Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kako bi definisali, ko je bogat čovek?

Featured Replies

5 hours ago, Shan Jan said:

Nikad u zivotu nisam leteo biznis klasom. Moracu jednom da se nateram da istresem iz dzepa tih par stotina evra vise kad se ukaze prilika. Posebno na onim letovima od 7-8 sati sa nekim A321XLR. Imao sam jedan takav i nije bas bio prijatan.

Ta biznis klasa sto je par stotina vise od eko ne vredi ni toliko (mozda malo vise prostora za noge i prazno sediste u sredini, kao npr Euro-biz kod vecine legacy kompanija).

Ona gde imas ravan krevet od skoro 2 metra da se ispruzis ce da kosta mnogo vise...

• Replies 759
  • Views 39.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Onaj ko ne mora da radi ono sto nece 

• imam 4 hektara obradive zemlje u pomoravlju, možda ima neki potencijalni rudnik ispod, nisam pametna   (ispratiću se sama sa topika)

• Кристофер Лумумбо
    Кристофер Лумумбо

pre 5 godina sam na severnom kipru upoznao coveka iz nisa i igrom slucaja ponovo sam ga sreo tamo ove godine. ispostavilo se da imamo dosta zajednickih prijatelja i da zna neke moje bliske rodjake. co

Posted Images

Ja sam letela Air France -om i Finn Air-om biznis klasom. Francuzi su bili OK. Finci savrseni i najjeftiniji tada.

Edited by Moonwalker

letim biznisom kad god mogu da 'priljustim' hocu reci ako u tom trenutku mogu da platim pa taman ostala nula na racunu. vozam se taksijem isto. ne zalim pare za koncerte, putovanja, zurke kad iznenadim prijatelje preko sveta...

komoditet i licna zadovoljstva su mi jako bitna. ako mogu da namakem placam bez jebemti i jedem zlondre posle ako moram. decu nemam pa mi lako. jedan zivot. hedonizam jaca organizam.

kapiram da su prioriteti potpuno razliciti kad se razmnozimo al to nije moj slucaj tako da to je, sto je.

nisam bogat al sam generalno srecan jer namiren taman kolko mi treba. bilo bi lepo da tako ostane al cak i ako spadnem na solijalu, bicu ok. nasladjivacu se prosloscu.

3 hours ago, onamonamo said:

vezano za stekanje na sitno, ima jedna, valjda jevrejska, izreka, koja veli: "nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino"...

na prvu loptu apsurdno, ali kad se malo bolje pogleda, ima smisla...

siromasan treba da gleda kad kupuje da valja i traje, jer mozda nece moci ponovo da si priusti, bogatog boli dupe da li ce sutra da se raspadne, kupice ponovo...

doduse, i ta izreka je verovatno iz vremena kada je visa cena podrazumevala i visi kvalitet

upravo. ne pada mi na pamet da dam silne pare za alat svetske marke a koji se pravi u kini a za koji kažu da je kontrolisanog kvaliteta ako mogu da kupim onaj koji traje dok traje. nisam profesionalac.

Edited by đorđe geprat

1 hour ago, đorđe geprat said:

upravo. ne pada mi na pamet da dam silne pare za alat svetske marke a koji se pravi u kini a za koji kažu da je kontrolisanog kvaliteta ako mogu da kupim onaj koji traje dok traje. nisam profesionalac.

Dužina garancije je sad jedino merilo

Bogat čovek ima garanciju na sve, on moze da smanji rizik od haosa gde mu je volja srdoc

Edited by Lord Protector

9 hours ago, Shan Jan said:

Nikad u zivotu nisam leteo biznis klasom. Moracu jednom da se nateram da istresem iz dzepa tih par stotina evra vise kad se ukaze prilika. Posebno na onim letovima od 7-8 sati sa nekim A321XLR.

To neces docekati. U najbolju ruku za tih dotatnih par stoji naci ces neku "premium economy" varijantu.

6 hours ago, Filozof manijak said:

Znam neke takve, penzionisani debeovci i pandurski oficiri.

Mislio sam na nesto poput FIRE pokreta, dosta popularna priča na zapadu... san mnogih milenijalaca i gen z.

Ideja je štedeti i investirati tako da se povučeš do 40. i živiš od pasivnih prihoda. Nije neostvarivo u Americi, ne samo zbog većih prihoda već i zbog strukture istih i lakšeg investiranja. Neka opšteprihvaćena racunica je da 4% porftolija možeš povlačiti u nedogled… i kad ti je 4% dovoljno za život, možeš u penziju.

Ima i kod nas takvih, mahom IT-jevaca, ali ne mnogo.

Uglavnom onih koji su prodali neki biznis, ne znam koliko je ovde izvodljivo samo sa platom kolika god da je.

Mada, trenutno se čini moguće i sa par stanova recimo.

Edited by mraki

Ja znam par takvih prica iz druge ruke, uglavnom u USA sto ti kazes, i vecina se vratila posle par godina da radi, dosadi izlezavanje dupeta po Fidzijima, treba coveku svrha. Mada ima jedan koji se nasao u kreativnom hobiju, to mu je novi "posao".

11 hours ago, x500 said:

Ne, tj jako tesko. Ako je neko napravio pare na posten nacin, znaci da je radio i stedeo. Tesko je da stane, moze da samo ili da uspori ili da promeni profesiju. Tesko da ce da neko ko je radio 100% povuce rucnu i predje na Kalemegdan da igra sah.

Sve koje ja znam da su prevremenoj profesionalnoj penziji, imaju vise od 1M eur, imaju nekakav hobi koji im donosi pare, vecinom cak i ne diraju pasivni prihod. Ili se zezaju sa nekim vocem/rakijom, ili sezonski turizam i sl.

taj sam. i, milina od života.

protestanti su to lepo odradili. bogatstvo i skromnost.

smatraju da se standard ocitava u slobodnom vremenu bez da ima uticaja na finansije.

8 minutes ago, Krampa said:

protestanti su to lepo odradili. bogatstvo i skromnost.

smatraju da se standard ocitava u slobodnom vremenu bez da ima uticaja na finansije.

Drugaciji su nacini trosenja. Kad su studenti vise po kaficima piju pivo. Kad dodju do neke plate uzima se kredit za stan i kupuje grafitni ili sta je vec sad aktuelno bicikl. Auto ako mora. Stekaju na hrani itsl nose neke prosjak sendvice za sobom, ali onda uplate Indoneziju i Finsku za odmor. I onda je glavno pricati gde si bio na odmoru i kakva ti je kuca i gde. Nece staviti telefon na astal kao kod nas do pre neku godinu. Za vikende idu u prirodu, spakuju nesto neukusno i jeftino, i ponesu vodu u flasi. To je isto fora da se na te nacine stedi.

Jednom sam i ja tako odlucila da se asimiliram, uzela sve slobodno vreme od firme sto je moglo, smanjila radnu nedelju na 80%, pokupovala neke dane i pocela da se majam vikendom sa nekom drugaricom a petcima nisam imala s kim pa uzmem bajs i teram kilometre. Linija san. Kupim i te neke peskirice za lezanje, pa neki petak spakujem nesto bogatiji sendvic i ponesem svoju cesmensku vodu, nadjem lepo prazno mesto u parku, i citam knjigu koju sam pozajmila od drugarice da bude trosak nula. Uzivam ja tako, naidje lokalna mama sa neko dvoje dece trazi mesto, neko dete pokaze na mene i kaze joj ajmo tamo kod tete, a majka ne nikako, pa najprezrivijim glasom to je hunden toalet, idemo dalje. Posle kad su odmakli ustanem i ja vidim posle ima znak sve lepo... Tad su mi preseli i demokratija i protestanti i prioroda. Evo zato sad u SR, sve je hunden toalet, na travu se ne seda a najbolje ni ne hodaj, a sva deca u naselju imaju nonstop gliste jer su svi navukli kucista u stanove, stanovi jedni drugima na glavi, a gledam ih ujutru kad seru kake niko ni ne pokupi makar simbolicno za zivotinjskom armijom.

pa sto si legla u hunden toalet?

2 minutes ago, Krampa said:

pa sto si legla u hunden toalet?

Nesvesno. Nisam znala da moraju i table da se citaju. Videla lepo a prazno mesto pod drvetom, a trava izuzetno fina i zelena. Od djubrenja kapiram.

to im je zonirano nekako, pa malo za ljude malo za pse malo za ljude mao za pse. ali ja nisam obratila paznju na zoniranost i natpise. Kakav je to povratak prirodi ako moras da cesljas po tablama u parku, a ima ih milion.

Edited by Mel

Čitajući ovaj topik rekao bih da nisam bogat. Osim duhom.