Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mleko i mlečni proizvodi

Featured Replies

Zato ja vec godinama koristim jogurt iskjucivo domace proizvodnje.fantom

231005101740-ariete-yogurella-621.jpg&we

• Replies 244
  • Views 17.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Bili prekljuce u jednoj mlekari, blizu Modene, gde se proizvodi Parmigiano Reggiano, proveli nas kroz pogon i bas lepo ugostili. Za kraj su rasekli jedan kolut star 40 meseci. Koji miris! Pr

• Samo da prijavim da sam se zeznuo, pa da ne morate i vi, i kupio "Iriški sir", Imlek. Zašto sam ga uopšte kupio? Zato što sam izgleda nepopravljiv optimista kad su domaći žuti sirevi u pitanju, i uve

• Evo stigla porudžbina

Posted Images

20 hours ago, Mr.Mxyzptlk said:

iskljucivo iz JA

Logično, tamo ima palmi.

Isto sam se pitao zasto se kakao kupuje u Jagodini? unsure

Edited by werbatim

• 2 weeks later...
On 21. 2. 2026. at 20:58, vracharac said:

Uzgred kupujem jogurt i mieko Granice u malim radnjama na Kalenicu vikendom. Radnim se danom ne mere

Pa što ti nisi onda guglao Mlekaru Granice?

Vlasnik je ne samo ćaci nego predsednik skupštine opštine Mladenovac, bio im prvi na listi na lokalu. Uvek im pozajmi ime jer, što jes jes, on je uspešan privrednik i poznaje ga ceo grad - za razliku od bašibozuka koji čini tamošnji SNS ovaj Vukadinović ima nešto iza sebe.

Ranije je dočekivao Tadića, od kako su ovi zajahali i on se prešaltao.

Mleko otkupljuje po selima oko ML, Ar, To itd.

On topic, sutra stiže nova tura domaćeg mleka dogovorenog u sklopu podrške poljoprivrednicima. Prijavila sam se ovog puta za 6 litara jer smo 4 l od prošlog petka sabili do ponedeljka uveče.

Edited by Valk

ko je tvoj poljoprivednik/ca, tj koji je mehanizam?

L

50 minutes ago, Valk said:

On topic, sutra stiže nova tura domaćeg mleka dogovorenog u sklopu podrške poljoprivrednicima. Prijavila sam se ovog puta za 6 litara jer smo 4 l od prošlog petka sabili do ponedeljka uveče.

Čekaj, zar nije išla ona priča da se ne pretače mleko u flaše jer nije bakteriološki pouzdano?

Ja sam našao kombinu na Banjoli. Dolazi žena iz Guče samo subotom i donosi mi kozje mleko i domaće kravlje. Mi posle pravimo sir.

Trenutno je kozje stvarno izvanredno, valjda je neki deo godine koji im odgovara. Kravlje kupimo samo za par dana, ne može duže da izdrži, pokvari se.

48 minutes ago, gospa buba said:

ko je tvoj poljoprivednik/ca, tj koji je mehanizam?

Komšiluk iz bloka 37/38 je stupio u kontakt sa mlekarskim domaćinstvom iz Banovaca. Imamo viber grupu, google spreadsheet i upisujemo se koliko litara hoćemo, isporuka je četvrtkom i petkom. Prošle nedelje je bilo 100 din/l k sve je išlo u humanitarne svrhe za lečenje dva bolesna deteta. Od ove nedelje 150 din/l ko preuzima na NBG, kod njih ako odeš kući, sipaju za 100.

3 minutes ago, April said:

Čekaj, zar nije išla ona priča da se ne pretače mleko u flaše jer nije bakteriološki pouzdano?

Ništa se ne pretače, domaćini sipaju u sterilisane flaše i balone i zatvore ih dobro. Ti naručiš kako hoćeš, npr 10 litara možeš da tražiš u 5 flaša ili 2 balona. Flaša košta 20 din, balon ne znam tačno ali sitno nešto.

Pisala sam o tome na Now Eating kad sam se pohvalila kako sam napravila kajmak 😋

• 2 weeks later...
Nova.rs
No image preview

Postignut dogovor države i proizvođača mleka: Formira se...

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, dva udruženja proizvođača mleka, mlekare, i distributeri, odnosno predstavnici kompanija koje se bave uvozom, pre svega

pojava jeftinih uvoznih sireva iz Evrope, a problem su i znatne količine mlečnih proizvoda "u sivoj zoni".

najvećih problema "ilegalno tržište sireva" i da "količine na tom crnom tržištu nisu zanemarljive".

"Veterinarska i poljoprivredna inspekcija pojačaće kontrole kako bi potrošači jasno znali šta kupuju. Posebna pažnja biće usmerena na ugostiteljske objekte, pekare i picerije, gde postoje naznake da se koriste proizvodi od mleka sa palminim uljem bez jasnih deklaracija"

eventualnom uvođenju prelevmana na mleko i mlečne proizvode - posebne uvozne takse koja služi kao zaštitna mera za domaću proizvodnju

Dogovoreno je da se povuku veće količine sireva sa tržišta

Ukratko jedemo biljne proizvode koji se prodaju kao sir, postoji ogroman uvoz ilegalnog sira, uvode se prelevmani sto znaci ponovo poskupljenje sira iako mislim da jedemo najskuplji sir barem u ovom delu Evrope, gde god sam bio, od BiH, Grcke sve je uglavnom jeftinije, povucice se velike kolicine sira sto ponovo znaci da ce sir da poskupi i nece biti sira iz uvoza, problemi sa aflatoksinom se i ne spominju, nestajanje mleka iz uvoza isto. Meni ovo sve deluje da je trziste mleka i mlecnih proizvoda u Srbiji trenutno u totalnom raspadu. Niko nije zadovoljan, proizvodjaci imaju male otkupne cene, potrosaci jedu sireve i mlecne proizvode upitnog kvaliteta, sastava, po cenama vecim nego bilo gde u okruzenju.

On 22. 2. 2026. at 12:48, Klara said:

A gde uzimaš kvalitetan kakao? :D

On 22. 2. 2026. at 12:51, Mr.Mxyzptlk said:

iskljucivo iz JA

Keksi zapis o kakao prahu:

On 30. 10. 2013. at 5:39, keksi krem said:

Cena kvalitetnog kakao praha krece se oko 2.5 do 3 evra za 100 grama...ne mogu pojedinacno da se dele sirovine po klasama, vec kao sto sam napomenuo dosta tih vrhunskih proizvodjaca cokolada prodaje i svoj kakao prah, pa tako bilo koji kakao prah koji je pod brendom neke kompanije koja pripada A ili B klasi je automatski to sto trazis (znaci uglavnom Callebaut, Valrhona i Pernigotti, do njih je najlakse doci u odnosi na neke druge)...ne postoji nijedan paker kakao praha u Srbiji sa pristojnim kvalitetom...slobodno odbaci te hvalospeve koje si citao o nigerijskom, holandskom, madjarskom i bugarskom kakap prahu, bukvalno je isti kao i ovaj sto se prodaje na nasim prostorima...fora je u tome sto u Nigeriji i Holandiji postoje brojne firme koje obradjuju kakao zrna i onda pojedinacne sirovine salju direktno proizvodjacima cokolade, ali sva ona losija kakao zrna koja ne zadovoljavaju zacrtani kvalitet, uopste se ne bacaju vec se salju nekim malim lokalnim firmama koje od njih prave kakao prah koji se kasnije prodaje po celom svetu, taj kakao prah, koji se dobija od zrna koja su toliko losa da ih niko ne zeli, upravo je ono sto se najcesce vidja po rafovima supermarketa...oko 90% kakao praha u svetu je taj bezvezni prah o kojem pricam, tako da nema sta da preterano gledas deklaracije i i trazis sta treba da pise na pakovanju, svi su oni isti jer dolaze s istog izvora...ponavljam, jedino kakao prah koji se prodaje od strane ovih najjacih cokoladnih kompanija je ono sto ti zelis...takve stvari je jedino moguce kupiti u inostransrtvu ili naruiciti preko nekog specijalizovanog sajta, ali kad se uracunaju troskovi porudzbine, to moze biti previse skupo...

Alpsko mleko je ponovo međ Srbima! Zaboravio sam da proverim, da li mu je cena ostala ista.

189 din u Veru

Možda je i do navike iz mladosti ali pošto sam često kod mojih u Hercegovini-Pađeni su mi bez premca, naročito zbog kajmaka iz mješine ali bogami i jogurta koji je baš onako jak i rezi za razliku od većine koje sam probao kod nas.

Kakvo je mleko Mlekare Lazar (Blace)? Videh ga prvi put sad u Univerexportu, nepoznato mi je.

svaki put kad vidim ovu temu

pomislim na marka dzeka lolol