Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mleko i mlečni proizvodi

Featured Replies

I kakvi su utisci o siru, jel nije preslan ?

• 1 month later...
  • Replies 244
  • Views 17.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Bili prekljuce u jednoj mlekari, blizu Modene, gde se proizvodi Parmigiano Reggiano, proveli nas kroz pogon i bas lepo ugostili. Za kraj su rasekli jedan kolut star 40 meseci. Koji miris! Pr

• Samo da prijavim da sam se zeznuo, pa da ne morate i vi, i kupio "Iriški sir", Imlek. Zašto sam ga uopšte kupio? Zato što sam izgleda nepopravljiv optimista kad su domaći žuti sirevi u pitanju, i uve

• Evo stigla porudžbina

Posted Images

U par Maxija koje najcesce obilazim vise nema Zbregov jogurta, ni kefira. Bas sam se navikla na njih i nestadose (

• 3 weeks later...

Samo da prijavim da sam se zeznuo, pa da ne morate i vi, i kupio "Iriški sir", Imlek.

Zašto sam ga uopšte kupio? Zato što sam izgleda nepopravljiv optimista kad su domaći žuti sirevi u pitanju, i uvek je ono "ajde da probam, možda su se konačno popravili". Kupih ceo kotur od 1kg, cena od oko 1840 din po kg.

Elem, Iriškog sira se sećam od ranijih godina da je za razliku od svih ostalih domaćih "polutvrdih, punomasnih" imao neki ukus, za razliku od svih ostalih domaćih Gauda, Trapista i Edamera i ostalih koji se medjusobno nisu razlikovali ama ni malo, što bi se reklo nit ukus nit miris.

Medjutim, ovo što sam dobio je nešto što ne znam da li se može zvati sirom, svakako ne polutvrdim i ne punomasnim.

Tvrdo, suvo, bezukusno osim same soli, škripi pod zubima kad se zagrize, kao da jedete posoljenu plastičnu (ne gumenu) papuču.

Čista prevara.

Al su me izlečili od nepopravljivog optimizma - nikad više ništa Imlek, pa taman skapavo od gladi.

Edited by JakeBlues

E pa ovako...

Imlek više nema svoju proizvodnju "žutih".

Masu dobijaju, čnms iz DE, u burićima, dodaju nekakvu hemiju, zatim nalivaju u dozere i pakuju...tako da Imlek i žsirevi no-no.

Doduše, info je od pre 4,5 godina ali nvr da se nešto promenilo na tu temu.

Kupih skoro u Veru Olympus puter i prijatno sam iznenadjena. Najviše mi se dopada od svih ne-zanatskih trenutno u ponudi.

To se radi u Rumuniji verovatno. Kao i grčki jogurt ovde u prodaju (tj grčki tip jogurta zbog tm).

Mada, Vero mozda ima i kosher iz Grčke. Ovo sam videla u Aromi.

Osim Mlekoprodukta mislim da ne postoji industrijska proizvodnja zutih sireva u Srbiji, ovo sto ima su manje mlekare. A meni licno ni Mlekoprodukt sirevi nisu nesto.

Jedini domaći žuti sirevi da su valjali, po mom mišljenju, su bili rahmetli Selam, Mlekoprodukta iz Zrenjanina i Pirotski kačkavalj (i mešanac i ovčiji).

10 hours ago, JakeBlues said:

Pirotski kačkavalj (i mešanac i ovčiji)

Gde kupuješ? Uzela sam jednom u Zemunu onaj koji pravi Mlekarska škola Pirot i nije mi se dopao. Dala bih mu još jednu šansu.

Nemoj vise kupovati taj. Ja sam mu nekoliko puta davao šansu i svaki sledeći put je bilo neko novo razočarenje. Mislim da sam i na tu temu pisao na PPP. Čuo sam da su promenili dobavljače za sirovine i da su razjurili neke natavnike jer nisu bili dovoljno profitabilni. Makar je to bilo zvanično objašnjenje. Žao mi je te dece koja neće naučiti kako treba da se pravi dobar sir.

Sad kupujem od ovog privatnika, kad naletim na nekom "sajmu hrane", "etno izložbi" itd.

PIROĆANCI – ПИРОЋАНЦИ

https://pirocanci.rs/

Navodno ima priča da je on jedan od tih koji je "najuren" i osnovao vlastitu proizvodnju onako kako treba. E sad, da li je to samo marketing ili stvarno ima istine - ne znam, ali njegov sir je "ko nekad".

Od tog proizvođača ima u Veru "Reškavac", namenjen grilovanju. Vrlo dobar, blagog ukusa. Stoji u zasebnim fižiderima sandučarima.

pirotski-reskavac-350-g~2167.jpg

Edited by Barti66

On 3. 1. 2026. at 11:14, JakeBlues said:

Nemoj vise kupovati taj. Ja sam mu nekoliko puta davao šansu i svaki sledeći put je bilo neko novo razočarenje. Mislim da sam i na tu temu pisao na PPP. Čuo sam da su promenili dobavljače za sirovine i da su razjurili neke natavnike jer nisu bili dovoljno profitabilni. Makar je to bilo zvanično objašnjenje. Žao mi je te dece koja neće naučiti kako treba da se pravi dobar sir.

Sad kupujem od ovog privatnika, kad naletim na nekom "sajmu hrane", "etno izložbi" itd.

PIROĆANCI – ПИРОЋАНЦИ

https://pirocanci.rs/

Navodno ima priča da je on jedan od tih koji je "najuren" i osnovao vlastitu proizvodnju onako kako treba. E sad, da li je to samo marketing ili stvarno ima istine - ne znam, ali njegov sir je "ko nekad".

Ovo samo sajt za kontakt.

Nema ponuda na sajtu?

Ja nisam nikad kupovao preko sajta već kad naletim na njih na tim manifestacijama etno hrane. Ali cenim da ti barem mogu reći gde se u maloprodaji mogu naći njihovi proizvodi (tj. kome oni prodaju "na veliko").

• 4 weeks later...
Nova.rs
No image preview

Mlekara u Kikindi nezakonito produžavala rok trajanja na...

Vanrednom kontrolom veterinarskih inspektora Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, sprovedenom 4. februara 2026. godine u mlekari "Kikinda" u Ki

Reč je o komadima koji nastaju prilikom sečenja većeg sira. Iako su ti ostaci nastali od sira koji ima određen rok upotrebe, na njima je bio označen duži rok nego na originalnom proizvodu od kojeg su nastali. To u praksi znači da je hrani nezakonito produžen rok trajanja, što nije dozvoljeno

"Inspekcija je takođe utvrdila da mlekara „Kikinda“ trenutno nema redovnu proizvodnju, kao i da sir koji je u tom pogonu sečen i pakovan nije proizveden u toj mlekari, već je reč o siru uvezenom tokom 2024. godine"

Inace kupio sam parce sira Mlekare Kikinda u Svetoforu, ako nekog interesuje zasto su su cene toliko povoljnije tamo.

• 3 weeks later...

Dobih u grupu poruku vezano za to koje mlekare se preporučuju jer otkupljuju mleko od seljaka a ne uvoze mleko u prahu kao ostala šabanija:

Pravimo "BELU LISTU" mlekara koje otkupljuju mleko isključivo od naših domaćina.

Evo spiska koji se redovno ažurira..

📍 VOJVODINA
Gulmlek (Stapar, Sombor) – porodična mlekara porodice Volić
Stado moje (Mošorin)
Mlekara Maglić (Bački Maglić)
Mlekara Stapar (Stapar)
Mlekara Kulpin (Kulpin)
Preradović (Apatin)
Mlekara (Zrenjanin)
Mlekobel (Novo Miloševo)
Select Milk (Inđija)
Dr. Milk (Inđija)

📍 BEOGRAD I ŠUMADIJA
Mlekara Granice (Mladenovac)
Mlekara Kuč (Kragujevac)
Mlekara Kruna (Velika Plana)
Mlekara Petrov (Velika Plana)
Zlatiborac (Mihajlovac, Smederevo)
Mlekara Ekofil (Petrovac na Mlavi)
Mlekara Homolje (Homolje)
Mlekara Janjić (Žiča)
Kraljevačka mlekara (Stubal)
Mlekara Kraljevo (Kraljevo)

📍 ZAPADNA SRBIJA I KOLUBARA
Mlekara Šabac (Šabac)
Mlekara Milovanović (Šabac) – porodična tradicija iz Mačve
Zapis Tare / Spasojević (Bajina Bašta)
Naša Zlatka (Čajetina)
Brđanka (Nova Varoš)
Mlekara Moravica (Arilje)
Mlekara Gaj (Čačak)
Mlekara selo-grad (Milićevo selo)
Mlekara Ub i Dr Milk (Ub)
Mlekara Babić (Lajkovac)
Mlekara Loznica
Mlekara MIN (Kosjerić)

📍 ISTOK I JUG SRBIJE
Milk House (Niš)
Lazar (Blace)
Mlekara Leskovac (Leskovac)
Mlekara Tulovo Biomlek (Leskovac/Tulovo) – pravi domaći ukus juga
Mlekarska škola Pirot (Pirot)
Stara planina (Dimitrovgrad)
Mlekara Veličković (Surdulica)
Milkop (Raška)
Biomlek Sastavci (Priboj)
Mlekara Krupac (Priboj)

ŠUMADIJA I POMORAVLJE
Mlekara Mihajlović (Paraćin)

Bukvalno sam danas prvi put uzeo Dr Milk mleko i pavlaku kao i Zapis Tare jogurt. Sva tri proizvoda su neuporedivo bolja od smeća koje valjaju Imlek, Sombor i posebno mlekara Subotica... pre neki dan uzeo neko Subotičko mleko. Isuse kakav otrov

Ja sam dete koje je 90-tih čekalo u redu za socijalnu pomoć i jeo mleko u prahu koje su delili. E to mleko u prahu je mlekčina za ovo sranje Subotičko koje sam platio tipa 20 dinara manje od vrhunskog Dr Milk