iskljucivo muzu, pa kad on umre, sve naslede iskljucivo muzev brat i/ili njegova deca, a da mojoj bratanici nista ne ostane?

Za nekretnine van Srbije proveri i lokalne propise. Naši organi neće raspravljati nekretnine u inostranstvu.

Just now, Hamlet Strašni said:

Za nekretnine van Srbije proveri i lokalne propise. Naši organi neće raspravljati nekretnine u inostranstvu.

Uh, obzirom da se radi o 3 strane drzave, treba li u svakoj od njih da pravimo testament vezan za nekretninu u toj drzavi?

Hvala unapred!

Just now, destiny said:

Uh, obzirom da se radi o 3 strane drzave, treba li u svakoj od njih da pravimo testament vezan za nekretninu u toj drzavi?

Hvala unapred!

To moraš da proveris u tim državama, prvenstveno zbog forme testamenta ali i zbog pravila raznih o nasledjivanju. Nas notar zadržava original testamenta recimo. Da li će se druge zemlje zadovoljiti kopijama. Koliko je komplikovano prevesti na lokalni jezik testament na srpskom i slično.

Ko sastavlja testament kod nas, advokat ili notar?

17 minutes ago, Moonwalker said:

Ko sastavlja testament kod nas, advokat ili notar?

Može i advokat i notar. Mada kad se radi kod notara, obično se traži da se prvo pošalje nacrt, pa ga notar samo potvrdi.

9 hours ago, Engineer said:

Zbog teme sam pričao sa svojima, izgleda da su se i majka i tetka samo odrekle svog dela, a ne u korist braće. Što je izgleda razlika na osnovu koje njihovi potomci sad mogu da traže svoj deo? Ali mi je čudno, jer prilikom deljenja niko od dece nije pozivan, tako da je moguće da ni oni ne znaju kako je to zapravo bilo. U suštini nikome to više nije bitno, bar u tom delu familije, nego mi je bilo zanimljivo zbog ove teme.

odrice se "u korist", a druga varijanta je "ne prihvata se nasledja".... to se valjda radi da bi se izbegao porez na poklon. kako se to reflektuje na potomke nemam pojma, znace pravnici

10 hours ago, destiny said:

Imaju neke finte gde i kad je brak zakljucen, pa ko je ciji drzavljanin, pa koliko dugo gde zivite, menja se nadleznost suda/zemlje koja bi to odlucivala. Ja bih do pre 5 god bila u nadleznosti jedne zemlje, a sad druge jer sam se odselila i vise od x godina zivim tu.

Da zapocnes verov mozes i neki mejl da sama sastavis i posaljes svima ukljucujuci i muza sa kojim se verov ionako slazes da treba neka podela da se dogovori...

Edited by Mel

7 hours ago, onamonamo said:

odrice se "u korist", a druga varijanta je "ne prihvata se nasledja".... to se valjda radi da bi se izbegao porez na poklon. kako se to reflektuje na potomke nemam pojma, znace pravnici

Nisam pravnik, ali mogu da pogledam (Hamlet, don’t hate me). Laičkim jezikom, iz iskustva, a pisali su i ovde: ‘prihvatam, pa ustupam’ je jedna varijanta, ‘odričem se’ je druga.

Ako prihvatim pa ustupam plaća se porez i moja deca mogu da pevaju borbene što se tiče ustupljenog.

Ako se odričem, ja pandrknem, deca imaju pravo da potražuju.

Edited by Boksi
Typo

"prihvatam pa ustupam " je isto sto i "odricem se u korist "...

u neprihvatanju nema odricanja

2 minutes ago, onamonamo said:

"prihvatam pa ustupam " je isto sto i "odricem se u korist "...

u neprihvatanju nema odricanja

Nije. “Odričem se” znači ne prihvatam, a ako ne prihvatam nemam šta ni da dam, odn. ustupim.

da sacekamo nekog pravnika?

"odricem se", znaci "moj deo nek ide u korist x"

"ne prihvatam se" znaci "nema mog dela"