November 25, 2025Nov 25 7 hours ago, Heaviside said:jesu i precizniji, najviše verovatno zbog selekcije. čovek bez šuta danas jako teško dobija priliku da igra. poneka petica i poneki atletski freak i to je to. ranije si mogao da vidiš i po trojicu kamenjara u istom timu istovremeno na parketu.upravo sam to i napisao: logika igre je drugacija, zahtevaju se drugacije kretnje & izbori, mehanika suta je promenjena a sve je uzajamno povezano.najbolji primer je derik rouz, koji je silom prilika promenio stil igre u drugom delu karijere & za par sezona od kamenjara postao korektan suter za tri.nije on vestiji postao, samo se fokusirao na druge aspekte igre.tako bi se i mnogi drugi igraci-majstori iz proslosti, uvestili u savremenim skilovima
November 25, 2025Nov 25 inace, opasna zavrsnica bejase timbervucici u kingsima; resili ih kingzi hastlom, marejom i derozanom. mada mi je ovaj poslednji problem u protivnickom fantazi rosteru, totalni ritopek kako ih je derozenovao
November 25, 2025Nov 25 3 minutes ago, uini said:upravo sam to i napisao: logika igre je drugacija, zahtevaju se drugacije kretnje & izbori, mehanika suta je promenjena a sve je uzajamno povezano.najbolji primer je derik rouz, koji je silom prilika promenio stil igre u drugom delu karijere & za par sezona od kamenjara postao korektan suter za tri.nije on vestiji postao, samo se fokusirao na druge aspekte igre.tako bi se i mnogi drugi igraci-majstori iz proslosti, uvestili u savremenim skilovimaNaravno da je Rose postao vestiji. I naravno da ce to postati vezbanjem, a ne vracanjem. Naravno da bi majstori iz proslosti bili jos bolji da su imali danasnju kosrkasku teoriju i trenere na raspolaganju, to nije upitno.
November 25, 2025Nov 25 2 minutes ago, uini said:inace, opasna zavrsnica bejase timbervucici u kingsima; resili ih kingzi hastlom, marejom i derozanom. mada mi je ovaj poslednji problem u protivnickom fantazi rosteru, totalni ritopek kako ih je derozenovaoProcvetali kad su klupirali LaVine-a. Sasvim simpaticna ekipica bez njega.
November 25, 2025Nov 25 3 hours ago, Zli Gli said:Pa gde si se uhvatio Kobea, dok su ga skoro svi hejlovali i ovde i po netu generalno ja sam bio medju najvecim hejterima bas zbog tog njegovog silovanja i sutiranja 10/24 i slicno ali tad su to ljudi otpisivali. Doduse, sad kad uporedimo periode, vidimo koliko je njemu bilo teze, em zbog toga sto se igralo mnogo grublje, em tad napadaci nisu bili zasticeni kao beli medvedi i nisu igrali miks kosarke i rukometa tako da je njegovih karijernih 47% kao danas 55 otprilike, covek bi sa onim dzordanovskim mentalitetom pravio malu decu svima danasSreca onda moja sto...nema s kim da igra ni u Denveru ni u repstacijiNetačno, tad su isto svi pričali kako je tad sve bilo mnogo lakše nego ranije, npr. zabranjen "hand checking", pa "Jordan bi sa ovim odbranom davao po 50 poena" itd.Tako da je to sve ista priča, ranije je sve bilo bolje, idealizovanje prošlosti. A što se tiče procenta šuta, pa ne znam što onda pominješ 10/24 kad je makar procenat šuta stalno išao na gore u poslednjih 25 godina iako se šutira više trojki, zbog čega bi procenat trebalo da opada.
November 25, 2025Nov 25 pa postigao je vezbanjem, naravnosamo, kada je neko "vest" a neko "nevest", tesko da mozes da predjes put na vrhunskom nivou od ultimativnog kamenjara, do korektnog suterada je tako, gobert i wbroook bi samo radili radili i postali duplo bolji igraci zbog korektnog sutadaklem, druga igra je danas na rasporedu, malo toga je zajednicko sa necim sto se igralo pre 25 godina a posto je tako, to onda favorizuje neke skillove koji su globalno bili u drugom planu, dok se neki neophodni nacini poentiranja onomad, kao npr, skok sut iz reketa & okoline, sa visokim izbacajem, cesto kao turnaroundJ ili zidanje ledjima za pts ispod kosa, danas jako retko ili nikako ne koriste.edit @Fins fleet Edited November 25, 2025Nov 25 by uini
November 25, 2025Nov 25 6 minutes ago, uini said:pa postigao je vezbanjem, naravnosamo, kada je neko "vest" a neko "nevest", tesko da mozes da predjes put na vrhunskom nivou od ultimativnog kamenjara, do korektnog suterada je tako, gobert i wbroook bi samo radili radili i postali duplo bolji igraci zbog korektnog sutadaklem, druga igra je danas na rasporedu, malo toga je zajednicko sa necim sto se igralo pre 25 godina a posto je tako, to onda favorizuje neke skillove koji su globalno bili u drugom planu, dok se neki neophodni nacini poentiranja onomad, kao npr, skok sut iz reketa & okoline, sa visokim izbacajem, cesto kao turnaroundJ ili zidanje ledjima za pts ispod kosa, danas jako retko ili nikako ne koriste.edit @Fins fleetDa. Nasao si 2 outlier-a da dokazes poentu, dvojicu koji su izuzeci jer rade neke druge stvari toliko dobro da ne moraju i sut da navezbaju. A imas 10/15 igraca sa minimum prosecnim sutem u svakom timu. Koliko igraca 80ih/90ih je znalo turnaround J i ledjnu tehniku?To koliko je igra brza i koliko brze moraju da donose odluke da ne pricamo.
November 25, 2025Nov 25 ..recimo, kada bi zamislili da je odjednom moderno i progresivno igrati basket iz 90ih, koliko igraca bi isto odjednom uspevalo da pogadja trazene suteve iz opisanih situacija? verovatno 3-4 centra i 12% krilaali bi u nekom skorijem periodu taj procenat znacajno porastao, jer, tako se mora igrati i onda bi vecina opet bili vesti (a i birali bi se igraci po trazenim vestinama)
November 25, 2025Nov 25 2 minutes ago, Fins fleet said:Koliko igraca 80ih/90ih je znalo turnaround J i ledjnu tehniku?To koliko je igra brza i koliko brze moraju da donose odluke da ne pricamo.1 jako puno u poredjenju sa danasnjim %2 igra je danas zahtevnija neuporedivo, tu nema diskusije, zato izmedju oatalog niko ne moze da odigra blizu 80 tekmi po 35+ minuta a da ne izgine, osim jokica koji igra u svojoj brzini
November 25, 2025Nov 25 29 minutes ago, uini said:inace, opasna zavrsnica bejase timbervucici u kingsima; resili ih kingzi hastlom, marejom i derozanom. mada mi je ovaj poslednji problem u protivnickom fantazi rosteru, totalni ritopek kako ih je derozenovaoZato su 15 skokova tek oporavljenog Mareja
November 25, 2025Nov 25 da, i na njega sam se ljutio, jer moj FA streamer, dragoceni achiuwa, koji je izdao zeljka za nba veceru, lepo zagradi sve i marej pokupi kajmak
November 25, 2025Nov 25 Author 12 hours ago, Zli Gli said:Mora se samo umreti, naravno da ne moras da citas, imas izborSamo me mozak zaboli kad cujem Jokic top x(x) svih vremena, top x centara svih vremena, sa 2-3 titule goat pre Dzordana i slicne nebuloze, i bude jace od mene pa ruke same krenu da tipkajuAli poenta je da izbor postoji, eto ja sam izabrao da me mucite Jokicem goatom iako mi je pracenje NBA na istorijskom minimumu bas zbog te statistike i hajlajta tipa ove asistencije Jokica Braunu pre neki dan, ne moze se doci do rezultata utakmice normalno od smaranja istom i kukanja sto ovaj nije pogodio, ili jutros Doncic kroz noge Kevinu Lavu pa ide divljenje do neba a lik sutirao tipa 10/24 ili tako nesto, rezultati meceva totalno u drugom planuja razumem da ti lupetas, jer je ocigledno da nemas pojma o kosarci,, ali covece, daj si malo odmora...prvo, uzasno je porediti igrace koji igraju na razlicitim pozicijama. u danasnje vreme kada 90% timova igra 5 spread, jos i nekako, ali svaka poredjenja od ranije su besmislena. a tek poredjenja igraca iz razlicitih era... Pat Ewing je smatran za jednog od najboljih centara lige u periodu od 10ak godina. njegov pandan danas je Steven Adams plus sut sa poludistance. i dok mozemo da pricamo da bi Ewing namestio ruku da sutira i trojke danas, ne mozemo da pricamo o tome da bi namestio vrhunski footwork(tipa Jokic ili Sengun), jer ga nije imao ni 90ih, a o tome koliko bi bio beskoristan u odbrani na premetru da ne pricamo... bukvalno jedini centar u istoriji koji bi imao sanse da uspori Jokica je Hakeem. ne da ga sacuva, vec uspori. a i to je upitno, jer covek je 1 na 1 nezaustavljiv. takodje, jedini centri koji bi mogli da pune Jokica su Shaq jer je bio jos jaci od ovog sivonje, Kareem jer je bio unblockable i opet pomenuti Hakeem. ali isto tako, Jokic ima jednako dobar footwork kao Hakeem, ima hook koji je mozda i bolji od Kareemovog, i ako nije najjaci, onda je top3 igrac u ligi po snazi. uz sve to, ima ubedljivo najbolji handle i pregled igre ikada vidjen kod centara.plus, sve te price o Jokicu kao losem odbrambenom igracu mogu da pisu samo ljudi koji nikada nisu uzeli loptu u ruke. prvo, ako uzmes samo statse u obzir, Denver je u sampionskoj sezoni bio treca odbrana u playoffu sa 110.8 defanzivnim ratingom. 2024. su bili osmi, prosle godine jedanaesti. a imali su npr gori rating od Clippersa koje su naguzili... razlog je sto ih je sto je Denver s namerom prodao 3 tekme. gm 3 protiv Clippersa, gm 2 i gm 7 protiv OKC. ali i pored toga, Jokicev drtg u ta tri playoffa je 108, 109, 109. ali ajde da se manemo statsa, da kazes, statsi ga vole, na oko se vidi da nema pojma... to je tek onda dokaz da nemas pojma sta pricas. jer on je izgledao kao riba na suvom samo u onoj seriji sa Phoenixom, kada ga je CP3 unistio sa pnr(nakon toga Nuggetsi su zapravo promenili nacin kako da brane pnr). covek nije rim protector, i kada neko probije Denverovu prvu liniju, Jokic je beskoristan. i onda vidis kako je Embiid to branio dok je bio zdrav, i izvuces zakljucak da Jokic smrdi u odbrani... i onda pogledas tekme, i vidis da je Jokic najbolji roll defender u ligi, jer pored 3 zakucavanja i jos 3 lagana polaganja, Denver je odbranio sve ostale pnr... to je kao ona tekma, bila je deljena i ovde mislim, kada je Griffin dva ili tri puta zakucao i loptu i Gasola u kos... na kraju tekme Gasol isporucio Griffinu 30 poena i Lakerse dobili dok je Griffin em izgubio em ostao na svoja 3 monstruzna zakucavanja. e tako dodju ZliGli, jos cetvorica nalozenih dizaca tegova i prosecni nigga' from the hood, i utvrde kako Jokic nema pojma, i Embiid je 5 bolji jer se gleda i odbrana, i onda u gm7 Boston Phila, Tatum celu tekmu vija switch na Embiida i saspe mu 50 u lice.
November 25, 2025Nov 25 5 minutes ago, freakns said:Pat Ewing je smatran za jednog od najboljih centara lige u periodu od 10ak godina. njegov pandan danas je Steven Adams plus sut sa poludistance. i dok mozemo da pricamo da bi Ewing namestio ruku da sutira i trojke danas, ne mozemo da pricamo o tome da bi namestio vrhunski footwork(tipa Jokic ili Sengun), jer ga nije imao ni 90ih, a o tome koliko bi bio beskoristan u odbrani na premetru da ne pricamo...hajde da ne upadnem i ja u zamku da koristim teške reči kao ti prema gliju u introu ali jedini ewingoov pandan danas može biti joel embiid, samo što joelov šut nikada nije bio toliko konzistentan. kakav steven adams, pogledati manje od minut ili koliko vam je drago, ko je zaboravio ili nije ni gledao onomad:
November 25, 2025Nov 25 ewing je tokom karijere imao 0.1 pokušaj za 3pts po utakmici;da li bi mogao da šutira trice? lets see
November 25, 2025Nov 25 Šta da vidimo? Ovako i pijani Žeks ubode nekad kada se vraća iz kafane uroljan i uzme nam loptu, bez zezanja. Rokne i sa pola terena bez koske nekad.Ne kažem da jugoslovenski inženjer ne bi naučio trojke, ne kažem ni da bi, kažem da realno nemam pojma, a da jedan gif jednog šuta ne govori ništa.