radisa Posted March 12 Share Posted March 12 20 minutes ago, aram said: veliki post traje 48 dana, na hlebu i vodi trogodišnje dete - to nije za oduzimanje dece, to je za zatvor. Ali, ali, tako piše u bibliji... Da je Džizus znao kakvi će ga sve ludaci dohvatiti, ne bi se ni pojavljivao... 1 Link to comment
pt 2.0 Posted March 12 Author Share Posted March 12 (edited) 1 hour ago, Filozof manijak said: Neko je spomenuo i zlostavljanje dece. Ako je to tacno, ko je zlostavljao decu, i kako? Па, више њих је спомињало термин ”злостављање деце”. Најпре адвокат Босика и сама мајка у двосатном ”интервјуу” порталу Гласа Јавности, износећи јавно сумње да су деца злостављана у тој сигурној кући иза ЦСР. Директорка ЦСР у изјави данас то одбија као неистинито (да су деца у лошем стању или да су према њима предузимане злонамерне радње). Даље, сама директорка ЦСР у изјави данас (наводим цитат са 021, али ово, дословно овако цитирано, сам чула својим ушима и видела својим очима да изговара на некој од телевизија): ”Мajci je policija prvo izrekla hitne mere u trajanju od 48 sati, što je redovna procedura. - Nakon toga sud je preinačio ovu odluku policije i sa tom odlukom suda se manipuliše, izvrće se istina. Ukidanje hitne mere je samo ukidanje zabrane kontakata između roditelja i deteta, ali to ne znači da je sud time dao izvršno rešenje da se deca tog momenta vrate majci. U samom rešenju je zaključak da sud ne može sa sigurnošću da tvrdi da postoji nasilje, ali ono što tvrdi je da postoje elementi zlostavljanja i zanemarivanja", dodala je Zorić.” Што се тиче ове директоркине изјаве (скен целог решења можеш наћи у мом посту на овој теми, био је део линкованог твита) - или ја не умем да читам, или она лаже, пошто у решењу на дату тему стоји само ово испод, односно - помињу се радње запуштања и занемаривања: Edited March 12 by pt 2.0 1 1 Link to comment
Filozof manijak Posted March 12 Share Posted March 12 1 hour ago, aram said: veliki post traje 48 dana, na hlebu i vodi trogodišnje dete - to nije za oduzimanje dece, to je za zatvor. Post traje 48 dana, ali nije na hlebu i vodi. Čini mi se da smo olako prihvatili to kao nepobitnu činjenicu: da ta žena namerno izgladnjuje sopstvenu decu. Ali vidim kuda ovo vodi, tako da se ne bih dalje nastavljao. 1 1 Link to comment
aram Posted March 12 Share Posted March 12 Just now, Filozof manijak said: Čini mi se da smo olako prihvatili to kao nepobitnu činjenicu: da ta žena namerno izgladnjuje sopstvenu decu. meni se opet čini da smo olako prihvatili, barem neki od nas, kao nepobitnu činjenicu da su deca kidnapovana, da ih drogiraju i šikaniraju i da će ih na kraju prodati nekim bogatim norvežanima. a to je tako jer je tako rekao saša borojević i onaj advokat kome ne želim ni da zapamtim ime, a direktorka czsr je sns govno. 7 Link to comment
Filozof manijak Posted March 12 Share Posted March 12 (edited) Ne vidim da sam to igde napisao. Esid: ali,se slažem da je Jelena Zorić govno, to ne sporim. Mali je NS. Edited March 12 by Filozof manijak 1 Link to comment
Eleniko Posted March 12 Share Posted March 12 malo ste otišli u drugi ekstrem sa tom pričom o velikom postu na hlebu i vodi ishrana u velikom broju siromašnih porodica se ne razlikuje bitno od one na postu nema se tu novca za meso češće nego jednom nedeljno, ako i toliko neće tu nikome ništa faliti ako budu živeli na proteinskom povrću /tipa pasulja i mahunarki/ i drugim povrćnim jelima i što jelo neće biti sa uljem nego bez. jbte ni ja ne dodajem ulje kad kuvam pasulj ili sočivo, uglavnom zaboravim, kad se setim dodam. nebitno. mnogi bogati danas sanjaju da mogu da se vrate na takve režime, bukvalno hleb i voda tj odricanje od hrane to ne postoji sem samo veliki petak prepodne, ne znam da li ima još neki dan koji je postom predviđen za to ali mislim da ne sad za decu moguće je da postoje izuzeci, ne znam, ali mogu da zamislim ne zamerite ako sam pogrešio, infidel sam ali gledam oko sebe. 2 Link to comment
pt 2.0 Posted March 12 Author Share Posted March 12 11 minutes ago, aram said: jer je tako rekao saša borojević..., a direktorka czsr je sns govno. Штрока од Саше Боројевића је у овој афери био само кулиса видео наступа из кабинета ”снс говнета” које је, газећи све узусе своје професије, давала двосатни онлајн интервју о детаљима породичне ситуације Михаљица, док руља разваљује капију испред ЦСР. Истом приликом је обећавао да ће децу до пунолетства помоћи са 50.000 месечно, патетично тражио обећање од директорке да ће деца брзо кући, итд. Није он био насупрот ЦСР, или сам нешто пропустила (да схватим). 4 Link to comment
Venom Posted March 12 Share Posted March 12 4 hours ago, pt 2.0 said: Породични закон, извод из члана 81. ”(4) Судска одлука о потпуном лишењу родитељског права лишава родитеља свих права и дужности из садржине родитељског права, осим дужности да издржава дете.” Родитељ је дужан да издржава своје дете. Држава није дужна да финансира родитељство радно способних људи. Тако стоје ствари, и то се неће мењати. Postoje neke stvari koje mogu da se diskutuju načelno. Neću da ulazim u sitna crevca, zato što ne znam ništa o ovom slučaju, ali nadovezao sam se na post koji je počeo sa "ne znam dovoljno o konkretnom slučaju", ali samo ovo: nisam nigde koristio reč dužnost, ali ne slažem se da tako stoje stvari, kao ni da ne mogu da se promene. Socijalna država postoji. Lično dobijam 500e mesečno od nemačke socijalne države za dvoje dece i bilo bi glupo da zagovaram da radno sposobnim ljudima nije potrebna pomoć, jer im niko nije nešto dužan. Nije ni meni, pa to ipak postoji, jer je većina društva mišljenja da je to korisno. To je sve možda utopija za Srbiju, ali moje pitanje je: zašto onda trošimo novac na oduzimanje dece? Hraniteljske porodice i ostali mehanizmi nisu besplatni. Ako ova osoba ima psihičke probleme, zašto taj novac ne može da se potroši na njeno lečenje? Kao poslednje rešenje mislim i da oduzimanje dece može da postoji, ali mi deluje da su u međuvremenu ukinuta sva ostala rešenja zbog nedostatka sredstava, a ostala je samo represija. Ali to je sve načelno i ne mora da ima direktno veze s ovim slučajem. 4 Link to comment
Venom Posted March 12 Share Posted March 12 2 hours ago, Svemir Zeka said: Postoji. Deca su, po navodima, bila higijenski izuzetno zapuštena, neuhranjena iz razloga zanemarivanja, a ja bih religijski post na hlebu i vodi nazvala i zlostavljanjem. Koliko znam deca su isključena iz posta u svim religijama, jer je štetno za decu (koja se razvijaju). Ne znam kako je u pravoslavlju konkretno, ali ne vidim zašto ne bi bilo tako, kad je već štetno. Ako je stvarno tako onda je to na prvom mestu fail crkve što ne obrazuje svoje vernike. 1 Link to comment
aram Posted March 12 Share Posted March 12 Pre par godina u Švedskoj je FSB finansirao kampanju protiv njihovih CZSR sa pričom kako roditeljima, prvenstveno muslimanima, oduzimaju decu i stavljaju ih u domove da od njih naprave homoseksualce. Meni nekako smrdi, a imam i neke potvrde o tome, da je ovo ista priča. Plus što ovde neke državne službe, tj. njihovi delovi kojima svakako pripada i Saša Borojević a i nepomenuti advokat, mnogo više rade za FSB nego za sopstvenu državu. @Filozof manijak oko Jelene Zorić se slažemo, ali šta imaš da kažeš o ekipi koja se okupila oko Ane Mihaljice, kad je već NS mali grad? 5 Link to comment
Eleniko Posted March 12 Share Posted March 12 Neki kažu da deca ne treba da poste sredom i petkom i u četiri višednevna posta koja je Crkva propisala, sve do svoje sedme ili treće godine života. Drugi govore da deca mogu biti razrešena tih posnih dana samo na beli mrs (mleko, jaja, sir). Šta je od ovoga ispravno i da li deca poste kao i odrasli hrišćani? Odgovor na pomenuto pitanje ne može biti zasnovan na svetim Kanonima jer nema ni jednog Kanona koji bi se direktno bavio problematikom posta kod dece. Ali odgovor se može dobiti iz celokupnog našeg saznanja o pojmu posta, vrsti posta i cilju posta. Imajući u vidu sve ono što je tamo rečeno o postu, možemo odmah i odlučno odgovoriti na poslednji deo vašega pitanja: Deca ne poste i nemaju potrebe da poste KAO odrasli hrišćani. Iz prostog razloga što deca još ne poseduju one grehe, strasti i navike, za iscelenje, ukroćenje i uništenje kojim post predstavlja moćno oruđe u rukama hrišćanina, zbog čega je od Boga zapoveđen, a od svete Crkve ustanovljen i propisan. Pa ipak, ovo još ne znači da su deca potpuno oslobođena posta, i da ne treba NIKAKO da poste. Kako će pak deca postiti i koliko, ne zavisi više od pozitivnih crkvenih propisa nego od pobožnosti i vere njihovih roditelja. A tu zaista treba imati mnogo mudrosti i rasuđivanja da se ne ogrešimo ni o telesne ni o duhovne potrebe svoga deteta. Kada o tome govorimo umesno je takođe postaviti pitanje: do kada je “dete” dete. Svima je poznato da dečije doba ima više faza razvoja kroz koje dete prolazi. Ono je najpre – odojče. Zatim dolazi rano detinjstvo (od 2 – 3 godine), pa je dete predškolskog uzrasta, pa je dete đak osnovac, pa tako dalje, do dečaštva i puberteta. Za neke roditelje njihovo je dete “dete” sve dok ne osluži vojsku, pa i kasnije. rešavanju toga pitanja, postoje dve krajnosti kojima su roditelji, bar kod nas često skloni. Ili će nametnuti detetu od ranog detinjstva strogi post ili će ga “štedeti” od posta čak do njegovog punoletstva, pa često i dalje. I jedno i drugo je štetno po dete i pogubno za njegov duhovni život. U prvom slučaju, kada se detetu nameće preterani post u ranom detinjstvu, dok ono ne shvata i ne pojima smisao istoga, može kod njega izazvati odvratnost i odbojnost prema postu. Iako će, kao malo, slušati svoje roditelje i “postiti”, ali, ako se u tome pretera, kada odraste može zadobiti averziju prema postu, i potpuno ga izbaciti iz svoga života, što biva veoma pogubno po njegovu dušu. S druge pak strane, ko iz malena ne navikne ni malo da posti i ne shvati razliku među danima, taj će se teško ikada u životu priviknuti na post i primorati sebe na uzdržanje, što nikako nije manje pogubno. Izbeći obe ove krajnosti, i provesti svoje dete između scile i haribde, zaista je prava umetnost. To znaju samo oni roditelji, koji, pre svega, i sami intezivno žive duhovnim životom, i svesno se bore kako za svoje spasenje, tako i za spasenje duše svoga deteta. Jer dužnost roditelja nije samo da donesu dete na svet, da ga uvedu u ovaj zemaljski život i obezbede mu telesni razvoj, nego da ga vaspitanjem u veri pravoslavnoj učine građaninom carstva nebeskoga. To znaju u praksi da čine mnogi roditelji kod pravoslavne braće Grka i Rusa, i mi bismo se mogli od njih mnogo tome naučiti. Po učenju Crkve dete do sedme godine nema greha po nekima do desete godine. Ali kod Grka i Rusa roditelji privode decu od 4 – 5 godina svešteniku na ispovest. Zaista oni roditelji koji se trude da žive po zapovestima Božjim, koji se trude na svome ličnom spasenju, pod rukovodstvom iskusnog duhovnika, umeće da nađu pravi izraz i zlatnu sredinu i u pogledu svoje dece, njihovog posta, pričešća, i svete tajne pokajanja i ispovesti. Izvor: www.svetosavlje.org Link to comment
pt 2.0 Posted March 12 Author Share Posted March 12 5 minutes ago, Venom said: bilo bi glupo da zagovaram da radno sposobnim ljudima nije potrebna pomoć Разумем. Важно ми је да ти нагласим да ја не заговарам ништа, те моје реченице су сажета суштина која се изводи из Породичног закона. 5 minutes ago, Venom said: To je sve možda utopija za Srbiju, ali moje pitanje je: zašto onda trošimo novac na oduzimanje dece? Hraniteljske porodice i ostali mehanizmi nisu besplatni. Не трошимо ми новац на то, но држава троши новац да испуни своје обавезе према детету. Постоји тачно 3 места у Породичном закону где се помиње држава. Сва три места су у члану 6. закона, и сва се односе на ДЕТЕ. Не на родитеље. На дете. Dete Član 6 (1) Svako je dužan da se rukovodi najboljim interesom deteta u svim aktivnostima koje se tiču deteta. (2) Država ima obavezu da preduzima sve potrebne mere za zaštitu deteta od zanemarivanja, od fizičkog, seksualnog i emocionalnog zlostavljanja te od svake vrste eksploatacije. (3) Država ima obavezu da poštuje, štiti i unapređuje prava deteta. (4) Dete rođeno van braka ima jednaka prava kao dete rođeno u braku. (5) Usvojeno dete ima jednaka prava prema usvojiteljima kao dete prema roditeljima. (6) Država je dužna da detetu bez roditeljskog staranja obezbedi zaštitu u porodičnoj sredini uvek kada je to moguće. 5 minutes ago, Venom said: Ako ova osoba ima psihičke probleme, zašto taj novac ne može da se potroši na njeno lečenje? Лечење у Србији је бесплатно (свесна сам цинизма ове изјаве, али формално јесте тако), и сваки грађанин Србије има право на здравствену заштиту. 5 minutes ago, Venom said: Kao poslednje rešenje mislim i da oduzimanje dece može da postoji, ali mi deluje da su u međuvremenu ukinuta sva ostala rešenja zbog nedostatka sredstava, a ostala je samo represija. То и јесте последње решење. (Ја сам лаик који је ових дана први пут у животу прочитао Породични закон готово цео. Треба неко паметнији и упућенији од мене да одговара на ове дилеме, доста питања сличних твојима има и по мрежама, и на овој теми, и од стране људи који протестују. Мени се чини да питања маше суштину која је заправо једноставна. Дете и његова добробит је у фокусу система и тако треба да буде. Наравно да систем не сме да буде труо нити корумпиран, причам начелно о систему.) 1 Link to comment
aram Posted March 12 Share Posted March 12 @Eleniko sve je ovo ok što si citirao, jedino što nema ama baš nikakve veze sa ovim konkretnim slučajem. Link to comment
Eleniko Posted March 12 Share Posted March 12 4 minutes ago, aram said: @Eleniko sve je ovo ok što si citirao, jedino što nema ama baš nikakve veze sa ovim konkretnim slučajem. vrv ali to važi za dobrih 85 posto postova napisanih na ovoj temi kako ste došli do toga šta njena deca jedu za vreme velikog posta da li stvarno to znate i kako ste to utvrdili. ne da je odgovor naročito bitan, samo konstatujem no dobro, forum je, ide sve. a i takva je tema pa se obe strane često poklapaju u površnosti. Link to comment
Recommended Posts