1 hour ago1 hr 42 minutes ago, Pixie said:Već smo o tome pisali, ali sudsko veštačenje nije neophodno da bi postojali osnovi za neku sudsku meru. Zavisi od situacije. Uloga lekara/terapeuta i uloga veštaka se razlikuju i to treba da bude tako, ali sam čak i svojstvu lekara (ne-veštaka) imala dovoljno situacija u kojima su sudije od mene tražile (samo) psihijatrijski izveštaj/iskaz o nekom pacijentu, kako bi na osnovu toga odlučile da li im je neophodno dalje veštačenje za odluku (na primer i o lišavanju/produžavanju lišavanja slobode kretanja/prinudnom lečenju). Pretpostavljam da i u Srbiji to funkcioniše slično.U Srbiji to moze jedino kroz vestacenje, jer ne postoji drugi nacin da se pribavi strucno misljenje.
1 hour ago1 hr 3 minutes ago, Vapad said:Je l tačno da su porodice dobili štetu u parnici od škole i porodice K?Odštetu novčanu?Ne znam. Bili su neki naslovi ali nisam siguran.Ja novac ne smatram za pravdu. Pravda je da trune do kraja zivota u nekoj sobi i da ne moze vise nikog da ugrozi.Zapravo pravda bi bila smrtna kazna ne znam kako ljudi i dalje ne kapiraju da su deca itekako sposobna za uzase i da su zapravo surovija od mnogih odraslih ljudi.Ovog ludaka da pitas onako iskreno sta misli a da mu ne pretis zatvorom rekao bi ti da je njegovo delo pravicno. Kladim se.
1 hour ago1 hr 4 minutes ago, JPM said:Odštetu novčanu?Ne znam. Bili su neki naslovi ali nisam siguran.Ja novac ne smatram za pravdu. Pravda je da trune do kraja zivota u nekoj sobi i da ne moze vise nikog da ugrozi.Zapravo pravda bi bila smrtna kazna ne znam kako ljudi i dalje ne kapiraju da su deca itekako sposobna za uzase i da su zapravo surovija od mnogih odraslih ljudi.Ovog ludaka da pitas onako iskreno sta misli a da mu ne pretis zatvorom rekao bi ti da je njegovo delo pravicno. Kladim se.Sve jasno ali... oni su obeštećeni po zakonu. Ostaje pitanje odgovornosti i nedostatka pravih mehanizama za pitanja što prevencije što kažnjavanja potencijalnih budućih (mada je i za ovo upitno po mnogima). Ili postoje ali se ne primenjuju, pojma nemam, tu se negde udara u zid.
1 hour ago1 hr 3 minutes ago, Vapad said:oni su obeštećeni po zakonu.Tako je. Zato se i kaze da pravo i pravda nisu isto, ali ako se sagleda iole iz ugla zrtava, placanje zlocina nije opcija. Inace smo najebali. Zamisli situaciju gde se mozes izvuci sa ubistvom tako sto samo platis. Naravno da postoji i novcana kazna ali ona ima smisla samo kao deo kazne, ne kao jedina kazna.Ovo je veliki izazov i za uredjena drustva i pravne drzave. A za nas je mozda i nepremostiva prepreka.
1 hour ago1 hr Just now, JPM said:Tako je. Zato se i kaze da pravo i pravda nisu isto, ali ako se sagleda iole iz ugla zrtava, placanje zlocina nije opcija. Inace smo najebali. Zamisli situaciju gde se mozes izvuci sa ubistvom tako sto samo platis. Naravno da postoji i novcana kazna ali ona ima smisla samo kao deo kazne, ne kao jedina kazna.Ovo je veliki izazov i za uredjena drustva i pravne drzave. A za nas je mozda i nepremostiva prepreka.Vratiš se na staro - oko za oko I svet će postati slep. Jbg, ne želimo plemenski, krvnu osvetu.Tu je zgodno u anglosaksonskom što imaju taj doli incapax...i uzastopno doživotno i slično.Možda imamo potrebu za takvim stvarima jer predugo živimo nešto što je divlji zapad stajl... Ali treba pokušati i ostati u kontinentalnom majndsetu... teško kad se desi tragedija ovih razmera.I sam bih radije linčovao za ovakve stvari, za nadstrešnice, pa "let god sort them out"... ali mi pomaže zamisao da doživotno kuckaju sitan kamen, iako to nema kod nas u zakonu, navijam za takav zakon...
1 hour ago1 hr 2 minutes ago, Vapad said:Jbg, ne želimo plemenski, krvnu osvetu.Ne, naravno. Zato je i vazno da sve bude sprovedeno po proceduri i zakonu. Ali isto tako je i vazno da pokazes gradjanstvu da si ga zastitio od monstruma, tog jednog. Nije cilj ni samo se slepo drzati pravila. To je ta dilema biti pragmaticar ili legalista. Ja biram pragmatizam. Decko ne sme da vidi sunce vise. Na ovaj ili onaj nacin.
1 hour ago1 hr 25 minutes ago, Uskebasi said:U Srbiji to moze jedino kroz vestacenje, jer ne postoji drugi nacin da se pribavi strucno misljenje.Hvala, ali ako je tako, šta to onda u ovom slučaju znači? Po kom osnovu se neko prinudno zadržava u bolnici ako zvanično ne postoji stručno mišljenje?
23 minutes ago23 min 51 minutes ago, JPM said:Tako je. Zato se i kaze da pravo i pravda nisu isto, ali ako se sagleda iole iz ugla zrtava, placanje zlocina nije opcija. Inace smo najebali. Zamisli situaciju gde se mozes izvuci sa ubistvom tako sto samo platis. Naravno da postoji i novcana kazna ali ona ima smisla samo kao deo kazne, ne kao jedina kazna.Ovo je veliki izazov i za uredjena drustva i pravne drzave. A za nas je mozda i nepremostiva prepreka.Obeštećenje nije ni deo kazne, ni zasebna kazna, već potpuno nezavisan institut gradjanskog prava. I to vec hiljadama godina nije izazov za drustva i pravne drzave. A nije izazov ni za nasu neuredjenu državu, jer je to detaljno regulisano
22 minutes ago22 min Nisam ni napisao da je obestecenje izazov.Vec cela situacija. Kako kazniti adekvatno ovakav tip zlocina.
22 minutes ago22 min 42 minutes ago, Pixie said:Hvala, ali ako je tako, šta to onda u ovom slučaju znači? Po kom osnovu se neko prinudno zadržava u bolnici ako zvanično ne postoji stručno mišljenje?To niko ne zna. Rek'o Vucic da nece videti bela dana, pa to neko mora da omogući
9 minutes ago9 min 9 minutes ago, Uskebasi said:To niko ne zna. Rek'o Vucic da nece videti bela dana, pa to neko mora da omogućiKakva ludnica (neko bi rekao i pakao), ako je stvarno tako. Koji bi onda bili (mogući) razlozi suda da ne naloži veštačenje?