January 17Jan 17 Kod mene je marketing prijavio nedavno da smo imali prvu mušteriju u radnji koja je došla i rekla da je dobila preporuku od ChatGPT-a ili nečeg sličnog (makar prvu koja je to rekla). Apsolutno logičan sled stvari, napisao sam to još pre par meseci. Jedjno što više nisam siguran je da je Google puko, jer primećujem da češće koristim Gemini nego ChatGPT i da mi više leži, jer se ne vrti u krug pri svakoj kritici da bi mi rekao da sam u pravu.U svemu tome ima ogromna količina para, više treba da brinu sve ostale industrije koje žive od marketinga. Drugi je pitanje da li je to dovoljno za ogromne ambicije koje "AI" kompanije imaju i mogućnosti koje reklamiraju.
January 17Jan 17 I meni se vise dojmi Gemini, plus od ovog AI sranja zapravo jedina stvar koja mi se stvarno dopada i mislim da je korisna jeste kako je Google inkorporirao AI u svoju klasicnu pretragu, tako da ti da odgovor na postavljeno pitanje uz jasno vidljiv izvor koji je odmah ispod. Zapravo ti AI sazvace ukratko ono sto nalazi po relevantnim sajtovima, a tebi ako treba vise detalja ili vise informacija samo lepo skrolujes, kliknes i udjes te sajtove ili neke druge koji mogu biti relevantni, a koje je pretrazivac pronasao. I to je vise nego dovoljno.Naravno, ovo ograniceno na jezicki AI. Ne radim sa vizualima™, tako da ne ulazim u te vrste AI alata, siguran sam da ima korisnih. Edited January 17Jan 17 by Sludge Factory
January 19Jan 19 Vidiš, a meni je ubedljivo najiritantniji aspekt čitavog trenda to kako je Google inkorporirao AI u svoju pretragu. Napadno je, nasrtljivo, krene da ti artikuliše tekstualni odgovor na najprostije moguće pretrage. Ako tražim samo tekst neke pesme, ne želim da skrolujem kroz šest pasusa koje on generiše u RT na temu istorije benda i žanra i čega god već.Da sam ja neka vlast, taj AI™ bi se aktivirao isključivo kad je search query izražen u obliku pitanja. Za sve ostalo bi išla standardna pretraga.
January 19Jan 19 4 minutes ago, Weenie Pooh said:Vidiš, a meni je ubedljivo najiritantniji aspekt čitavog trenda to kako je Google inkorporirao AI u svoju pretragu.Napadno je, nasrtljivo, krene da ti artikuliše tekstualni odgovor na najprostije moguće pretrage. Ako tražim samo tekst neke pesme, ne želim da skrolujem kroz šest pasusa koje on generiše u RT na temu istorije benda i žanra i čega god već.Da sam ja neka vlast, taj AI™ bi se aktivirao isključivo kad je search query izražen u obliku pitanja. Za sve ostalo bi išla standardna pretraga.A vidis, meni se to ne desava kad trazim npr tekst pesme, vec izbaci samo lyrics na vrhu. Neki, pak, pojam kad trazim on kako kad, nekad da to detaljnije objasnjenje kroz AI, a nekad i ne. Kad postavim pitanje u formi kompletne upitne recenice (sto radim sve cesce) onda naravno AI da detaljniji odgovor. Tako da, meni za sad nije nametljiv, vec mi bas daje odgovore kako mi odgovara. Ne znam zasto tebi tako radi. Mozda jos ns radi svima na isti nacin, a mozda se prilagodjava korisniku na osnovu ranijih pretraga na neki samo googlu znan nacin. Poceli su, doduse, da sve cesce nude neki poseban AI mod pretrage, koji ne znam sta podrazumeva jer izbegavam za sad.
January 20Jan 20 Salesforce CEO Marc Benioff publicly ditched ChatGPT for Gemini after using it for two hours.ChatGPT traffic fell in November. Second month-over-month decline of 2025. Meanwhile Gemini jumped to 650 million monthly active users.The company that was supposed to build AGI can't keep its chatbot competitive.But the real story is the money...OpenAI lost $12 BILLION in a single quarter according to Microsoft's own fiscal disclosures.Deutsche Bank estimates $143 billion in cumulative negative cash flow before the company turns profitable. Their analysts put it bluntly: "No startup in history has operated with losses on anything approaching this scale."They're burning $15 million per day on Sora alone. $5 billion annually to generate copyright-infringing memes. Even Sora's lead engineer admitted the "economics are currently completely unsustainable."Here's the big math problem nobody wants to discuss:It's going to cost 5x the energy and money to make these models 2x better.The low-hanging fruit is gone.Every incremental improvement now requires exponentially more compute, more data centers, more power. Reports suggest OpenAI's large training runs in 2025 failed to produce models better than prior versions.GPT-5 launched to widespread disappointment. Users called it "underwhelming" and "horrible." OpenAI had to restore GPT-4o within 24 hours because users preferred the old model.Altman had promised GPT-5 would make GPT-4 feel "mildly embarrassing." Instead, users complained it was worse at basic math and geography.They've released GPT-5.1, GPT-5.2 since. Same complaints each time: too corporate, too safe, robotic, boring.The talent exodus makes this even worse:CTO Mira Murati. Gone.Chief Research Officer Bob McGrew. Gone.Chief Scientist Ilya Sutskever. Gone.President Greg Brockman. Gone.Half the AI safety team departed. Multiple executives reportedly cited "psychological abuse" under Altman's leadership.And now Elon Musk is suing for up to $134 billion.A federal judge just ruled the case goes to jury trial in April. There's "plenty of evidence" that OpenAI's leaders promised to maintain the nonprofit structure that Musk funded.Musk provided $38 million in early funding based on those assurances. Now he wants his share of the $500 billion valuation.OpenAI called it "harassment." But the judge disagreed.Here's what I think happens next:The AI hype cycle is peaking.The diminishing returns are becoming impossible to hide.Competitors are catching up. The lawsuits are piling up.OpenAI needs to generate $200 billion in annual revenue by 2030 to justify their projections. That's 15x growth in five years while costs keep exploding.Even Sam Altman admitted investors are "overexcited" about AI. His exact words: "Someone is going to lose a phenomenal amount of money."If I were running an AI startup with good traction right now, I'd be looking for an exit. Sell into the hype before the music stops.My positioning:I'm not touching OpenAI-adjacent plays at these valuations. The risk profile is astronomical.If you're exposed to the Magnificent 7 through AI infrastructure bets, consider trimming. The gap between promised revolution and delivered reality has never been wider.The smart money is rotating into sectors where valuations actually reflect fundamentals.Small and mid-caps are trading near decade lows relative to Big Tech while earnings growth is only marginally lower.Markets can price risk. But they can't price chaos.And OpenAI is chaos dressed up in a $500 billion valuation. https://x.com/gnoble79/status/2013639091636633705
January 21Jan 21 Ne znam koliko vredi verovati Gemini brojevima, njega masa ljudi koristi jer ih (nas) Google Workspace primorava.Možda jeste bolji model od ChatGPT ali to ne sledi automatski iz market share slajsa.
January 22Jan 22 On 19. 1. 2026. at 14:08, Sludge Factory said:Poceli su, doduse, da sve cesce nude neki poseban AI mod pretrage, koji ne znam sta podrazumeva jer izbegavam za sad.Pretpostavimo da ga ovlas testiraju i da ce potpuno prijeci na njega u dogledno vrijeme, kao i sve drugo, ali ova kombinacija AI i sirove pretrage meni je trenutno savrsena.
January 22Jan 22 Osoba koju pratim u vezi AI sveta je Sabrina RamonovSjajne klipove ime, nisam bas sigurna da je svesna da nije za pocetnike al ajde 😁
January 26Jan 26 Iako se ne slazem sa idejom u klipu da reklame ne mogu da rade dobro uz chatGPT, ostalo je fantasticno. Posebno brojke na sta se i koliko trosi. Ako Microsoft stvarno ima 30% udela, bice na granici bankrota za godinu-dve ukoliko neko (khm, khm Nvidia?) ne uleti sa 100 milijardi. Skoro pa bih voleo da Elon dobije 70% udela, taman da kad pukne balon i on bankrotira i resimo se i njega.
January 26Jan 26 Apsolutno me nije zanimalo, tri put sam nešto kliknula, ne sećam se ni šta. Sad treba da uradim neki promotivni materijal za dosta kratko vreme i neko mi je rekao: pa uzmi čet gpt, šta se sad zajebavaš s tim I sad recimo, šta da radim? Napišem na srpskom ili engleskom "napravi mi liflet na temu ....tu i tu" ili moram da detaljišem? Hvala na odgovorima, strah me da proveravam sama, možda me nešto ujede.
January 26Jan 26 @Svemir Zeka ako je na srpskom na srpskomdetaljiši, budi precizna, ispravljaj gašto mu više imputa daš, dobićeš bolji rezultatnaravno ti ga posle malo doterajtipkad mu složiš zadatak, isti taj prompt isprobaj i na geminiju(google ai) i na groku(twiterov ai)eimaš i one kineze deep seek il kako se već zovu Edited January 26Jan 26 by kud u maglu Simoviću
January 27Jan 27 Imam instaliran taj Grok, to sam kao probala. Falavi. Neverovatno koliko se s godinama izbumeri mozak, nećeš ni da klikneš na neke "nove tehnologije" dok te neko ne uputi ili uradi to umesto tebe